واضح آرشیو وب فارسی:فارس:
جدیدترین شماره فصلنامه میقات حج در بازار نشر
نود و دومین شماره فصلنامه فرهنگی اجتماعی سیاسی تاریخی میقات حج به صاحب امتیازی حوزه نمایندگی ولی فقیه در امور حج و زیارت منتشر شد.
به گزارش گروه جامعه خبرگزاری فارس، نود و دومین شماره فصلنامه فرهنگی اجتماعی سیاسی تاریخی میقات حج سال بیست و سوم، تابستان 1394، به صاحب امتیازی حوزه نمایندگی ولی فقیه در امور حج و زیارت و مدیر مسئولی سیدعلی قاضی عسکر منتشر شد. در این شماره میخوانیم: فرایند انتقال آموزههای اخلاقی و تربیتی در حج
بررسی فقهی شرایط نایب در حج، بررسی فقهی حج کودکان
خفتگان در بقیع
حرم مطهر نبوی پژوهشی تاریخی - اسنادی
راه عتبات به حج و هزینههای آن
بررسی تاریخی روابط ایران و عربستان در موضوع حج و خبرهایی از حج، عربستان و ...
فرایند انتقال آموزههای اخلاقی و تربیتی در حج
شعیب یاری/ زهرا معینی چکیده: در میان آموزههای دینی، حج به عنوان یکی از ارکان اسلام مورد تأکید قرار گرفته است. علت اهمیت آن نیز تأثیرات عمیق، چند بعدی و پایدار آن بر حجگزاران است. با دقت بر اسرار احکام و اعمال مرتبط با این آیین بزرگ، میزان تأثیرات تربیتی حج در سطحی بالا ارزیابی میشود؛ از یک سو، الزامی شدن حج بر تمامی مسلمانانی که توانایی شرکت در آن را دارند، در طول تاریخ باعث ایجاد احساس اتحاد و انسجام دینی در میان مسلمانان شده و از سویی دیگر با افزایش سطح اقناعسازی حجگزاران بواسطه انجام مناسک دینی، معانی و اندیشههایی که در بطن فرهنگ دینی مسلمانان وجود دارد را در سطح بالایی انتقال داده و درونی میسازد. بررسی فقهی شرایط نایب در حج
سیدتقی واردی چکیده: برای کسی که میخواهد نیابت حج و یا عمره دیگری را (چه به صورت تبرّعی و چه استجیاری) برعهده گیرد، شرایطی بیان شده که برخی از فقهای شیعه بر آنها اتفاق کرده و برخی دیگر اختلاف دارند.
این شرایط، آنگونه که برخی از فقها (کاشف الغطاء، اول، 1422 هجری قمری، جلد 4، صفحه 489) فرمودهاند، از جهتی بر دو قسم است:
اول؛ شرایطی که صحت عمل متوقف بر آنها است؛ مانند عقل حین عمل، تمییز کودکان، اسلام، ایمان، عدم اشتغال ذمّه نایب به واجب مضیق، اذن مولی به عبد، اذن شوهر به زن و اذن ولی به ممیز.
دوم؛ شرایطی که مجزی بودن عمل متوقف بر آنها است، اگرچه خود عمل صحیح باشد؛ مانند بلوغ کودکان و عدالت نایب (در جایی که استیجار شخص برای فراغ ذمّه منوب عنه باشد).
بررسی فقهی حج کودکان
ولی الله ملکوتی فر، اعظم السادات کوشکی، عملی حمزه
چکیده: حج یکی از مهمترین و شکوهمندترین عبادتهای اسلامی است و قرآن کریم تارک آن را کافر شمرده است. پیامبر خدا صلی الله علیه و آله حج را پایه و رکن دین دانستهاند. مسائلی را که کودکان در ایام حج باید نسبت به آن اهتمام ورزند، بسیار ظریف و دقیق است و عدم آگاهی از اعمال حج، کودکان را با مشکلات عدیده روبهرو میکند. پژوهش حاضر برای بررسی اعمال عبادی کودکان به ویژه در باب حج، سامان یافته و به بررسی آیات و روایات و نیز اقوال علمای شیعه پرداخته است.
حجّ صبی از نظر صحت و مشروعیت و حتی ترتب ثواب، فرقی با حج افراد بالغ ندارد و تنها در بعضی از احکام، مانند عدم کفایت حج او از حجتالاسلام (در صورت عدم بلوغ قبل از احد الموقفین) با آنها تفاوت دارد.
خفتگان در بقیع (قلههای رفیع بقیع)
علی اکبر نوایی
در این نوشتار، گوشهای از حیات نورانی امام محمد باقر علیهالسلام، آن ثمره علم و دانش نبوی و آن سلاله پاک و بازآورنده دفتر دانش دینی به بحث گذاشته شده است تا تذکارها و نکتههای گشایشگر و روشنی آورش را فراروی شاگردان و شیعیان و مسلمانان آزاده و درستاندیش عالم اسلام بنمایاند و در تبیین اندیشههای تابناک و روشنگرش راهی را بگشاید.
حرم مطهر نبوی، پژوهشی تاریخی - اسنادی
احمد محمد شعبان، ابراهیم محمد الجهنی/ ترجمه حامد فقیهی
در بخش نخست این پژوهش که در شماره 91 میقات حج منتشر شد، روضه شریف و مکان و محدوده آن بررسی و از آن با عنوان «باغی از باغهای بهشت» یاد شد. افزون بر این، نظریه همه عالمان و پژوهشگران را در این خصوص آورده و پس از آن، به سخن درباره آثار برجسته و تاریخی موجود در آن پرداخته شد. سخن درباره نخستین و برجستهترین اثر موجود در حرم مطهر؛ یعنی منبر شریف نبوی در بخش اول این نوشتار به سرانجام رسید و در بخش دوم حرم مطهر نبوی به بررسی دیگر آثار برجسته موجود در حرم شریف نبوی پرداخته شده است.
راه عتبات به حج و هزینههای آن
این نوشتار بخشی از سفرنامه کیکاووس میرزا فرزند فتحعلی شاه با عنوان رساله مسالک السالکین است که در سنه 1253 به زیارت بیتالله الحرام شتافت و در یک هزار و دویست و پنجاه و چهار مرجعت کرده و در دارالخلافه آرام گرفت. گزارش این سفرنامه به کوشش رسول جعفریان گردآوری و در شماره نود و دوم فصلنامه میقات حج با عنوان راه عتبات به حج و هزینههای آن ارائه شده است. بررسی تاریخی روابط ایران و عربستان در موضوع حج
این مقاله، خلاصه و چکیدهای از یک پژوهش ارزشمند با عنوان «مناسبات ایرانیان با حجاز در ادوار مختلف اسلامی» است که به بهانه وقایعی که میان ایران و عربستان رخ داده و در روابط این دو کشور تأثیرگذار بوده با برنامهریزی «پژوهشکده حج و زیارت» و پژوهش سیدمحمد سامانی با تلخیص دفتر نظارت و بازرسی حوزه نمایندگی ولی فقیه به رشته تحریر در آمده است. فصلنامه فرهنگی اجتماعی سیاسی تاریخی میقات حج به صاحب امتیازی حوزه نمایندگی ولی فقیه در امور حج و زیارت در قطع وزیری و 194 صفحه منتشر شده است.
94/11/07 - 10:23
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]