واضح آرشیو وب فارسی:آخرین نیوز: ديوار تحريم فرو پاشيد
به گزارش آخرین نیوز، « ديوار تحريم فرو پاشيد » عنوان يادداشت روز روزنامه اطلاعات نوشته ابوالقاسم قاسم زاده است که ميتوانيد آن را در ادامه بخوانيد: قرار است امروز با صدور بيانيهاي از سوي اتحاديه اروپا و رئيس جمهور آمريکا لغو تحريمهاي ۱۰ ساله عليه ايران اعلام گردد. معاون وزير خارجه، عراقچي گفت: «ظريف و موگريني بيانيه مشترکي صادر ميکنند» و اولين نشست کميسيون مشترک ايران و ۱+۵ روز دوشنبه در نخستين روز بعد از تصويب برجام، در وين تشکيل ميشود. در حالي که آمانو از همکاري خوب و موفق آژانس و جمهوري اسلامي ايران خبر داد، طبق متن برجام، کشورهاي ۱+۵ پيشنويس قطعنامهاي را با هدف بستن پرونده پي.ام.دي به شوراي حکام ارائه ميدهند، رئيس سازمان انرژي اتمي اطلاع داد که تا اول دي ماه شاهد اجرايي شدن کامل برجام خواهيم بود. اين خبرها و همه گزارشها در حالي دورنماي مثبت از اجرايي شدن مفاد برجام و پايانپذيري پرونده هستهاي ايران را نشان ميدهد که دو جريان همچنان بهصورت فعال در صحنه سياسي ديده ميشود.
جريان منفي که پذيرش برجام و توافق ايران و غرب را بهم خوردن روال گذشته و حذف بسياري از معادلههاي حبس روابط با جمهوري اسلامي ايران ارزيابي ميکنند. اين جريان تلاش بسيار کرد تا توافق ايران و گروه ۱+۵ به نتيجه نرسد و پس از توافق و ارائه متن «برجام» براي تصويب آن در مجلس نمايندگان آمريکا، در اتحاديه اروپا مانعتراشي بسيار کرد. تا آنجا که در آمريکا «اوباما» رئيس جمهور کنگره (مجلس ـ سنا) اين کشور را در صورت تصويب لغو برجام، تهديد به وتو کرد. در اتحاديه اروپا نيز همچون آمريکا لابي صهيونيستها بسيار فعال بود تا مگر کشورهاي اروپاي عضو اتحاديه مانع از رسميت يافتن متن توافق با ايران شود. در ايران اما از نگاه ديگر و با برداشت گروهي از نمايندگان که «متن برجام در جهت منافع ملي ايران نيست» مخالفتهاي خود را با آن ابراز کردند. اما در نهايت از سوي ايران و گروه ۱+۵ يا به عبارت ديگر، ايران و غرب، متن برجام بهصورت يک مصوبه رسمي درآمد. اما مخالفتها همچنان ادامه دارد. در آمريکا که دو حزب رقيب جمهوريخواهان و دمکراتها در فضاي انتخابات رياست جمهوري و نمايندگان کنگره بسر ميبرند. نقد منفي از مصوبه بر جام را همچنان سوژه روز مبارزات انتخاباتي خود قرار دادهاند و با هر سخنراني مخالفت با آن را در راستاي مخالفت با سياست اوباما در تنظيم دور جديد از روابط با ايران نقد منفي ميکنند. اين جريان بيشتر بهصورت يک عادت تبليغاتي ـ سياسي ديده ميشود شايد براي برخي از سياستمداران هر دو حزب حاکم (جمهوريخواه و دمکرات) آمريکا اين شيوه، راه فرار از نقد مشکلات اقتصادي و اجتماعي داخلي در آمريکا باشد که فعلاً هر دو حزب فاقد برنامه روشن و مستحکم درباره آن هستند. اما افکار عمومي در آمريکا ادامه گفتگوي سياسي درباره برجام را بازي سياسي ميشمارند و از آن عبور کردهاند. پرسشهاي مردم در صحنه انتخاباتي آمريکا درباره مسائل داخلي است و سياست خارجي محور اصلي آن نميباشد. در چنين شرايطي، لابي فعال صهيونيستها و سعوديهاي در آمريکا عليه جمهوري اسلامي ايران فعالتر شدهاند و اجرايي شدن طرح برجام را بر نميتابند! سعوديها دلارهاي نفتي خود را خرج جريان سياسي ضدتبليغ عليه جمهوري اسلامي ايران کردهاند و صهيونيستها ايران را بزرگترين خطر در خاورميانه بحرانزده نشان ميدهند. جريان منفي عليه توافق برجام از متن به حاشيه رانده شده است. تلاشهاي آنها با همه سر و صدايي که انجام ميدهند تنها محصور در جريانسازي اخبار منفي عليه ايران و تبليغات جنگطلبانه قرار گرفته است.
جريان فعال ديگر، جريان مثبت است که مديريت آن را مسئولين دولتها به عهده دارند و چون نگاه مثبت براي حل يکي از مشکلات کهنه و هزينهساز (تحريمها) عليه ايران دارد، مقبول مردم و افکار عمومي در سطح کشورها و در فضاي بينالمللي شده است. گامبهگام جريان مثبت پيش آمده است و موفق شده تا جريان منفي را به حاشيه ببرد. مسير براي جريان منفي بسته است در حالي که رفت و آمدها به تهران از سوي مقامات کشورهاي اروپايي گمانهزني نسبت به آينده را خوشبينانه کرده است. وزيرخارجه آلمان بعد از ۱۲ سال به تهران آمده است و در گفتگو رسانهاي گفت: «پيام سفرم جديت در رفع تحريمهاست» پيش از او «زيکمار گابريل» وزير اقتصاد آلمان به همراه هيئتي به ايران آمد و زمينههاي بستن قراردادهاي اقتصادي با جمهوري اسلامي ايران را بررسي و طراحي کرد. وزراء خارجه فرانسه، انگليس نيز در ديدارهاي خود در تهران اعلام کردند که به دنبال فصل جديدي از روابط سياسي ـ اقتصادي و فرهنگي با ايران هستند.
در اين مرحله که از يک طرف هيئتهاي اروپاي (دولتي و خصوصي) به ايران ميآيند و هيئتهاي ايراني با همتايان خود در اروپا گفتگو و مذاکره ميکنند. چين و روسيه نيز از اين قافله عقب نماندهاند و با امضاي تفاهمنامه نظامي ايران و چين و ديدارهاي سياسي ـ اقتصادي دو طرف همچنين ملاقاتها با دولتمردان روسيه، وسعت چرخشي را نشان ميدهد که پايان يافتن بنبست رواني ـ سياسي تنظيم روابط با ايران است. در راستاي اجرايي چنين جريان مثبت اعلام شد که روحاني رئيس جمهوري در آبان ماه به ايتاليا سفر رسمي خواهد داشت.
ترسيم چنين فضاي مثبت که واقعيت روز ايران در صحنه روابط بينالمللي را نشان ميدهد، با فرو پاشيدن ديوار تحريمها، مسير را براي فرو ريختن ديوار بياعتمادي نيز فراهم آورده است. پرسش بسياري از دولت اين است، آيا دولت در چنين شرايط مهم و حساس، برنامهريزي دقيق و کامل دارد؟
یکشنبه, 26 مهر 1394 ساعت 08:13
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آخرین نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]