واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: 30 راهکار اسلام برای درمان فشارهای روانی تهران - ایرنا - رییس پژوهشکده اخلاق و روانشناسی اسلامی گفت: دنیای غرب برای مقابله با استرس و فشار روانی چندین راهکار ارائه داده در حالی که دین اسلام بیش از 30 راه حل در این زمینه دارد.
به گزارش روز یکشنبه گروه فرهنگی ایرنا از شبکه قرآن و معارف سیما حجت الاسلام عباس پسندیده در برنامه شب آسمانی گفت: در ادیان الهی به خصوص در مذهب شیعه آموزه های کاهش فشار روانی مطرح شده و درحالی که دنیای غرب با ارائه هفت راهکار معتقد است نمی توان استرس های خانوادگی را از بین برد و باید در برابر مشکلات انعطاف پذیری داشت در صورتی که اسلام بیش از 30 راهکار برای تقویت روحیه در برابر مشکلات ارائه داده است.
وی افزود: استرس ها همان فشارهای روانی است و در مفاهیم دینی از واژه ضیق استفاده شده و در قرآن آمده است زندگی انسانی که به یاد خدا نباشد، در تنگنا قرار می گیرد و این ها به معنای استرس است.
پسندیده ادامه داد: برخی افراد یا در حسرت گذشته می مانند و یا دائما به فکر آینده هستند که این حالات، هر دو به گونه ای بیماری است و پیامد آنها این است که از لحظه حال استفاده نمی کنند، درحالی که امام صادق(ع) فرمود «دیروز، گذشته است و آینده هم که نیامده است. پس بر لحظه حال صبور باش»
وی اظهار داشت: طبق یک پژوهشی که نسبت به منابع و تعالیم دینی به دست آمده، خدا روحیه پیغمبر اکرم (ص) را با 33 روش در برابر مشکلات تقویت کرده است. مانند روش تعمیم دادن ابتلائات برای تقویت روحیه پیامبر که در قرآن نیز فرموده است بقیه پیامبران نیز از سوی مردم تکذیب شده اند.
وی از این تعمیم دادن و همچنین مقایسه با کسانی که مشکلات دارند، به عنوان روش بسیار خوبی یاد کرد که برای به دست آوردن آرامش و تقویت روحیه موثر است.
این کارشناس روانشناسی از تعدیل انتظار به عنوان یکی دیگر از راهکارهای اسلام برای کاهش فشار روانی یاد کرد و گفت: یک مشکل عمده بسیاری از افراد داشتن انتظارات زیاد از زندگی است، در صورتی که باید بپذیریم که اینجا دنیا است نه بهشت.
وی افزود: اگر انسان از زندگی دنیا انتظارات زیادی داشته باشد، با بروز برخی ناهنجاری های اجتماعی دچار فشار روانی و سختی می شود و خدا تعدیل انتظار را اینگونه برای پیامبر(ص) بیان می کند که «وظیفه تو فقط ابلاغ است و خودت را این قدر به زحمت نینداز» یعنی انتظار زیادی نداشته باش و این آیات هر کدام نمونه ای از راهکارهای تقویت روحیه و قوی تر شدن پیامبر(ص) در برابر مشکلات رسالت است.
وی همچنین با بیان بعضی دیگر از راهکارهای اسلامی برای مبارزه با فشار روانی گفت: تحقیقات جدید روانشناسانه غربی بیان داشته که آرزوهای طول و دراز انسان یکی از عوامل مشکلات و استرس هاست و در روایات ما بسیار به آن اشاره شده است.
این پژوهشگر مذهبی با بیان این که در مجموع دو نوع نگرانی در زندگی انسان وجود دارد، افزود: یک نگرانی برای ساخت آینده وجود دارد که مطلوب است و نگرانی دیگر یک نگرانی غیرعاقلانه و شدید است که پسندیده نیست. زیرا با این نظام هستی که خداوند با نظم خود آن را آفریده نباید در حد نامطلوبی نگران آینده بود.
وی افزود: وضعیت مادی زندگی بشر تغییر کرده اما استرس ها در بخشی از مردم کاهش نیافته است و دلیل آن این است که عوامل ایجاد فشار روانی را به خوبی نشناخته ایم و تصور کرده ایم که امکانات می تواند استرس ها را کاهش دهد.
رییس پژوهشکده اخلاق و روانشناسی اسلامی اضافه کرد: حذف فشار روانی به وسیله برخورداری از امکانات یک راهبردی است که موج آن در کشور ما وجود دارد و غرب نیز از سال های گذشته از این راهبرد استفاده می کردند.
وی بیان داشت: راهبرد حذف استرس از زندگی اصلا امکان پذیر نیست و لذا در کشورهای غربی برای حذف فشار روانی معتقد بودند که باید انسان ها لذت ببرند و درد و رنج را حذف کنند تا استرس از زندگی حذف شود ولی این راهکار بعد از مدتی از سوی برخی نظریه پردازان روانشناسی نقد شد.
پسندیده در رابطه با حذف استرس از زندگی با استفاده از حذف درد و رنج گفت: نباید فراموش کنیم برای این زندگی هدفی در نظر گرفته شده است که غیرقابل تغییر است و نمی توانیم این آفرینش را تغییر دهیم.
وی افزود: بعد از آن که دنیای غرب برای حذف استرس موفق نشد، پیشنهاد داد تا انسان ها درعین حال که در درون مشکلات هستند، راحت زندگی کنند و اینجا بود ک به مدیریت استرس ها رسیدند.
وی اضافه کرد: یک مطلبی که باید مورد توجه قرار بگیرد این است که شاید علم و فن آوری و تکنولوژی پیشرفت زیادی داشته است اما واقعیت این است که انسان ها نسبت به گذشته ضعیف تر شده اند و توان مقاومت در برابر مشکلاتشان کمتر شده و استرس نیز به کوچک تر شدن و ضعیف تر شدن انسان ها بر می گردد.
این کارشناس مذهبی افزود: بر اساس منابع دینی، خدا هیچ مشکلی را در یک زندگی وارد نمی کند مگر این که قبل از آن، توان تحمل آن مشکل را به فرد داده باشد. یعنی موازنه بین این مشکل و توان انسان وجود دارد اما مهم این است که گاهی در برابر مشکلات از توانایی خود به اندازه کافی استفاده نمی کنیم و یا مشکل را بیش از آن چیزی که هست، بزرگ جلوه می دهیم.
فراهنگ**1003**1569
16/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]