تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 24 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):ياد خدا عقل را آرامش مى دهد، دل را روشن مى كند و رحمت او را فرود مى آورد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1829377072




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

25 مرداد - 16 آگوست؛ در تاریخ چه گذشت؟


واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: امروز در تاریخ
25 مرداد - 16 آگوست؛ در تاریخ چه گذشت؟




امروز 25 مرداد برابر با 16 آگوست تقویم میلادی است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است. به مرور برخی از این وقایع می‌پردازیم.








 
 
 
 
  برترین ها: امروز 25 مرداد برابر با 16 آگوست تقویم میلادی است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است. به مرور برخی از این وقایع می‌پردازیم.


رویداد ها:

1227 - آغاز حكومت قراختائيان بر كرمان

تُركان قراختائي كه اصل آنان از مناطق شمال شرقي ماوراء رود سيحون (سيرديا) است و آلتائيک هستند از روزي چون امروز حکومت بر كرمان را آغاز کردند. براق حاجب (قتلغ خان) 16 آگوست سال 1227 ميلادي (606 هجري خورشيدي) غياث الدين پيرشاه حكمران كرمان را كشت و سلسله قراختائيان كرمان را تاسيس كرد. در آن زمان كرمان، مكران (بلوچستان تا مرز ايالت سند) و قسمتهاي ديگري از جنوب شرقي ايران كه يك قلمرو ايالتي را تشكيل مي دادند تحت سلطه غياث الدين بودند.
   
كرماني ها كه شهرت به ناسيوناليست بودن دارند با داشتن دهها سال حاكم تُرك (سلجوقي و قراختايي) حتي يك واژه تركي ياد نگرفته و بكار نبرده اند.
   
سلطان جلال الدين خوارزمشاه در تفليس بود كه از قتل غياث الدين آگاه شد و براي تنبيه «براق» 17 روزه خود را از گرجستان به كرمان رساند. با وجود اين، براق باقي ماند.
  

25 مرداد - 16 آگوست؛ در تاریخ چه گذشت؟

سلطان جلال الدين خوارزمشاه


 سلطان جلال الدين كه او هم از طايفه تركان بود در سال 1230 ميلادي در منطقه رضائيه به دست كردها كشته شد. تاريخ از او به عنوان مردي جنگي ولي فاقد تدابير كشورداري و مديريت ياد مي كند. «براق» پس از هفت سال حكومت بر كرمان درگذشت و مرگ ابو حامد كرماني مولف و عارف معروف چهار سال پس از فوت براق در سال 1238 ميلادي اتفاق افتاد. اين وقايع همزمان با جنگهاي صليبي و لشكركشيهاي پي در پي اروپاييان به خاورميانه به منظور تصرف بيت المقدس و خارج ساختن تربت مسيح از دست ديگران صورت مي گرفت.

1819 - قتل عام كشاورزان در منچستر انگلستان

 16 آگوست سال 1819 ـ چهار سال پس از شكست ناپلئون ـ شصت هزار تن كشاورزان منچستر انگلستان براي شنيدن اظهارات يك كشاورز مبارز به نام «هنري هانت Henry Hunt » با خانواده هاي خود در مزرعه «سن پترز فيلد» گرد آمده بودند و با خود قرار گذاشته بودند كه پس از شنيدن حرفهاي «هانت» در همانجا يك «پيك نيك» برگزار كنند.
   
قاضي شهر كه از اين خبر نگران شده بود به تقاضاي مالكان منطقه (فئودالها) تصميم گرفت كه سواران داوطلب را براي دستگيري «هانت» و برهم زدن اجتماع اعزام دارد. اين داوطلبان مسلح (ميليشيا) عمدتا از خرده مالكان و فرزندان اعيان و كسبه شهر تشكيل مي شدند كه در مواقع اضطراري كار پليس ضد شورش (امروز) و اموري از اين قبيل به آنان واگذار مي شد. آنان هنگامي به اجتماع كشاورزان رسيدند كه «هانت» سخن از اصلاحات ارضي و امضاي تومار براي درخواست تصويب يك قانون در اين زمينه در پارلمان و نيز لغو قانون ذرّت مي گفت.
   

25 مرداد - 16 آگوست؛ در تاریخ چه گذشت؟

تصويري كه يك نقاش معاصر از كشتار منچستر تهيه كرده است


سواران داوطلب به سوي جايگاه سخنراني «هانت» هجوم بردند و با كشاورزان درگير شدند و دست به كشتار آنان زدند كه اجتماعي مسالمت آميز برپا داشته بودند. در اين عمليات ششصد و 9 مرد، زن و كودك كشته و يا مجروح شدند.
   
مورّخان با استفاده از واژه واترلو (محل آخرين نبرد ناپلئون با دولتهاي مخالف)، اين رويدادرا قتل عام «پترلو» نام نهاده اند. از آن زمان به بعد، اين كشتار وسيله اي شده است كه روشنفكران و انقلابيون با اشاره به آن بر مالكان، كارفرمايان و زورگويان بتازند.

1953 - نخستین فرار شاه از كشور

سرهنگ نعمت الله نصيري (بعدا سپهبد) فرمانده وقت واحد گارد سلطنتي نامه شاه مبني بر عزل دكتر محمد مصدق از نخست وزيري ايران را (که 3 روز پیش از آن تاریخگذاری شده بود)، ساعت 2 بامداد 16 آگوست 1953 (25 امرداد 1332) به خانه او واقع در خيابان كاخ (خيابان فلسطين جنوبي) رسانيد كه توسط ماموران محافظ خانه دستگير و بازداشت شد و چند ساعت بعد، شاه پس از اطلاع از دستگیری نصیری، با بانوی خود ثريا از طريق فرودگاه كلاردشت با هواپيماي اختصاصي كه خاتمي افسر نيروي هوايي (بعدا شوهر فاطمه، خواهر شاه) خلباني آن را برعهده داشت به صورت فرار از كشور خارج شد و به بغداد رفت، زيرا كه واحد گارد او خلع سلاح، و دستور احضار سرلشكر بازنشسته فضل الله زاهدي (که شاه به او حكم! نخست وزيري داده بود) و جمع ديگري داده شده بود و كار جمع آوري عكسهاي شاه از ادارات دولتي هم آغاز گرديده بود. مطابق قانون اساسي وقت، پس از تایید مجلس حکم نخست وزيری باید صادر می شد و آن هم پس از کناره گیری نخست وزیر سابق و یا رای عدم اعتماد مجلس نسبت به او. بنابر اين عمل شاه غيرقانوني اعلام و کودتا تلقي شده بود. اکثریت مردم آن دوره پارلمانی را منحل کرده بودند و مجلسی وجود نداشت که رئیس دولت را برکنار کند. شاه پس از امضای نامه برکناری مصدق به رامسر رفته بود تا اگر توطئه شکست بخورد بتواند از کشور فرار کند و سه روز فاصله میان نوشتن نامه و ابلاغ آن به همین سبب بود. بعدا گفته شد که عوامل کودتا (ازجمله سازمانهای اطلاعاتی لندن و واشنگتن) کاغذ «سفید امضاء» از شاه گرفته و بعدا آن را پرکرده و به نصیری جهت ابلاغ داده بودند. کودتای 28 امرداد مسیر تاریخ ایرانیان را تغییر داد و رشد سیاسی آنان را متوقف ساخت.
    

25 مرداد - 16 آگوست؛ در تاریخ چه گذشت؟

شاه و ثريا از شمال كشور به بغداد و از آنجا به رم رفتند ـ اين عكس در رم از آن دو برداشته شده بود


دكتر حسين فاطمي وزير امور خارجه وقت «خروج شاه بدون اطلاع قبلي» از كشور را «فرار» او اعلام و به ملت گزارش كرد که اين عمل شاه به منزله استعفاي او است. دكتر فاطمي سپس به نمايندگي هاي ايران در كشورهاي ديگر دستور اکيد داد كه سراغ شاه نروند زيرا كه وي يك فراري است و سمتي ندارد.
    
