محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1829954593
مقاومت در برابر اساسنامه شرکت نفت شکست
واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: مقاومت در برابر اساسنامه شرکت نفت شکست
وزارتخانهای که با گذشت بیش از سه دهه در مقابل اساسنامه مقاومت کرد این روزها مقاومتش شکسته شد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، شرکت ملی نفت ایران از زمان بعد انقلاب شناسنامه نداشته و بدون هویت فعالیت خود را انجام میداد بنابراین بعد از گذشت این سالها برخی از مسئولان به فکر تدوین اساسنامهای قانونی افتادند.
بر اساس این گزارش؛ با تصویب قانون، وظایف و اختیارات وزارت نفت مصوب ۱۳۹۱ و حذف بخش حاکمیتی وظایف و اختیارات شرکت ملی نفت ایران و واگذاری آن به وزارت نفت بر اساس قوانین بالادستی و در راستای تعیین تکلیف هرچه سریعتر این شرکت بر اساس قوانین بالادستی اصلاح هرچه سریعتر اساسنامه شرکت ملی نفت و سایر شرکتهای تابعه وزارت نفت اجتنابناپذیر است.
با هدف گذر از این پیچوخمها مجلس شورای اسلامی تصمیم گرفت که بندبند اساسنامه شرکت ملی نفت ایران را موردبررسی قرار دهد تا بتواند حداقل این شرکت چندین ساله هویت ببخشد.
اساسنامه شرکت ملی نفت ایران در قالب اصل ٨٥ قانون اساسی در حال بررسی است. طبق اصل ٨٥ قانون اساسی، سمت نمایندگی قائم به شخص است و قابل واگذاری به دیگری نیست. مجلس نمیتواند اختیار قانونگذاری را به شخص یا هیئتی واگذار کند ولی در موارد ضروری میتواند اختیار وضع بعضی از قوانین را با رعایت اصل هفتاد و دوم به کمیسیونهای داخلی خود تفویض کند، در اینصورت این قوانین در مدتی که مجلس تعیین مینماید بهصورت آزمایشی اجرا میشود و تصویب نهایی آنها با مجلس خواهد بود.
همچنین مجلس شورای اسلامی میتواند تصویب دائمی اساسنامه سازمانها، شرکتها، مؤسسات دولتی یا وابسته به دولت را با رعایت اصل هفتاد و دوم به کمیسیونهای ذیربط واگذار کند و یا اجازه تصویب آنها را به دولت بدهد. در این صورت مصوبات دولت نباید با اصول و احکام مذهب رسمی کشور و یا قانون اساسی مغایرت داشته باشد، تشخیص این امر به ترتیب مذکور در اصل نود و ششم با شورای نگهبان است. علاوه بر این، مصوبات دولت نباید مخالف قوانین و مقررات عمومی کشور باشد و به منظور بررسی و اعلام عدم مغایرت آنها با قوانین مزبور باید ضمن ابلاغ برای اجرا به اطلاع رئیس مجلس شورای اسلامی برسد.
دولتهای گذشته راضی به تدوین اساسنامه نبودند!
محمدرضا محمدخانی معاون پژوهشهای زیربنایی و امور تولیدی مرکز پژوهشهای مجلس در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: اساسنامه شرکت ملی نفت از اول انقلاب مورد تأکید بوده که دولت در این زمینه لایحهای را در مجلس مطرح نماید اما این موضوع محقق نشد چراکه دولتها راضی به تدوین اساسنامه نبودند. تا اینکه در مجلس هشتم هیئت رئیسه مجلس با ابلاغ بخشنامهای خواستار شکلگیری اساسنامه شرکت ملی نفت با مدیریت کمیسیون انرژی مجلس شد و این موضوع در مرکز پژوهشهای مجلس موردبررسی قرار گرفت.
وی تصریح کرد: این اساسنامه بر اساس اصل 85 قانون اساسی در کمیسیون انرژی بررسی و تصویب شد تا شرکت ملی نفت ایران دارای یک اساسنامه باشد که منطبق با قانون جمهوری اسلامی ایران و منطبق با قوانین بالادستی مثل اصل 44 قانون اساسی باشد.
بندهای اساسنامه قبل از انقلاب مغایر با اصول قوانین اساسی بود
محمدخانی افزود: آنچه که مجلس اصرار بر آن داشت این بود که بندهای اساسنامه قبل از انقلاب مغایر با اصول قوانین اساسی بود و شورای نگهبان این قضیه را مدام گوشزد میکرد این در حالی بود که با تغییر اساسنامه بسیاری از اختیارت از برخی از ارگانها گرفته میشد که این خود عاملی شد که برای شرکت ملی نفت اساسنامه تهیه نکنند. این موضوع هماکنون در هالهای از ابهام است که چرا برخی از دولتها راضی به شکلگیری اساسنامه نبودند.
اصلاح قانون نفت در سال 90
معاون پژوهشهای زیربنایی و امور تولیدی مرکز پژوهشهای مجلس، تصریح کرد: بنابراین مجلس تصمیم گرفت که اساسنامه برای شرکت نفت تهیه کند همچنین در سال 90 قانون نفت اصلاح شد و مرکز پژوهشهای مجلس به دستور کمیسیون انرژی مجلس این اساسنامه را تهیه کرد. بعد از انقلاب وزارت نفت فاقد شرح و وظایف قانونی نفت بود تا اینکه قانون نفت را اصلاح کردند و اکنون نوبت به شرکت ملی نفت رسیده است امیدواریم ظرف دو ماه آینده از بیهویتی خارج و صاحب شناسنامه شود.
تهیه اساسنامه برای شرکتهای زیرمجموعه وزارت نفت
وی تأکید کرد: همچنین در نظر داریم اساسنامهای برای شرکت پالایش و پخش، شرکت ملی گاز ایران و پتروشیمی تهیه کنیم تا بر اساس قوانین جمهوری اسلامی باشد این در حالی است که خیلی از اینها فاقد جایگاه قانونی و قوانین بالادستی بوده و قوانینی که در رابطه با نفت، انرژی، صنعت و اقتصاد ابلاغشده بایستی با قوانین دیگر هماهنگ باشد امری که درگذشته وجود نداشت بنابراین منجر به اصلاح قانون نفت شد در حقیقت حاکمیت را از تصدیگری جدا کرد.
محمدخانی گفت: بخشهایی از اساسنامه سابق با نظام جمهوری اسلامی ایران هماهنگی نداشته و به خاطر همین امور حاکمیتی از شرکت نفت جدا شد و به وزارت نفت واگذار گردید این برای اولین بار است که در کشور اساسنامه برای شرکت نفت بر اساس آن نظام جمهوری اسلامی ایران نوشته میشود.
معاون پژوهشهای زیربنایی و امور تولیدی مرکز پژوهشهای مجلس، تصریح کرد: پیشنویس اساسنامه به مرکز پژوهشها سپردهشده و در حال حاضر بیش از هفت سال است که بر روی آن مطالعاتی را انجام میدهیم و به دنبال این هستیم که ترجمهشده کشورهای دیگر نباشد تلاش به راین که کار ایرانی شکل بگیرد.
اساسنامه همچنان پر از ایراد است
نادر قاضی پور عضو کمیسیون صنایع مجلس در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص اساسنامه شرکت ملی نفت اظهار داشت: شرکت ملی نفت به هیچوجه اساسنامه نداشته چراکه در زمانهای گذشته در حاکمیت دولت بوده است.
بر همین اساس تعدادی از نمایندگان کمیسیون اقتصادی و انرژی مجلس از سالهای گذشته این موضوع را پیگیری میکردند تا اینکه به تدوین اساسنامه منجر شد.
وی تصریح کرد: در حال حاضر این اساسنامه با هزاران ایراد روبرو است چراکه اقتصاد مقاومتی در آن لحاظ نشده در این اساسنامه برنامهای برای توسعه مخازن مشترک و نیز استفاده از توان تولیدی در نظر گرفته نشده است همچنین کمیسیون عمران و کشاورزی و صنایع با این اساسنامه مخالف هستند.
وی تصریح کرد: معلوم نیست که این اساسنامه به تأیید شورای نگهبان برسد.
قاضی پور افزود: با تدوین اساسنامه شرکت ملی نفت مستقل شده و صاحب شرکت جدا برای اجرای پروژههای خود خواهد بود.
محمد سعید انصاری عضو کمیسیون انرژی مجلس هم گفت: درگذشته اساسنامه طبق اصول سیاستگذاری سیاسی پیش رفته و دولت بر آن حاکمیت داشت و با بررسی این اساسنامه از تصدیگری این حاکمیت کاسته میشود.
وی ادامه داد: با نوشتن این اساسنامه نهایتاً تمام ایرادهای گذشته برطرف خواهد شد همچنین ابهاماتی که در این اساسنامه وجود داشت با تشکیل کمیته بررسی میشود.
امیرحسین تبیانیان؛ کارشناس حوزه بالادستی نفت و گاز، با تأکید بر اینکه اساسنامه شرکت ملی نفت باید حاکمیت را بهطور کامل از تصدی جدا کند گفت: این اساسنامه باید منجر به ایجاد نهاد حاکمیتی توانمند شود. همچنین تجاریسازی شرکتهای تصدی دولتی باید بهگونهای صورت گیرد که علاوه بر ثبات مدیریت، انتخاب مدیران بر اساس شایستگی و تجربه، نه بر اساس مواضع سیاسی و حزبی انجام شود تا تصمیمگیری مدیران شرکت در جهت افزایش سودآوری شرکت باشد نه اهداف سیاسی. در این شرایط است که شرکت نفت میتواند جهت تضمین منافع بلندمدت شرکت - نه منافع کوتاهمدت افراد- اقدام به برنامهریزی بلندمدت کند.
این کارشناس حوزه بالادستی نفت و گاز ادامه داد: از دیگر اهدافی که باید در طرح اساسنامه این شرکت دیده شود رشد فنی و مهندسی شرکتهای تصدی گر باهدف صدور خدمات فنی و مهندسی و شکست انحصار در بین شرکتهای تصدی گر و ایجاد رقابت کامل است.
وی بابیان اینکه متأسفانه برخی از موادی که در طرح موردنظر گنجاندهشده است مغایر با اهداف مطرحشده است توضیح داد: در ماده 8 این طرح، وزیر نفت بهعنوان رئیس مجمع انتخابشده و تمامی دیگر ارکان مجمع نیز از دولت هستند. همچنین دربند 3 ماده 10 نیز انتخاب اعضای هیئت مدیره شرکت ملی نفت به پیشنهاد وزیر نفت است. درواقع با این دو ماده همچنان تصدیگری در اختیار حاکمیت باقی خواهد ماند.
وی افزود: علاوه بر این در ماده 29 این طرح آمده است، مسئولیت اداره شرکت بر عهده هیئتمدیره است. هیئتمدیره شرکت متشکل از هفت عضو اصلی و دو عضو علیالبدل است که برای یک دوره چهار ساله با پیشنهاد وزیر نفت و تصویب مجمع منصوب میشوند که حکم انتصاب آنها بهوسیله وزیر نفت صادر خواهد شد. آوردن این ماده در اساسنامه در شرایطی که بر تبدیلشدن شرکت ملی نفت به یک شرکت تجاری تأکید میشد غیرمنطقی است؛ چراکه یک شرکت تجاری برای نیل به اهداف تجاری خود و افزایش سودآوری نیازمند این است که هیئتمدیره آن از استقلال کافی برخوردار باشد و بتواند در راستای اهداف تعریفشده، برنامهریزی بلندمدت داشته باشد که این امر با انتخاب دورهای هیئتمدیره توسط دولت منافات دارد.
کارشناس حوزه بالادستی نفت و گاز گفت: از سوی دیگر قدرت مطلق وزیر نفت در انتخاب هیئتمدیره و مدیرعامل شرکت ملی نفت موجب میشود که اگر به هر دلیلی وزیر نفت تغییر کرد، اعضای هیئتمدیره و مدیرعامل این شرکت نیز تغییر کند. البته اکنون نیز که شرکت ملی نفت اساسنامه ندارد، شرکت همینگونه اداره میشود و تنها در صورت تصویب طرح اساسنامه این شرایط قانونی خواهد شد.
بخشی از تخلفات و ایرادات وارده بر اساسنامه مورد بازبینی قرار میگیرد
سید مهدی موسوی نژاد عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: طبق قانون آییننامه داخلی بخشی از تخلفات و ایرادات وارده بر آن مورد بازبینی قرار میگیرد تا بتوانیم یک اساسنامه جامع برای شرکت ملی نفت داشته باشیم.
موسوی نژاد افزود: درگذشته تمام کارهای این وزارتخانه تحت انحصار دولت بوده والان وزارت نفت با عنوان هیئت مدیره و رابطین آن در اجرای پروژهها و موارد دیگر فعالیت خواهند کرد.
وی خاطرنشان کرد: اساسنامه شرکت ملی نفت قبلاً وجود نداشته تا بخواهیم منطبق با آن ساختار جدیدی را تشکیل بدهیم بنابراین دولت اجازه نمیداد کسی بر فعالیتهای آنها نظارت کند.
حسین نجابت، راجع به اساسنامه شرکت ملی نفت اظهار داشت: اساسنامه شرکت ملی نفت بهصورت یک طرح در مجلس مطرحشده و این اساسنامه نسبت به اساسنامه سابق تغییراتی را به همراه داشته است.
وی با اشاره به اینکه این اساسنامه در سه محور مورد تأکید قرارگرفته است گفت: برای تولید این اساسنامه نخست تکلیف مالکیت و مدیریت در نفت روشن شود مالکیت را متوجه کل نظام کردیم یعنی منابع هیدروکربوری نفت و گاز را تسریع نموده و در اختیار حاکمیت گذاشته و وزارت نفت نماینده مالکیت بهعنوان صاحب سرمایه شناختهشده است.
شرکت نفت تبدیلشده به یک شرکت تجاری کاملاً مستقل
نجابت تأکید کرد: همچنین شرکت نفت تبدیلشده به یک شرکت تجاری کاملاً مستقل که براساس آن اختیارات شرکت نفت نسبت به قبل کاهشیافته است و بیشتر متمرکز بر روی تصدیگری است تا سیاستگذاری راهبردی، تلاش براین است که روابط مالی در شرکت ملی نفت شفافتر شود.
نجابت ادامه داد: همچنین شرکت ملی نفت بایستی یک شرکت رقابتی در داخل و در سطح بینالملل باشد بنابراین مسئولیت بالادستی به شرکت نفت دادهشده و سعی به راین است که صنایع پاییندست پتروشیمی و پالایشگاه عمدتاً به بخش غیردولتی واگذار کنیم و شرکت نفت را بر حذر داشته تا وارد این حوزه نشود.
با توجه به اینکه وزارت نفت یا به قولی شرکت ملی نفت باگذشت چندین سال طبق گفته بعضیها بدون اعمال قوانین بالادستی تا به حال در کشور قدرتنمایی میکرده آیا با شکلگیری این قوانین میتواند به اهداف مورد نظام جمهوری اسلامی ایران و مطابق با شئونات کشور پیش رود.
گزارش: حبیبه رحیمیان
انتهای پیام/
اشتراک گذاری
۲۲ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۰:۵۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]
صفحات پیشنهادی
بدهي 3/5 ميليارد دلاري شركت اماراتي به شركت نفت ايران
بدهي 3 5 ميليارد دلاري شركت اماراتي به شركت نفت ايران مديرعامل سازمان حسابرسي با تأكيد براينكه بدهي 3 5 ميليارد دلاري شركت اماراتي به ايران به دليل تحريم قابل انتقال به ايران نيست گفت پولهاي صندوق توسعه ملي ماركدار نيست نویسنده مهران ابراهيميان مديرعامل سازممیزگرد خروج از خام فروشی نفت و توجه به اقتصاد مقاومتی/۱ خطیبی: برهم خوردن توازن اوپک به زیان ایران/ به دنبال ت
میزگرد خروج از خام فروشی نفت و توجه به اقتصاد مقاومتی ۱خطیبی برهم خوردن توازن اوپک به زیان ایران به دنبال تعیین سقف جدید برای اعضا باشیمنماینده سابق ایران در اوپک گفت ایران با تغییر سیاستش در اوپک به دنبال گرفتن سهم خود از بازار است اما در طول 2 سال گذشته نتوانستیم با تغییر سیدولت کردستان عراق طلب شرکتهای نفتی خارجی را میپردازد
چهارشنبه ۱۸ شهریور ۱۳۹۴ - ۰۴ ۵۵ دولت منطقه کردستان عراق اعلام کرد که 75 میلیون دلار از درآمد حاصل از فروش مستقل نفت خام را به شرکتهای صادرکننده نفت که چند ماه پولی به آنها پرداخت نشده اختصاص داده است به گزارش ایسنا به نقل از رویترز این رقم صرفا بخشی از مبلغی است که به گفته شرکاقتصاد مقاومتی در برابر اقتصاد عاریتی است/ 36 میلیارد دلار از سرمایه های نفتی کشور هدر رفت
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی قم فردا از قم محمدرضا نقدی عصر امروز در جلسه مجمع عالی بسیج استان قم که در سالن شهید اخلاقی ستاد فرماندهی سپاه امام علی بن ابیطالب ع برگزار شد با بیان اینکه طبق فرمایشات رهبر انقلاب اسلامی استکبار به دنبال ایجاد اختلاف میان مذاهب اسلامی است افزودمیزگرد خروج از خام فروشی نفت و توجه به اقتصاد مقاومتی/ ۲ عبدالمالکی: تفکر اقتصاد مقاومتی در وزارت نفت مرده است
میزگرد خروج از خام فروشی نفت و توجه به اقتصاد مقاومتی ۲عبدالمالکی تفکر اقتصاد مقاومتی در وزارت نفت مرده استیک استاد دانشگاه گفت تفکر اقتصاد مقاومتی در وزارت نفت مرده است برای همین وزیر نفت صحبت میکند و میگوید اگر نفت به 20 دلار هم برسد ما نفت خواهیم فروخت به گزارش خبرنگار ابازگشت خزنده مافیای جریان انحرافی به شرکت نفت «پاسارگاد»
هشدار به مراجع ذیصلاح بازگشت خزنده مافیای جریان انحرافی به شرکت نفت پاسارگاد در گزارش هیأت تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامی این مجموعه اقتصادی عنوان متخلف ترین شرکت شستا را به خود اختصاص داد به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز انتشار گزارش تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامیحضور شرکت نفتی ترکیه ای برای سرمایه گذاری در بندر امیرآباد
حضور شرکت نفتی ترکیه ای برای سرمایه گذاری در بندر امیرآباد ساری - ایرنا - شرکت بین المللی پنتا از کشور ترکیه برای سرمایه گذاری در زمینه نفتی در صدر هیأتی وارد بندر امیرآباد شد مدیر بنادر و دریانوردی و منطقه ویژه اقتصادی بندر امیرآباد در این دیدار که در حضور نماینده مردم بهشهر دردر میزگرد "خروج از خام فروشی نفت و توجه به اقتصاد مقاومتی" مطرح شد برهم خوردن توازن اوپک به زیان ایر
در میزگرد "خروج از خام فروشی نفت و توجه به اقتصاد مقاومتی" مطرح شدبرهم خوردن توازن اوپک به زیان ایران تفکر اقتصاد مقاومتی در وزارت نفت مرده استمیزگرد "خروج از خام فروشی نفت و توجه به اقتصاد مقاومتی" با حضور نماینده سابق ایران در اوپک و یکی از اعضای هیئت علمیخروج از خام فروشی نفت و توجه به اقتصاد مقاومتی/ ۳ اقتصاد مقاومتی برای به ثمر نشستن نیازمند متولی است
خروج از خام فروشی نفت و توجه به اقتصاد مقاومتی ۳اقتصاد مقاومتی برای به ثمر نشستن نیازمند متولی استیک مقام مسئول با بیان اینکه دولت هنوز برای اقتصاد مقاومتی هیچ راهکار و برنامهای ارایه نداده است گفت برای پیشبرد اقتصاد مقاومتی در کشور نیازمند دستیابی به یک ادبیات مشترک میان همهبرکناری مدیر عامل شرکت حفاری شمال ارتباطی با وزارت نفت ندارد
اداره کل روابط عمومی و امور بین الملل بنیاد مستضعفان "اختصاصی ایلنا" برکناری مدیر عامل شرکت حفاری شمال ارتباطی با وزارت نفت ندارد پس از پیگیری مستمر خبرگزاری کار ایران در خصوص شائبه احتمال دخالت وزارت نفت در برکناری مدیر عامل حفاری شمال روابط عمومی بنیاد مستضعفان انقل-
اقتصادی
پربازدیدترینها