واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: شیر و لبنیات در سال های اخیر حاشیه های زیادی را پشت سر گذاشته است.از آلودگی شیر به وایتکس گرفته تا روغن پالم غیر مجاز در لبنیات پر چرب و گرانی های گاه و بیگاه که نرخ شیر را مانند نرخ ارز در سال های گذشته لحظه ای و روز به روز تغییر می دهد.
به گزارش تراز ، شیر و لبنیات در سال های اخیر حاشیه های زیادی را پشت سر گذاشته است.از آلودگی شیر به وایتکس گرفته تا روغن پالم غیر مجاز در لبنیات پر چرب و گرانی های گاه و بیگاه که نرخ شیر را مانند نرخ ارز در سال های گذشته لحظه ای و روز به روز تغییر می دهد.
این در حالی است که سرانه مصرف شیر در ایران بسیار پایین است و بر طبق آمار، مصرف لبنیات در کشور، یک پنجم کشورهای توسعه یافته اعلام شده ، یعنی بر طبق اعلام مراجع رسمی سرانه مصرف شیر در ایران 85کیلوگرم و در کشورهای توسعه یافته 300 کیلوگرم و حتی در برخی از کشورها 500 کیلوگرم است، اما با این حال همه اخبار درباره این ماده خوراکی مهم منفی است.
بعد از اعلام رسمی وزارت بهداشت مبنی بر آلودگی لبنیات و شیر پر چرب به روغن پالم، مصرف سرانه لبنیات و شیر پایین تر هم آمد اما نکته مهم اینجاست که گرانی لبنیات و تبدیل شدن آن به کالای لوکس رفته رفته آن را از سبد خانوارهای متوسط حذف کرده و می کند و حالا هم با ادامه جنجال های شرکت های لبنی برای افزایش نرخ شیر و کشمکش ها با وزارت کشاورزی، به جای فرهنگ سازی برای مصرف شیر، این ماده خوراکی مفید و ضروری کم کم در بسیاری از خانوارها فراموش می شود.
کش مکش ها بر سر نرخ شیر
هنوز از یادها نرفته است که اوايل مردادماه سال جاري شريعتمداري معاون اجرايي رئيسجمهور در ابلاغيهاي به اعضاي ستاد هدفمندي يارانهها، سازمان حمايت را مكلف به اجرايي كردن مصوبه خريد شيرخام به قيمت ۱۴۴۰ تومان براساس جدول ابلاغي كرد.
مصوبه خريد شير خام در اين ابلاغيه رقم 1320 تا 1440 تومان تعيين شده بود. اما اتفاقي كه در بازار افتاد اين بودكه اين نرخ تعيين شده رعايت نشد و هر كسيسازخود را براي فروش لبنياتش در بازار ميزد و می زند. از سوي دیگر توليدكنندگان صنايع لبني شکایت دارند و ميگويند شيرهايشان روي دست مانده است .دولت اما اين افراد را متهم به قانون شكني كرده و معتقد است قيمتها را بدون اجازه دولت افزايش دادهاند و در این میان مردم هستند که سرگردان مانده اند و شیر است که از سفره ها پر می کشد.
وزیر کشاورزی از لجبازی صنایع لبنی شاکی شد
در این میان در ادامه این ماجرا، چند روز پيش وزير كشاورزی در جلسه شوراي عالي نظام صنفي كشاورزي كه در وزارت جهادكشاورزي برگزار شده بود از لجبازي صنايع لبني خبر داد و گفت: با وجود اينكه نرخ 1440 توماني براي خريد شيرخام در سال گذشته به تصويب رسيد و ابلاغ شد، صنايع لبني لجبازي ميكنند و حاضر نيستند حتي امسال هم اين نرخ را اعمال كنند.
محمود حجتي اظهار كرد: سال گذشته نرخ 1440 توماني براي خريد شير خام از سوي صنايع لبني به عنوان حداقل قيمت تمام شده اين محصول در نظر گرفته شد و به تصويب رسيد اما صنايع لبني كارشكني كردند و به بهانه نبود كشش در بازار، نرخ مصوب اين محصول را رعايت نكردند.
او افزود: امسال هم با وجود اينكه دولت تلويحا اين نرخ را به عنوان نرخ مصوب پذيرفت، صنايع لبني به اشتباه لجبازي ميكنند و اين نرخ را همچنان رعايت نميكنند. در حالي كه عدم تمكين به اين قانون به ضرر خودشان است، چرا كه صنايع لبني و دامداران به هم متصل و متكي هستند.
حجتي با اشاره به اينكه همه بايد در چارچوب قانون عمل كنيم و به آن احترام بگذاريم، تاكيد كرد: شير و فرآوردههاي لبني براي دولت مهم بوده و مسئولان روي اين محصول و توليدكنندگانش حساسيت دارند و اگر كششي در بازار هم وجود نداشته باشد سازمان تعاون روستايي موظف به خريداري مازاد شير توليدشده در بازار است.
هشدارجدی وزارت کشاورزی به کارخانههای لبنی
بعد از این سخنان وزیر کشاورزی بود که معاون وی در هشداری جدی به شرکت های لبنی تهدید کرد که اگر صنایع لبنی دستورات دولت را اجرایی نکنند، توزیع شیر را از کانال های دیگر دنبال خواهد کرد.
معاون وزیر جهاد گفت: اگر صنایع لبنی با دامداران همکاری نکنند، شیرخام در جایی غیر از کارخانههای لبنی عرضه میشود.
حسن رکنی در خصوص وضعیت شیر خام و اینکه چرا صنایع لبنی در خرید این محصول از دامدار به نرخهای مصوب توجهی ندارند، اظهار کرد: سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان در این زمینه با صنایع لبنی در حال رایزنی است و امیدواریم صنایع لبنی، مجموعه دامداران را به عنوان حلقهای از تولید در کنار خود ببینند تا نفع تولیدکنندگان و کارخانهها توامان در این زمینه دیده شوند.
وی تصریح کرد: به اندازهای که همکاری کارخانههای لبنی در این زمینه کمتر شود عرضه شیر خام به سمتی غیر از کانالهای رسمی کارخانههای لبنی سوق پیدا میکند که البته مدنظر وزارت جهاد کشاورزی نیست، چرا که باید از ظرفیت و تنوع تولیدی که در صنایع تبدیلی تولید محصولات و فرآوردههای لبنی وجود دارد، استفاده کرد و نیاز داخل و بازارهای صادراتی را تامین کرد.
به این ترتیب است که کش و قوسها درباره افزایش قیمت شیر ماههاست جریان دارد. این در حالی است که به نظر می رسد خود دولتی ها نیز در مورد نرخ شیر به اجماع نرسیده اند چرا که پیش از آغاز ماه رمضان نیز زمزمههای افزایش 6 درصدی قیمت لبنیات به گوش میرسید اما محمد فربد ،عضو هیات مدیره انجمن صنایع لبنی- گفته بود: افزایش قیمت لبنیات بعد از ماه رمضان اتفاق خواهد افتاد. محمدرضا نعمتزاده ،وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز از پیشنهاد افزایش 10 درصدی قیمت سه قلم محصولِ لبنی شامل شیر، ماست و پنیر خبر داده بودو دلیل آن را عدم توانایی دولت در پرداخت یارانه به بخش دولت اعلام کرده بود.
در این میان تکلیف هنوز مشخص نیست و مردم مانده اند و نرخ هایی که بی اجازه یا با اجازه دولت هر روز در فروشگاه ها گران می شوند و به این ترتیب است که شیر از سبد خانوارهایی که فرهنگ مصرفش را هم دارند حذف می شود و کسی به فکر نیست که نیست.
منبع: فردا
زمانبندی انتشار: 3 شهر 1394 - 11:37
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]