تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 24 شهریور 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):فرزندانتان را به سه چيز ادب كنيد: عشق به پيامبرتان، عشق به خاندان او، و قرآن خو...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها




آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1815544124




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

- اجلاس بازنگری NPT و آرمان چهل ساله خاورمیانه


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: اجلاس بازنگری NPT و آرمان چهل ساله خاورمیانه تهران - ایرنا - خبرآنلاین نوشت: جلسات بازنگری ان پی تی هر پنج سال یکبار برگزار می شود، با این حال هشتمین دوره این اجلاس که در حال حاضر در نیویورک از 7 اردیبهشت لغایت 1 خردادماه 1394 در نیویورک از اهمیت بیشتری برای ایران و سایر کشورها برخوردار است.


در ادامه این مطلب که روز دوشنبه در پایگاه خبری خبرآنلاین منتشر شد، می خوانید: حضور بیش از 25 وزیر امورخارجه از جمله وزیر امور خارجه کشورمان یکی از نشانه های بارز این اهمیت است.
یکی از دلایل این اهمیت، بدون شک دستاوردهای بیانیه لوزان و پیشرفت مذاکرات هسته ای ایران و 1+5 است که باعث شده است برخی از آرمان ها و اهدافی که در دهه گذشته تحت تاثیر پرونده هسته ای ساختگی بر علیه ایران به محاق رفته بودند، امکان پیگیری و تحقق بیشتری بیابند.
یکی از مهمترین این آرمان ها، ایده چهل ساله خاورمیانه عاری از سلاح هسته ای و خلع سلاح رژیم نامشروع اسراییل است که همواره بعنوان یک خواسته اصلی جنبش عدم تعهد، کشورهای اسلامی و عربی و ایران مطرح بوده و هست.
ایده خاورمیانه عاری از سلاح های هسته ای نخستین بار در سال ١٩٧٤ توسط ایران مطرح شد و سپس با حمایت مصر، به عنوان یک قطعنامه به مجمع عمومی سازمان ملل پیشنهاد و تصویب شد.
از آن زمان تا کنون، ٢٦ قطعنامه مجمع عمومی و یک قطعنامه شورای امنیت( قطعنامه شماره ٦٨٧ مصوب ١٩٩٥ که پیش نویس آن توسط سه کشور آمریکا، انگلیس و روسیه تهیه و به شورای امنیت پیشنهاد شد) خواستار ایجاد منطقه عاری از سلاح های هسته ای در خاورمیانه شده اند و اجلاس بازنگری ان پی تی سال٢٠١٠ نیز براجرای آن تاکید نموده است.
با این حال اعتقاد عمومی بر این است که سه کشور مذکور در پیشنهاد قطعنامه مذکور صداقت نداشته اند و از این قطعنامه صرفا به منظور ابزاری جهت فریب کشورهای اسلامی و عرب خاورمیانه در جهت پیوستن به ان پی تی و قبول تمدید نامحدود پیمان ان پی تی در اجلاس بازنگری معاهده در سال ١٩٩٥ استفاده کرده اند.
به عبارت دیگر اکثر کشورهای عربی یا اسلامی که در فاصله ١٩٩٥ تا ٢٠٠٠ به ان پی تی پیوستند، در واقع مصوبات اجلاس بازنگری 1995 را به عنوان یک بسته جامع می دیدند که قطعنامه 687 نیز جز لاینفک آن است؛ لذا هم به معاهده ان پی تی پیوستند و هم با تمدید نامحدود آن را موافقت نمودند. در همین راستا اتحادیه عرب در سال ٢٠٠٥ به درستی قانونی بودن تمدید نامحدود ان پی تی را با توجه به بی توجهی قدرت های هسته ای به مصوبات خود درباره ایجاد خاورمیانه عاری از سلاح هسته ای، مورد تردید جدی قرار دادند.
اکثر کشورهای عضوعدم تعهد نیز دیدگاه مشابهی داشته و خواستار اجرای سریع تَر تعهدات شورای امنیت در سال ١٩٩٥ در این زمینه شده اند.
در یک دیدگاه وسیع تَر می توان گفت که قدرت های هسته ای بطور اعم و کشورهای غربی هسته ای بطور اخص علاقه چندانی به ایجاد و توسعه مناطق عاری از سلاح های هسته ای نداشته و ندارند؛ چرا که ممنوعیت استقرار سلاح های هسته ای قدرت های اتمی در این مناطق از ویژگی های اصلی این گونه مناطق است و این قدرت ها علی رغم شعارهای فریبنده، در عمل علاقه واقعی به فرآیندهای خلع سلاح نداشته و صرفا بر اعمال سلیقه ای ساز و کارهای عدم اشاعه بر دیگر کشورها متمرکز هستند.
به عنوان سابقه موضوع، تا کنون ٩ پیمان بین المللی ایجاد مناطق عاری از سلاح هسته ای امضا و اجرائی شده اند، که مهمترین آن ها شامل مناطق: آمریکای لاتین و کارائیب(١٩٦٩)، اقیانوس آرام جنوبی(١٩٨٥)، جنوب شرق آسیا(١٩٩٥)، آفریقا(١٩٩٥)، آسیای میانه(٢٠٠٦) و ... هستند.
مخالفت عملی قدرت های هسته ای با این گونه پیمان ها از نحوه برخورد آنها با این مناطق، فرای لفاظی ها و مواضع ظاهری آن ها قابل تشخیص است.
به عنوان مثال هیچ یک از کشورهای دارنده سلاح های هسته ای، معاهده بانکوک مبنی بر ایجاد منطقه عاری از سلاح های هسته ای در جنوب شرق آسیا(مصوب ١٩٩5) را امضا نکرده اند.
همچنین فرانسه، انگلیس و آمریکا به شدت با امضای پیمان مشابهی در آسیای میانه (١٩٩٥) مخالفت نمودند.
استدلال آمریکا در آن زمان این بود که چون این پیمان امکان پیوستن همسایگان به پیمان را باز گذاشته است، ایران نیز می تواند بعنوان همسایه ترکمنستان به این پیمان بپیوندد.
این موضع گیری نشانه ای دیگر از استانداردهای دوگانه قدرت های هسته ای بر علیه ایران بوده است.
همانگونه که گفته شد احساس اکثر کشورهای مسلمان و عدم تعهد نسبت به قطعنامه 687 مصوب 1995 مبنی بر این است که بانیان این قطعنامه آن ها را فریب داده ویا حداقل گمراه کرده اند.
سه کشور آمریکا، انگلیس و روسیه به عنوان بانیان این قطعنامه، در بیست سال گذشته هیچ اراده جدی و واقعی برای تحقق این طرح مصوب را از خود نشان نداده اند.
این در حالی است که بسیاری از کشورهای خاورمیانه بعد از تصویب این قطعنامه حاضر به پیوستن به ان پی تی شدند.
بعلاوه بدون ملاحظات مربوط به این قطعنامه امکان حصول اجماع برای تمدید نامحدود ان پی تی در اجلاس بازنگری 1995 وجود نداشت.
برخی اعتقاد دارند جنجال غیر واقعی بر سر پرونده ساختگی هسته ای ایران در انحراف افکار عمومی کشورهای جهان، و به ویژه کشورهای خاورمیانه از تعهدات قدرت های هسته ای در این زمینه بی تاثیر نبوده است و حل منصفانه پرونده هسته ای ایران، فضای لازم برای پیگیری جدی تر این قطعنامه را فراهم خواهد کرد.
منبع: خبرآنلاین
اول ** 1346



14/02/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 7]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن