واضح آرشیو وب فارسی:آشپز آنلاین: اخیرا مبحث جدیدی در یکی دو کشور حوزه خلیج فارس در مورد احتمال خطرناک بودن شامپوها مطرح شده که به دلیل پرداخت نا کامل آن در رسانه های داخلی باعث نگرانی بعضی خانواده ها و خوانندگان عزیز شده است.
در اینجا لازم می دانم نتیجه بعضی تحقیقات و ترجمه بعضی مدارک معتبر را به طور خلاصه برای رفع نگرانی شما عزیزان در این سایت پر بیننده منعکس کنم.
در ابتدا نظر شخصی من این است که حرکتی که در بعضی کشورهای حوزه خلیج فارس حادث شده کاملا تبلیغاتی ( از نوع منفی ) و در حمایت از بعضی کالاهای خودی و خراب کردن کالاهای وارداتی است. زیرا در این کشورها سهم زیادی از محصولات آرایشی بهداشتی (کازمتیک) با کیفیت مطلوب و قیمت مناسب در دست شرکتهای هندی، ایرانی و خلاصه غیر عربی است و با برچسب زدن به این محصولات می توانند محصولات مورد نظر دیگری را تقویت کنند.
دوم اینکه مشکل مطرح شده آنها چیز جدیدی نیست و در دهه 1970 یعنی 40 سال پیش در امریکا مطرح و مورد دقت و موشکافی شدید قرار گرفت و معلوم شد مشکل ذکر شده آنچنان خطرناک نیست و از آن زمان تا کنون هم همانطور که در دور و اطرافمان می بینیم مشکل حادی برای مصرف شامپوها حادث نشده است.نه در ایران نه در هیچ نقطه از دنیا.
مشکلی که مطرح شده این است که در بعضی شامپوها و مواد آرایشی بهداشتی ( کازمتیک ) در حین تولید ممکن است ماده ای به نام دی اکسان ایجاد شود و غلظت آن در محصول بالا برود و این ماده برای سلامتی زیان آور باشد.
به طور خلاصه معتبرترین سازمان ناظر بر مواد خوراکی و دارویی در دنیا پس از تحقیقات 40 ساله خود هنوز وجود مقادیری از این ماده را خطرناک ندانسته و در کشورهایی با استانداردهای خیلی بالا بی خطر بودن مقادیر ناچیز این ماده مشکلی ایجاد نکرده و منع قانونی ندارد.
مقدار استاندارد این ماده سال هاست که در محصولات ایرانی مطابق استاندادهای جهانی و در حد بی خطر است. مشکل این است که این کشورهای حوزه خلیج فارس سالهاست که به این موضوع دقت نکرده اندو به دلیل ضعف قانونی سیستم بهداشتی آنها که این استاندارد را طلب نمیکرده موجب شده محصولاتی با غلظت بالای دی اکسان در بازار آنها وارد شود.
حتی شرکتهایی که مجبورند شامپوی استاندارد در ایران تولید و یا وارد کنند ممکن است طبق قوانین و کنترل آن کشورها محصولاتی فاقد استاندارد لازم وارد بازار کرده باشند که این موضوع به دلیل وجود قوانین مشخص در ایران امکان ندارد.
میزان قانونی و بین المللی وجود دی اکسان در شامپو ها 10 در میلیون است که سالهاست در ایران همین بوده و در این حد هیچگونه خطر جانی برای آن گزارش نشده است.
در پایان نظر شما خوانندگان کنجکاو را به مطلب زیر که ترجمه ای از منابع علمی است جلب می کنم.
در صورت هر گونه سوال یا ابهامی در همین تاپیک در خدمت شما هستم.
FDA سوالاتی را در مورد 1و 4 دی اکسان دریافت کرده است، این ماده ناخالصی است که ممکن است در مواد ارایشی بهداشتی و شوینده خاصی ایجاد شود .
اطلاعات زیر از پاسخ های داده شده به این سوالات ، اسناد علمی منتشر شده و منابع دیگر تنظیم شده است.
1و4 دی اکسان چیست؟
این ماده یک ناخالصی است که ممکن است به مقدار خیلی ناچیز در مواد کازمتیک (آرایشی بهداشتی ) وجود داشته باشد.این ناخالصی در هنگام تولید محصول اصلی و در حین ترکیب مواد اولیه ایجاد می شود. مواد مرتبط با این فرآیند شامل شوینده ها، مواد کف کننده، امولسیفایرها و حلال هایی است که در نام آنها پیشوندهای PRG ، Polyethylene Polyethylene glycol, Polyoxyethylene, -eth- ,-oxynol- دیده می شود. به هر حال این ماده جزء مواد اولیه محصولات کازمتیک نیست و یک ناخالصی است که گاهی ممکن است در حین تولید ایجاد شود.
آیا این ماده موجود در کازمتیک ها برای سلامت انسان زیان آور است؟
آسیب رسانی این ماده به مقدار آن در محصول و به نوع مصرف محصولات کازمتیک (آرایشی بهداشتی) مربوط می شود.میزانی که در مواد کازمتیک اندازه گیری شده برای استفاده کنندگان خطر آفرین نیست.
در اصل این نگرانی ها در سال 1970 مطرح شد.وقتی که مطالعات در مرکز علمی سرطان نشان داد ارتباطی بین درگیر شدن حیوانات با این ماده وجود دارد ولی هنگامی که مقادیر زیادی از این ماده در غذای حیوان وارد شود.
به هر حال میزان این ماده در کازمتیک ها خیلی پایین تر از آن مقادیر خطرناک میباشد و از این مهم تر اینکه این مواد خورده نمی شوند و فقط زمان کوتاهی در مجاورت پوست قرار میگیرند.
به عنوان یک هشدار FDA مطالعات مربوط به جذب پوستی این ماده را بررسی کرد و مشخص شد این ماده در صورتی که در بعضی انواع محصولات مثل لوسیون های پوستی موجود باشد در پوست انسان و حیوان نفوذ میکند. تحقیقات بیشتر FDA نشان می دهد که دی اکسان به سرعت از روی پوست تبخیر می شود و مقدار خیلی کم ذکر شده در محصول کازمتیک را به حداقل و بسیار بسیار ناچیز میرساند. این موضوع باعث می شود مقدار این ماده حتی در محصولاتی که ساعت ها روی پوست باقی می ماند نیز بسیار قلیل و ناچیزمی شود. (Robert L. Bronaugh, "Percutaneous Absorption of Cosmetic Ingredients," in Principles of Cosmetics for the Dermatologist, Philip Frost, M.D., and Steven Horwitz, M.D., Eds. St.
Louis: The C.V. Mosby Company, 1982)
FDA چگونه مطمئن می شود مواد کازمتیک ( آرایشی بهداشتی) حاوی مقادیر خطرناکی از 1و4 دی اکسان نیست؟
FDA این موضوع را از دهه 1970 زیر نظر دارد و بطور مداوم میزان دی اکسان موجود در محصولات کازمتیک را اندازه گیری می کند و مشاهده شده که تغییر روش های تولید باعث کاهش معنی دار و قابل توجه میزان این ناخالصی در محصولات شده است. (Roderick E. Black, Fred J. Hurley and Donald C. Havery, "Occurrence of 1,4-Dioxane in Cosmetic Raw Materials and Finished Cosmetic Products," Journal of AOAC International, 84 (3), 2001, pp. 666-667)
اگر FDA تشخیص می داد که خطر جانی جدی و معنی داری در ارتباط با دی اکسان این محصولات وجود دارد، به سازندگان و مصرف کنندگان هشدارهای لازم را می داد و از امکانات قانونی قوی خود برای حفظ سلامت مشتریان استفاده می کرد.
ممنون از مقاله ي جالبتون
عالي بود
برای رعایت بعضی مسائل ذهنی عنوان مقاله رو عوض کردم
حالا از کجا بدونیم کدوم شامپوها خطرناک هستند و غیر استاندارد
خوشبختانه شامپوهای ایرانی مجبورند این استانداردها را رعایت کنند. سالهاست که اینطور است.
از خرید شامپوهای بی نام و نشان و ارزان خودداری کنید.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آشپز آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 449]