واضح آرشیو وب فارسی:فارس: نظر نویسنده و منتقد اهل ترکیه درباره سینمای ایران و فیلم فجر
سینمای ایران را باید الگو قرار داد/پیشینه فرهنگی ایران در سینمای این کشور به خوبی قابل مشاهده است
«احسان نورالله قابیل»، نویسنده و منتقد اهل ترکیه و میهمان جشنواره فیلم فجر امسال، سینمای ایران را سینمایی موفق و رو به رشد ارزیابی کرد که میتوان از آن به الگویی در صنعت سینمای جهان اسلامی بهره برد.
به گزارش خبرنگار سینمایی فارس، سی و سومین جشنواره فیلم فجر امسال با حضور منتقدان مطرحی از سراسر دنیا برگزار شد که از جمله آنها میتوان به «احسان نورالله قابیل» از سینمای ترکیه اشاره کرد. وی متولد 1959 در استانبول. دارای مدرک دکترای آموزش فیلم از دانشگاه ایالتی اوهایو است. او مقالات متعددی در جراید سینمایی ترکیه منتشر کرده است و در حال حاضر نماینده ترکیه در سازمان صوتی تصویری اروپاست. پیش از این عضو هیأت داوران جشنواره فیلم شهر در تهران و جشنواره فیلم ستارههای شاکن در آلماتی (1996) بوده و در سال 1997 نیز عضویت هیأت داوران جشنواره فیلم سازمان کنفرانس اسلامی را بر عهده داشته است. «احسان قابیل» در مصاحبه با خبرگزاری آناتولی، ترکیه، گفته است: سینمای ایران ویژگیهای بسیاری دارد که از این ویژگیها میتوان به عنوان الگویی موفق بهره برد. قابیل تاکید کرد: کلید موفقیت سینمای ایران، پیوستگی فرهنگی آن است. سینمای ایران خود را در صنعت جهانی سینما به اثبات رساند و توانسته خالق زبانی زیبا، ظریف و منحصر به فرد باشد. وی افزود: در این سینمای یک پیوستگی فرهنگی خاص وجود دارد. آنها از الفبایی مشابه استفاده میکنند. سینمای ایران تصویرگر هنر شعر، ادبیات، نقاشی، مینیاتور، موسیقی و درام خود است. زمانیکه به تصورات موجود در سینمای ایران مینگریم در واقع ردپای پیشینه فرهنگی این کشور نیز به خوبی محسوس است. هر یک از هنرمندان سینمای ایران که برای خود صاحب فکر و اندیشهاند نیز مجذوب این فرهنگ هستند.
وی در ادامه گفت: ولی متاسفانه این مسئله در سینمای ترکیه به چشم نمیخورد، ما گذشتهامان را به کناری گذاشته و به آن بیتوجهی میکنیم. این منتقد سینمای ترکیه تأکید کرد: سینما ایران یک سینمای بسیار هنری است ولی با این وجود از هویت فردی و اجتماعی خود نیز دور نمانده است و ترکیب خوبی از هر دو به اندازهای درست و مناسب را در بر گرفته است. «قابیل» درباره جایگاه سینمای ایران در صنعت سینمای اسلامی نیز عنوان کرد: سینمای جهان اسلام باید سینمای ایران را مورد تحلیل قرار داده و از آن به عنوان یک الگو استفاده کند. وی در تعریف سینمای ایران گفت: سینمای ایران، سینمایی بسیار موقر است که به سوی کمال بیشتر و در عین حال استفاده از بازیگران کمتر پیش میرود، چیزی شبیه به سینمای فرانسه. سینمای ایران مخاطب را به دنیای درونی شخصیتهای فیلم از فرایند تفکر، تأسف، آسیب پذیری و درد گرفته تا تفکر درباره آینده و شور و شوق و هیجان، هر چه نزدیکتر میکند.
وی در ادامه عنوان متذکر شد: شاید برخی کارگردانان ایرانی نیز تحت تأثیر برخی از آثار سینمای ترکیه قرار گرفته باشند که به نظر من به هیچ عنوان چیز عجیبی نیست چون هنر یک زبان مشترک است و در واقع جایی است که مردم با یکدیگر در تعاملند. این تعامل یک پروسه غنی است. قابیل درباره جشنواره فجر امسال نیز تصریح کرد: به نظر میرسد که جشنواره بینالمللی فیلم فجر امسال بیش از همه بر سینمای منطقه چون سینمای آسیای مرکزی، خاورمیانه، شرق دور، بالکان و قفقاز تمرکز کرده باشد. در این جشنواره فرصت مهمی برای تبادل فرهنگی دو کشور ترکیه و ایران به وجود آمد، کارگردانان و دانشگاهیهای ایرانی و ترک در کارگاهها، جلسات گفتوگو شرکت کرده و با یکدیگر درباره سینمای کشورهایشان به بحث و گفتوگو نشستند.این بسیار مهم است ما نیازمند آنیم که به یکدیگر نزدیکتر شویم، من معتقدم که صمیمیت فرهنگی همانقدر مهم است که صمیت در عرصه سیاست و اقتصاد مهم است.
انتهای پیام/
94/02/14 - 12:50
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 158]