محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1831231569
واکنش بانک مرکزی به حکم دیوان عالی آمریکا
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: واکنش بانک مرکزی به حکم دیوان عالی آمریکا
مدیر اداره بررسیهای حقوقی بانک مرکزی با اعلام اینکه رای دادگاه آمریکا ربطی به برجام ندارد، گفت: توقیف داراییهای بانک مرکزی خلاف آشکار است.
کد خبر: ۵۸۲۸۵۷
تاریخ انتشار: ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۱۹:۱۳ - 22 April 2016
مدیر اداره بررسیهای حقوقی بانک مرکزی با اعلام اینکه رای دادگاه آمریکا ربطی به برجام ندارد، گفت: توقیف داراییهای بانک مرکزی خلاف آشکار است.
به گزارش مهر، حمید قنبری مدیر اداره بررسی های حقوقی بانک مرکزی در رابطه با رای دیوان عالی آمریکا مبنی بر مصادره ۲ میلیارد دلار دارایی ایران و رخدادهای حقوقی و قضایی در آمریکا و اقدامهای حقوقی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران توضیحاتی به شرح ذیل اعلام کرد.
- سابقه تاریخی رأی دیوان عالی ایالات متحده ایالات متحده آمریکا علیه ایران چیست؟
ایالات متحده آمریکا در سال ۱۹۹۶ قانون مصونیت دولتهای خارجی (مصوب ۱۹۷۶) را اصلاح کرد. بر اساس این قانون، اشخاص آمریکایی آسیب دیده از حملات تروریستی در هر جای دنیا و یا بازماندگان آنها می توانند در محاکم آمریکا علیه دولت هایی که حامی عملیات تروریستی هستند شکایت کنند. وزارت خارجه آمریکا فهرست دولت های حامی تروریسم را مشخص می کند. جمهوری اسلامی ایران از سال ۱۹۸۴ در فهرست دولت های حامی تروریسم ایالات متحده آمریکا قرار گرفته است.
از این رو از سال ۱۹۹۶ به این سو و با وضع اصلاحیه مزبور، دعاوی متعددی توسط اشخاصی که در کشورهای مختلف، از عملیات نیروهای جهادی نظیر حماس و حزب الله آسیب دیده بودند و یا بازماندگان آنها علیه جمهوری اسلامی ایران، مطرح شد. دولت ایران به درستی معتقد بود که بر اساس اصل برابری حاکمیت ها و مصونیت دولت ها در حقوق بین الملل، محاکم داخلی یک دولت نباید مجاز باشند به دعاوی مطروحه علیه دولت های خارجی رسیدگی کنند. لذا سیاست جمهوری اسلامی ایران در قبال اینگونه دعاوی، به رسمیت نشناختن این رویه و عدم شرکت در محاکم بود. لیکن دادگاه های آمریکا علیرغم عدم حضور خوانده (که در اغلب موارد، دولت ایران و نهادهایی همچون سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود) به صرف ادعای خواهان ها و با دلایلی سست و بی پایه به پرداخت غرامت به اشخاص و نهادهای آمریکایی حکم دادند.
یکی از این دعاوی که با نام پرونده پترسون شناخته می شود، مربوط به انفجاری بود که در سال ۱۹۸۳ در لبنان اتفاق افتاد و طی آن مقر تفنگداران دریایی آمریکا در لبنان مورد حمله قرار گرفت و حدود ۲۴۰ نفر از تفنگداران آمریکایی در آن کشته شدند. بازماندگان این اشخاص، در سال ۲۰۰۳ موفق به تحصیل رأیی از دادگاهی در آمریکا شدند که جمهوری اسلامی ایران به پرداخت حدود ۲ میلیارد دلار آمریکا به خواهان ها محکوم شد.
- چرا خواهان های آمریکایی دارایی های بانک مرکزی ایران را توقیف کردند و آیا توقیف دارایی های بانک های مرکزی از منظر حقوقی موجه است؟
اشخاصی که در پرونده ها، موفق به تحصیل رأی علیه دولت ایران شده بودند، در مرحله بعد به دنبال پیدا کردن دارایی هایی از نهادهای ایرانی بودند تا بتوانند آرای یاد شده را از محل آنها اجرا کنند. با این حال، این کار به هیچ وجه ساده نبود. روابط مالی و اقتصادی ایران و ایالات متحده آمریکا عملاً از سال ۱۹۷۹ قطع شده بود و ایران دارایی خاصی در قلمروی آمریکا نداشت که از محل آن بتوان آرا را اجرا کرد. از این رو، تلاش ها برای توقیف دارایی های خارجی ایران آغاز شد. یکی از نهادهایی که به دلیل ماهیت وظایف آن و طیف داراییهای خارجی که دارا می باشد به طور جدی در معرض تلاش های این اشخاص قرار داشت، بانک مرکزی ایران بود. بانک مرکزی همواره دارایی های خارجی قابل توجهی را نگهداری می کند.
هرچند در مقابل دارایی هایش بدهی هایی نیز به بانک ها و دولت دارد.
با این حال، بانک های مرکزی تقریباً در همه کشورهای دنیا از مصونیت برخوردار هستند و حتی در برخی موارد (از جمله در خود آمریکا) قوانین و مقررات متعددی وجود دارند که مصونیت بانک مرکزی را حتی بیش از مصونیت دولت ها نیز در نظر می گیرند. این امر به آن دلیل است که در صورت فقدان مصونیت برای بانک های مرکزی، عملیات آنها با دشواری های جدی مواجه خواهد شد و حتی ثبات پولی در داخل کشورها نیز از این رهگذر تحت تأثیر قرار خواهد گرفت و آثار گسترده آن دامنگیر بازارها و موسسات و نهایتاً مردم خواهد شد.
ایالات متحده آمریکا بدون توجه به این موازین بین المللی و در اقدامی بی سابقه با صدور یک سری آرای غیابی، یکی از مهمترین اصول حقوق بین الملل را نادیده گرفت و اقدام به توقیف اوراق بهادار دلاری بانک مرکزی کرد. این توقیف در سال ۲۰۰۸ انجام شد و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در این مرحله با شرکت در دادرسی مربوط به اجرای رأی در مقام اعتراض به این عملکرد بر آمد و دلایل متعددی را در اثبات غیر قانونی بودن و نا موجه بودن توقیف دارایی های خود حتی بر اساس قوانین آمریکا بیان کرد. توجه به این نکته ضروری است که بانک مرکزی، هیچ گاه اقدام به خرید اوراق منتشر شده در آمریکا نکرده بود و اوراق متعلق به این بانک، اوراق دلاری منتشر شده در بازارهای اروپایی یا بازار یورو-دلار (Eurodollar) بودند و موسسه نگهداری کننده یا امین (Custodian) آنها نیز در خارج از آمریکا بود. بر این اساس، دادگاه های ایالات متحده آمریکا قانوناً حق صدور چنین دستور توقیفی را نداشتند.
- استدلال های بانک مرکزی برای غیر قانونی بودن توقیف دارایی های آن چه بود؟
به طور خلاصه استدلال های بانک مرکزی به این شرح بود که دارایی های دلاری بانک مرکزی، اولاً در آمریکا واقع نشده بودند و محل نگهداری آنها در خارج از آمریکا بود. ثانیاً بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران از دولت مستقل است و آرایی را که علیه دولت و سایر نهادها صادر شده است نمی توان علیه بانک مرکزی اجرا کرد. ثالثاً بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران دارای مصونیت است و این مصونیت در آمریکا و در همان قانون مصونیت دولت های خارجی نیز به رسمیت شناخته شده است. رابعاً بر خلاف ادعاهای خواهان ها، این دارایی ها برای مقاصد تجاری خریداری نشده اند.
خامساً در مقابل دارایی های موصوف بدهی هایی وجود دارند که از محل انها باید استیفا شوند. پس از ارائه این استدلال ها دادگاه که ظاهراً و به هر دلیل سیاسی یا واهی، شاید نمی توانست رأی دهد که دارایی های بانک مرکزی باید از توقیف خارج شوند، ولی در چارچوب قوانین آن کشور، باید دارایی های مزبور رفع توقیف می شدند. بر همین اساس بود که رسیدگی ها در دادگاه بدوی تا سال ۲۰۱۲ به طول انجامید و تا آن زمان، علی رغم همه فشارهایی که خواهان ها و لابی های طرفدار آنها در ایالات متحده آمریکا علیه ایران وارد کردند، دادگاه تا آن تاریخ رأی خود را علیه ایران صادر نکرد.
با این حال، کنگره ایالات متحده آمریکا در سال ۲۰۱۲ در اقدامی خصمانه و تلاش برای پیشبرد اهداف خواهان ها اقدام به تغییر قانون حاکم بر موضوع کرد و در این راستا حتی از ذکر نام پرونده در متن قانون نیز دریغ نکرد. در نتیجه، برای دادگاه راهی جز صدور رأی ظالمانه بر اساس قانون سست بنیان مزبور و به زیان بانک مرکزی باقی نماند و دادگاه تجدید نظر نیز بر همین مبنا رأی را تأیید کرد.
- چرا پرونده در دیوان عالی آمریکا مطرح شد و آن دیوان در خصوص این موضوع چگونه تصمیم گرفت؟
بر این اساس، بانک مرکزی نیز با طرح دادخواستی نزد دیوان عالی آمریکا درخواست کرد تا آن دیوان مغایرت قانون مزبور با قانون اساسی را اعلام کند. مبنای استدلال بانک مرکزی روشن بود. اصل تفکیک قوا در قانون اساسی آمریکا نیز همانند قانون اساسی ایران به رسمیت شناخته شده است و بر این اساس، کنگره حق ندارد قانونی را تصویب کند که مربوط به پروندهای است که در دادگاه در حال رسیدگی است. پیام چنین قانونی به مردم آمریکا – بر اساس آنچه وکیل بانک مرکزی بیان کرد – این خواهد بود که از این پس اگر پروندهای در حال رسیدگی وجود دارد و شما هم طرف آن هستید، به جای آنکه وکیلی را استخدام کنید، نماینده یا نماینده هایی را در مجلس با خود همراه کنید.
رویه کنگره آمریکا در این رابطه، آنقدر عجیب و غیر قابل قبول بود که حتی برخی استادان حقوق دانشگاه های آمریکا نیز مستقلاً به این رویه اعتراض کردند و حمایت خود از بانک مرکزی ایران را نزد دیوان عالی آمریکا ثبت کردند. نمایندگان حامی خواهان ها در کنگره آمریکا در این مرحله نیز حتی در ظاهر بی طرفی را حفظ نکردند و اجازه تصمیم گیری مستقل و خالی از فشار خارجی را به دادگاه ندادند. لذا دیوان عالی ایالات متحده آمریکا بی توجه به تمام استدلال های حقوقی با تأیید آرای دادگاه های بدوی و تجدید نظر، عملاً امکان تصرف و تقسیم دارایی های بانک مرکزی را فراهم کرد. بر این اساس، اغراق نخواهد بود اگر گفته شود ایالات متحده آمریکا با این تصمیم، خود را به عنوان یکی از نا امنترین کشورها برای نگهداری ذخایر ارزی بانکهای خارجی نشان داده است.
- ارتباط این پرونده با برجام چیست؟
نگاهی به روند پرونده نشان می دهد که مبانی قانونی اینگونه آرا از اواخر دهه ۱۹۹۰ در آمریکا فراهم شده است و آرای بدوی و تجدید نظر نیز پیش از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) صادر شده است. علاوه بر این، برجام، حاوی تعهدات دولت ایالات متحده آمریکا در مقابل ایران است و آرای قضایی محاکم آمریکایی مشمول برجام نمی باشند. بر این اساس، در عین اینکه رویه دولت ایالات متحده آمریکا در صدور چنین آرایی علیه دولت ایران بر خلاف حقوق بین الملل و حتی بر خلاف اصول اساسی نظام حقوقی آن کشور است، اما هرچند نمی توان این پرونده و تحولات آن را به برجام و تعهدات مندرج در آن در خصوص رفع تحریم ها مرتبط کرد، ولی در عین حال نمی توان آن را در راستای روح حاکم بر برجام دانست.
منبع: مهر
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]
صفحات پیشنهادی
واکنش بانک مرکزی به حکم دیوان عالی آمریکا
جمعه ۳ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۴ ۱۶ به دنبال صدور حکم دیوان عالی آمریکا درباره پرداخت دو میلیارد دلار از دارایی های مسدود شده ایران برای پرداخت غرامت به خانواده های آمریکایی کشته شده در حملات سال 1983 بانک مرکزی با ارائه توضیحاتی اعلام کرد که موضوع توقیف و برداشت دارایی های ایران به برواکنش بانک مرکزی به حکم دیوان عالی آمریکا/ حکمی که خلاف آشکار است
واکنش بانک مرکزی به حکم دیوان عالی آمریکا حکمی که خلاف آشکار است مدیر اداره بررسیهای حقوقی بانک مرکزی با اعلام اینکه رای دادگاه آمریکا ربطی به برجام ندارد گفت توقیف داراییهای بانک مرکزی خلاف آشکار است ۱۳۹۵ جمعه ۳ ارديبهشت ساعت 11 34 به گزارش خبرگزاری پانا حمید قنبری مدیر اواکنش بانک مرکزی به حکم دیوان آمریکا
واکنش بانک مرکزی به حکم دیوان آمریکا مدیر اداره بررسیهای حقوقی بانک مرکزی با اعلام اینکه رای دادگاه آمریکا ربطی به برجام ندارد گفت توقیف داراییهای بانک مرکزی خلاف آشکار است خبرگزاری مهر حمید قنبری مدیر اداره بررسی های حقوقی بانک مرکزی در رابطه با رای دیوان عالی آمریکا مبنیواکنش ایران به حکم دیوان عالی آمریکا
واکنش ایران به حکم دیوان عالی آمریکاتاریخ انتشار جمعه ۳ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۰۷ ۴۰ سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران حکم اخیر دیوانعالی آمریکا علیه ایران را قویا محکوم کرد و آن را غیرمنطبق با اصول و مبانی اولیه حقوق بینالملل دانست به گزارش ایسنا "حسینواکنش ایران حکم دیوانعالی آمریکا
واکنش ایران حکم دیوانعالی آمریکا روز نو سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران حکم اخیر دیوانعالی آمریکا علیه ایران را قویا محکوم کرد و آن را غیرمنطبق با اصول و مبانی اولیه حقوق بینالملل دانست حسین جابری انصاری افزود حکم صادره از سوی دیوانعالی آمریکا عدالت و قانونواکنش تهران به حکم دیوانعالی آمریکا: این حکم دستبرد به اموال ایران است
واکنش تهران به حکم دیوانعالی آمریکا این حکم دستبرد به اموال ایران است سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران با صدور بیانیه ای ضمن محكوم كردن حكم اخیر دیوان عالی آمریكا مبنی بر مطالبه غرامت از جمهوری اسلامی ایران آن را گواه دیگری از ادامه نفوذ محافل صهیونیستی در تصمیمگیریهایرییس کل بانک مرکزی به آمریکا سفر می کند
رییس کل بانک مرکزی به آمریکا سفر می کند اقتصاد > اقتصاد کلان - رییس کل بانک مرکزی در راس هیاتی متشکل از معاونت های ارزی و اقتصادی این بانک برای شرکت در اجلاس بهاره بانک جهانی و صندوق بین المللی پول به امریکا سفر می کند به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین به نقل از رواعکس: فعالیت بخش سوئیفت بانک مرکزی
عکس فعالیت بخش سوئیفت بانک مرکزی خبرنگاران رسانههای جمعی صبح دوشنبه شانزدهم فروردین برای رفع شبهات از مراحل انتقال پیام در سوئیفت در بانک مرکزی انجام شد فرارو خبرنگاران رسانههای جمعی صبح دوشنبه شانزدهم فروردین برای رفع شبهات از مراحل انتقال پیام در سوئیفت در بانک مرکزی انجمدیر روابط عمومی بانک مرکزی؛گوشزد کردن موانع اجرای برجام در خاک آمریکا / سخنان سیف کارساز بود
مدیر روابط عمومی بانک مرکزی گوشزد کردن موانع اجرای برجام در خاک آمریکا سخنان سیف کارساز بود اقتصاد > بازار مالی - مدیر روابط عمومی بانک مرکزی گفت سفر رئیس کل بانک مرکزی به آمریکا سه ماه بعد از اجرای برجام سفر مهمی است و طبیعی است که در داخل خاک آن کشور مباحث مربوقیمت نفت با اظهارات رئیس بانک مرکزی آمریکا صعودی شد
قیمت نفت با اظهارات رئیس بانک مرکزی آمریکا صعودی شد اظهارات خوشبینانه رئیس بانک مرکزی آمریکا نسبت به وضعیت اقتصادی این کشور در کنار افزایش امیدها نسبت به نشست دوحه بازار نفت را صعودی کرد به گزارش خبرنگار اقتصاد بینالملل خبرگزاری فارس به نقل از والاستریت ژورنال با اظ-
اقتصادی
پربازدیدترینها