واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
بازار نفت؛
دویچه وله: هشدار آژانس بین المللی انرژی درباره تبعات ارزانی قیمت نفت
آژانس بین المللی انرژی (IEA) در گزارش جدید چشم انداز انرژی جهان در سال 2015 هشدار داد، مصرف کنندگان نفت به مدت طولانی تری از موهبت ارزانی نفت بهره مند خواهند بود اما افزایش وابستگی به تعداد معدودی تولیدکننده کم هزینه، امنیت انرژی جهان را به خطر می اندازد.
به گزارش سرویس اقتصادی "جام نیـوز" به نقل از دویچه وله، آژانس بین المللی انرژی با اشاره به سقوط قیمت های نفت اعلام کرد، سرانجام بازار با افزایش تقاضا یا کاهش نرخ رشد تولید دوباره به تعادل می رسد، هر چند که مکانیسم تعدیل بازارهای نفت به ندرت بدون اشکال است. در سناریوی اصلی این چشم انداز پیش بینی شده است، تعادل بازار منجر به قیمت 80 دلار در هر بشکه نفت در سال 2020 می شود.
بر اساس پیش بینی آژانس بین المللی انرژی، زمانی که سطوح فعلی قیمت، عرضه کنندگان پرهزینه را از بازار بیرون کند، وابستگی به تولیدکنندگان کم هزینه نفت در خاورمیانه سرانجام قیمت را به سطوحی می رساند که در دهه 1970 جهان شاهد آن بود.
براساس گزارش آژانس بین المللی انرژی، در سال 2040، آسیای در حال توسعه، قاره ای که در آن هند در حال پیشی گرفتن از چین در مصرف نفت است، کانون اصلی تقاضا برای همه کالای مهم نفتی در بخش های نفت، گاز، زغالسنگ، انرژی های تجدیدپذیر و هسته ای خواهد بود.
آسیا، مقصد نهایی بخش مهمی از نفت معامله شده در خاورمیانه خواهد بود که یک منطقه نسبتا آسیب پذیر است.
فاتح بیرول مدیر اجرایی آژانس بین المللی انرژی در این گزارش تاکید کرده است: این یک اشتباه خطرناک خواهد بود که توجه خود را از امنیت انرژی به تغییر قیمت آن معطوف کنیم؛ اکنون زمان آرامش نیست، بلکه برعکس، دوره ارزانی نفت، زمان افزایش ظرفیت ها برای رویارویی با مخاطرات امنیت انرژی در آینده است.
**دوره گذار انرژی شروع شده است
فاتح بیرول تاکید کرد: داستان رشد رکوردوار تقاضای انرژی در دهه های اخیر رو به اتمام است. تا سال 2040، استفاده از زغالسنگ در چین به دلیل تعدیل اقتصاد این کشور و کاهش رشد تقاضای انرژی آن، ابتدا به نزدیک سطوح کنونی آن می رسد و سپس کاهش می یابد.
هند که در گزارش جدید آژانس بین المللی انرژی به آن توجه ویژه ای شده است، با نرخ بالای رشد اقتصادی، جمعیت زیاد و درحال رشد و سطح پایین مصرف سرانه انرژی، به تدریج در صحنه انرژی جهان نقش محوری ایفا می کند. این ویژگی ها، تقاضای انرژی هند را به 2.5 برابر سطح فعلی می رساند.
به طور کلی، در سناریو اصلی چشم انداز جدید انرژی جهان، تقاضای جهانی انرژی بین سال های 2013 الی 2040 تقریبا یک سوم بیشتر می شود که این رشد عمدتا ناشی از کشورهای در حال توسعه است.
این گزارش پیش بینی می کند، ارتباط بین رشد اقتصادی، تقاضای انرژی و تولید گازهای گلخانه ای مرتبط با مصرف انرژی ضعیف می شود. برخی بازارها مانند چین، تغییرات ساختاری در اقتصادشان را تجربه می کنند و بقیه، به نقطه اشباع تقاضا برای انرژی می رسند.
همه کشورها فناوری های کاراتر انرژی را می پذیرند، اگر چه طولانی شدن دوره ارزانی نفت می تواند این محور حیاتی در گذار انرژی را با کاهش انگیزه ها تضعیف کند.
بنا به پیش بینی این آژانس، ارزانی نفت، 15 درصد صرفه جویی در مصرف انرژی را به باد خواهد داد. با این وجود نشانه های آشکاری وجود دارد که دوره گذار انرژی شروع شده است.
در سال 2014، انرژی های تجدیدپذیر تقریبا نصف ظرفیت جدید تولید برق جهان را تشکیل داده است و پس از زغال سنگ، دومین منبع بزرگ تولید برق در جهان است.
همچنین بر اساس گزارش یاد شده، بیش از یک چهارم مصرف جهانی انرژی در چارچوب مقررات اجباری بهره وری انرژی قرار دارد.
آژانس بین المللی انرژی تاکید کرد، در صورتی که سیاست گذاران در تصویب قوانین، سیاست ها و یارانه های موردنیاز بازار با قاطعیت عمل کنند، ارزانی قیمت نفت تاثیر زیادی بر توسعه انرژی های تجدیدپذیر نخواهد گذارد./110
۲۱/۰۸/۱۳۹۴ - ۰۸:۴۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]