واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: ويراژ ماشين تولید پول پرقدرت در دولت يازدهم
رشد پايه پولي يا همان پول پرقدرت كه انتشارش به شكل اختصاصي دست بانك مركزي است، به عنوان يكي از عوامل بنيادين ايجاد تورم مزمن در اقتصاد ايران به شمار ميآيد.
نویسنده : هادی غلامحسینی
حق چاپ پول تنها در اختيار بانك مركزي كشورهاست، اين در حالي است كه چاپ پول بدون پشتوانه و بدون آنكه به ازاي پول توليد شده، كالا و خدمات در اقتصاد ايجاد شده باشد، عملاً به رشد تورم منجر ميشود، به عبارت ديگر براي آنكه زهر تورمي پول پرقدرت را بگيريم بايد به ميزان پول پرقدرت توليد شده، در بخش واقعي اقتصاد كالا و خدمات ايجاد شود.
حال در شرايطي طي چند سال گذشته، توليد ناخالص داخلي ايران (مجموع كالا و خدمات توليد شده در يك دوره زماني يكساله به قيمتهاي جاري) حدود 1000هزار ميليارد تومان است كه در فاصله سالهاي 92 تا 94 پايه پولي كشور از مرز 95 هزار ميليارد تومان به محدوده 135 هزار ميليارد تومان رسيده است، اين در حالي است كه نقدينگي در حدفاصل همين سال از مرز 475هزار ميليارد تومان به محدوده 950هزار ميليارد تومان رسيده كه تقريباً معادل توليد ناخالص داخلي كشور است. در حالي پايه پولي در حد فاصل سالهاي مورد نظر با رشد نزديك به 40 هزار ميليارد توماني روبهرو شده است كه به ازاي پول پرقدرت توليد شده توسط بانك مركزي، نه مسكن مهري به اجرا درآمده و نه طرح بزرگ ملي در دولت حسن روحاني كليد خورده است، بدين ترتيب بايد ديد اين حجم از پول پرقدرت براي چه منظور توسط بانك مركزي ايجاد شده است؟!
از اين بابت به مسكن مهر اشاره شد كه اقتصاددانان دولت يازدهم يكي از دلايل تورم 40 درصدي در دولت احمدينژاد را خط اعتباري 45هزار ميليارد توماني ايجاد شده از سوي بانك مركزي براي مسكن مهر عنوان ميكردند و براين باور بودند كه پول پرقدرت ايجاد شده براي مسكن مهر تورم را افزايش داده است، حال بايد از دولتمردان پرسيد كه پس چرا به رغم رشد پايه پولي در دولت يازدهم (به ميزان خط اعتباري مسكن مهر) تورم جهش نيافته است. به نظر ميرسد يا قوانين اقتصادي در دولت حسن روحاني تغيير كرده است يا اينكه پول پرقدرتي كه در دولت حسن روحاني توليد شده است اثري بر تورم ندارد.
براي اينكه متوجه شويم كه به چه منظور پايه پولي در اقتصاد ايران به شكل پيوسته در حال رشد است و همين امر حجم نقدينگي را با رشد مواجه كرده است، بايد عنوان داشت كه در بخش پولي اقتصاد ايران دو پديده همزمان در حال رخ دادن است: اول اينكه دولت به دليل افزايش حجمش و افت بهاي نفت براي تأمين مخارج خود كه عمدتاً نيز جاري است، بدهيهاي خود را افزايش ميدهد و دوم آنكه بخش قابل ملاحظهاي از بدهي دولت از طريق سيستم بانكي و به طور غيرمستقيم از طريق بانك مركزي تأمين ميشود، بدين صورت كه دولت بدهي خود به بانكها را پرداخت نميكند، بانكها به دليل بدهي معوقات دولت به ناچار براي تأمين منابع به بانك مركزي متوسل ميشوند و در نتيجه دولت به طور غيرمستقيم موجب افزايش پايه پولي و پيامدهاي تورمي ميشود.
به نظر ميرسد وقت آن رسيده كه بانك مركزي ماشين چاپ پولش را خاموش كند چرا كه كار كردن اين ماشين ميتواند همچنان تورم دورقمي را به گرده مردم ايران تحميل كند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۲۰:۲۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]