تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 7 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):حقّ فرزند بر پدر ، آن است كه نام خوب بر او بگذارد و او را خوب تربيت كند و قرآن به...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر کاتالیزور

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

تعمیرات مک بوک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1798081644




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

جنگ و ساختار جمعیت مناطق جنگ زده


واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: جنگ و ساختار جمعیت مناطق جنگ زده
مریم فرطوسي؛ عصرایران - روند طبیعی زندگی بشر می‌تواند به دلایل مختلفی دستخوش دگرگونی‌های عمیق شود. جنگ یکی از این عوامل است که می‌تواند به شکلی کاملاً ناگهانی این روند طبیعی را دگرگون کند.

گاه حجم این تغییرات ناشی از جنگ به اندازه‌ای است که تاریخ آن منطقه را برای همیشه به دو بخش قبل و بعد از جنگ تقسیم می‌کند. جابه‌جایی‌هایی اجباری جمعیت، خالی شدن منطقه از ساکنان، از بین رفتن ساختارهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، کامل نشدن فرایند مهاجرت معکوس جنگ‌زدگان به محل سابق زندگی، آمدن نیروی کار غیربومی و اقامت دائم آنها در منطقه به دلیل وفور کار و اقتصاد نوپای رو به رشد، همه و همه از عواملی هستند که منجر به تغییرات بنیادین در مناطق جنگ‌زده شوند.

با توجه به تئوری اشاعه و انتقال فرهنگی، مهاجرت‌های ناشی از جنگ می‌توانند انتقال فرهنگی ناخواسته و برنامه‌ریزی نشده‌ای را موجب شوند. تغییر در مناسبت‌ها و آداب و رسوم فرهنگی اجتماعی و ناهمگونی در هنجارهای فرهنگی و اجتماعی مهاجران را به دنبال می‌آورد.

جنگ تحمیلی عراق علیه ایران موجب مهاجرت ساکنان مناطق مرزی و تمرکز آنها در استان‌های دورتر از مناطق جنگی شد. درطول این جنگ، شهرخرمشهر و دیگر مناطق خالی از سکنه شدند.

مهاجران در سایر شهرهای استان و همچنین بخش‌هایی از استان‌های فارس، اصفهان، تهران و خراسان سکنی گزیدند. در مقابل با پایان جنگ وآغاز دوران بازسازی افرادی از سایر بخش‌های خوزستان و کشور به امید یافتن کار به این مناطق آمده و پس از مدتی خانواده‌هایشان نیز به آنان پیوستند.

این رفت و آمدها که منجر به نوعی تغییر ساختار جمعیتی برنامه‌ریزی نشده و ناخواسته در این مناطق شد، منجر به تغییراتی در مفاهیم هویتی این شهرها و ساکنان آنها شد. برخی جامعه‌شناسان شهر را یک قلمرو و منطقه روانی که شامل مجموعه‌ای از شیوه‌های کاربردی، نگرش‌های سازمان یافته و احساسات است، می‌دانند که دارای دو جنبه توأمان، جنبه کالبدی و جنبه ماهیت انسانی که بازتاب تفکرات سازمان یافته در یک منطقه فرهنگی- فضایی همراه با قوانین خاص خود است.

در خرمشهر و سایر مناطق جنگ‌زده به دلایلی که در بالا شرحش رفت، به نظر می‌رسد توازن فرهنگی مابین شهروندان که در واقع اصلی‌ترین بخش ساختار هویتی شهر هستند از بین رفت.

مهاجران رسوم و عادات فرهنگی جدیدی با خود به این شهرها آوردند که با ساختار هویتی شهر قبل از جنگ تناسب و تطابق نداشت و ساکنان بومی نیز با پای‌بندی به ساختار فرهنگی سابق، ره‌آوردهای فرهنگی مهاجران را برنتافتند.

 برآیند این تعاملات و کنش و واکنش‌ها، در برخی موارد منجر به برهم‌کنش فرهنگی و در برخی موارد تقابل فرهنگی شد. از همین روست که تعریف متفق‌علیه و دقیقی از مفهوم شهروند و هویت شهری در این مناطق وجود ندارد.

دولت و همچنین نهادهای محلی متولی شهر مانند شهرداری و همچنین نهادهای فرهنگی از جمله ارشاد، سازمان تبلیغات، آموزش و پرورش و سایر ارگان‌های ذی‌ربط می‌توانند با مطالعه  و انجام اقدامات لازم، از جمله ارائه بسته‌های حمایتی و حتی تشویقی، جنگ‌زدگان مهاجر را به بازگشت به شهرهایشان ترغیب کنند. در کنار این می‌توانند با مطالعه اسناد و مدارک تاریخی و اقدام براساس آنها، ساختارهای هویتی شهرهای جنگ‌زده را به دوران قبل از جنگ بازگردانند.

 این کار می‌توانند با تزریق المان‌های بومی به ساختار شهر، حمایت از کنش‌های فرهنگی ساکنان اصلی و همچنین ترغیب مهاجران جدید الورود به آشنایی با فرهنگ بومی شهرها صورت گیرد. مجموع این فعالیت‌ها  در دراز مدت می‌تواند ضمن حفظ هویت اصلی شهرها، روند برهم‌کنش فرهنگی و کاهش تقابل را تسریع کرده و در نهایت بستری مناسب، آرام و ایمن را برای توسعه فراهم کند.


تاریخ انتشار: ۱۲:۴۱ - ۰۶ خرداد ۱۳۹۵ - 26 May 2016





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: عصر ایران]
[مشاهده در: www.asriran.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن