تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 27 شهریور 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):هر كس حقيقت را از طريق قرآن نشناسد، از فتنه ها بركنار نمى ماند.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

وکیل کرج

خرید تیشرت مردانه

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ابزار دقیق

خرید ریبون

موسسه خیریه

خرید سی پی کالاف

واردات از چین

دستگاه تصفیه آب صنعتی

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

خرید نهال سیب سبز

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

دیوار سبز

irspeedy

درج اگهی ویژه

ماشین سازان

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

شات آف ولو

تله بخار

شیر برقی گاز

شیر برقی گاز

خرید کتاب رمان انگلیسی

زانوبند زاپیامکس

بهترین کف کاذب چوبی

پاد یکبار مصرف

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1816158267




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

توصیه هایی برای مدیران


واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: توصیه هایی برای مدیران
دست یابی به فاکتور های موفقیت پروسه ای سخت است که تلاش هر روزه شما و مجموعه کسب و کارتان را می طلبد. برای مشاهده نتایج امیدوار کننده عجول نباشید. بگذارید روند موفقیت سیر نرمال خود را طی کند.

به گزارش پول‌نیوز،  هر کسب و کاری برای موفقیت بدون شک نیاز به مدیری لایق و باهوش دارد. باهوش بودن در روند مدیریت و اداره کسب و کار نیز خود مستلزم آگاهی از قواعدی است که اغلب مدیران موفق در ارزشمند بودن آن ها نظری مشابه دارند. 1. روش برخورد با مشتری ها را بیاموزید. هر مشتری اخلاق و خصوصیات خاص خودش را داشته و نمی توانید همه را به یک چشم ببینید. برای موفقیت در این مورد نیز باید کمی صبور بوده و حوصله داشته باشید. 2. استراتژی مشخصی برای پیشبرد بازی داشته باشید. این استراتژی باید منحصر به کسب و کار شما و شرایط خاص آن باشد در نتیجه از کپی برداری محض از کسب و کار های دیگر بدون توجه به ماهیت کسب و کارتان خودداری کنید. 3. از موشکافی بیش از حد همه چیز دست بردارید! از ابزار های کمک کننده در راستای بررسی جوانب مختلف کسب و کار، به جا و درست استفاده کنید. استفاده نادرست از این منابع و سلب استقلال کارکنان نه تنها نارضایتی شدید در پیش خواهد داشت بلکه بازده کسب و کار نیز افت خواهد کرد. 4. کمال گرا باشید اما اعتدال را حفظ کنید. دست یابی به فاکتور های موفقیت پروسه ای سخت است که تلاش هر روزه شما و مجموعه کسب و کارتان را می طلبد. برای مشاهده نتایج امیدوار کننده عجول نباشید. بگذارید روند موفقیت سیر نرمال خود را طی کند. 5. پایه های مجموعه خود را با انتخاب سرپرستانی قوی و ماهر مستحکم سازید. اگر چه ممکن است چنین افرادی به ساختی پیدا شوند، اما با این حال اگر یکی از آن ها را سراغ دارید اختیارات لازم برای اداره بخش بزرگی از کسب و کار را به وی اعطا کنید. 6. افراد بهانه جو را حذف کنید. هر فردی در مجموعه نسبت به انجام تمام وظایفی که برایش  مقرر شده است مسئولیت دارد و تحت هیچ شرایطی نباید از آن ها غافل شود. البته این بدین معنی نیست که روند دیکتاتوری پیش گرفته و از درک هر وضعیتی عاجز شوید، بلکه به معنای حفظ استمرار و نظم کار تا جای ممکن است. 7. خط مقدم را با درایت گزینش کنید! یکی از مهم ترین کار هایی که به عنوان مدیر یک کسب و کار موفق باید انجام دهید، انتخاب افرادی مناسب برای فعالیت در مجموعه خواهد بود. این انتخاب به ویژه آن جا اهمیت خواهد داشت که مشتریان شما ارتباط نزدیک با دسته ای از کارکنان برقرار می کنند و این دسته همان هایی هستند که در تعامل بیشتر با مشتری ها قرار دارند. مقصود از این دسته کارکنان آن هایی هستند که در زمینه فروش، پاسخ دهی و یا انجام کار های مشتریان فعالیت دارند. در واقع باید خط مقدمی ماهر و دارای روابط اجتماعی قوی داشته باشید. چرا که برخورد این افراد آینه ای از وضعیت درونی کسب و کارتان خواهد بود. 8. هر چند وقت یک بار جلسه ای با حضور مشتری های مختلف برگزار کنید. هیچ چیز بهتر از سوال و جواب نزدیک با مشتری شما را از شرایط و کیفیت کسب و کارتان آگاه نخواهد کرد. هر مدیر هوشمندی می داند که برد میدان رقابت تنها با تلاش بی وقفه، متفاوت بودن از سایر رقبا، ارتباط نزدیک با مشتریان، رسیدگی به وضعیت کارکنان و حفظ علاقه به کسب و کار خود ممکن خواهد بود.


تاریخ انتشار: ۱۴:۳۶ - ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۵ - 17 May 2016





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: عصر ایران]
[مشاهده در: www.asriran.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 124]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن