تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 16 مرداد 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):گريه مؤمن از (درون) دل اوست و گريه منافق از (ظاهر و) سرش.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

آراد برندینگ

سایبان ماشین

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

خرید تیشرت مردانه

خرید یخچال خارجی

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ووچر پرفکت مانی

خرید ابزار دقیق

خرید ریبون

ثبت نام کلاسینو

خرید نهال سیب سبز

خرید اقساطی خودرو

امداد خودرو ارومیه

ایمپلنت دندان سعادت آباد

موسسه خیریه

خرید سی پی کالاف

واردات از چین

الکترود استیل

سلامتی راحت به دست نمی آید

حرف آخر

دستگاه تصفیه آب صنعتی

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

کپسول پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1809677912




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نظام بازرسي، لغو تحريم ها را به حاشيه برد؟


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۸ خرداد ۱۳۹۴ (۹:۱۶ق.ظ)
نظام بازرسي، لغو تحريم ها را به حاشيه برد؟ موج - گروه اقتصاد سياسي
با پيشروي مذاکرات، نقش آفريني گروه هاي سياسي در ايران و آمريکا که نظر بدبينانه اي به توافق هسته اي ايران و گروه 1+5 دارند بيشتر مي شود. تيم مذاکره کننده هسته اي کشورمان در حالي به شدت از ناحيه راست گرايان تحت فشار و هجمه هاي سنگين انتقادي قرار گرفته که هنوز توافقي انجام نشده است و طرفين درگير نگارش متن پيش نويس توافق هسته اي شده اند. با اين حال نظام بازرسي ها براي تيم مذاکره کننده و شخص وزير خارجه به چالشي بزرگ تبديل شده است. بخصوص آنجايي که اين نظارت ها ذيل پروتکل الحاقي شامل بازديد از سايت هاي غيرهسته اي و دانشمندان اين حوزه مي شود.
از سويي ديگر مقامات آمريکايي نيز با استناد به بيانيه لوزان معتقد به بازرسي هاي دقيق و سنگين از کليه تاسيسات ايران هستند. جاش ارنست سخنگوي کاخ سفيد در آخرين اظهارات خود مدعي شده: ما در بطن توافق سياسي که در اوايل آوريل حاصل شد به طور شفاف اعلام کرده ايم که چگونه بايستي راه هاي دستيابي با ايران به تسليحات اتمي را مسدود مي کنيم و چگونه جامعه بين المللي و بازرسان بين المللي بايستي متعهد بودن ايراني ها به توافق را راستي آزمايي کنند و راستي آزمايي اين تعهد شامل وضع بازرسي هاي سرزده است که بر برنامه اتمي اين کشور قرار داده شده است.

واژه هاي تفسير برانگيز
اگرچه پس از اعلام بيانيه لوزان، فکت شيت آمريکايي ها صادر شد و مقامات ايراني منکر برخي ادعاهاي آن شدند؛ اما اعمال بازرسي ها به دليل وجود واژه هاي مبهم و قابل تفسير به شدت مي تواند محل سوء استفاده قرار بگيرد.
در بيانيه لوزان آمده است: اجراي داوطلبانه پروتکل الحاقي مورد توافق واقع شده است. آژانس بين المللي انرژي اتمي از فن آوري هاي مدرن نظارتي استفاده خواهد کرد و از دسترسي هاي توافق شده بيشتري از جمله به منظور روشن کردن موضوعات گذشته و حال برخوردار خواهد شد.
آنچه در بيانيه لوزان به آن تاکيد شده، پروتکل الحاقي و استفاده از فن آوري هاي مدرن نظارتي است که چيستي اين فناوري مدرن و چگونگي کاربرد آنها محل سوال جدي قرار مي گيرد و يقينا در بررسي هاي کارشناسي براي نگارش متن «برجام» اين مسائل بايستي روشن شوند. با اين حال فکت شيت آمريکايي اندکي بيشتر وارد اين جزئيات شده و احتمالا منظور سخنگوي کاخ سفيد از شفاف بودن بازرسي ها نيز همين بوده است.

