واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
نقدی بر فیلم مزارشریف؛
نقدی بر پرهزینه ترین فیلم فجر با بازی مهتاب کرامتی
مزار شریف روایت شهادت اعضای کنسولگری ایران در این اتفاق است. اینکه روایت چقدر توانسته به اصل ماجرا نزدیک شود و واقعیت را روایت کند، جای بحث دارد.
به گزارش سرویس فرهنگی جام نیوز، تابستان 1377 است، گروه مرتجع طالبان به پیشروی های خویش در سطح افغانستان ادامه داده و شهرهای این کشور را یکی پس از دیگری به تصرف خود در می آورد. ناظران بین المللی نگران اقدامات ضد انسانی این گروه در شهرهای تصرف شده هستند. مقاومت مردم تاجیک و هزاره به رهبری برهان الدین ربانی و احمد شاه مسعود در برابر تروریست های طالبان نگرانی جامعه بین المللی را از تصرف این مناطق و نسل کشی احتمالی از سوی طالبان را در پی داشته است.
گروه طالبان متاثر از اندیشه های سلفی گری ضدیت ویژه ای را نسبت به شیعیان افغانستان اعمال نموده است. قوم هزاره افغانستان (متشکل از عمده شیعیان) که در مناطق شمالی و غربی این کشور ساکن اند نگرانی ویژه ای را نسبت به آینده سرنوشتشان در صورت پیشروی طالبان دارند. سقوط شهر مزارشریف در شمال افغانستان با کشتار بیرحمانه تروریست های طالبان مواجه شد. بسیاری از سکنه شیعه این شهر توسط مزدوران ملاعمر به قتل رسیدند.
تصرف مزارشریف اما موجب وقوع حادثه ی ناگوار دیگری شد. گروه طالبان با تصرف کنسولگری ایران در شهر مزارشریف بر خلاف تمامی معاهدات بین المللی مبنی بر حفاظت از دیپلمات ها، مبادرت به قتل شماری از کارکنان ایرانی این دفتر و یک خبرنگار نمود، امری که با محکومیت جامعه جهانی روبرو شد.
فیلم «مزار شریف» چهارمین ساخته سینمایی عبدالحسن برزیده که در بخش سودای سیمرغ سی و سومین جشنواره فیلم فجر حضور دارد، به روایت این واقعه پرداخته است. حسین یاری، مسعود رایگان، مهتاب کرامتی، عمار تفتی، ابراهیم برزیده از جمله بازیگران این فیلم هستند.
اینکه روایت چقدر توانسته به اصل ماجرا نزدیک شود و واقعیت را روایت کند. ساختار فنی فیلم به نسبت فیلم های جشنواره امسال قابل تحمل و قابل قبول است. اما نکته اینجاست که باید نسبت هزینه و زمان ساخت را هم به معادلاتمان پارد کنیم و آن وقت درباره ساختار و انتظارمان از فیلم صحبت کنیم. مزار شریف که هزینه بالایی برای ساخت آن مصرف شده و زمان طولانی ساخت آن انتظار اثر فوق العاده را ایجاد کرده بود در حد یک اثر معمولی است در بین آثار بی داستان بی شخصیت امسال جشنواره اثری قابل تحمل است که نتیجه مقبولی برای این اثر نمی تواند باشد.
البته حسین یاری نشان داده که بازیگر خوبی است، بازیگری که توانایی بازی نقش های متفاوت را دارد و این بار هم کاملا متفاوت نقشی جدید را به تصویر کشیده است.
مزار شریف تکلیفش با خودش معلوم نیست. قرار است روایتگر جزییات اتفاق کنسولگری ایران باشد که تا نیمه اول اینچنین است. اما روند روایت، داستان بازگشت شاهسون به ایران است و موضوع عوض می شود. اصلاً بحران در فیلم از بین می رود و یک روایت بی بحران و اتفاق ادامه پیدا می کند.
اینکه شاهسون حامل فقط یک پیام است و آن هم پیام زن افغانی که می گوید تحمل جنگ دیگری را ندارد و شاهسون مأمور جلوگیری از جنگ ایران و افغانستان می شود، احتمالاً قصه ای است که نویسنده خواسته درامی جدید در داستان اضافه کند تا بتواند داستان نصفه اش را کامل کند که بیش از هر چیز مزار شریف را با بحران داستان و جدا شدن از روایت اصلی جدا کرده است.
مزار شریف فیلم ناقصی است، فیلمی الکن که مخاطب نه می فهمد داستان مزار شریف دقیقاً چه بود و چه شد، نه طالبان را می فهمد، نه مأمور وزارت اطلاعات و دلیل حضور و حرف هایش را، نه دلیل زنده بودن و چطوری بازگشت شاهسون به ایران را. اصلاً مزار شریف اول باید تکلیفش را با خودش روشن کند که قرار است روایتگر کدام ماجرا باشد.
مزار شریف فیلم پر ادعای کم فروغی است که اتفاق تاریخی بزرگی را در سینمایی که موضوعات، حداکثر به آنها یک بار وقت پردازش می رسد را خراب کرد. اتفاقی بزرگ و تاریخی که می توانست حرفی جهانی داشته باشد اما باز هم باید بگوییم حیف که هدر رفت. فرهنگ نیوز 115
۲۰/۱۱/۱۳۹۳ - ۰۸:۴۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 80]