واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: مشعل فروزنده انقلاب؛ سیره امیرالمومنین(ع) الگویی برای دستگاه های دولتی تهران - ایرنا - حضرت امام خمینی (ره) با تاکید بر این که مسوولین نظام سیره حکومتی حضرت علی(ع) را درنظر بگیرند؛ به آنان سفارش کردند تا به اندازه ضرورت مشاور و خدمتگزار داشته باشند.
امام خمینی (ره) سیزدهم شهریور 1364در جمع مردم و مسوولین نظام اسلامی فرمودند: کسانی که در حکومت و در دستگاه های دولتی هستند، سیره حضرت امیر - سلام الله علیه- را در نظر بگیرند و ببینند که باید چه بکنند.
البته قدرت این که کسی آن طور عمل بکند، ماها نداریم، کسی ندارد. به طوری که نقل کردند در یکی از چیزهایی که به بعض از عمال خودشان نوشتند، نوشتهاند که «سر قلم ها را نازک بگیرید، سطرها را نزدیک هم بنویسید، از چیزهایی که فایده ندارد، احتراز کنید»(نهج البلاغه حکمت 307) این یک دستوری هست برای همه؛ یعنی دستوری هست برای کسانی که در بیت المال دست دارند.
این طور حضرت امیر- سلام اللَّه علیه- در وقت حکومتش دستور میدهد برای صرفهجویی. او مضایقه میکند که در یک صفحه که میشود 10 سطر نوشت، پنج سطر نوشته بشود؛ یک قلم که میتواند آن مرکبی که در آن وقت بوده است صرف کند، سرش ریزه باشد تا کم صرف بشود، حرف های غیر اصولی نوشته نشود که صرفه واقع بشود.
باز از ایشان نقل شده است که حساب بیت المال را میکشیدند، چراغی روشن بود، شمعی روشن بود و کسی آمد با ایشان حرف دیگری میخواست بزند، شمع را خاموش کردند و فرمودند که این مال بیت المال است، تو میخواهی حرف دیگر بزنی.
ما چه کنیم با بیت المال مسلمین؟ وظیفه حکومت ها چیست با بیت المال مسلمین؟ مساله این نیست که در آن وقت و در حکومت حضرت امیر باشد؛ این دستور است در طول تاریخ برای کسانی که متکفل حکومت هستند که تا اندازه ممکن در بیت المال تصرف نکنند، یک دِرهَمش در آن طرف حساب دارد.
باید حساب بدهیم، باید در پیشگاه خدای تبارک و تعالی، در کارهایی که میکنیم؛ تصرف هایی که در بیت المال میکنیم، باید بعد حساب بدهیم. (اگر) زیاده روی شده باشد، مجازات دارد؛ عدالت شده باشد، مجازات خیر دارد. بیت المال مسلمین را بزرگ بشمارید.
حکومت های اسلامی باید بیت المال مسلمین را برای جلال و جبروت خودشان صرف نکنند، بیت المال مسلمین صرف آن چیزی بشود که برای مسلمین است.
وزارتخانهها باید وقتی که میبینند که کارمند بیت المال مسلمین هستند و مسلمین از آنجا حقوق میگیرند و ارتزاق میکنند و اداره، اداره بیت المال مسلمین است، حتی در آن مسائلی که حضرت امیر گفته، ملاحظه کنند، کوچک نشمرند مساله را، مساله بیت المال مسلمین است و دستور، دستور اسلام است به حد ضرورت.
البته راجع به آن چیزهایی که مربوط به حفظ مقامات است؛ آن یک چیز لازم است امّا به حد لزوم حتی مطبوعات باید این توجه را داشته باشند که چیزهایی که برای ملت مفید نیست در روزنامهها ننویسند، کاغذ صرف این نکنند، وقت صرف این نکنند.
باید رادیو- تلویزیون توجه به این معنا داشته باشد که این از بیت المال مسلمین است، باید وقتش صرف چیزهایی که مربوط به مصالح مسلمین نیست، نشود، مسوولیت دارد اینها. باید اشخاصی که، مقاماتی که هستند، ملاحظه کنند که به اندازه ضرورت مشاور بگیرند، به اندازه ضرورت خدمتگزار بگیرند، نه به اندازه دلخواه و این معنا را باید همه ما بدانیم که دلخواه های ما آخر ندارد.
گمان نباید بکنیم که اگر ما به آنجا رسیدیم، تمام شد مساله، آنجا که رسیدیم بیشتر خواهد شد. امروز حکومت های کوچک تقاضاهای کوچک دارند، هواهای کوچک دارند، لکن این طور نیست که این هواها محدود بشود. وقتی به یک حکومت بالاتر رسیدند، تقاضاها زیادتر میشود، هواهای نفس بیشتر میشود.
فراهنگ**1003**1336
12/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]