تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 7 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):به راستى كه دانش، مايه حيات دل‏ها، روشن كننده ديدگان كور و نيروبخش بدن‏هاى ناتوان ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر کاتالیزور

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

تعمیرات مک بوک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1798156836




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

لايحه قانوني مربوط به مجازات اسيدپاشي نيازمند اصلاح است


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: لايحه قانوني مربوط به مجازات اسيدپاشي نيازمند اصلاح است
نویسنده : فاطمه توراني 


عوامل مختلفي براي بروز يك عمل مجرمانه وجود دارد. جرائم بنا به نوع، شيوه، انگيزه و پيامدهايي كه بعد از بروز آن در جامعه به جا مي‌گذارند مورد توجه قرار مي‌گيرند. جرم اسيدپاشي بيشتر به علت آثار دلخراشي است كه براي قرباني حادثه دارد و فضاي رواني جامعه را هم متأثر از بروز حادثه مي‌كند. نظر به اهميت موضوع گفت‌و‌گوي ما با دكتر جعفر ساعد، جرم‌شناس و استاد دانشگاه در ادامه مي‌آيد.

مجرمان براي رسيدن به اهداف خود از ابزار متفاوتي استفاده مي‌كنند. چه عاملي سبب مي‌شود كه آنها دست به اسيد ببرند؟
استفاده از اسيد براي مرتكبان آسان‌تر از بهره گرفتن از اسلحه و چاقو است. اثر انگشت مرتكب در جريان حادثه بجا نمي‌ماند و همين امر احتمال قانونگريزي وي را افزايش مي‌دهد. اگرچه يكي از انگيزه‌ها در بروز اين جرم انتقام است، اما هميشه اينگونه نيست و انگيزه‌ها مانند جرائم ديگر مي‌تواند گوناگون باشد. بنابراين اين طرز تلقي كه اسيدپاشي با انگيزه انتقام صورت مي‌گيرد، واجد اشكال است. چنين ذهنيتي محصول بهره‌گيري مجرمان اسيدپاش در موارد ناموسي و عشقي است كه در جامعه ما غلبه دارد. اين غلبه باعث شده است كه چنين تصوري ايجاد گردد. هيچ بعيد نيست كه اسيدپاشي نه به انگيزه انتقام يا انگيزه ناموسي بلكه در راستاي اغراض سياسي يا ديني انجام شود، بنابراين انگيزه‌ها متنوع و علل ارتكاب آن نيز متعددند.

ريشه اين خشونت از چه نشئت مي‌گيرد؟ آيا سابقه رواني مرتكبين هم در بروز اين جرم تأثير دارد؟
گاه از واكنش عاطفي شخص كه مي‌تواند ريشه شخصيتي داشته باشد و گاه عدم درك مقوله قانونمداري. گاه در اثر فقر مرتكب است كه ابزار دست ديگران شده و با دريافت مبلغي يا خدمتي يا امتيازي دست به اين كار مي‌زند و گاه فقر در كنار برخي ديگر از اوضاع و احوال موجبات روي آوري به جرم در معنايي عام و جرم اسيدپاشي در معنايي خاص مي‌شود. برخي از شهروندان در مواجهه با يك واقعه كنترل خود را از دست داده و بدون تمركز عقلاني، با احساس و حرف دل، تصميم مي‌گيرند و به ناگاه واكنشي عاطفي و احساسي نسبت به آن واقعه از خود بروز مي‌دهند و تبديل به مجرمي احساسي و هيجاني مي‌شوند. در واقع ما در ادبيات جرم‌شناسي از «وضعيت‌هايي پيش جنايي» ياد مي‌كنيم كه «انديشه به فعل مجرمانه» را در كوتاه‌ترين زمان عملي مي‌سازد. وانگهي، برخي از شهروندان به درستي واقف بر اين واقعيت نيستند كه عضوي از جامعه هستند و بايد در اين فرايند اجتماعي از قواعد اخلاقي و قانوني پيروي كنند. اين مسئله ريشه در ضعف فرهنگ‌سازي قانوني دارد كه به درستي قواعد لازمه در فرايند اجتماعي به شهروندان آموخته و به درستي خبررساني نمي‌شود. صرفاً به مقوله «جهل به قانون رافع مسئوليت نيست» اكتفا مي‌شود و با درج قواعد مندرج در قوانين از رهگذر روزنامه رسمي كفايت خبررساني اعلام مي‌گردد و بس. حال آنكه در جامعه ما كه واجد فرهنگي سنتي است و در حال گذار، انتظار روند فرهنگ مردم سالار عصر جديد چندان قابل دفاع نمي‌باشد.

موضوع بيشتر پرونده‌هاي اسيدپاشي در كشورمان روابط عشقي است كه اين نشان مي‌دهد وقتي طرف در رسيدن به فرد مورد علاقه‌اش ناكام مي‌ماند تصميم مي‌گيرد براي گرفتن انتقام روي صورت او اسيد بپاشد. اين موضوع را چگونه بازكاوي مي‌كنيد؟
همواره گفته‌اند كه فاصله ميان عشق و نفرت، فاصله‌اي بسيار كوتاه است. در نتيجه آنجا كه عاشق خودخواه، از رسيدن به احساس ذهني و رواني‌اش نااميد مي‌شود روي ديگر اين سكه غالب مي‌شود و نفرت سرتاپاي وي را دربرمي‌گيرد. اما در اين وضعيت چرا عاشق ناكام از ميان جرائم گوناگون بعضاً اسيدپاشي را برمي‌گزيند. معمولاً مرتكب اسيدپاشي در انتخاب اسيد براي گرفتن انتقام، نظر به «صورت» قرباني خود دارد. به نظر مي‌رسد اين مسئله از اين واقعيت ناشي مي‌شود كه زنان با چهره و صورت است كه جذابيت زنانگي خود را نمايان مي‌سازند و در نظر اول اين سيماي اوست كه خواستگار يا مردان را به خود جذب مي‌نمايد. در نتيجه، تنها سلاح يا ابزار يافتن همسر يا دوست براي زن، چهره اوست و در نتيجه عاشق ناكام، رقيب عشقي مجنون حال يا شخص مزدور و امثال آن كه حسب مورد مي‌توانند مرد يا زن باشند، صورت اين قرباني را نشانه مي‌روند تا قرباني درمانده را به اصطلاح خلع سلاح كرده و او را هم از اين نعمت محروم سازند و هم به خواسته رواني خويش دست يابند و هم از تعلق يافتن زن به ديگري براي هميشه جلوگيري كنند. گويي اينكه اين باور احتمالي را عملي مي‌سازند كه «چون قرباني براي او نمي‌شود، پس نبايد از آن هيچ كس ديگري شود.»

چرا زنان بيشتر قربانيان اسيدپاشي هستند؟
ويژگي خاصي وجود ندارد. شايد به اين دليل است كه پشت كردن به عشق بيشتر از ناحيه زنان است كه صورت مي‌گيرد و اگر مردان در اين واقعه پشت كنند زنان به واسطه وضعيت فرهنگي ترجيح مي‌دهند كه بر اين مسئله مهر سكوت بگذارند تا حيثيت خويش را به خطر نيندازند و آينده خود را نيز تيره و تار نكنند. اما برعكس، مردان در اين واقعه با جار زدن به دنبال تحقق خواسته خود هستند و فرهنگ غالب بر جامعه ما نيز نسبت به مردان و زنان واكنشي واحد ندارد. براي زنان، سكوت را به واسطه ضرورت عفت‌مداري توصيه مي‌كند و در اين خصوص، مردان را از هر گونه اقدامي نهي نمي‌كند. اينگونه است كه ميزان قربانيان زن زياد به چشم مي‌خورد.

كسي كه قرباني اسيدپاشي مي‌شود مسلماً دچار جراحات عميق و حتي غيرقابل درمان مي‌شود. با اينكه ديه اين افراد با ديه يك انسان برابر است اما تا به حال كسي كه مرتكب اين جرم شده اين مقدار را پرداخت نكرده يا اينكه از سوي قرباني بخشيده مي‌شود پس تا به حال قصاصي هم در رسيدگي به اين پرونده‌ها انجام نشده است. اين در حالي است كه ممكن است پزشكي قانوني هم تشخيص بدهد جان متهم با قصاص به خطر مي‌افتد از طرفي هيچ نهادي هم از فردي كه دچار آسيب شده حمايتي نمي‌كند. لذا بديهي‌ترين ابزار بازدارنده اين جرم مجازات است در حالي كه قربانيان اسيدپاشي به جهاني تاريك پرتاب مي‌شوند.  به نظرجنابعالي آيا اين مجازات فعلي براي عاملان آن بازدارنده است يا اينكه در اين قانون مجازات خلأ وجود دارد؟
به جايي تاريك پرتاب نمي‌شوند. اگر ديه دريافت نمي‌كنند يا ناشي از اعلام رضايت خود آنان است يا اينكه مرتكب توان پرداخت ندارد و در اين وضعيت قرباني نيز در اثر رفت و آمدهاي مكرر در پيچ و خم‌هاي مراجع قضايي احساس خستگي كرده و سرانجام از دريافت كل ديه استحقاقي خود صرفنظر كرده و با دريافت هر ميزان از آن مي‌خواهد خود را از اين پروسه دراز مدت و خسته‌كننده برهاند. به علاوه، قانون در اين زمينه خلأ ندارد اگرچه لازم است كه لايحه قانوني مربوط به مجازات اسيدپاشي بازنگري شود و در مجازات مقرر براي آن بازبيني صورت گيرد. اگر قصاص در عمل امكانپذير نمي‌شود به علت اين است كه بايد در قصاص، برابري ميزان خسارت رعايت گردد اما هيچ معياري براي رعايت اين برابري نيست و هيچ تضميني هم وجود ندارد كه قصاص صورت گرفته به ميزان خسارت وارده به بزه ديده باشد يا بيشتر يا كمتر. اينگونه است كه براي جلوگيري از مشكلي ديگر ترجيح داده مي‌شود كه قصاص انجام نشود. از نظر اينكه نهادي حامي قربانيان وجود ندارد مسئله درست است. تحت پوشش قراردادن قربانيان اين پديده شوم و استمرار اين حمايت، نيازمند استمرار كمك‌رساني است كه در خصوص نهادهاي مردم‌بنياد كاملاً مسئله‌اي احتمالي است و نمي‌توان به قطع و يقين فرداي آن را به تصوير كشيد. ايراد آسيب جسماني و بعضاً ذهني- رواني فقط مخصوص جرم اسيدپاشي نيست و چه بسا تعدادي از ديگر جرائم عليه اشخاص نيز آسيب‌هاي جسماني و ذهني- رواني به بار آورند و قربانيان آن را مواجه با مشكلاتي نظير اسيدپاشي كنند. لذا شكل‌گيري نهادي دولتي براي حمايت از قربانيان اسيدپاشي توقع ايجاد نهادي مشابه براي حمايت از قربانيان برخي ديگر از جرائم عليه اشخاص را مطرح مي‌كند و لذا تشكيل اين نهادهاي حمايتي براي دولت امكانپذير نيست. با اين حال به نظر نمي‌رسد كه حمايت مالي دولت از نهادهاي مردم بنياد در اين زمينه - درصورت شكل گيري- امكانپذير نباشد.
از نظر موازين قانوني، بايد پذيرفت كه لايحه قانوني مربوط به مجازات اسيدپاشي مصوب 1337 براي امروز ما كارگر نبوده و نيازمند اصلاح است. كيفرهاي مقرر در اين قانون پاسخگوي نيازمندي‌هاي جامعه ما نيست و به قدر كافي بازدارندگي شخصي و جمعي نداشته و ضرورت دارد در آن تجديدنظر صورت گيرد.

براي برون رفت از اين مشكل و آسيب چه راهكارهايي را ارائه مي‌دهيد؟
بايد فرهنگ‌سازي كرد. آموزش قانونمداري؛ قانونمداري از رهگذر درك درست قانون و نه از رهگذر ترس از قانون به واسطه ضمانت اجراهايي كه دارد. براي اين مسئله نيازمند آموزش و تربيت شهروندان در چارچوب پيشگيري اجتماعي هستيم. اگر دولت نهادي براي حمايت از قربانيان اسيدپاشي يا جرائم خشونت‌آميز تأسيس نمي‌كند دست‌كم وظيفه دارد كه در امر آموزش هزينه كند و به شهروندان بياموزد. اين آموزش‌ها، بنيادي است و از اوان كودكي بايد آغاز شود و آموزش و پرورش در اين زمينه مي‌تواند نقش كليدي داشته باشد. تا زماني كه شهروندان ما قانون را به خاطر خود قانون رعايت نمي‌كنند بلكه صرفاً بر مبناي ضمانت اجراهايي كه مقرر نموده آن را رعايت مي‌كنيم نمي‌توانيم انتظار داشته باشيم كه ميزان جرائم كاهش يابد.


منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: ۰۵ آذر ۱۳۹۳ - ۱۰:۲۹





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 132]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


حوادث

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن