واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
نقد فیلم "نزدیکتر"
پایانی خوش برای خانواده ای پریشان "نزدیکتر" به روابط بین اعضای یک خانواده میپردازد که پیشترها با مشکلات اساسی روبرو بوده و در حال نابودی که بعد از مدتها بهصورت غیرمنتظرهای دوباره دورهم جمع میشوند و چالشها ازاینجا شروع میشود .
گروه سینما و هنر فرهنگ نیوز : مصطفی احمدی را پیشترها با فیلمهای کوتاهش میشناختیم . در فیلم " نزدیکتر " فیلمنامه بهرام توکلی و هستی بشروتنی را بهعنوان اولین فیلمنامه بلند کارگردانی کرد . نکته جالب اینجاست که باوجود افزایش مدتزمان فیلم ، هنوز هم این اثر ، فیلم بلند نیست . طولانیتر شدن زمان فیلم باعث نشده که به جنبههای مختلف درام آن پرداخته شود و فیلم همچنان یک فیلم کوتاه است با مدتزمان یک فیلم بلند . یک تریلر احساسی که پر است از شعار . البته مضمون شعاری لزوماً برای فیلم نقطهضعف نیست . اگر شعارها در دل قصه حل بشوند و نیاز فیلمنامه را برطرف کنند گرایش به آنها مشکلی نخواهد داشت .
"نزدیکتر" به روابط بین اعضای یک خانواده میپردازد که پیشترها با مشکلات اساسی روبرو بوده و در حال نابودی که بعد از مدتها بهصورت غیرمنتظرهای دوباره دورهم جمع میشوند و چالشها ازاینجا شروع میشود .با ملاقات دوباره خواهرها و برادرها زخمها کهنه سرباز میکنند و مادری که با نگرانی به این شرایط چشم دوخته . همین داستان یکخطی که برای فیلم تعریفشده و درواقع تلاش میکند یک فیلم کوتاه را به یک فیلم سینمایی تبدیل کند.
پسر کوچک خانوادهای شاهد خودکشی پدر است. همین موضوع سبب میشود تا خانه را برای مدت سه سال ترک کند. فیلم از جایی شروع میشود که علی ( پسر کوچک خانواده) به خانه برمیگردد و ماجرای بین اعضای خانواده شروع میشود. مادر و پسرعمو ( پارسا پیروزفر) با حضور علی موافقاند ولی خواهر و برادر حضور او را برنمیتابند. همین چالش بین اعضای خانواده داستان را ادامه میدهد. اوج قصه زمانی است که برادرزاده علی از ایران میرود و مادر برای اون آش پشت پا میپزد. این بار از همه میخواهد به بهانه آش حتی بهظاهر هم شده باهم مهربان باشند. سوی دیگر فیلم نامزد علی است که قبلاً علی به او گفته همه اعضای خانواده خود را ازدستداده حالا با یک خانواده آنهم با کلی ماجرا روبهروست.
از ابتدای فیلم و از همان سکانس اول فیلم هجمهای از ابهامات به مخاطب هجوم میآورند و برای وی ایجاد پرسش میکنند . ابهام در مورد شخصیتها ، موقعیتها و . . . که برخی از آنها تا انتهای فیلم بیپاسخ میمانند و مشکل فیلمنامه از همینجا شروع میشود .مخاطب از ابتدا مانند شخصیت مهتاب ( با بازی پگاه آهنگرانی )دچار حیرت و ابهام میشود که این ابهام شاید در ابتدای امر مشکلی ایجاد نکند و اتفاقاً عامل جذب مخاطب به پی گیری داستان باشد . ولی با جلو رفتن داستان ، نهتنها مخاطب را به پاسخ ابهامات وسوالات اش نمیرساند ، بلکه لحظهبهلحظه از فیلم و داستان به لطف ریتم کند روایت او را دور میکند. ابهام برای یک داستان نکته بدی نیست به شرطی که کارگردان در انتهای فیلم به این ابهامات جواب دهد و مخاطب با کلی سؤال جواب نداده به خارج از سالن راهنمایی نشود.
بهطورقطع مشکل فیلمنامه یکی از اساسیترین معضلهای سینمای امروز ماست. ضعف در داستانپردازی که مخاطب عامی را نیز از همان نیمههای فیلم مجبور به تحمل و تماشای اجباری فیلم میکند.
خانواده علی ( صابر ابر ) خانوادهای هستند درگیر مشکلات فراوان که حالا پسر خانواده پس از گذشت سه سال به خانه بازگشته است و در پی اصلاح هویت ازدستداده خویش است . در تمام این مدت نامزد او ناظر ماجراست و در بهت و حیرت به لایههای پنهان گذشته نامزد خود مینگرد . نامزدی که تا قبل از این فکر میکرده خانوادهای ندارد .
گویا بیننده فیلم را از دید مهتاب میبیند . با مهتاب متعجب میشود ، با مهتاب ناراحت میشود ، با او همصدا میشود ، قهر و آشتی میکند ، دنبال حقیقت میرود و درنهایت برای تحلیل ماجرا تقاضای فرصت میکند . این همراهی با مهتاب برای مخاطب در ابتدای امر دوستداشتنی و تا حدی تعریفشده است . ولی با ادامه فیلم و طولانی شدن سکانسهایی که نیازی به طولانی شدن ندارند ، مخاطب کمکم مهتاب را رها میکند و منتظر اتمام فیلم میماند .
از نکات مثبت فیلم بازی متفاوت بازیگران ازجمله صابر ابر و پارسا پیروزفر است که برای اولین بار مخاطب بازی متفاوتی را از صابر ابر بر روی پرده نقرهای به نمایش مینشیند. در کنار همه اینها کارگردان تلاش کرده تا نکات اجتماعی ریزی را به مخاطب گوشزد کند ازجمله آنها تلاش پدری برای فرستادن فرزندش به خارج از کشور به علت عدم موفقیت خودش درگذشته با بازی خوب محمد بحرانی از همین حیث است.
اینکه پایان فیلم با چشمپوشی از برخی نکات تقریباً مشخص است نسبت به دیگر فیلمهای این ژانر شاید برتری نسبی ایجاد کند ولی طولانی شدن بیمورد فیلم ارزشهای فنی فیلم را در خود حل کرده. شاید اگر در اواسط فیلم از مخاطبان نظرسنجی شود ، رضایت نسبی از فیلم بالاتر باشد.
درنهایت نمیتوان گفت که این کارگردان فیلم اولی ناموفق عمل کرده ولی شاید تأمل بیشتر در فیلمنامه حاصل بهتر و رضایت بیشتر مخاطبان را میتوانست در برداشته باشد .
93/11/27 - 10:50 - 2015-2-16 10:50:23
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 12]