تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 12 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):شيطان به سپاهيانش مى گويد: ميان مردم حسد و تجاوزگرى بياندازيد چون اين دو، نزد خدا بر...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

کاشت پای مصنوعی

میز جلو مبلی

پراپ رابین سود

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1803851328




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

ایران و چین آمریکا را از افغانستان بیرون خواهند راند؟ |اخبار ایران و جهان


واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: ایران و چین آمریکا را از افغانستان بیرون خواهند راند؟
طی ماه های اخیر، نشانه های جدیدی از توسعه روابط میان ایران و چین بروز پیدا کرده که بخشی از این نشانه ها، به همکاری های دو کشور برای مواجهه با چالش های منطقه ای مربوط می شود. در این زمینه، برخی تحلیل ها با اشاره به همکاری و همسویی ایران و چین در افغانستان، به بررسی چشم انداز مقابله این دو کشور با نفوذ آمریکا در افغانستان می پردازد.
کد خبر: ۴۴۶۳۷۱
تاریخ انتشار: ۱۰ آبان ۱۳۹۳ - ۱۵:۵۸ - 01 November 2014


طی ماه های اخیر، نشانه های جدیدی از توسعه روابط میان ایران و چین بروز پیدا کرده که بخشی از این نشانه ها، به همکاری های دو کشور برای مواجهه با چالش های منطقه ای مربوط می شود. در این زمینه، برخی تحلیل ها با اشاره به همکاری و همسویی ایران و چین در افغانستان، به بررسی چشم انداز مقابله این دو کشور با نفوذ آمریکا در افغانستان می پردازد.


به گزارش «تابناک»، سایت تحلیلی «دیپلمات» در مطلبی با بررسی روند همکاری های اخیر ایران و چین، این سوال را مطرح کرده که آیا این دو کشور خواهند توانست در عمل آمریکا را از افغانستان بیرون برانند. این امر به ویژه از آن جهت اهمیت می یابد که دو کشور دارای منافع مشترکی در افغانستان و موضوع تأمین ثبات در این کشور هستند. 


دیپلمات در مطلب خود اشاره می کند که محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران و یانگ جیچی، مشاور حکومتی دولت چین، روز گذشته در پکن با یکدیگر دیدار و گفت و گو کردند. در یک سطح، این ملاقات نشانه جدیدی از گسترش روابط ایران و چین است. با این حال، توجه به زمان انجام این دیدار، بیانگر وجود هدف مشخص تری از سوی طرفین است که به طور خاص، به همکاری تهران و پکن برای دستیابی به اهداف مشترک خود در افغانستان مربوط می شود.


سفر ظریف به پکن، برای مشارکت در ملاقات مربوط به «روند استانبول» درباره افغانستان صورت گرفت. هرچند در گزارش های رسمی منابع خبری چین از دیدار ظریف با یانگ، اشاره مشخصی به موضوع افغانستان یا هر موضوع خاص دیگری نشده بود، اما زمان این دیدار، می تواند نشانگر عزم دو کشور برای همکاری بیشتر جهت تأمین امنیت و ثبات افغانستان باشد.


هرچند به طور کلی، همکاری های چین و هند در موضوع افغانستان همواره مورد توجه بوده، اما پتانسیل های همکاری ایران و چین در این زمینه کم و بیش نادیده گرفته شده است. همچون چین (و بیشتر کشورهای دیگر، از جمله هند و آمریکا)، منافع ایران نیز با وجود دولتی باثبات در افغانستان که از نفوذ طالبان در امان باشد، بهتر تأمین خواهد شد. اما افزون بر این، ایران خواستار دستیابی به نفوذ سیاسی و فرهنگی بیشتر در افغانستان است که این امر، آن را در تقابل با منافع آمریکا قرار می دهد.


در حالی که چین حضور آمریکا را در افغانستان به عنوان ابزاری برای تأمین ثبات در این کشور پذیرفته، اما ایران خواستار خروج آمریکا در سریع ترین زمان ممکن است. بر خلاف دیگر کشورهای منطقه، ایران با توافقنامه امنیتی اخیر که میان دولت افغانستان و آمریکا به امضا رسید اعلام مخالفت کرده است. در حال حاضر، پکن مایل به پذیرش حضور نیروهای آمریکایی در افغانستان است و آن را یک «شر لازم» می داند. با این حال، اگر ایران و چین بتوانند برای دستیابی به اهداف خود در افغانستان، به همکاری پرداخته و در عین حال نقش آمریکا را کاهش داده یا از بین ببرند، بیشتر به نفع هر دوی آن ها خواهد بود.


احتمال همکاری نزدیک تر ایران و چین در افغانستان، بخشی از روند گسترده تر توسعه روابط آن ها در حوزه های مختلف است. این دو کشور در جریان مذاکرات هسته ای ایران و 1+5 به یکدیگر نزدیک تر شدند. در همین حال، روابط آن ها در حوزه های دیپلماتیک، اقتصادی و نظامی نیز توسعه یافته است. دریادار حبیب الله سیاری، فرمانده نیروی دریایی ارتش ایران هفته گذشته برای مذاکره با وزیر دفاع و فرمانده نیروی دریایی چین به این کشور سفر کرده بود. 


در سطح راهبردی، شراکت ایران و چین برای تهران از جذابیت ویژه ای برخوردار است. از یک منظر، توسعه روابط چین با روسیه که طی ماه های اخیر اتفاق افتاده، برخی را در ایران به فکر مشارکت در این «بلوک ضد امپریالیستی» انداخته است. از سوی دیگر، ایران به طور گسترده از سوی سازمان های بین المللی غربی نادیده گرفته شده و حضور در سازمان های که به ابتکار چین تشکیل شده، می تواند برای ایران از اهمیت برخوردار باشد. 


به عنوان مثال، در اجلاس ماه سپتامبر سازمان همکاری شانگهای، اجازه ورود اعضای جدید به این سازمان داده شد. اقدامی که از سوی برخی تحلیلگران به عنوان واکنش روسیه و چین به اقدامات ناتو تعبیر شد. به جز هند و پاکستان، ایران نیز یکی از کشورهایی است که در صف نخست اعضای احتمالی جدید قرار دارد و در صورت تحقق این امر، این کشور می تواند همکاری نزدیک تری با کشورهای آسیای مرکزی و همچنین چین و روسیه داشته باشد. افزون بر این، ایران که عضو بانک توسعه آسیایی نیست، ممکن است درخواست عضویت در بانک سرمایه گذاری زیرساخت ها را که به تازگی از سوی چین تشکیل شده ارائه دهد.


این تجربیات همکاری های دوجانبه و چندجانبه بین المللی، می تواند به سادگی به همکاری های بین المللی در افغانستان گسترش پیدا کند. هرچند ایران در سال 2001 با تلاش آمریکا جهت مبارزه با طالبان در افغانستان همراهی کرد، اما پس از آن، در پی اقدامات آمریکا جهت کم کردن نفوذ ایران در افغانستان، روابط تهران با واشنگتن تیره تر شد. 


در نتیجه این امر، ایران روز به روز نسبت به نفوذ آمریکا در افغانستان بیشتر احساس نگرانی کرده و تلاش کرد شبکه حمایتی خود را به ویژه در مناطق غربی و شمالی این کشور ایجاد کند. پژوهشی که امسال از سوی موسسه «رند» انجام شد، نشان داد که ایران از طریق ایجاد مدارس، مساجد و رسانه های وابسته به خود، در تلاش برای اعمال نفوذ در افغانستان است. 


البته همان گونه در پژوهش موسسه رند نیز اشاره شده، ایران و آمریکا با وجود رقابت برای نفوذ در افغانستان، منافع مشترکی نیز در این کشور دارند. ایران خواستار افغانستانی عاری از کنترل طالبان است و همچنین می خواهد خطر نفوذ افراط گرایی در منطقه را نیز از بین ببرد. در این موارد، منافع ایران و آمریکا با یکدیگر همسویی دارد. با این حال، واشنگتن نسبت به تلاش های ایران برای توسعه نفوذ سیاسی و فرهنگی در افغانستان ابراز نگرانی کرده و مدعی است این تلاش ها، در نهایت پتانسیل همکاری را محدود می کند.


اما چین در زمینه اهداف امنیتی با ایران اشتراک دارد و از کاهش نفوذ آمریکا در افغانستان و کل منطقه منفعت می برد. پکن در زمینه توسعه پیوندهای ایران با افغانستان ملاحظات بسیار کمتری از آمریکا دارد و به ویژه در صورتی که روند همکاری های ایران و چین توسعه یابد، این موضوع اساساً شکل دیگری به خود خواهد گرفت. 


از سوی دیگر، نفع چین (همچون ایران) در این است که کابل بیشتر به همسایگان خود و کمتر به آمریکا وابستگی داشته باشد. اگر چین به این نتیجه برسد که از طریق شراکت با ایران می تواند اهداف امنیتی خود را به شکل بهتری تأمین کرده و آمریکا را از افغانستان بیرون براند، بی تردید از چنین امری استقبال خواهد کرد. 














این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن