پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1849855673
ورساچهی امروز، مُد روز ایران دیروز
واضح آرشیو وب فارسی:ایسنا: چهارشنبه ۱۹ آذر ۱۳۹۳ - ۰۱:۱۹
روزنامهی دوران هیتلر نقشی که روی پرچم نازیها بوده و به نماد آنها معروف بود را موهبتی کهن از ایران میدانست. این نماد که همان "گردونه مهر" در ایران و "گردونه خورشید" در یونان است، در "مهریَشت اوستا" ستایش شده. از طرفی حاشیههایی که دور تا دور نشان "ورساچه" دیده میشود به "گردونه مهر" یا "چَلیپا" شبیه است. این نشانه در معماری و اماکن تاریخی بسیاری از کشورهای دیگر هم دیده شده است. اولینبار نماد چلیپا در سرزمین خوزستان پیدا شد که زمان آن به پنجهزار سال پیش از میلاد میرسد و این طور تصور میشود که این نماد ریشهای کهن در ایرانزمین دارد و در تار و پود اندیشه و باورهای مردم وجود داشته است. البته گچبریهایی از "گردونه مهر" نیز به روی دیوارههای قسمت شمالی شهر تاریخی "بیشاپور" در تالار تشریفات که مربوط به دو هزار و 276 سال پیش است، دیده میشود. بر اساس اطلاعاتی که تنها با کاوش سه درصد این شهر به دست آمده و همچنین به دلیل همجواری آن با معبد آناهیتا و ایوان موزائیک، میتوان گفت این بنا جزو کاخ شاهی بوده و شاپور اول در این تالار از مهمانانش پذیرایی میکرده است. عضو شورای مرکزی انجمن هماندیشان جوان در گفتوگو با خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا درباره این گچبریها و تشابه نشانه "ورساچه" به آن اظهار میکند: بخشی از گچبریهایی که بالای طاقچه ضلع شمال شرقی تالار تشریفات باقیمانده، در ایران باستان "گردونه مهر" نامگذاری شده است. «محسن عباسپور» ادامه میدهد: اعتقاد به گردونه مهر به یکسری باورهای مهرستایی که اشاره به خورشید دارد، برمیگردد. منظور از مهرستایی، مهرپرستی نیست؛ چون عملا در دوره ساسانیان دیگر چنین عملی انجام نمیگرفته است. گرایش و نگاه به این نماد از چرخش زندگی بر اساس چرخش خورشید خبر میدهد. پرچم اس. اس آلمان یا گردونه مهر او اضافه میکند: بعدها از نشان گردونه مهر در جاهایی دیگر استفاده شد و حتی گفته میشود علامتی که در پرچم «اس.اس» آلمان میبینیم، برگرفته از همین نشان است؛ اما اینکه نشان نازیها واقعا از "گردونه مهر" گرفته شده باشد یا نه را باید از گرافیستی که آن را طراحی کرده پرسیده شود. سندی هم در این زمینه وجود ندارد، اما به خاطر تشابه این دو، این فرضیه که نشانهی «اس.اس» برگرفته از گردونه مهر است به ذهن میرسد.
نماد نازیها
این عضو که پیش از این یکی از راهنمایان مجموعه تاریخی بیشاپور هم بوده است، میافزاید: منابعی که از ایران باستان حکایت میکنند، تاریخی است که آن را تاریخنویسان یونانی از جمله «هردوت» نوشتهاند؛ اگرچه در دورههای اخیر هم بسیاری از باستانشناسانی که برای کاوش آثار تاریخی به ایران میآمدند، در گزارشهای خود لغزشهای باوری داشتهاند؛ برای مثال «گریشمن» که در مجموعه بیشاپور کاوش میکرده، با نامگذاری محلی به نام "ستون نذورات"، میگوید مردم در دوره ساسانیان نذرهایشان را اینجا ادا میکردند. این ناشی از تصورات اشتباهاتی است که باستانشناسان داشتهاند، زیرا در دین زرتشت عملا چنین نذری را نمیبینیم. عباسپور همچنین بیان میکند: از طرف دیگر بسیاری از باستانشناسان کتابهایی را که مطالعه کردهاند، برگرفته از محیط اجتماعی است که در غرب تجربهاش را داشتهاند. آنها گاهی میخواهند مسائل بومی که در ایران وجود دارد را به خودشان ارتباط بدهند و بگویند مبنای چنین چیزی ما بودیم، اما هنگامی که این موضوع ریشهیابی میشود و جریانشناسیِ علمی از تاریخچه آنان به عمل میآید، متوجه میشویم که هیچ حوزه مشترکی بین آنها وجود نداشته یا اگر هم بوده، آنقدر نیست که بتواند روی برخی سطوح تاثیر بگذارند. نگاه وارداتی باستان شناسان خارجی او با بیان اینکه همه موارد موجود در این زمینه را رد نمیکند، ادامه میدهد: معمولا باستانشناسان و پژوهشگران خارجی نگاههای وارداتی به آثار تاریخی ما دارند و میخواهند به نحوی پیشینهی ما را به داشتههای خودشان نسبت دهند. این عضو انجمن هماندیشان جوان در پاسخ به اینکه شاپور اول هنگام ساخت بیشاپور از هنرمندان کشورهای متفاوتی استفاده کرده و ممکن است این نشانه هم از یونان آمده باشد، توضیح میدهد: این شهر بر اساس دیدِ بازِ معماری ساخته شده، اما نمیتوان به راحتی گفت که گردونهی مهر از رم باستان گرفته شده است، چون موارد زیادی از آن را داریم که قبل از دوره بیشاپور کار شده است. عباسپور میافزاید: مطمئنا در طول تاریخ ایران مبادلات فرهنگی به صورت مستقیم و غیرمستقیم با کشورها و امپراتوریهای دیگر انجام شده است، کما اینکه در حال حاضر هم این ارتباط وجود دارد، اما اینکه همه این موارد را به کشورهای دیگر ربط دهیم و بعد خودمان را در انفال قرار دهیم و هیچکدام از داشتههای آنها هم به خودمان ارتباط داده نشود، نمیتواند برداشت علمی باشد.
گردونه مهر به روی تالار تشریفات شهر بیشاپور
او اضافه میکند: میتوانیم فرهنگهای مختلف را در شهر باستانی بیشاپور ببینیم. سردرهای معبد آناهیتا شما را به یاد کاخ آپادانای تخت جمشید میاندازد، یعنی مشخصا الگوهای معماری هخامنشی در این شهر به کار رفته است. در همین مجموعه جاهایی داریم که بدون شک میتوانیم بگوییم معماری آن ایرانی نیست و برگرفته از روم باستان است. ستونهای یادبود بیشاپور مشخصا ذهن هر بینندهای را به سمت معماری روم میبرد، چون بافت و تزئینات آن رومی است. عباسپور میگوید: به گمان باستانشناسان 64 طاقچه در اطراف این تالار وجود داشته که شاپور در آن از مهمانان ویژهاش پذیرایی کرده است. سقف 786 متر مربعی این تالار بدون ستون بوده است که در آن زمان در هیچ کجای دنیا چنین سقفی بدون ستون مرکزی وجود نداشته است. گچبریهای این مجموعه رنگی بودهاند و میتوان از این نتایج اینطور برداشت کرد که جایی برای پذیرش سفیران و مهمانان ویژه کشورهای دیگر بوده است. نقش «چلیپا» که رنگ دینی هم داشته در دوره معماری اسلامی به کار برده شده است، مقبره «شاه نعمتالله ولی» در کرمان، آرامگاه «شیخ صفیالدین در اردبیل»، مسجد جامع شهر کهنسال نائین و مسجد جامع ورامین از جمله این مکانهای مذهبی پس از اسلام هستند. هنرمندان با استفاده از این نماد نقشی از نام حضرت علی(ع) را خلق کردهاند. قدمت هفت هزار ساله چلیپا نصرتالله بختورتاش در کتاب «نشان رازآمیز» نوشته است: آثاری که از "چلیپا" به دست آمده تقریبا با هفت هزار سال پیش ارتباط دارد، اما زندگی انسان به دو میلیون سال پیش میرسد. هنوز نمیتوان گفت که این نماد از چه زمان فکر انسان کهن را به خود مشغول کرده است و بر چه اساسی از آن نقشی پرداخته و آرایهای ساخته که بانوان به گردن میآویختهاند. او میگوید: اگر تنها در یونان و رُم باستان این نشانه دیده شده بود، میتوانستیم بگوییم در پی رفتوآمدها و پیوندهای سیاسی، نظامی، اقتصادی و فرهنگی از ایران به آن دو کشور و سپس به دیگر جاها رفته است، اما هنگامی که جای پای این نماد را در میان سرخپوستان آمریکا هم میبینیم، دیگر چنین گفتهای از شایستگی برخوردار نیست و نمیتوان پنداشت که فقط با کیش مهری که این نماد نیز از ویژگیهای آن است راه یونان و رُم را در پیش گرفته است، بلکه باید گفت با پراکندگی قوم آریا به همهی سرزمینها راه یافته است. "چلیپا" بر روی اندام انسان و دام، سنگ گورها، جنگ افزارها، گردنبندها، چرخهای نخ ریسی، آوندها و سردرِِ خانهها نقش میشده و رفته رفته جایی در ادبیات پیدا کرده است. حافظ میسراید: حلقهی آن جعد او سلسله پای کیست/ زُلف چلیپا و شش آفت ایمان کیست در سال 1355 در شهر رودبار گیلان گردنبند زرینی کشف شد که سه چلیپا به روی آن نقش بسته و مربوط به هزارهی اول قبل از میلاد است.
نماد چلیپا در مالزی
ایران، سرزمین چلیپا در آذربایجان نیز گورهایی به شکل خمره یافت شده که در میان آنها تکه پارچهای با طرح چلیپای شکسته دیده شده است. در همین مکان تکه سفالی از یک خمره بدست آمده که به روی سطح آن، این نشانه را به صورت برجسته مشاهده میکنیم که در حال حاضر این تکه سفال در موزهی ایران باستان حفاظت میشود. در جزیرهی کیش نیز گچبریهای چلیپا شکلی از برگ و ساقه گیاه در کاخ تیسفون دیده شده است. برخی از ظروف یا سکههایی که گردونه مهر به روی آن حک شده است در موزه بریتانیا نگهداری میشوند،کوزهی سفالینی از تپه سیَلک وابسته به هزارهی نخست پیش از میلاد در موزه ایران باستان نگهداری میشود که به روی آن چلیپا در دایره دیده میشود، از این جهت ایران را سرزمین چلیپا مینامند. تاثیر هنر ایران به هنر یونان این نشانه در بسیاری از تمدنهای بزرگ هم دیده شده است. به گفته «گیرشمن»، هنر ایران بخصوص نواحی سیَلک لرستان تاثیر زیادی به هنر یونان داشته و سابقه نقش چلیپا در ایران قدیمیتر از 5هزار سال پیش از میلاد است. به احتمال قوی این علامت از ایران به یونان رفته و ارزش سمبلیک پیدا کرده است. نباید فراموش کرد که فرهنگ و هنر ایران در یونان اثر گذاشته و کیش مهری از راه ایران به آنجا و دیگر سرزمینها رفته و فلسفهی ایران در اندیشه دانشوران یونانی نیز راه یافته است. یک ظرف نوکدار و یک آویز برنزی لرستان در یونان کشف شده و حکایت میکند که دو راه تجاری شمال و مغرب به چهان یونان باز بوده که از آنجا محصولات ایرانی و اورارتوئی به یونان میرفته است و اگر هنر یونان از ربع سوم سدهی هشتم پیش از میلاد از مشرق زمین الهام گرفته باشد، تصور میشود یکی از هنرهای الهام دهنده، هنر ایران بوده است. چلیپا در میان کشورهای دیگری چون مصر، هندوستان، چین، ژاپن، آشور در شمال عراق، انگلستان، ایسلند، لیتوانی، آلمان و و اقوام دیگری در بین سرخپوستان آمریکایی، بودا، اسکاندیناوی و ... دیده شده است. این نقش در آرامگاه یوسف فرزند قیصر (نخجوان)، مدرسهی میرعرب، مدرسهی کاراتای (ترکیه)، آرامگاه خواجه عبدالله انصاری (افغانستان) نیز به کار برده شده است. نقش چلیپا در بیشتر معابد هندوستان وجود دارد. در بخشهایی از معبد بهشت و جهنم مالزی یا معبد هندوها در کرهجنوبی نیز این نقش دیده میشود. به عقیده «بختورتاش»، در ادبیات آئینی هندوستان یک جفت چوب آتشزنه بر اثر سایش بر یکدیگر میتواند جرقه بزند و آتش بگیرد. این دو چوب که به شکل چلیپا روی هم قرار میگیرند، نرینه و مادینه فرض شدهاند و "اَگنی" که منشاء الهی دارد، از آن به وجود آمده و نیایش آدمیان را به بارگاه خداوند میرساند. چون نور و آتش مقدس بوده، چلیپا به عنوان مظهر روشنایی پذیرفته شد و انسان این نماد را که مظهر الوهیت میشناخت، همواره با خود داشت و هرکجا معبدی ساخت، آن را چلیپاگونه بنا کرد و بر نقش و نگار معبدها به کار برد و به فن معماری هدایتش کرد. به نظر میرسد اینجا قلمروی تردید است و شک را شان و مرتبتی است که یقین را نیست. یادمان نرود باوری نیست که ریشه در گذشته نداشته باشد.
گردونه مهر در کره جنوبی
گردونه مهر در کره جنوبی
چلیپای شکسته در حاشیه نشان ورساچه
چلیپا در معبد بهشت و جهنم مالزی
گردونه مهر در معبد بهشت و جهنم مالزی
انتهای پیام گزارش از: کبریا حسینزاده
کد خبرنگار:
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
روایت مجتبی راعی از ساخته شدن «عصر روز دهم» و مرض سینمای ایران تمام ثواب «عصر روز دهم» متع
روایت مجتبی راعی از ساخته شدن عصر روز دهم و مرض سینمای ایرانتمام ثواب عصر روز دهم متعلق به ملاقلیپور است وقتی فیلمم اکران شد اصلا خبر نداشتم کارگردان فیلم عصر روز دهم گفت قرار بود ابتدا این فیلم را رسول ملاقلیپور بسازد و درحالیکه رفته بود و بسیاری از صحنهها را دیده بود اما متاچشم انداز: دانشجویان امروز، دولتمردان فردا!
چشم انداز دانشجویان امروز دولتمردان فردا روزنامه چشم انداز در تازه ترین شماره خود سرمقاله ای با عنوان دانشجویان امروز دولتمردان فردا را به قلم فاضل حیدری سردبیر و سرمقاله نویس این روزنامه به چاپ رسانده است فردا شانزدهم آذر روز دانشجو و یادآور ایثار و از خود گذشتگی دانمردان افسانهای امروز، از ایران تا شام و عراق
وبلاگ شب مردان افسانهای امروز از ایران تا شام و عراق شاید با دیدن بسیجیان سوریه عراق لبنان و یمن بفهمیم چرا امام ره بسیج را منحصر به ایران نمیدانست و آن را شجره طیبهای میدانست که شکوفههای آن بوی بهار وصل و طراوت یقین و حدیث عشق میدهد به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرفناوری 4G که از دیروز توسط اپراتور دوم عرضه شد چیست؟/شهرهای تحت پوشش در ایران
فناوری 4G که از دیروز توسط اپراتور دوم عرضه شد چیست شهرهای تحت پوشش در ایران فناوری اطلاعات > فناوری اطلاعات و ارتباطات - ایرنا نوشت روز گذشته اپراتور دوم اعلام کرد که شبکه گسترده نسل چهارم یا 4G به صورت رسمی و تجاری مورد بهره برداری قرار گرفت براساس گزارش کارشناسفیلمهای در حال تولید سینمای ایران چه مضمونی دارند؟ ژانر اجتماعی ژانر محبوب اینروزهای سینماگران/4 فیلم سیاسی
فیلمهای در حال تولید سینمای ایران چه مضمونی دارند ژانر اجتماعی ژانر محبوب اینروزهای سینماگران 4 فیلم سیاسی -تاریخیبا نگاهی به فهرست 38 فیلمی که این روزها در مراحل مختلف تولید قرار دارند میتوان گفت ژانر اجتماعی با 31 فیلم محبوبترین ژانر در بین سینماگران ایرانی است خبرگزاریایران برگر اثری است راجع به حرص و طمع قدرت/ موسیقی این فیلم یکی از غافلگیریهای من برای مخاطبان است/ سینمای ام
مسعود جعفر جوزانی در گفتگو با باشگاه خبرنگاران ایران برگر اثری است راجع به حرص و طمع قدرت موسیقی این فیلم یکی از غافلگیریهای من برای مخاطبان است سینمای امروز ایران از افق ما در آغاز انقلاب فاصله گرفته است کارگردان ایران برگر گفت ممکن است مردم قیمهی کسی را بخورند اماهمزمان با روز دانشجو، بنیاد ایرانشناسی برگزار میکند نخستین همایش دانشجویی «مردمنگاری آیینهای عاشورایی»
همزمان با روز دانشجو بنیاد ایرانشناسی برگزار میکندنخستین همایش دانشجویی مردمنگاری آیینهای عاشورایی نخستین همایش دانشجویی مردمنگاری آیینهای عاشورایی به همت بنیاد ایرانشناسی همزمان با روز دانشجو امروز شانزدهم آذرماه برگزار خواهد شد به گزارش خبرگزاری فارس نخستین هماروزنامه ایران در یک نگاه
روزنامه ایران در یک نگاه تهران – ایرنا- روزنامه ایران در 5 هزاروهشتصدو نهمین شماره خود که امروز پنج شنبه 13 آذر ماه 1393 روی گیشه می رود عنوان گشایش پل ارتباطی خزر به خلیج فارس را به عنوان خبر نخست خود انتخاب کرده است به گزارش ایرنا در این خبر با نقل بخشهایی از سخنان روحانی دروبلاگ افاضات مردان افسانهای امروز، از ایران تا شام و عراق
وبلاگ افاضاتمردان افسانهای امروز از ایران تا شام و عراقشاید با دیدن بسیجیان سوریه عراق لبنان و یمن بفهمیم چرا امام ره بسیج را منحصر به ایران نمیدانست و آن را شجره طیبهای میدانست که شکوفههای آن بوی بهار وصل و طراوت یقین و حدیث عشق میدهد به گزارش گروه فضای مجازی خبرگنگاهی به کتاب «شاخههای روز» ماجراهای جذاب و چندلایه در تردد بین امروز و دیروز انقلاب اسلامی
نگاهی به کتاب شاخههای روز ماجراهای جذاب و چندلایه در تردد بین امروز و دیروز انقلاب اسلامیداستانهای کتاب شاخههای روز حال و روز انقلاب را در شهری کوچک و بسیار دور از پایتخت ایران در جایی دور از قلب حوادث دارد اما روایت روایت مبارزه است خبرگزاری فارس- گروه کتاب و ادبیات کدر گفتوگو با فارس مطرح شد آغاز ترجمه «یک روز بدون دروغ» به قلم مهناز صدری/ انتشار داستان جانی روداری در ایران
در گفتوگو با فارس مطرح شدآغاز ترجمه یک روز بدون دروغ به قلم مهناز صدری انتشار داستان جانی روداری در ایرانمهناز صدری از ترجمه کتاب یک روز بدون دروغ برای بزرگسالان خبر داد وی همچنین رمان کشور دروغگوها نوشته جانی روداری را در نوبت انتشار دارد مهناز صدری مترجم در گفت و گروحانی: امروز، روزی تاریخی برای ایران، ترکمنستان و قزاقستان است
روحانی امروز روزی تاریخی برای ایران ترکمنستان و قزاقستان است گرگان - اینچه برون ـ ایرنا ـ رییس جمهوری با اشاره به آغاز بهره برداری پروژه عظیم خط آهن ایران ترکمنستان و قزاقستان گفت امروز روز تاریخی برای این سه کشور است به گزارش خبرنگار ایرنا حجت الاسلام و المسلمین حسن روحایک ساعت، سرانه روزانه مطالعه ایرانی ها
یک ساعت سرانه روزانه مطالعه ایرانی ها تهران- ایرنا- سخنگوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت سرانه روزانه مطالعه مردم کشور از طریق کتابخوانی نشر دیجیتال و شبکه های مجازی حدود یک ساعت است حسین نوش آبادی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار گروه فرهنگی ایرنا افزود نباید مطالعه را معطشایعه سکته قلعه نویی در اصفهان/پژمان نوری دیروز رفت،آندو امروز،قلعه نویی فردا؟
روزنامه های صبح ورزشی امروز شایعه سکته قلعه نویی در اصفهان پژمان نوری دیروز رفت آندو امروز قلعه نویی فردا شایعه سکته قلعه نویی نقل و انتقلات در استقلال و سعود پرسپولیس به جام چذفی تیتر صفحه اول روزنامه های صبح ورزشی امروز است به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران روزنامهزوج مشهور سینمای ایران روز ایدز کجا رفتند؟
زوج مشهور سینمای ایران روز ایدز کجا رفتند نمایش دو مرد در یک اتاق به کارگردانی مسعود رایگان به مناسبت هفته مبارزه با بیماری ایدز و به سفارش سازمان بهزیستی و کمیته فرهنگی سازمان یونیسف در بیش از 10 دانشگاه تهران روی صحنه رفت نمایش دو مرد در یک اتاق به کارگردانی مسعود رایگان4 جایزه جهانی برای فیلم ایرانی در یک روز!
4 جایزه جهانی برای فیلم ایرانی در یک روز فیلم سینمایی ملبورن ساخته نیما جاویدی در طول 24 ساعت گذشته 4 جایزه معتبر از دو جشنواره فیلم گیخون و ماردلپلاتا دریافت کرد خبرگزاری ایسنا فیلم سینمایی ملبورن ساخته نیما جاویدی در طول 24 ساعت گذشته 4 جایزه معتبر از دو جشنواره فیولنتاین 2015 و سپندارمذگان (روز عشق ایرانی)
تاریخ روز ولنتاین - ولنتاین 2015 و سپندارمذگان روز عشق ایرانی - 25 بهمن 14 فوریه مصادف با روز ولنتاین- 29 بهمن مصادف با جشن سپندارمذگان روز عشق ایرانی روز ولنتاین - چهاردهم فوریه در کشورهای غربی روز ابراز عشق به افرادی است ک-