محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1831982928
سيره نبوي در برخورد با مخالفان
واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: سيره نبوي در برخورد با مخالفان
افراد هر جامعه داراي انديشهها، تفكرات و تمايلات متفاوتي هستند. در ارتباط بين افراد جامعه با حكومت، گروههاي موافق و مخالفي وجود دارند كه با برخوردهاي متفاوت حكومت روبهرو ميشوند. صرف نظر از انگيزه مخالفتها و چرايي آنها، نحوه برخورد حكومت با گروههاي مخالف در جوامع قابل بررسي است و از برخوردهاي ساده و همراه با ملايمت تا برخورد خشن، ضرب و جرح و به دار كشيدن مخالفان را در طول تاريخ شاهد بودهايم. سؤالي كه مطرح است اينكه مخالفان در نظام سياسي اسلام، از چه جايگاهي برخوردارند؟ و برخورد حاكمان با مخالفان چگونه بايد باشد؟ سيره پيامبر(ص) در برخورد با مخالفان خود چگونه بوده است؟
منظور از «مدارا» نوعي برخورد همراه با سعهصدر، گذشت و تحمل است و در لغت، به معني نرمش و ملاطفت و رفق با مردم و چشمپوشي از خطاي آنان است.
مخالف به گروهي اطلاق ميشود كه با قدرت حاكم و مردم جامعه، هم اعتقاد نيست و البته اقدامي برخلاف ندارد، مخالفت آنها در مرحله اعتقاد است و به مرحله عمل در اجتماع نميرسد. در كنار مخالفان، گروه ديگري هستند كه به مبارزه و اقدامات عملي عليه قدرت حاكم و مردم جامعه روي ميآورند و درصدد سست كردن پايههاي حكومت اسلامي ميباشند. از اين عده، به «معاند» تعبير ميشود.
سيره در اصطلاح به آن بخش از رفتار و روش عملي هر شخص گفته ميشود كه از حالت وحدت و يكبار يا چند بار محدود انجام گرفتن بيرون آمده باشد و به مرحله تكثر و مداومت رسيده و به صورت يك سبك و متد درآمده باشد.
پيامبر اعظم (ص) اصل رحمت و محبت را مبناي دعوت خويش قرار داد. راز موفقيت آن حضرت در تسخير و تأليف قلبها نيز همين محبت و ملايمت فوقالعاده ايشان است. اين تلاش مهربانانه رسول خدا به نحوي بود كه قرآن كريم ميفرمايد:
فلعلك باخعٌ نفسك علي ءاثارهم إن لم يؤمنوا بهذالحديث أسفاً؛ ( كهف: 6) شايد اگر به اين سخن ايمان نياوردند، خويشتن را به خاطر ايشان از اندوه هلاك بسازي.
اصل اوليه و ابتدايي رفتار پيامبر اعظم (ص) در جنگها اين بود كه ابتدا با مخالفان مدارا و با ملايمت آنها را به دين حق دعوت ميكرد. اين اصل و رفتار پيامبر (ص) با مخالفان، طبق فرمان خداوند و آيين نامهاي است كه ميفرمايد:
وان جنحوا للسلم فاجنح لها (انفال: 61.) اگر مخالفان تمايل به صلح نشان دادند، تو نيز تمايل نشان بده.
قرآن كريم در توصيه به مدارا در مواردي كه به تضييع حقوق و حدود شرعي نينجامد، از جمله فرموده است:
فبما رحمه من الله لِنتَ لهم ولو كنتَ فظاً غليظ القلبِ لانفضوا من حولك فاعف عنهم واستغفرلهم و شاورهم فيالامر فاذا عزمت فتوكل عليالله ان الله يحب المتوكلين. (آلعمران / 159)
به رحمت الهي، با آنان نرمخو و پرمهر شدي. اگر تندخو و سختدل بودي بيشك از پيرامون تو پراكنده ميشدند، از آنان درگذر و برايشان آمرزش بخواه و در كارها با آنان مشورت كن و چون تصميم نهايي را گرفتي بر خدا توكل كن كه خداوند، توكلكنندگان را دوست ميدارد.
در اين آيه به يك صفت لازم در رهبري اسلامي، يعني گذشت و نرمش و انعطاف در برابر كساني كه تخلفي از آنها سر زده و بعد پشيمان شدهاند اشاره شده است.
آيات 6 و 128سوره توبه، 6 كهف، 8 فاطر، 107انبيا، 29 فتح، 214 و 215 شعرا، 88 حجر و 199 اعراف هم مصداقهاي ديگري از توصيه قرآن به مدارا است.
اصل مدارا و رأفت در روايات اسلامي هم بسيار مورد توجه قرار گرفته است و شامل ابوابي چون باب مدارات، باب رفق، باب تراحم و تعاطف [= مهرباني نسبت به يكديگر]. و باب معاشرت و ابواب ديگري نيز به دلالت التزامي، همين اصل را تأييد مينمايند چون باب اهتمام به امور ديگران، باب حلم و بردباري، باب كظم غيظ، باب عفو و چشمپوشي از لغزش ديگران، باب احترام و تكريم و ارزش نهادن به بزرگان و مؤمنان و... (رجوع شود به كتاب شريف كافي، ج 2)
از اين مهمتر رفتار مهربانانه و انعطاف پيامبر(ص) با مردم در هنگام اقتدار سياسي است كه نمونهاي از آن در روز فتح مكه متجلي گشت. در آن روز كه پس از سالياني جهاد و مشقت، مكه را فتح كرد و آنان را به زانو درآورد، ميتوانست انتقام آزارها و اهانتها و قتل و غارتها را بگيرد اما پيامبر(ص) فرمان عفو عمومي صادر كرد و از تقصير همگان، جز چند نفر كه بيش از حد، معاند و پليد بوده و از ائمة كفر به حساب ميآمدند، گذشت.
عبداللهبنابي، رئيس منافقان مدينه بود كه به رغم اقدامات و خيانتهايش در مراحل گوناگون، پيامبر(ص) عليه او اقدامي نكرد.
اما گاه نيز صلابت و قاطعيت بدون هيچ تسامح و گذشت، ضروري است. اگر قاطعيت و سختگيري و به اصطلاح خشونت نسبت به دشمنان و منافقان و متخلفان نباشد، طمع دشمنان نسبت به چنين ملتي تحريك ميگردد و بزهكاري در جامعه زياد ميشود، زيرا بزهكاران، احساس امنيت كامل نموده و در خلأ خشونت قانوني، امنيت ملي جامعه را بر هم زده و باعث سلب آسايش مردم ميشوند، عدالت تأمين نشده و فساد و بيعدالتي فراگير ميشود. از اين رهگذر است كه شريعت اسلامي، دعوت به صلابت و قاطعيت و عدم مداهنه فرمودند و برخي احكام شاق و قاطع، وضع كردند پس اين قوانين نيز از باب رحمت به كل امت تشريع گشته همانند جراحي عضوي فاسد كه براي صحت بدن، ضروري است.
اما بايد دقت كرد كه اين قاطعيت و سختگيري و خشونت در قانون اسلام كه در سيره پيامبر(ص) و اولياي بزرگ و معصومين عليهمالسلام متجلي گرديده، نسبت به چه گروهها و افرادي است؟
فاذا انسلخ الاشهر الحرُم فاقتلوا المشركين حيث وجدتموهم و خذوهم و احصروهم و اقعدوالهم كل مرصد... (توبه ـ 4) اين آيه (آيهسيف و شمشير)، سختترين دستورها را در مقابله با مشركان صادر نموده و مشتمل بر چهار حكم شديد و خشن است: بستن راهها، محاصره كردن، اسير ساختن و در نهايت، كشتن مشركان.
اين چهار حكم به صورت تخييري نيست بلكه با در نظر گرفتن شرايط محيط و زمان و مكان و اشخاص موردنظر، بايد عملي گردد. اگر تنها با بستن راه و محاصره نمودن يا اسير گرفتن، آنان در فشار قرار گيرند از اين راه بايد وارد شد و اگر چارهاي جز قتل و كشتن آنها نبود، آنگاه قتل هم جايز و مجاز ميگردد.
هنگامي كه پيامبر(ص) براي جنگ با روميان به تبوك ميرفتند، سه نفر از مسلمانان از روي تنبلي و سُستي و دنياطلبي از شركت در جنگ سر باز زدند اما به هنگام بازگشت پيامبر از جنگ تبوك، جهت عذرخواهي خدمت آن حضرت رسيدند اما برخلاف انتظار، مورد غضب و بيمهري پيامبر قرار گرفتند و پيامبر(ص)، حتي يك كلمه با آنان سخن نگفت و به مسلمانان دستور فرمود كه هيچكس با آنان سخن نگويد، بهگونهاي كه حتي زنان و فرزندان آنان به محضر پيامبر(ص) آمدند و اجازه جدايي از آنها را خواستار شدند. متخلفان در محاصره شديد اجتماعي، قرار گرفته بودند و فضاي شهر مدينه با آن وسعت براي آنان تنگ شده بود بهگونهاي كه مجبور شدند براي نجات از اين خواري و رسوايي، مدينه را ترك گويند و به كوههاي اطراف پناه برند و مدتي طولاني در كوهها به سر بردند و به دعا و نيايش و توبه به درگاه خدا روي آوردند تا اينكه سرانجام آيه نازل شد و توبه آنان را پذيرفت.
از جمله مواردي كه مُداهنه و سهلانگاري در آن جايز نيست، حقالناس است، چه حقوق شخصي افراد و چه حقوق عمومي و بيتالمال كه هيچكس حق سازش در اين امور را ندارد. پيامبر اكرم(ص) و امامان معصوم عليهمالسلام در مسئله بيتالمال و حقالناس بسيار حساس و دقيق بودند و در مسئله شخصي حتي استفاده از يك شمع بيتالمال را هم جايز نميدانند.
همچنين در اجراي حدود الهي نيز پيامبر(ص)، ذرهاي تسامح و معامله نميكردند زيرا جرمهايي كه به هتك حرمت خانواده و اجتماع و آبروي انسانها، هتك عفت عمومي، اختلال در نظام اجتماعي، سُست شدن مباني اعتقادي مردم و... ميانجامد از موضوعاتي است كه نميتوان به سادگي از كنار آنها عبور كرد. در حدود و قوانين الهي، فاطمه خزومي با فاطمه محمدي(س) براي اجراي احكام در دادگاه عدل نبوي يكسانند. زني از اشراف قريش به نام فاطمه مخزومي، مرتكب سرقت شد. رسول خدا(ص) دستور داد حد الهي را درباره او جاري كنند. قبيله بني مخزوم ناراحت شده و كوشيدند به هر وسيلهاي، مانع اجراي حد شوند. اُسامه بن زيد كه مورد توجه رسول خدا(ص) بود از ايشان تقاضاي عفو كرد. اما حضرت سخت ناراحت شد و فرمود: آيا درباره حدي از حدود خدا شفاعت ميكني؟ سپس از جا حركت كرد و ضمن خطبهاي فرمود: «اي مردم! علت اينكه ملتهاي قبل از شما هلاك شدند اين بود كه اگر فرد بلندپايهاي از آنان مرتكب جرم ميشد او را به مجازات نميرساندند اما اگر از مردم ضعيف و ناتوان و گمنام، كسي خلاف ميكرد، حكم خدا را درباره وي اجرا ميكردند. سوگند به خدا، اگر (بر فرض محال) دخترم فاطمه نيز دست به چنين كاري بزند حكم خدا را درباره او اجرا ميكنم و در برابر قانون خدا، فاطمه مخزومي با فاطمه محمدي يكسان است. (سيره ابنهشام، 4/185)
بنا بر اين با وجود موارد زيادي از مدارا، كه در رفتار و سيره نبوي ملاحظه ميشود، نمونههاي برخورد تند و غيرقابل انعطاف نيز در سيره عملي پيامبر وجود دارند. اگر بخواهيم ملاكي براي اين رفتارهاي پيامبر ارائه دهيم، ميتوانيم بگوييم: آنجا كه اساس و بنيان دين هدف گرفته شود و اقدامات مخالفان در مقابل اصول تغييرناپذير دين اسلام و به منظور از بين بردن آن باشد، رفتار پيامبر متعصبانه و انعطافناپذير است و در غير اين موارد، با مدارا برخورد ميكردند.
فردا سالروز ميلاد پيامبر اعظم(ص) و رئيس مذهب تشيع است. ضمن تبريك اين روز خجسته حديثي هم از امام صادق(ع) درباره موضوع اين نوشتار تقديم ميگردد.
معاويه بن وهب گويد: به حضرت صادق عرض كردم چگونه شايسته است براي ما كه با قوم خود (يعني شيعيان) و مردماني كه با ما آميزش دارند و شيعه نيستند رفتار كنيم، فرمود: نگاه كنيد به پيشوايان خود آنانكه از آنها پيروي ميكنيد هر طور آنها رفتار كنند شما نيز همانطور رفتار كنيد. به خدا سوگند آنها عيادت بيمارانشان ميكنند و بر سر جنازههاشان حاضر گردند و به سود و زيان آنها گواهي دهند و امانتهاي آنها را به آنها رد ميكنند. (اصول كافي- جلد 4 ص448)
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۸ دی ۱۳۹۳ - ۰۰:۵۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]
صفحات پیشنهادی
مصاحبه دلشاد تهرانی درباره سیره نبوی
یکشنبه ۳۰ آذر ۱۳۹۳ - ۱۵ ۰۲ شفقنا نوشت پیامبر ص با جامعه ای فرو رفته در ظلمات تندی تیزی فقدان حلم خشونت ورزی روبرو شد و وقتی علی ع از او پرسید راه و رسم و سنت شما در تغییر دادن مردم جامعه جاهل چه بود پیامبر ص فرمود محبت بنیاد و اساس روش و سنت من است به گزارش ایسنااز «همگونی سیره نبوی و مهدوی» تا «شیوه های ارتباطی پیامبر(ص)»
به نشر به مناسبت میلاد پیامبراعظم معرفی می کند از همگونی سیره نبوی و مهدوی تا شیوه های ارتباطی پیامبر ص خبرگزاری پانا همزمان با ایام ولادت پیامبر اکرم ص و هفته وحدت انتشارات آستان قدس رضوی نسبت به معرفی دو عنوان کتاب همگونی سیره نبوی و سیره مهدوی و شیوه های فرهنگی ا«به نشر» به مناسبت میلاد پیامبراعظم معرفی میکند از «همگونی سیره نبوی و مهدوی» تا «شی
به نشر به مناسبت میلاد پیامبراعظم معرفی میکنداز همگونی سیره نبوی و مهدوی تا شیوه های ارتباطی پیامبر ص همزمان با ایام ولادت پیامبر اکرم ص و هفته وحدت انتشارات آستان قدس رضوی نسبت به معرفی دو عنوان کتاب همگونی سیره نبوی و سیره مهدوی و شیوه های فرهنگی ارتباطی پیامبر در عهد مدنی اآسيبهاي اجتماعي ناشي از دوري از سيره نبوي است
۱ دي ۱۳۹۳ ۸ ۱۰ق ظ مدير مرکز تربيت مدرس حوزههاي علميه خواهران آسيبهاي اجتماعي ناشي از دوري از سيره نبوي است مدير مرکز تربيت مدرس صديقه کبري س وابسته به حوزههاي علميه خواهران آسيبهاي اجتماعي امروز را ناشي از دوري از سيره نبوي دانست به گزارش خبرگزاري موج از قم مدير مرکز ترحجتالاسلام نبوی در گفتوگو با فارس: چماقداران سیاسی فریب وعدههای گروههای افراطی را نخوردند/ لزوم برخورد با
حجتالاسلام نبوی در گفتوگو با فارس چماقداران سیاسی فریب وعدههای گروههای افراطی را نخوردند لزوم برخورد با برهم زنندگان آرامش دانشگاههامسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه شهیدبهشتی با بیان اینکه مسئولان نباید اجازه دهند عدهای آرامش دانشگاه را برهم بزنند گفت چماتحلیلگر مسائل سیاسی خاورمیانه: روش برخورد رهبر با سران فتنه مانند سیره امام علی(ع) بود
تحلیلگر مسائل سیاسی خاورمیانه روش برخورد رهبر با سران فتنه مانند سیره امام علی ع بودتحلیلگر مسائل سیاسی خاورمیانه گفت روش برخورد رهبر با سران فتنه مانند سیره امام علی ع بود به گزارش خبرگزاری فارس از خارگ جواد خواجهپور شب گذشته در همایش بصیرتافزایی 9 دی در خارگرئیس حوزه علمیه امام صادق(ع) بردسکن: سیره نبوی باید در تمام امورات زندگی حاکم باشد
رئیس حوزه علمیه امام صادق ع بردسکن سیره نبوی باید در تمام امورات زندگی حاکم باشدرئیس حوزه علمیه امام صادق ع بردسکن گفت سیره نبوی باید حاکم در زندگیها باشد و مومن باید در برابر دشمنان چون کوه استوار باشد به گزارش خبرگزاری فارس از بردسکن حجتالاسلام علیرضا زارعی ظهر امروز درمدیر مرکز تربیت مدرس حوزههای علمیه خواهران: آسیبهای اجتماعی ناشی از دوری از سیره نبوی است
مدیر مرکز تربیت مدرس حوزههای علمیه خواهران آسیبهای اجتماعی ناشی از دوری از سیره نبوی استمدیر مرکز تربیت مدرس صدیقه کبری س وابسته به حوزههای علمیه خواهران آسیبهای اجتماعی امروز را ناشی از دوری از سیره نبوی دانست به گزارش خبرگزاری فارس از قم به نقل از روابط عمومی مرکز مدیریتگفتوگوی فارس با نبویان پیرامون نقد و نقادی نحوه برخورد دولت با منتقدان مانند دوران سازندگی است/ دولت به نقد د
گفتوگوی فارس با نبویان پیرامون نقد و نقادینحوه برخورد دولت با منتقدان مانند دوران سازندگی است دولت به نقد دعوت و با منتقدان برخورد میکندعضو کمیسیون آموزش مجلس با بیان اینکه نحوه برخورد دولت با منتقدان مانند دوران سازندگی است گفت دولت به نقد دعوت و با منتقدان برخورد میکند حلغو پر ماجرای یک کنسرت/ برخورد شدید با معترضان +عکس
اقدام مردمی لغو پر ماجرای یک کنسرت برخورد شدید با معترضان عکس در پی اعتراض آرام جمعی از متدینین شهر بوشهر به برگزاری کنسرت موسیقی گروه بندری لیان به دستور مسئولان دولتی نیروی انتظامی برای پراکنده کردن معترضان به شدت با آنها برخورد کرد به گزارش سرویس فرهنگی جام نیوزاجمالی/ جوادی یگانه در مراسم روز پژوهش: پدیده مرتضی پاشایی تعجببرانگیز بود اما تفسیرهای بعد از آن تعجب برانگی
اجمالی جوادی یگانه در مراسم روز پژوهش پدیده مرتضی پاشایی تعجببرانگیز بود اما تفسیرهای بعد از آن تعجب برانگیزتر استرئیس پژوهشگاه فرهنگ هنر و ارتباطات در این مراسم با اشاره به فوت پاشایی و حواشی مربوط به وی گفت این پدیده خود تعجب برانگیز بود اما تفسیرها تعجب برانگیزتر است به گهمزمان با آغاز ربیعالاول توسط رادیو قرآن مسابقه بزرگ «آیات و نغمات نبوی» برگزار میشود
همزمان با آغاز ربیعالاول توسط رادیو قرآنمسابقه بزرگ آیات و نغمات نبوی برگزار میشودهمزمان با آغاز ربیعالاول رادیو قرآن مسابقه بزرگ آیات و نغمات نبوی را در موضوع مدح پیامبر اعظم ص برگزار میکند به گزارش خبرگزاری فارس همزمان با آغاز ماه ربیعالاول و سالروز ولادت با سعادت رسولآیتالله سیداحمد خاتمی در تجمع 7 هزار نفری طلاب: فتنهای که شبیه «فتنه 88» بود/نحوه برخورد ائمه با ف
آیتالله سیداحمد خاتمی در تجمع 7 هزار نفری طلاب فتنهای که شبیه فتنه 88 بود نحوه برخورد ائمه با فنتهگرانامام جمعه موقت شهر تهران در تجمع 7 هزار نفری طلاب گفت نحوه برخورد ائمه با فتنهگران 2 گونه بوده است با سران فتنه افشاگرانه برخورد میکردند اما با بدنه فریبخورده فتنه بسیاربرگزاری مسابقه «یلدای نبوی» با جوایز ویژه
برگزاری مسابقه یلدای نبوی با جوایز ویژههمزمان با فرارسیدن ایام رحلت رسول اعظم ص و شهادت امام حسن مجتبی ع و تقارن آن با شب یلدا مسابقه خانوادگی پیامکی ویژه این شب برگزار میشود به گزارش خبرگزاری فارس علاقمندان برای شرکت در این مسابقه میتوانند با ارسال دلنوشتهای خطاب به پیامتجمع مخالفان برگزاری یک کنسرت با تجمع موافقان روبرو شد /سرانجام کنسرت اجراشد
تجمع مخالفان برگزاری یک کنسرت با تجمع موافقان روبرو شد سرانجام کنسرت اجراشد فرهنگ > موسیقی - شرق نوشت تهدیدها همچنان ادامه دارد ماجرای برگزاری کنسرت اخیر گروه «لیان» یادآور ضربالمثل «یک گام به جلو دو گام به عقب» است گروه لیان که تاحجتالاسلام رحیمیان در نشست خبری: شیعیان افراطی در جنایات داعش سهیم هستند/ لزوم برخورد ایجابی و سلبی با آسیبه
حجتالاسلام رحیمیان در نشست خبری شیعیان افراطی در جنایات داعش سهیم هستند لزوم برخورد ایجابی و سلبی با آسیبهای مهدوی نهم ربیعالاولتولیت مسجد مقدس جمکران و رئیس ستاد فعالیتهای مهدوی گفت در حوادث دردناکی که شامل نسلکشی یا سر بریدن شیعیان میشود به همان اندازه که تکفیریها مقصبسته کتابهای انتشارات سروش با موضوع پیامبر اعظم(ص) از شوخیهای پیامبر(ص) تا سیرهای برای زندگی امروز
بسته کتابهای انتشارات سروش با موضوع پیامبر اعظم ص از شوخیهای پیامبر ص تا سیرهای برای زندگی امروزهمزمان با رحلت جانسوز پیامبر مکرم اسلام ص بسته کتابهای انتشارات سروش با موضوع پیامبر اعظم ص از سوی این ناشر به کتابخوانها معرفی شد به گزارش خبرگزاری فارس انتشارات سروش کتا-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها