واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: بندر چابهار ایران، هند و چین را به رقابت می کشاند دهلی نو- ایرنا- مطرح شدن بحث برنامه چین برای انعقاد قراردادی با ایران به منظور توسعه بندر چابهار، هند را به تحرک بیشتر برای تسریع در اجرای طرحهای خود در این بندر واداشته است.
هندی ها برای عقب نماندن از چین به عنوان رقیب دیرینه این کشور که در بندر گوادر پاکستان در نزدیکی بندر چابهار سرمایه گذاری وسیعی کرده درصدد جبران تاخیر خود و سرمایه گذاری فوری دراین بندر مهم و استراتژیک هستند.
بسیاری عجله دولت هند برای سرمایه گذاری دربندر چابهار را مرتبط به تمایل چینی ها برای سرمایه گذاری در چابهار ارزیابی می کنند.
روزنامه انگلیسی زبان "دککن هرالد" روز پنجشنبه نوشت: هند در اثر نگرانی از اقدام پکن برای انجام معامله ای با تهران برای توسعه بندر چابهار در نظر دارد که اجرای طرحهای خود در این بندر واقع در جنوب شرقی ایران را تسریع کند.
براساس این گزارش، وزیر کشتیرانی هند "نیتین گادکری" گفت که دهلی نو برنامه زمان بندی 18 ماهه را برای احداث یک پایانه کانتینر و یک پایانه باری چندمنظوره در دواسکله بندر چابهار تدارک دیده است.
وی، در عین حال، گفت که سعی خواهد شد که این طرح در طول یک و نیم ماه تکمیل شود.
به نظر می رسد که هند درصدد جبران چند سال زمان از دست رفته ای است که بخاطر تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپا علیه ایران صورت گرفت.
منابع مطلع گفتند که دهلی نو در رقابت با چین برای یافتن جای پایی در این بندر است که از نظر راهبردی برای این کشور در مرز اقیانوس هند و دریای عمان اهمیت بسزایی دارد.
پیشنهاد پکن برای اعطای یک خط اعتبار 80 میلیون دلاری به تهران برای توسعه بندر چابهار موجب نگرانی دهلی نو شده که اکنون خواهان بهره برداری از نرمش تحریمهای اعمالی آمریکا و اتحادیه اروپا علیه ایران است.
اقدام هند برای تسریع در احداث تسهیلات زیربنایی در اطراف بندر چابهار ایران به دنبال موفقیت چین در کسب حق مدیریت بندر تجاری گوادار در ساحل جنوب غربی پاکستان صورت می گیرد.
چندسالی است که چین به عنوان یکی از رقبای اصلی هند، سرمایه گذاری وسیعی در بندرگوادر پاکستان که در نزدیکی چابهار در ایران قرار دارد انجام داده وهند درصدد است با سرمایه گذاری در بندر چابهار از رقیب دیرینه خود در دستیابی به آسیای میانه و افغانستان عقب نماند.
"سلمان خورشید" وزیر خارجه وقت هند در اردیبهشت 92 از تهران دیدار و تعهد دولت هند را برای توسعه بندر چابهار به مقامهای ایران منتقل کرد ولی این طرح از آن موقع تا کنون هیچ پیشرفتی نکرده است.
این طرح در 18 اکتبر سال جاری (26 مهر 93) زمانی جان گرفت در نشست کابینه دولت مرکزی هند به ریاست نارندرا مودی نخست وزیر این کشور چارچوب یادداشت تفاهمی را که دهلی نو و تهران به منظور هموارسازی زمینه برای مشارکت هند در توسعه بندر چابهار امضا خواهند کرد، به تایید رسید.
یک شرکت مشترک متشکل از بندر جواهر لهل نهرو و بندر کاندلا دو اسکله کاملا آماده را در مرحله نخست طرح بندر چابهار برای یک دوره 10 ساله اجاره خواهند کرد که می تواند با توافق طرفین تجدید شود.
در نشست کابینه هند تصمیم گرفته شد که این شرکت برای تجهیز این دو اسکله یکی به عنوان پایانه کانتینر و دیگری به عنوان یک پایانه باری چندمنظوره 85 میلیون دلار هزینه کند.
دولت هند همچنین با هزینه سالانه 22 میلیون دلار برای عملیات پشتیبانی این شرکت موافقت کرده است.
هند بندر چابهار را به عنوان یک بندر راهبردی مهم که می تواند مسیری را برای دسترسی آن به افغانستان از طریق مرزهای شرقی ایران فراهم سازد تلقی می کند.
حضور هند در بندر چابهار از طریق مرزهای شرقی ایران دسترسی دریایی- زمینی به افغانستان را دراختیار هند قرار می دهد.
بندرچابهار که در استان سیستان و بلوچستان و ساحل جنوب شرقی ایران واقع شده، برای هند اهمیت استراتژیک زیادی دارد این بندر خارج از(محدوده) خلیج فارس و از سواحل غربی هند به آسانی قابل دسترسی است .
با استفاده از شبکه جاده ای موجود ایران از طریق بندر چابهار،امکان ارتباط با زرنج – دلارام به بزرگراه افغانستان و از طریق آن به شهرهای بزرگ هرات، قندهار، کابل و مزارشریف فراهم می شود.
**آساق**1 *262*1600 *1577
17/08/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]