واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳ آبان ۱۳۹۴ (۱۸:۶ب.ظ)
بيش از ۸۵ درصد شهروندان تهراني در مراسم محرم شرکت کردهاند موج - بيش از ۸۵ درصد شهروندان تهراني بصورت حضوري در مراسم دهه اول محرم شرکت کردهاند و ۷.۴ درصد فقط از طريق تلويزيون مراسم محرم را دنبال کردهاند.
به گزارش خبرگزاري موج، غلامرضا مقدم و علي حاتمي اعضاي هيئت علمي پژوهشکده فرهنگ هنر و معماري جهاد دانشگاهي، محرم سال گذشته پژوهشي با عنوان سبکهاي رفتاري شهروندان تهراني در ايام محرم با نمونه 1300 نفري در مناطق 22 گانه شهر تهران انجام دادهاند که يافتههاي آن نشان ميدهد:
بر اساس نتايج بدست آمده در خصوص نحوه حضور در مراسم عزاداري، 54 درصد از پاسخگويان همراه با خانواده، 26 درصد به صورت فردي، و 15 درصد همراه با دوستان و همسايگان خود در مراسم عزاداري حاضر شدهاند. همچنين حضور جوانان 18 تا 29 سال نسبت به ديگر گروههاي سني در تکيهها و عزاداريهاي خياباني بيشتر از ديگر گروهها به چشم ميخورد. در مقابل مسنترها بيشتر ترجيح دادهاند در مراسم مساجد شرکت کنند.
در بخشي از اين مطالعه به بررسي سبک نوحه خواني و روضه خواني و نگرش شهروندان تهراني به آن پرداخته شده است. پاسخهاي دريافتي از پاسخگويان گوياي اين موارد است که 5/62 درصد از پاسخگويان در ايام محرم فقط موسيقي مذهبي گوش ميدهند. 17 درصد در اين ايام موسيقي شاد گوش نميدهند و 3/6 درصد اين محدوديت را فقط براي روزهاي تاسوعا و عاشورا قائل هستند و در اين دو روز موسيقي شاد گوش نميدهند در کنار اين افراد 1/7 درصد از پاسخگويان هم برايشان فرقي نميکند و مثل ساير ايام سال همه نوع موسيقي گوش ميکنند.
در مورد نحوه پوشش در محرم و بالاخص در دهه اول، 2/43 درصد گفتهاند خود را مقيد ميدارند و در ايام محرم حتماً مشکي ميپوشند. 8/11 درصد فقط در روزهاي تاسوعا و عاشورا مشکي ميپوشند و 7/3 درصد به هنگام حضور در مراسم عزاداري رخت مشکي به تن ميکنند. در مقابل 2/23 درصد معتقدند پوشش آنها مثل طول سال است و تغييري در پوشش خود ايجاد نميکند و 1/18 درصد گفتهاند در اين ايام فقط سعي ميکنند از رنگهاي شاد در لباسهايشان استفاده نکنند ولي در استفاده از ساير رنگها مشکلي ندارند.
در پايان بايد به اين نکته اشاره داشت که بين نوع سبک زندگي افراد و تعداد روزهايي که آنها در مراسم عزاداري در دهه اول محرم شرکت کردهاند رابطه معکوس و معناداري وجود دارد. هر چه سبک زندگي افراد مدرنتر ميشود ميزان مشارکت آنها بر اساس تعداد روزهاي حضور در مراسم عزاداري کمتر ميشود با اين حال در مورد حضور مستقيم در مراسم، يافتههاي اين تحقيق شاهد آن است که فارغ از نوع سبک زندگي 85.3 درصد از شهروندان در مراسم عزاداري محرم شرکت کردهاند و 7.4 درصد از طريق تلويزيون برنامههاي محرم را پيگيري کردهاند و تنها 7.3 درصد اصلاً در مراسم شرکت نداشتهاند. اين نتايج به موضوعي ديگر نيز اشاره دارد و آن اينکه با وجود آنکه ميزان تعداد روزهاي حضور در ايام محرم با سبک زندگي در ارتباط است با اين حال اکثريت افراد (اعم از سنتي يا مدرن) در مراسم عزاداري ايام محرم شرکت ميکنند که اين امر بيانگر آن است که عزاداري محرم تبديل به جزئي از زندگي روزمرهٔ اکثريت شهروندان شده است. همچنين در ارتباط با مکانهاي عزاداري ما شاهد آن هستيم که، بيشترين مکاني که از سوي افراد با سبک زندگي سنتي انتخاب شده است مسجد (30.7 درصد) و سپس حسينيهها (25.6 درصد) است، براي افراد با سبک زندگي بينابين حسنيهها (31.7 درصد) در اولويت بوده و در نهايت آنها که از سبک زندگي مدرنتري برخوردارند دستجات عزاداري خياباني با 31.9 درصد در صدر انتخاب آنها بوده است. اينکه مکان عزاداري براي طيف مدرنها، فضاي عمومي شهري يعني خيابان باشد حائز اهميت ميباشد از آن جهت است که نشانگر "سياليت عرصهٔ عزاداري مذهبي" است. در واقع جريان سنتگرا تمايلش آن است که اغلب مراسم عزاداري در مکانهايي به مانند مساجد، حسينيهها و تکايا انجام شود چرا که اين مکانها در روايت سنتگراي ديني، داراي مرکزيتي هستند که عموم طيف سنتي با حضور در آن، هويت سنتگراي خويش را حفظ و تقويت مينمايند. در حاليکه جريانات مدرن و يا متمايل مدرن به واسطهٔ نوع مواجههٔ متفاوتي که با امر ديني دارند با راه اندازي دستجات عزاداري خياباني قائل به نوعي "سياليت مکاني" هستند که نقطهٔ عزيمت عزاداري محرم را نه مساجد يا حسينيهها که عرصهٔ عمومي فضاي شهري يعني خيابان قلمداد مينمايند.
در ارتباط با ذائقه افراد در مورد نوع ذکر مصيبت نيز اين چالش مواجهه مدرنها و سنتيها پر رنگتر ميشود. 93.8 درصد از افراديکه داراي سبک زندگي سنتي هستند، ذکر مصيبت و مداحي به شکل سنتي را ميپسندند. در حاليکه 62 درصد افراد داراي سبک زندگي مدرن ذکر مصيبت با ريتمها و آهنگهاي جديد را ترجيح دادهاند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]