زنجيره تأمين
در بخش مهمي از فکت شيت وزارت خارجه آمريکا آمده است: بازرس‌ها به زنجيره تأمين که پشتيبان برنامه هسته‌اي ايران است، دسترسي خواهند داشت. سازوکارهاي بازرسي و شفافيت‌ جديد با نظارت دقيق بر اجزا و مواد هسته‌اي ايران از انحراف اين برنامه به سمت برنامه‌اي مخفيانه جلوگيري خواهد کرد. همچنين در بخش ديگري از اين فکت شيت آمده: ايران اقدام به اجراي مجموعه‌اي مورد توافق از اقدامات براي پرداختن به نگراني‌هاي آژانس بين‌الملل انرژي اتمي درباره جنبه‌هاي نظامي احتمالي برنامه هسته‌اي خود خواهد کرد.‎
«زنجيره تامين»، مفهومي سنگيني که مي تواند هرگونه دسترسي را توجيه کند. در فکت شيت وزارت خارجه آمريکا به زنجيره تامين تاکيد شده و اشاره به تمام فعاليتهاي مرتبط با جريان و تبديل از مرحله ماده خام (استخراج) تا شکل نهايي و نيز جريانهاي اطلاعاتي مرتبط با آنها است که به اين ترتيب مصاحبه با دانشمندان هسته اي نيز شامل آن خواهد بود. موضوعي که به شدت از سوي رهبر انقلاب با واکنش جدي همراه شد.
نظام بازرسي ها به دليل ورود به جزئيات در مرحله نگارش متن مشخص تر از قبل شده است. حساسيت ها نسبت به بازديد از مراکز نظامي و مصاحبه با دانشمندان و کارشناسان بالا گرفته، امري که به نظر مي رسد دور از ذهن نبوده و مقامات سياسي ايران مي توانستند پيش بيني آن را بکنند و با نوع ويژه اين بازرسي ها از ابتدا مخالف داشته باشند. هرچند ماده 3 و 5 پروتکل الحاقي هم به نوعي اشاره به اين نوع بازرسي ها دارد. در ماده 3 ارائه شرح فعاليت و مشخصات اشخاص حقيقي و حقوقي مرتبط با فعاليت هاي هسته اي و ماده 5 نيز اجازه دسترسي به مکان هاي مورد نظر آژانس را مي دهد.
به اين ترتيب اگر تا چند مدت پيش چگونگي لغو تحريم ها چشم انداز توافق نهايي را مبهم کرده بود حال، در مرحله نگارش متن، روش بازرسي ها آن را پيچيده تر از گذشته مي کند و چه بسا در اين مرحله، فصلي ديگر با موضوعي خاص (مثلا تحقيق و توسعه، به کارگيري سانتريفيوژهاي نسل جديد و غيره) چنين وضعيت مشابهي را پديد آورد. غرب تمام تلاش خود را مي کند تا بازرسي هاي مورد انتظارش در توافق نهايي اعمال شود. انديشکده مرکز اصلاحات اروپا در گزارش تحليلي آورده است: آمريکا بر اجازه دسترسي به مراکز نظامي تاکيد خواهد کرد و در صورت امتناع ايران حتي امکان شکست مذاکرات هسته‌اي نيز وجود دارد. در آن سو، رويترز به نقل از فابيوس وزير خارجه فرانسه آورد: اگر ايران اجازه دسترسي به سايت‌هاي نظامي را ندهد توافق نمي کنيم.

بالانس نظام بازرسي و لغو تحريم ها
با نظر به آنچه در موضوع بازرسي ها گذشته است. دو ديدگاه ايراني در اين خصوص وجود دارد. ديدگاه تيم مذاکره کننده هسته اي که به «دسترسي هاي مديريت شده» نظر دارد و ديدگاه برخي مقامات نظامي و عالي رتبه که هرگونه بازرسي از سايت هاي غيرهسته اي و مصاحبه با دانشمندان را به دليل احتمال جاسوسي ممنوع اعلام مي کند. ديدگاه نخست با رويکردي ديپلماتيک - حقوقي و ديدگاه دوم با رويکردي سياسي به توافق جامع مي نگرد. گام بزرگ پيشرفت مذاکرات در مرحله نگارش متن، در انتظار نقطه اشتراک اين دو رويکرد است. با اين حال پس از توضيحاتي که عباس عراقچي عضو ارشد تيم مذاکره کننده در خصوص نوع دسترسي هاي آژانس اعلام و تفاوت آن را با بازرسي تبيين کرد باز هم رهبر انقلاب در ديدار رئيس و نمايندگان مجلس تاکيد کردند: «در مسائل هسته‌اي مواضع همان است که علناً اظهار کرديم.»
بر خلاف آنچه تصور مي شد بيانيه لوزان پايان مرحله سخت مذاکرات نبود. نگارش متن دشوارترين مرحله کار است که هم به چانه زني هاي داخلي و خارجي و هم به تفسير مواد و عبارت پردازي ها دقيق نياز دارد. در اين ميان نيز، بين بازرسي ها و لغو تحريم ها نوعي بالانس برقرار است. چنانچه انتظارات غرب از بازرسي ها در توافق نهايي حاصل نشود مي توان حدس زد لغو تحريم ها نيز چندان مورد انتظار مقامات ايراني نباشد. اما شايد بتوان گفت اين همان ديپلماسي برد- برد است که در آن طرفين نه راضي هستند و نه شاکي.

محمد قربانپور شيخاني













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 89]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سیاسی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن