واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
احکام رهن و اجاره منزل
بنگاههایی برای بستن قراردادهای باطل/ قرارداد اجاره منزل چگونه باطل می شود؟ چه بسیار قراردادهایی که در گوشه و کنار شهر بسته می شود که پایه و اساس آن داری اشکالات شرعی می باشد و عموماٌ به دلیل بی اطلاعی از احکام شرعی می باشد.
به گزارش گروه آئین و اندیشه فرهنگ نیوز، با فرا رسیدن ایام تعطیلات تابستانی نقل و انتقالات نیز ار رونق ویژه ای برخوردار می شود. دفاتر املاک نیز در این بین مشغول به نگارش قراردادهای فروش و اجاره می شوند که طرفین پس از مطالعه بندهای آن نسبت به امضا کردن آن اقدام می کنند. عدم آگاهی از احکام در این بین می تواند باعث اشکالات عدیده ای در این زمینه شود. چه بسیار قراردادهایی که در گوشه و کنار شهر بسته می شود که پایه و اساس آن دارای مشکلات شرعی می باشد که عموماٌ به دلیل بی اطلاعی از احکام شرعی می باشد.اجاره به شرط قرض
سوال: در بين عموم رايج است كه در هنگام اجاره منزل مقدارى مبلغ تحت عنوان رهن به صاحب خانه مىپردازند و همچنين مقدارى به صورت اجاره پرداخت مىکنند و يا منزل را به صورت رهن كامل اجاره مى كنند.
اولاً: حكم شرعى اين دو نوع معامله را بيان نمائيد.
ثانياً: در صورت عدم صحت اين عمل روش صحيح براى اجاره كردن منزل را بيان نمائيد.
ثالثاً: حكم وضو و نماز در منزلى كه به يكى از دو روش فوق معامله شده است چيست؟جواب: بطور کلّى اجاره به شرط قرض صحيح است (مثلاً اگر صاحب خانه به مستأجر بگويد: "خانهام را به اين مبلغ معيّن به شما اجاره دادم به شرط اينکه فلان مبلغ معيّن به من قرضالحسنه بدهيد" و مستأجر قبول کند، اشکال شرعى ندارد)، مشروط به اين که اجاره به اندازه ای کم نباشد که عرفاً اجاره صدق نکند ولی قرض به شرط اجاره ربا بوده و صحيح نيست.
همچنين اجاره به شرطِ رهنِ کامل (يعنى در قبال دريافت قرض، هيچ مبلغى را از مستأجر طلب نکند) صحيح نمىباشد.
در صورت صحت معامله، وضو و نماز مشکلی ندارد و در صورت بطلان معامله، صحت نماز و وضو متوقف بر اجازه و رضايت ذاتی صاحبخانه میباشد.
مفهوم اجاره به شرط تمليک
سوال: اجاره به شرط تمليک چه نوع قراردادى است؟ آيا اين قرارداد مشروعيت فقهى دارد؟ جايگاه فقهى حقوقى آن چيست؟جواب: اجاره به شرط تمليک عبارت است از واگذارى ملکى به اجاره ماهانه به مبلغ معيّنى تا مدّت مثلاً ده سال يا بيست سال يا کمتر يا بيشتر با شرط ضمنى تمليک آن به مستأجر در پايان مدّت اجاره مجاناً يا با دريافت مبلغ مختصرى که در ضمنِ شرط آن مبلغ را تعيين نمايند، چنين معاملهاى عبارت است از عقد اجاره به شرط تمليکِ عينِ مستاجره در پايان مدت اجاره به مستأجر و شرعاً صحيح و بىاشکال است و از نظر حقوقى مستأجر حق مطالبه تمليک عين مستأجره به خود را در پايان مدّت اجاره دارد و اجاره دهنده شرعاً و قانوناً مکلّف به عمل به چنين شرطى است.
سكونت غصبى در ملك ديگران
سوال: اگر كسى ملكى را اجاره كرد و پس از مدت تعين شده تخليه نكرد چه حكمى دارد؟جواب: بدون اجازه مالک، بعد از مدّت اجاره، حکم غصب را دارد.دریافت اجارهبها بصورت يكجا
سوال: به پيشنهاد مستأجر، اجاره يكسال بطور يكجا و در پايان زمان اجاره طى يك چك پرداخت مىشود. آيا اگر مبلغ چك، بيش از مجموع اجارههاى ماهانه باشد چنين كارى وجاهت شرعى دارد يا نه؟جواب: اگر از اول وجه اجاره را ـ به ملاحظه اينکه نسيه يکساله است ـ بيشتر از مقدار وجه اجاره نقد، در عقد اجاره تعيين کنند اشکال ندارد ولى افزودن مبلغى بر اجاره قراردادى در عقد اجاره به حساب مدت تأخير، ربا و حرام است.
جريمه تأخير در پرداخت مبلغ اجاره
سوال: آيا جايز است که در قرارداد اجاره که مستأجران قبل از رفتن به خانه بايد آن را امضاء کنند ذکر کنم: «چنانچه مستأجران مبلغ کامل اجاره را تا روز پنجم ماه ندهند بايستى براى هر روز تأخير مبلغى را به عنوان جريمه بپردازند به اضافه جريمه عدم پرداخت كه آنهم مستقلاً حساب مىشود و صاحبخانه نيز از حق دريافت کامل اجاره در تاريخ مورد نظر صرفنظر نخواهد کرد»؟جواب: جريمه تأخير در پرداخت وجه اجاره يا جريمه اصل امتناع از پرداخت وجه اجاره صورت شرعى ندارد هر چند در قرارداد اجاره شرط شود، و مستأجر بيش از مقدار اجاره که در قرار داد تعيين شده است و بايد حتماً بپردازد، چيز ديگرى بدهکار نيست.
شرط حرام در ضمن عقد اجاره
سوال: اگر شخصى براى اجاره رستوران يا پذيرش مديريت آن شرط کند که در اين رستوران مشروب مىفروشد آيا اين شرط ضررى به عقد وارد مىکند؟ و آيا عقد اجاره صحيح است يا نه؟جواب: شرط استفاده حرام از ملك مورد اجاره، شرعاً باطل و بلا اثر است و اگر اجاره به منظور استفاده از چنين عمل حرامى هم باشد، چنين قرارداد اجارهاى باطل است.مطابق با رساله ی اجوبه الاستفتاءات حضرت آیت الله العظمی خامنه ای
94/4/25 - 10:42 - 2015-7-16 10:42:58
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 83]