واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: نظام پولی و مالی ایران بیمار است. بیماری که به دستور دچار شده و هر دولتی به جای درمان اساسی آن، هر بار با دستورهای متضاد و مختلف سعی در احیای این بیمار رو به موت دارد.
به گزارش تراز ، نرخ سود بانکی و افزایش و کاهش آن یکی از مواردی است که نظام بانکی و سپرده گذاران را درگیر خود کرده و به جای تعیین این نرخ در بازار، دستور به کاهش یا افزایش آن داده می شود. به این ترتیب است که نرخ سود بانکی، یک بار زیاد می شود تا همه سرمایه های کوچک و بزرگ را روانه بانک ها کند و بار دیگر در روزهای رکود اقتصادی و بیکاری و فقر مردم کاهش می یابد تا سرمایه ها را روانه بازارهای اقتصادی کند، بلکه رکود پایان یابد و رونق به بازارها بازگردد.
با این حال تجربه نشان داده که نه آن افزایش یک باره نرخ سود بانکی در روزهای افزایش درآمدهای نفتی کار صحیحی بوده است و نه کاهش نرخ سود بانکی در روزهایی که قشر متوسط و ضعیف با سرمایه اندک خود در بانک روزگار می گذرانند و بیکاری و رکود بیداد می کند. دولت حسن روحانی اما برای بازگرداندن رونق به تولید و روانه کردن سرمایه ها به بازار نرخ سود بانکی سالیانه را تا ۱۸ درصد پایین آورد و حالا خبر رسیده است،احتمال پایین آمدن نرخ سود تا ۱۶ درصد هم با موافقت بانک ها کلید خورده است.
نرخ سود باز هم کاهش می یابد؟
ماجرا هم از این قرار است که خبر رسیده، بانک ها قرار است تا دو هفته آینده درباره کاهش نرخ سود بانکی تصمیم گیری کنند. این بار باز هم کاهش نرخ سود بانکی در دستور کار قرار گرفته است، برخی از بانکی ها می گویند که امکان کاهش نرخ سود بانکی تا ۱۶ درصد هم با توجه به کاهش نرخ تورم وجود دارد. به نظر می رسد بانک مرکزی هم با این تصمیم موافق است چرا که دولتی ها اعتقاد دارند نرخ سود بانکی باید همپای نرخ تورمی تعیین شود که حالا تا مرز ۱۰ درصد پایین آمده است.
به این ترتیب است که ولی الله سیف رئیس کل بانک مرکزی درباره سیاست کاهش نرخ سود بانکی گفته: بانک مرکزی تا رسیدن به نرخ تورم سیاست کاهش نرخ سود را دنبال می کند. نرخی که برای بانک مرکزی قابل قبول است، نزدیک به نرخ تورم است.
رئیس شورای پول و اعتبار افزوده: الان هنوز این نرخ با تورم فاصله زیادی دارد، ضمن اینکه سیاست کاهش نرخ سود بانکی از اهداف اصلی بانک مرکزی است و همچنان ادامه دارد.
در این میان اما نکته اینجاست که در حال حاضر سیاست کاهش نرخ سود بانکی دستوری است وزمانی میتوان گفت که تعیین نرخ سود دستوری نیست که این نرخ از نرخ بازار تبعیت کند. سوال اصلی اینجاست که چگونه میتوان نرخ سود در یک بازار رسمی را ۱۶ درصد تعیین کرد، در حالی که همه پولها به سمت بازار آزاد شیفت میکند؟و بنابراین کاهش دستوری نرخ سود بانکی فقط به نفع بانکها و سهامداران آنهاست. از سوی دیگر ، کاهش نرخ سود بانکی به بهانه رونق تولید و کسب و کار نیز نمی تواند در شرایط موجود بهانه خوبی باشد چرا که با سرمایه ۱۰ تا ۵۰ میلیونی قشر متوسط و ضعیف، نمی توان در سرمایه گذاری های کلان در اقتصاد کشور تفاوتی ایجاد کرد و در واقع این سرمایه اندک قشر متوسط و ضعیف است که از بین می رود و اندک سود آن که به سبد خانوار کمک می کرد هم نابود می شود. به این ترتیب به نظر می رسد، دولتی ها باید با دقت بیشتری درباره نرخ سود بانکی تصمیم گیری نمایند.
منبع: شفاف
زمانبندی انتشار: 9 خرداد 1395 - 12:46
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 87]