واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: مدیر اسبق سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور گفت: بودجه نویسی در ایران به دلیل ساختار آن ترکیب بهم ریخته ای شده است که قابل سیاست گذاری نیست، باید ساختار بودجه و سیاست های بودجه نویسی در ایران تغییر کند تا شیوه درستی اتخاذ شود.
پایگاه خبری تحلیلی تراز : رحیمی دانش مشاور مرکز پژوهش های مجلس و مدیر سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور در دولت اصلاحات در گفتگو با تراز در پاسخ به این سوال که ساختار بودجه نویسی در ایران را چگونه ارزیابی می کنید گفت :بودجه نویسی در ایران به دلیل ساختار آن ترکیب بهم ریخته ای شده است که قابل سیاست گذاری نیست، باید ساختار بودجه و سیاست های بودجه نویسی در ایران تغییر کند تا شیوه درستی اتخاذ شود . تا به حال هم چهار بار بر روی این قضیه کار شده است، در سازمان برنامه و بودجه ، زمان آقای زنجانی 5 سال کار شد، سپس دیوان محاسبات و بعد وزارت دارایی و در آخر در سال های اخیر مرکز پژوهش های مجلس جناب آقای دکتر قاسمی ، این امر را بر عهده گرفت.
وی افزود : ریشه های نظری بحث بودجه به آقایان شبیری نژاد و عظیمی بر می گردد و سال های قبل بسیاری مباحث توسط این افراد پیگیری شد. قانون برنامه ریزی فعلی مربوط به سال 1351 می باشد و به وضوح دیده می شود که کارایی مناسب را برای نیاز امروز کشور ندارد و باید تغییراتی در آن صورت بگیرد. ظاهر بودجه نویسی فعلی این است که از نوع برنامه ای است و برخی ادعا می کنند که عملیاتی شده است اما خیر بودجه در ایران بر مبنای سال قبل است که به تعبیری همان بودجه افزایشی است و نگاه می کنیم ببینیم درآمد در سال قبل چقدر بوده ، سپس مبنای خود را بر همان می گذاریم . پس در انتها باید ساختار بودجه نویسی در ایران تغییر کند .
مشاور مرکز پژوهش های مجلس هم چنین در مورد بودجه عمومی و ساختار آن بیان نمود که در حال حاضر بودجه شرکت ها در ایران چیزی نزدیک به 500هزار میلیاردتومان است که تقریبا دو برابر و نیم بودجه عمومی می باشد که اصلا توجهی به آن نمی شود. به طور کلی هیچ تعریف خاصی الان از بودجه عمومی ما نداریم . از یک طرف گفتیم طرح های عمرانی نداریم و در ازای آن تملک دارایی های سرمایه ای داریم ، چه فرقی کرد ؟!! هیچ طرح خاصی برای بودجه نداریم لذا تا ساختار بودجه در ایران عوض نشود کاری از پیش نمی برد. اما اینکه باید از درآمدهای نفتی فاصله بگیریم ، با شرایط فعلی نوعی شوخی است .
رحیمی دانش با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری در مورد کاهش وابستگی به نفت گفت: رهبری فرمودند که باید در ابتدا 20 درصد و سپس سالی 3 درصد وابستگی به نفت کم شود و روش بسیار خوبی هم هست . به نظر من در رویه بودجه در ایران هیچ اتفاق خاصی نمی افتد تا زمانی که ساختار بودجه به صورت متقن تصحیح نشود . در مجلس هم نوعی تبصره بازی است مثلا تبصره می زنند که وزرات راه و شهر سازی در راه مسیل اجازه ساختمان سازی داده شود، گذشته از درست یا غلط بودن ، این موضوع هیچ ریطی به بودجه ندارد.
وی هم چنین در مورد افزایش مالیات ها و توانایی دریافت مالیات توسط دولت افزود : در مورد مالیات ها هم علی رغم افزایش مالیات ها به نظر من دولت بالای 90درصد مالیات های تخمینی را همچون سال 93، در سال جاری وصول خواهد کرد . در مورد اعداد و ارقام هم که مصوب شده است حقوق 14 درصد افزایش یابد ولی از نظر بنده یکی از بحث های اصلی که عدد خاص دارد، یارانه است و قرار است افراد پر درآمد حذف شوند ، در بحث هدفمندی یارانه ها قرار بود به 5 یا 6 دهک یارانه بدهند اما در حال حاضر به ده و نیم دهک یارانه پرداخت می شود یعنی تقریبا بیش از جمعیت . با این شرایط برای روشن تر شدن برنامه ریزی و هدفمندی آن حتما باید ساختار بودجه ریزی را اصلاح نمود.
شنبه 23 اسفند 1393 ساعت 09:31
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 86]