واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: پرده خوان پیشکسوت: نگاه مناسبتی به توسعه آیین های نمایشی کمک نمی کند تهران - ایرنا - نقال و پرده خوان پیشکسوت با تاکید بر لزوم حفظ، احیا و توسعه آیین های نمایشی به عنوان بخشی عظیم از میراث معنوی ایران، گفت: نگاه مناسبتی به توسعه آیین های نمایشی کمک نمی کند و برای تحقق این مهم باید از این رفتارها و اقدامات دست کشید.
محمد احدی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار تئاتر ایرنا، با بیان این مساله که سابقه اجرای سنن و آیین های نمایشی با رویکرد مبانی مذهبی آنچنان به زمان های دور بازنمی گردد که امروزه شاهد فراموشی و از بین رفتن آنها باشیم افزود: احیای این آیین ها در نخستین گام نیازمند عزمی ملی میان جامعه هنرمندان، مسوولان و سازمان های فرهنگی و هنری است.
وی ادامه داد: سهم هنرمندان و متولیان امر در حفظ آیین ها و سنن نمایشی با یکدیگر برابر است و باید گفت که نگاه مناسبتی و محدود به ایام خاص سال چون ماه های رمضان، محرم و صفر، برای تولید و اجرای آیین های نمایشی مذهبی بزرگترین آسیب در مهجور ماندن و رو به فراموشی رفتن این میراث گرانقدر فرهنگ و هنر ایرانی است.
این پرده خوان و نقال پیشکسوت، آیین های نمایشی را بخشی از هویت ملی و فرهنگی ایرانیان دانست و اظهار کرد: فرهنگ و هنر همواره مهر اصلی شناسنامه تمدن ایرانی در جهان بوده است و در این میان باید با دقت، برنامه ریزی و احساس مسئولیت بیشتری برای احیای مجدد سنن و آیین ها فراموش شده و در شرف سپرده شدن به تاریخ تلاش کرد.
وی ادامه داد: اگر امروز شاهد هستیم که نیروهای جوان و تازه نفس کمتر به آیین ها و سنن نمایشی کهن ایرانی گرایش دارند باید اصل این موضوع را در بی توجهی به این هنر از سوی فعالان این عرصه و برنامه ریزان امور فرهنگی دانست و امیدوار بود با موج جدید به وجود آمده در بین مسئولان فرهنگی کشور برای احیای هنرهای آیینی و سنتی بتوانیم شاهد حرکت مستمر در اجرا و تولید این دست از نمایش ها در سراسر کشور باشیم.
کارگردان تعزیه های متعددی چون بازار شام، شهادت حضرت علی (ع) و شهادت حضرت علی اکبر (ع)، با اشاره به اقبال و توجه عموم مردم به اجراهای نمایش سنتی و آیینی گفت: هر بار که برای اجرایی از نمایش های آیینی به صحنه می روم شاهد استقبال گسترده مردم از ریشه های فرهنگی و هنری هستم و امیدوارم مسئولان فرهنگی با جدیت بیشتر در استمرار توسعه و اشاعه نمایش های آمیخته با تار و پود زندگی مردم ایران تلاش کنند.
استاد احدی، یکی دیگر از آسیب های موجود در مسیر توسعه نمایش های آیینی و سنتی کشور را کمبود سالن های تخصصی در این حوزه دانست و یادآور شد: تعداد سالن های اجرای تئاتر به شیوه غربی با نمایش های ایرانی به هیچ وجه قابل مقایسه نیست و اگر سالن سنگلج را تنها سالن حرفه ای در زمینه آیین های نمایشی و تئاترهای سنتی در کشور بدانیم، مساله کمبود سالن های تخصصی را به خوبی درک کنیم.
وی تاکید کرد: توجه بر اجرای آیین های نمایشی تنها در بازه زمانی 30 روزه ماه مبارک رمضان به مثابه قرص مسکنی برای فراموشی آسیب های موجود در مسیر توسعه هنرهای ایرانی است؛ اما باید به تلاش مسئولان وقت فرهنگی و جدیت آنها در استمرار این دست از نمایش ها برای آینده امیدوار بود.
فراهنگ**9266**1027
20/04/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 125]