واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: ستاد کیفیت را جدی بگیرید
سياستهاي اقتصاد مقاومتي كه از سوي رهبر فرزانه انقلاب ابلاغ شده نقشه راه اقتصاد ايران در سالهاي پيش رو را مشخص كرده است.
نویسنده : محمد فکوری
سياستهاي اقتصاد مقاومتي كه از سوي رهبر فرزانه انقلاب ابلاغ شده نقشه راه اقتصاد ايران در سالهاي پيش رو را مشخص كرده است. صنايع ميتوانند براساس اين نقشه راه برنامهها و سياستهاي خود را هدفگذاري و اجرا نمايند، در اين ميان صنعت خودرو هم به عنوان يكي از صنايع كليدي و مادر، از اين امر مستثني نبوده و ميتواند در چارچوب سياستهاي اقتصاد مقاومتي آينده كاري خود را هدفگذاري كند.
اما خودروسازان چگونه ميتوانند اقتصاد مقاومتي را در صنعت بزرگ خودرو پيادهسازي و در چارچوب سياستهاي اقتصادي مقاومتي ابلاغي از سوي مقام معظم رهبري مسير خود را تعيين كنند؟!
به نظر ميرسد ايجاد ستاد كيفيت همراه با افزايش سهم توليد داخلي در خودروها و افزايش رضايتمندي در خدمات پس از فروش ميتواند به عنوان حركت در مسير اقتصاد مقاومتي باشد كه شركت ايران خودرو در برنامههاي خود پيشبيني كرده و بايد اميدوار بود اين اهداف و برنامهها جامه عمل به خود گرفته و نتايج مثبت آن نمود عيني يابد.
البته شروط وضع شده توسط دولت براي خودروسازان خارجي كه در دوره پس از تحريم خواهان ورود به بازار ايران هستند، نشان از نقشه راه درستي است كه بر اساس آن مواردي را همانند سرمايهگذاري مستقيم در كشور و قرار دادن بخشي از بازار صادراتي در اختيار ايران در دستور كار قرار گرفته است، آنچنان كه توليدات بايد حداقل 40درصد ساخت داخل كشور باشد. همچنين با تأكيد براين گفتهها كشور نبايد به بازار مصرف تبديل شود.
در اين ميان كارشناسان صنعت خودرو معتقدند اقتصاد مقاومتي در اين صنعت را با طراحي خودروهايي با فناوري روز و توليد قطعات از سوي قطعهسازان داخلي ميتوان متبلور كرد.
بيوك علي مرادلو مشاور خودرويي محمدرضا نعمتزاده در گفتوگو با خبرنگار «جوان» در اينباره ميگويد: بايد خودروهايي با فناوري روز دنيا توسط طراحان داخلي و بومي در دستور كار قرار گيرد و تا آنجايي كه ممكن است بايد قطعات به واسطه توليدكنندگان داخلي يعني همان قطعهسازان توليد شود. وي درباره موضوع صادرات كه يكي از راهبردهاي اصلي اقتصاد مقاومتي است و صنعت خودروي ايران چقدر قابليت توسعه صادرات در اين حوزه را دارا خواهد بود، افزود: صنعت خودروي كشور در حال حاضر جايگاه خود را پيدا نكرده اما با توجه به شروط وضع شده توسط دولت خودروسازاني كه خواهان ورود به بازار ايران هستند بايد طبق شروط اعلام شده عمل كنند و بخشي از بازار صادرات خود را در اختيار ايران قرار دهند كه اين امر باعث افزايش صادرات محصولات خودرويي كشور ميشود.
به اعتقاد علي مرادلو ما در اين جريان نبايد به بازار مصرف تبديل شويم چراكه اين امر باعث كاهش ضربه پذيري اقتصادي ايران در اين حوزه ميشود. مرادلو ادامه داد: با ايجاد بسترهاي تأمين مالي، صادرات، رشد و توسعه برندهاي داخلي در بازارهاي هدف ميتوان در حوزه صادرات پيشرفتهاي خوبي حاصل كرد.
رقابتپذيري از جمله موارد ديگري است كه بايد به عنوان يكي از تأكيدات مهم در سياستهاي اقتصاد مقاومتي آن را مدنظر قرار داد و اتفاقاً فعالان صنعت خودرو تأكيد فراواني روي آن دارند.
در همين رابطه ساسان قرباني سخنگوي شوراي سياستگذاري خودرو به «جوان» ميگويد: رقابتپذيري چند حوزه مشخص دارد كه شامل رقابت در قيمت، كيفيت و رقابت پس از فروش براي محصولات فروخته شده است. هر صنعتي از جمله خودرو بتواند در اين حوزهها وضعيت رقابتي داشته باشد مورد توجه مشتريان قرار ميگيرد، بنابراين بايد جايگاه خود را در اين حوزهها شناخته و اين سه حوزه را بهبود بخشيم تا بتوانيم به شاخصهاي جهاني برسيم و محور فعاليت صنعت را در اين حوزه استوار سازيم.
وي ميافزايد: براي تحقق سه عامل مذكور كه بخشي از آن درون صنعت قطعهسازي و خودروسازي بوده و بخش ديگرمرتبط با عوامل بيروني است كه صنعت خودرو در آن مشخصاً نقش ندارد، بايد برنامهريزي كرد. قرباني تأكيد ميكند:در صورت عدم تلاش عوامل بيروني از جمله بهبود ساختار محيط كسبوكار و كاهش قيمت تمام شده كالا نميتوان به هدف خود رسيد، بنابراين با در نظر گرفتن پيش شرطهاي ذكر شده ميتوان به شرايط قابل قبول در حوزه خودرو رسيد.
قرباني در ارتباط با چگونگي توسعه صادرات خودرو از كشور ميگويد: اگر محصولات در حوزه قيمت، كيفيت و خدمات پس از فروش بتواند رقابت كرده و با استانداردهاي جهاني پيش رود، به صورت اتوماتيك ميتوان بازارهاي جهاني صادراتي را فتح كرد و اين در شرايطي است كه مشكلات عدم حضور در بازارهاي جهاني به رقابتي نبودن محصولات توليدي بر ميگردد.
وي درباره اينكه چگونه ميتوان با وجود توانمندي قطعهسازان داخلي در چارچوب اقتصاد مقاومتي اين صنعت را مقاومسازي كرد و از توانمندي حداكثري آن بهره برد، عنوان ميكند: صنعت خودروي ايران متشكل از قطعهسازي و خودروسازي است و اين دو به هم متصل هستند بنابراين اگر در حوزههاي كيفيت و رعايت استانداردهاي بينالمللي وتوليد محصولات جديد داخلي و توليد قطعات با تكنولوژي روز را محقق كنيم، قطعهسازي ما مقاوم خواهد شد و قطعهسازي در ايران ناگزير به ساخت قطعه مورد نياز خودروهاي توليدي شده و اين امر به توانمندي قطعهسازان براي پاسخگويي به نيازهاي داخلي منجر ميشود.
قرباني با اشاره به توانمنديهاي خوب قطعهسازي در داخل كشور درباره جلوگيري از خروج ارز از صنعت خودرو به عنوان يكي از مؤلفههاي ديگر اقتصاد مقاومتي نيز پيشنهاد ميكند: بهترين كار در اين حوزه كه بايد بر آن تأكيد شود توسعه سهم زير ساختهاي داخلي قطعات خودروهايي است كه در داخل كشور توليد ميشود، چه درخودروهايي كه با برند خارجي يا داخلي توليد ميشوند.
قرباني ميافزايد: در واقع اگر بتوانيم سهم ساخت داخل را افزايش دهيم نه تنها در اين حوزه بلكه در تمامي حوزههاي صنعت به اهداف خود ميرسد كه همان مقاومسازي است و از همه مهمتر به اهداف صادراتي واشتغال زايي كشور دست پيدا ميكنيم و همسطح تكنولوژي در صنعت كشور بالا ميرود. به هر حال يكي از بازوهاي اصلي در اجراي سياستهاي اقتصاد مقاومتي صنعت خودرو است كه زنجيرهاي را از تأمين قطعات فولاد و پلاستيك در خود جاي داده است و به طور قطع تحريك اين صنعت بر مبناي سياستهاي اقتصاد مقاومتي ميتواند آن را با سرعت بيشتري پيش برد.
در اين ميان ظاهراً ايران خودرو يكي از خودروسازان داخلي در اين باره تعمق كرده و برنامههايي براي حركت در مسير اقتصاد مقاومتي در دستور كار دارد به نحوي كه ميتوان برخي اقدامات را به ترتيب زير برشمرد: تلاش براي جلوگيري از خارج شدن خودروي صفر ناقص و تحقق آن در آينده نزديك و تا پيش از سال 94، توليد پلتفورم خودروي هيبريدي در آينده نزديك، توسعه و تنوع محصولات به 21 محصول تا سال 98، اجراي برنامهاي هفت ساله براي بهبود مبتني بر اقدامات پيشگيرانه، رسيدگي سريع به شكايات، ايجاد ستاد كيفيت با حضور مديران ارشد ايران خودرو تشكيل شده كه اقدامات پايشي را به صورت هفتگي انجام میدهد، طراحي موتور ملي ديزلسواري موتوري با بهرهمندي از فناوريهاي روز دنيا كه سطح آلايندگي موتور ديزل سواري ايران خودرو مطابق با استاندارد يورو 5 بوده و مصرف سوخت آن كمتر از 5/5 ليتر در هر 100 كيلومتر پيمايش است، بخشي از برنامههاي ايران خودرو است و... البته بديهي است موارد گفته شده همه اقدامات شركت ايران خودرو نيست و اين روزنامه آمادگي دارد تا برنامه جامع ايران خودرو را به عنوان يكي از بزرگترين خودروسازان كشور در چارچوب اقتصاد مقاومتي به چاپ برساند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۹ آبان ۱۳۹۴ - ۲۰:۴۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]