در پي اعلام خروج شاه از كشور، مردم به خيابانها ريختند و مجسمه هاي او و رضاشاه را پايين آوردند. گروهي از مردم نيز در گوشه و كنار تهران از جمله ميدان بهارستان تشكيل اجتماع داده و خواستار برقراري نظام جمهوري و لغو سلطنت شدند. در همين روز كاخ هاي سلطنتي مهر و موم شد و برنامه دعا به جان شاه در پادگانها لغو گرديد.

1960 - شورش نژادي خونين در لس آنجلس

نيمه دهه 1960، بسياري از شهرهاي ايالات متحده آمريکا صحنه درگيري هاي نژادي بود. شهر لس انجلس در آگوست 1965 صحنه شديدترين و وسيعترين اين شورشها ها بود. شورش با خشونت پليس نسبت به يك راننده سياه پوست كه تخلف كرده بود آغاز شده بود . سياه پوستان كه آماده چنين شورشي بودند دست به ويران ساختن و به اتش كشيدن و غارت شهر زدند. سياهان مسلمان محرك آنان به ادامه شورش بودند. اين شورش پس از پنج روز، 16 آگوست با ورود 20 هزار گارد ملي و برقراري منع رفت و آمد شبانه پايان يافت. محصول اين شورش؛ سي كشته، صدها مجروح، صدها ميليون دلار زيان مالي و 2 هزار و 210 بازداشتي بود. عكس زیر، يك خيابان فرعي لس آنجلس در جريان درگيري نژادي آگوست 1965 را نشان مي دهد كه دود از خانه هاي آن بلند است.


25 مرداد - 16 آگوست؛ در تاریخ چه گذشت؟



1359 - اعدام عاملان کودتاي نوژه

خبر گزاري پارس كه هنوز به «ايرنا» تغيير نام نداده بود حكم قاضي شرع شعبه اول دادگاه انقلاب درباره 15 تن عاملان کودتاي نوژه را كه روز پيش از آن اعدام شده بودند به روزنامه هاي تهران داده بود كه در شماره هاي 25 امرداد سال 1359 خود با عكس برخي از آنان منتشر كرده بودند.
   
در اين گزارش، از اين عده به عنوان ياغيان بر امام عادل و قيام عليه جمهوري اسلامي كه از حمايت آمريكا و اسرائيل برخوردار بودند نام برده شده بود. گزارش نشانه مي داد كه اين گروه از جمله كساني بودند كه 18 تير1359 دست به يك كودتاي نافرجام زده بودند که قرار بود با حملات هوايي از فرودگاه نوژه (شاهرخي سابق) آغاز شود و محاكمه آنان روزهاي هجدهم تا بيستم مرداد انجام و جملگي مفسد في الارض تشخيص داده شده و تيرباران گرديدند. اسامي اين دسته چنين گزارش شده بود:


25 مرداد - 16 آگوست؛ در تاریخ چه گذشت؟

سپهبد سعيد مهديون

   
سپهبد سعيد مهديون رهبر كودتا، سرهنگ دوم احمد آزموده، سرگرد كورس آذرتاش، سروان هرمز زمانپور، ستوان شكرالله احمدي، استوار قاسم نقيب زاده، استوار جمشيد بختيار، نظامي غلامحسين خرقاني خوب، نظامي محمود كياني، ذبيح الله مومني، منصور كتيرلو، مرتضي فرحپور، منصور ساجدي، علي اكبر عوض زاده، و اسماعيل عرب شيرازي.


25 مرداد - 16 آگوست؛ در تاریخ چه گذشت؟

اعدام شدگان: سرگرد آذرتاش ــ كتيرلو ــ فرحپور ــ ساجدي ــ عوض زاده ـ عرب شيرازي و ستوان احمدي


1359 - اختلاف رئيس جمهور و نخست وزير بر سر تعيين وزيران

گزارش روزنامه هاي تهران در چنين روزهايي در سال 1359 حكايت از اختلاف نظر ابوالحسن بني صدر رئيس جمهور وقت با محمدعلي رجائي نخست وزير تازه بر سر تعيين وزيران داشت. رجائي بيستم امُردادماه 1359 با نامه تاييديه بني صدر، از مجلس راي لازم براي تشکيل کابينه را گرفته بود. اختلاف نظر، نخست بر سر تعيين وزيران كشور و دفاع بود كه بعدا گفته شد بني صدر مي خواهد قبلا يكايك وزيران كابينه مورد تاييد او باشند.
   

25 مرداد - 16 آگوست؛ در تاریخ چه گذشت؟

رجايي ــ بني صدر


يكي از اقدامات رجائي در سال 1359 و درجريان رياست دولت (نخست وزيري اش) صدور بخشنامه اي بود كه به موجب آن مستمري بازنشستگان دولت كه به خارج رفته بودند بدون توجه به عائله تحت تكفل آنان در ايران قطع شد. برقراري مجدد مستمري موكول به بازگشت فرد بازنشسته و پس از تاييد وزارت اطلاعات و طي مراحل متعدد و طولاني بوروکراتيک شده بود. سالها بعد از جنگ كه برخي از بازنشستگان به کشور بازگشتند و مطالبه مستمري خودرا كردند، بدون احتساب تورّم و حبس پول، پس از دوندگي بسيار آن مستمري برهمان ميزان سابق به آنان پرداخت شد كه با توجه به تورّم پول ارزش زيادي نداشت و بسياري از آنان حق خودرا به اعتراض محفوظ داشته اند. به اظهار برخي آگاهان، قطع موقّت اين مستمري (به تصميم محمدعلي رجايي) نفقه بگيران اين بازنشستگان را در عسرت و تنگدستي و حتي معرض بيماري و مرگ زودرس قرارداده بود.

1936 - بازداشت لوركا؛ شاعر بلندآوازه اسپانيا

فدريكو گارسيا لوركا در گراندا چشم به جهان گشود. از زمان انتشار "ترانه‏هاي كولي" نخستين كتاب شعر لوركا در سال ۱۹۲۸ ميلادي، وي در زمره مشهورترين شاعران و نويسندگان زمان خود قرار گرفت. لوركا به‏سبب خلاقيت در آثار هنري‏اش و نيز به‏واسطه دفاع از مظلومان در مبارزات اجتماعي و عدالت‏خواهانه همواره مورد تحسين جهانيان بوده است. او عاشق شعر و موسيقي بود و ادبيات را با همه وجودش مي‏كاويد و در كنار آن، از موسيقي در هماهنگي بخشيدن به نوشته‏ها و نمايشنامه‏هايش سود مي‏جست. ادبا در تجليل از لوركا، او را غزل ادبيات اسپانيا لقب داده‏اند. از مهم‏ترين آثار لوركا شعر "شاعر در نيويورك" و نمايشنامه "تماشاچي" را مي‏توان نام برد. فدريكو گارسيا لوركا در شانزدهمين روز از ماه اوت سال ۱۹۳۶ ميلادي بازداشت و پس از چندي به جوخه اعدام سپرده و تيرباران شد.

1945 - ايجاد جمهوري اندونزي و اعلام استقلال آن

شانزدهم آگوست 1945 (هفدهم به وقت جاکارتا) دكتر احمد سوكارنو (1970 - 1901) تقریبا بلافاصله پس از اعلام پايان جنگ جهانی دوم در خاور دور، با تاسيس يك دولت موقت ـ استقلال وطنش را اعلام كرد و آن مجمع الجزاير را جمهوري اندونزي خواند و با سلاحهايي كه ژاپني ها در اختيار وي قرار داده بودند، دست به ايجاد يك ارتش انقلابي زد تا مانع بازگشت هلنديهاي استعمارگر شود. به این مناسبت، اندونزيايي ها هفدهم آگوست هرسال را به عنوان روز ملي خود برگزار مي کنند و جشن مي گيرند.
   

25 مرداد - 16 آگوست؛ در تاریخ چه گذشت؟

ahmed Sukarno


 نيروهاي ژاپني پس از دريافت دستور پايان جنگ، برخی از سلاحهاي خود در اندونزي را به سوکارنو داده بودند. اندونزي از جمله مناطق اشغالي ژاپن در جريان جنگ جهاني دوم بود که آن را با شعار اخراج غرب از آسیا آغاز کرده بود. نيروهاي ژاپني پس از اخراج هلندي ها جاي آنان را در اندونزي گرفته بودند. سالها طول کشيد تا استقلال اندونزی تحقق يافت. هلندي ها در دسامبر 1949 استقلال اندونزي را پذيرفتند.[شرح مبارزات استقلال طلبانه اندونزيايي ها و حکومت سوکارنو در زمان خود در اين تاريخ آنلاين آمده است ـ براي يافتن آن مطالب به پنجره «جستجو» ـ بالا، سمت راست مراجعه شود].

زادروزها

    ۱۸۴۵ - زادروز گابریل لیپمن فیزیک‌دان و مخترع فرانسوی-لوکزامبورگی ، برنده جایزه نوبل فیزیک ۱۹۰۸
    ۱۸۸۸ - زادروز توماس ادوارد لورنس معروف به لورنس عربستان ، محقق، باستان‌شناس و متخصص تدابیر جنگی انگلیسی


25 مرداد - 16 آگوست؛ در تاریخ چه گذشت؟

لورنس عربستان


    ۱۹۱۳ - زادروز مناخم بگین ششمین نخست‌وزیر اسرائیل ، برنده جایزه صلح نوبل
    ۱۹۲۰ - زادروز چارلز بوکوفسکی شاعر و داستان‌نویس آمریکایی


25 مرداد - 16 آگوست؛ در تاریخ چه گذشت؟

چارلز بوکوفسکی


    ۱۹۵۴ - زادروز جیمز کامرون کارگردان آمریکایی اهل کانادا
    ۱۳۴۳ - زادروز شهریار پرهیزکار - استاد و قاری ایرانی قرآن


25 مرداد - 16 آگوست؛ در تاریخ چه گذشت؟

جیمز کامرون


    ۱۹۵۸ - زادروز مدونا خواننده و بازیگر آمریکایی
    ۱۳۵۸ - زادروز رضا صادقی، خواننده موسیقی پاپ ایرانی


25 مرداد - 16 آگوست؛ در تاریخ چه گذشت؟

مدونا


درگذشت‌ها

    ۱۷۰۵ - درگذشت یاکوب برنولی ریاضی دان و فیزیکدان سوییسی
    ۱۸۸۶ - درگذشت راماکریشنا سر سلسله بسیاری از مکاتب معنوی هند


25 مرداد - 16 آگوست؛ در تاریخ چه گذشت؟

راماکریشنا


    ۱۸۹۹ - درگذشت روبرت بونزن شیمی‌دان آلمانی ، کاشف سزیم و روبیدیم
    ۱۹۴۹ - درگذشت مارگارت میچل نویسنده آمریکایی ، خالق رمان بربادرفته


25 مرداد - 16 آگوست؛ در تاریخ چه گذشت؟

مارگارت میچل


    ۱۹۵۷ - درگذشت ایروینگ لانگمویر شیمی دان و فیزیک دان آمریکایی ، برنده جایزه نوبل شیمی سال ۱۹۳۲
    ۱۹۷۷ - درگذشت الویس پریسلی ، «سلطان موسیقی راک اند رول»


25 مرداد - 16 آگوست؛ در تاریخ چه گذشت؟

الویس پریسلی


    ۱۳۷۷ - درگذشت غلامحسین بیگدلی، استاد، ادیب، شاعر، خوشنویس و پژوهشگر معاصر ایران
    ۱۳۹۱ - درگذشت نادیا دلدار گلچین، بازیگر سینمای ایران.


25 مرداد - 16 آگوست؛ در تاریخ چه گذشت؟

نادیا دلدار گلچین


*****
منابع:

-پايگاه نوشيروان کيهاني زاده
-ویکی پدیای فارسی
-صفحه امروز در تاریخ در توئیتر
-راسخون







تاریخ انتشار: ۲۵ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۸:۱۶





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 53]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سبک زندگی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن