واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: زعفران ايراني؛ برند طلايي دلالان
سودجويان بازار زعفران با ايجاد نوسان در قيمت، كيفيت اين محصول را با افزودنيهاي شيميايي تغيير ميدهند و زعفران ناخالص را حداقل با 2 ميليون تومان سود بيشتر ميفروشند.
سودجويان بازار زعفران با ايجاد نوسان در قيمت، كيفيت اين محصول را با افزودنيهاي شيميايي تغيير ميدهند و زعفران ناخالص را حداقل با 2 ميليون تومان سود بيشتر ميفروشند.
به گزارش باشگاه خبرنگاران، هرساله كه زمان برداشت پياز زعفران فرا ميرسد حضور دلالان و قاچاقچيان در بازار پررنگ ميشود؛ فرصت طلباني كه با قاچاق پياز زعفران به كشورهاي همسايه ضمن تضعيف منافع ملي كشور، باعث ميشوند زعفران ايراني با نام تجاري كشورهاي بيگانه شناخته شود.
اخيراً در بازار زعفران نوساناتي درقيمت و كيفيت اين محصول رخ داده كه مسئولان نسبت به فروش زعفران تقلبي و سرطان زا هشدار دادهاند كه متقلبان ساقههاي سفيد زعفران را با استفاده از رنگهاي غير طبيعي رنگ ميكنند و به نام زعفران اصل ميفروشند.
با توجه به اينكه كشورهاي افغانستان، اسپانيا، چين و يونان نيز زعفران توليد ميكنند و در كل ۶ درصد توليد طلاي سرخ مربوط به اين كشورهاست، ما هنوز در زمينه توليد زعفران رقيبي نداريم كما اينكه نبايد اجازه دهيم هر سال مقدار زيادي پياز زعفران توسط قاچاقچيان از كشور خارج شود و روزگاري شاهد توسعه كشت اين محصول در آن كشورها باشيم. براساس اعلام وزارت جهاد كشاورزي طبق پيشبينيهاي انجام شده سطح زير كشت توليد زعفران در سال 93 حدود 280 تن بوده كه با توجه به كاهش سطح زيركشت زعفران در سال گذشته، ميزان توليد نسبت به سال ۹۲ كاهش يافته و توليد طلاي سرخ در سال ۹۲، ۳۱۱ تن بوده است كه خوشبختانه در سال 94 افزايش 10 درصدي سطح زير كشت پيشبيني ميشود.
گفتني است از 96 درصد زعفراني كه در ايران توليد ميشود 80 درصد از آن سهم صادرات است و ارزآوري خوبي دارد. در سال 93 حدود 150 تن زعفران به ارزش 220 الي 230 ميليون دلار از كشور صادر شد كه علاوه بر كشورهاي اروپايي، عمده صادرات اين محصول به دو كشور اسپانيا و امارات صورت ميگيرد. محسن احتشام نايب رئيس شوراي ملي زعفران در خصوص نوسانات اخير در بازار زعفران افزود: افزايش و نوسان قيمت زعفران ماحصل سودجويي عدهاي دلال است كه با ايجاد رانت در بازار زعفران گران و تقلبي را عرضه ميكنند. نايب رئيس شوراي ملي زعفران اظهار داشت: سودجويان با جمع آوري زعفران و ذخيرهسازي آن در انبارها شوكي از نوسان قيمت را در بازار ايجاد ميكنند. وي تصريح كرد: قيمت منطقي براي هر كيلو زعفران 5 ميليون تومان است كه ميتواند براي كشاورز و مصرفكننده مقرون به صرفه باشد. متأسفانه زعفران ايراني برند طلايي دلالان داخلي و خارجي شده است، چراكه از يكسو سودجويان با افزايش قيمت و تقلب در آن باعث تضعيف بازار صادرات ميشوند و از سوي ديگر زعفران ايراني با تغيير نام و برند ايراني با بسته بندي ديگر كشورهاي خارجي عرضه ميشود.
زعفران خالصي كه در مزارع كشت ميشود تا به دست مصرفكننده برسد بايد از دست چندين واسطه عبور كند كه متأسفانه واسطهگران و دلالان، اين بازار را به قبضه خود درآوردهاند و باخريد ساقههاي زعفران طبيعي و دستكاري آن را به گرانترين قيمت ميفروشند و سود خوبي ميبرند در حالي كه تبديل زعفران اصل به زعفران تقلبي منجر به سلب اعتماد مصرفكننده ميشود. با توجه به اينكه زعفران ايراني طلاي سرخ صادراتي نامگذاري شده است، حمايت، نظارت و مديريت بيشتري را ميطلبد تا بتوان اين مهم را به نام و برند ايراني ثبت كرد. بازار صادرات زعفران اين روزها رونق خوبي ندارد و قيمت زعفران به صورت نجومي توسط دلالان افزايش مييابد.
منبع : باشگاه خبرنگاران
تاریخ انتشار: ۲۰ خرداد ۱۳۹۴ - ۲۱:۰۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 99]