تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 3 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):هر كس امر به معروف كند به مؤمن نيرو مى بخشد و هر كس نهى از منكر نمايد بينى منافق را ب...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1843240140




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

عالی‌ترین مرتبه امر به معروف چیست؟ |اخبار ایران و جهان


واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: عالی‌ترین مرتبه امر به معروف چیست؟
کد خبر: ۴۴۵۶۷۹
تاریخ انتشار: ۰۷ آبان ۱۳۹۳ - ۱۳:۳۰ - 29 October 2014


شفقنا نوشت: امر به معروف و نهی از منکر یکی از فرائض دین اسلام بوده و در فقه اسلامی احکام و شرایط آن به طور مفصل بیان شده است. برای پاسخگویی به برخی سئوالاتی که در عصر حاضر در رابطه با این موضوع، مطرح است با یکی از محققان حوزه علمیه قم به گفتگو نشستیم.

حجت‌الاسلام والمسلمین سیدسعید حسینی گفت: جایی که احتمال تأثیر امر به معروف ونهی از منکر داده نمی ­شود بلکه یقین به عدم تأثیر دارد و لکن سکوت موجب ایجاد بدعت و یا تحریف فریضه دینی می ­شود آنجا بر عالمان دینی واجب است با ابراز انزجار جلو بدعت را بگیرند.

گفتگوی شفقنا با این استاد و محقق حوزه علمیه قم درباره امر به معروف ونهی از منکردر پی می آید:

*امر به معروف و نهی از منکر وظیفه حکومت اسلامی است یا آحاد مردم؟

امر معروف و نهی از منکر به نحوی واجب کفایی بر تک تک مسلمانان در جامعه اسلامی واجب است یعنی مادامی که کسی برای امر به معروف و نهی از منکر پیشقدم نشده بر همگان واجب است ولی اگر افرادی پیشقدم شدند و معروف اجرا شد و یا منکر دفع شد از گردن همه ساقط می­‌شود، منتهی با توجه به مراتب امر به معروف و نهی از منکر، برخی مراتب مانند اجرای حدود یا به تعبیر برخی فقهاء موارد مربوط به قتل و جرح بهتر است که اجرای آنها به حکومت اسلامی واگذار شود. اگر حکومت اسلامی در کار نباشد یا به وظیفه خود عمل نکند باید به عالمان دینی در صورت مبسوط الید بودن واگذار شود.

*شرایط وجوب این فریضه الهی چیست؟

فقهای اسلامی امر به معروف و نهی از منکر را با وجود شرایطی واجب دانسته ­اند که از جمله موارد مهم آن عبارتند از: شناخت معروف و منکر، احتمال تأثیر اصرار مرتکب منکر و تارک معروف بر ادامه عمل خود، مترتب نبودن مفسده بر اجرای امر به معروف. و لذا فقهای اسلام افرادی را که در شناخت معروف و منکر مشکل دارند یا حتی در موردی که شک دارند این مورد ارتکابی منکر است یا نه؟ فرد را از امر به معروف و نهی از منکر برحذر داشته ­اند. همچنین است سایر شرایط، بله در جایی که احتمال تأثیر داده نمی ­شود بلکه یقین به عدم تأثیر دارد و لکن سکوت موجب ایجاد بدعت و یا تحریف فریضه دینی می ­شود آنجا بر عالمان دینی واجب است با ابراز انزجار جلو بدعت را بگیرند.

* در ایام ماه محرم هستیم و بنا به صریح سخنان امام حسین (ع )یکی از اهداف حضرت انجام فریضه امر به معروف و نهی از منکر بیان شده، جنبه امر به معروف و نهی از منکر در قیام امام حسین(ع) کدام است؟

برای پاسخ به این سوال لازم است از باب مقدمه نکته ­ای بیان شود و آن اینکه امر به معروف و نهی از منکر همچنانکه بیان شد مراتبی دارد و حوزه آن بسیار وسیع است، از تکالیف شرعیه واجب و حرام گرفته تا مستحبات و مکروهات را شامل می­ شود و امروزه با یک دید توسعه طلبانه می­ توان دامنه آن را به هنجارهای اجتماعی، سیاسی و غیره توسعه داد. چون غرض از امر به معروف و نهی از منکر سالم نگاه داشتن فضای جامعه از گناه و ترویج معروف است و مواردی که در عصر حاضر به وجود آمده ولی در دایره محرمات یا واجبات شرعی نیستند، گاهی به اندازه واجبات و محرمات شرعی در سالم سازی فضای جامعه موثر هستند. بنابر این می­ توانیم حوزه امر به معروف و نهی از منکر را از مراعات یک قانون ساده رانندگی یا مراعات یک عمل مستحبی تا بالاترین مرتبه آن، تعریف کنیم. بر همین مبنا عملی که امام حسین(ع) انجام داد مربوط به بالاترین مرتبه امر به معروف است امام با توجه به اینکه دیدند سکوت در مقابل حاکمیت باطل، کیان اسلام را به تمام معنا تهدید می­ کند دست به قیام زد و به انحرافات عمیقی که توسط حاکمیت در جامعه صورت گرفته بود، اعتراض کرد. اعتراض امام در مرحله اول به وجود حاکمی مانند یزید در رأس حکومت اسلامی بود و امام با این کار صلاحیت ایشان را زیر سئوال برد، و به تبع آن کارهایی که او انجام می ­داد نیز نا مشروع قلمداد شد.

از این بیان می­ خواهیم استفاده کنیم که امر به معروف و نهی از منکر اختصاص به حوزه خاصی ندارد هر کجا معروفی ترک شود و یا منکری مورد عمل قرار گیرد، آنجا حوزه این فریضه الهی است. نگاه بخشی و گزینشی بر آن با مذاق شرع مقدس سازگار نیست؛ گرچه می­ توان در برخی موارد نسبت به موارد دیگر قائل به اولویت شد. به عنوان مثال در جامعه امروزی ما گاهی مشاهده می­ شود عده ­ای بر اولویت بخش خاصی تأکید می ­کنند و حتی در عمل به امر به معروف و نهی از منکر پا را فراتر از خواسته شرع می­ گذارند در حالی که در حوزه­ های دیگر منکراتی وجود دارد که قبح آن و ضرر و زیانی که بر پیکره اجتماع وارد می ­کند به مراتب فراتر از مورد نخست است. با کمال تأسف می ­بینیم این افراد از کنار آن منکرات به سادگی می­ گذرند و حتی گاهی خود را به تغافل می زنند یا اصرار بر عدم اعتراض بر آنها دارند که همین اعمال باعث می ­شوند امر به معروف و نهی از منکر آنها در حوزه اول هم از اثر ساقط شود و این مسائل ضربات سنگینی بر پیکره دینی اجتماع وارد می­ کند.

شاید تأکید شرع بر آگاه بودن آمر به معروف و ناهی از منکر به معروف ومنکر از همین باب باشد و نیز مطرح کردن فقهای بزرگوار امر به معروف و نهی از منکر در امور حسبیه که از وظایف مجتهد جامع الشرایط است از این باب است که خدای نکرده احکام مقدس شرع بازیچه افراد خاصی قرار نگیرد و همگان برای سالم سازی فضای اجتماع به تعبیری حفظ هویت دینی جامعه احساس مسئولیت کنند.

* از چه راهی می­توان امر به معروف و نهی از منکر را همه ­گیر کرد؟

به نظر می ­رسد تشویق و ترغیب عموم به انجام این فریضه و بیان فوائد همه ­گیر شدن امر به معروف و نهی از منکر و اصلاح ذهنیتها نسبت به امر به معروف و نهی از منکر، و پیشقدم شدن افراد بی غل و غش و بی غرض در تبیین این فریضه و عمل به این فریضه و ... می ­توانند در همه­ گیر شدن و با هدف انجام گرفتن این فریضه موثر باشند.












این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن