تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 11 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):هر كس بخواهد دعايش مستجاب شود، بايد كسب خود را حلال كند و حق مردم را بپردازد. دعاى ه...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

کاشت پای مصنوعی

میز جلو مبلی

پراپ رابین سود

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1803260153




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

گزارش فارس از اجرای فیض علی فیض در جشنواره موسیقی فجر وقتی معنای ظاهری کلمات از بین می‌روند/ حال و هوای عرفانی در آخرین شب جشنواره


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: گزارش فارس از اجرای فیض علی فیض در جشنواره موسیقی فجر
وقتی معنای ظاهری کلمات از بین می‌روند/ حال و هوای عرفانی در آخرین شب جشنواره
تاثیر ترکیب کلام و موسیقی قوالی بر روی انسان غیرقابل وصف است؛ تاثیر متاقبل فرم و درونمایه که با کلماتی خاص ترکیب می‌شوند. قوال به یک عبارت تکیه می‌کند و با تکرار لغات و هجاها، معنای ظاهری را از بین برده و معنای پنهانی را آشکار می‌کند.

خبرگزاری فارس: وقتی معنای ظاهری کلمات از بین می‌روند/ حال و هوای عرفانی در آخرین شب جشنواره



به گزارش خبرنگار موسیقی فارس،‌ شب گذشته و در آخرین شب جشنواره مسی و یکم موسیقی فجر، فیض علی فیض قوال مطرح پاکستانی موسیقی قَوّالی که یکی از شاخه‌های موسیقی عرفانی است را در تالار وحدت تهران روس صحنه برد. قطعات قوالی فیض علی فیض آنگونه که از یک موسیقی شرقی هم چنین انتظار می‌رود عموما با یک مقدمه آرام و آرامش بخش آغاز می‌شود، سرشار از سحرِ خلسه و راز آمیزیِ آواز، که حاصلش رهایی و آنگاه تامل و توجه و تمرکز است. سپس شعرخوانی (به تعبیر ما: تصنیف) با صدای دست و ساز کوبه‌ای آغاز می‌شود.

ریتم سرود ابتدا آرام است و کم کم شتاب بیشتری پیدا می‌کند تا آنجا که هم شنونده و هم خود خواننده به وجد بیایند. این فرایند باعث می‌شود موسیقی فیض علی فیض به جای سکوتی راکد و یا هیجانی بی‌جان و بی‌معنا، شوری شعورمند برانگیزد. هرگز نمی توان نام اجراهای فیض علی فیض را «کنسرت» گذاشت. این اجراها یقینا چیزی فراتر از مفهوم یک کنسرت موسیقی هستند. به جز قدرت و وسعت بی‌نظیر صدای فیض، فقط شور و هیجان او باعث می‌شود که بخواهیم نام اجرای او را «مجلس» بگذارم، نه صرفا کنسرت. مجلسی که تمام حاضرین در آن حضور دارند! و شنوندگان گاه آنقدر درگیر می شوند که دیگر خود را در سالن کنسرت نمی‌بینند.

این قطعات بیشتر با حالت سنگین شروع می‌شدند و پس از مدتی با یک تغییر نسبتا نامحسوس ریتم از نوع میزان (معمولا از چهارضربی ساده به دو ضربی ساده) در یک فضای پرشور ادامه پیدا می‌کند. ساز هارمونیوم با همراهی طبلا مقدمه‌سازی را انجام می‌دهد و معمولا نوازنده هارمونیوم هم قطعاتی را به صورت بداهه روی تم اصلی نیز اجرا می‌کند. در ادامه هم خواننده اصلی با اشعار یا کلامی که الزاما جز اشعار قطعه اصلی نیستند ولی از نظر محتوی به آن مربوط هستند،‌ شروع به خواندن می‌کند. پس از این که خواننده اصلی یک بیت از شعر را خواند،‌خواننده دوم آن را تکرار می‌کند. گاهی نه عینا همان ملودی، با ملودی که خودش روی همان شعر بداهه می‌سازد. هنگامی هم که شعر اصلی آهنگ شروع می‌شود،‌ تبلا و دوهلک شروع به نواختن می‌کنند و دست زدن همراه دیگر افراد گروه آغاز می‌شود. دیگر خوانندگان نیز شروع به خواندن آن بیت می‌کنند که یک ترجیع بند را می‌سازد. در حقیقت این‌ها آهنگ‌های قدیمی هستند که به وسیله گروه‌های دیگر به خصوص از یک خاندان اجرا شده‌اند. قوالی هنری است که به صورت ارثی در یک خاندان به نسل‌های بعد منتقل می‌شود.

تاثیر ترکیب کلام و موسییقی قوالی بر روی انسان غیرقابل وصف است. تاثیر متاقبل فرم و درونمایه که با کلماتی خاص ترکیب می‌شوند و تقریبا با زبان ساده‌ای مسایل را بیان می‌کنند. قوال به یک جمله یا عبارت تکیه می‌کند و با تکرار لغات و هجاها، معنای ظاهری را از بین برده و معنای پنهانی را آشکار می‌کند.  این نوع اجراها صرفا یک سری اجراهای مجلسی مبتنی بر «بداهه پردازی» اند. قوالی مانند نوحه خوانی چیزی نیست که مربوط به استدیوها باشد. این گونه موسیقی بیشتر شبیه مجلس ذکر است. اصلا حال و هوای موسیقی قوالی مبتنی بر ذکر است و خیلی از آهنگ های فیض ذکر مدارند.

اشعار در موسیقی قوالی بیشتر به دو زبان اردو و پنجابی است و درون مایه آنها عشق و شیفتگی و از خود گذشتگی و آرزوی انسان برای رسیدن به خدا است. نعت رسول اکرم (ص)، حضرت علی (ع) و یا شرح واقعه کربلا و مرثیه امام حسین نیز گاه در این اشعار شنیده می شود. ساز اصلی قوال ها در گذشته «سارنگی» (ساز زهی- آرشه‌ای هندی) بود که به دلیل محدودیت این ساز در هماهنگی با آهنگ‌های مختلف ساز «هارمونیم» جایگزین آن شد. همچنین از سازهای کوبه‌ای در یک گروه قوالی می‌توان به  طبلا و دهلک اشاره کرد. همچنین معمولا یک گروه کر 4 یا 5 نفره نیز گروه را همراهی می‌کنند.

فیض علی فیض (آواز)؛ علی شهباز (هارمونیوم و همخوان)؛ کرامت علی اسد (هارمونیوم و همخوان)؛ شهید فرید (طبلا)؛ نظر عباس (هم آواز)؛ مداسار مونیر (همخوان)؛ شهید ندیم (همخوان) و کلیم اختر (همخوان) اعضای این گروه قوالی را که در آخرین شب جشنواره موسیقی فجر روی صحنه رفتند، را تشکیل می‌دهند.

94/12/01 - 13:44





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 147]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن