تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 7 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):خوشى و آسايش، در رضايت و يقين است و غم و اندوه در شكّ و نارضايتى.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1834560337




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

جایگاه هنر خطاطی در اندیشه فرهنگی کلانشهر ارومیه


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: جایگاه هنر خطاطی در اندیشه فرهنگی کلانشهر ارومیه روزنامه "آراز آذربایجان" در صفحه فرهنگی روز سه شنبه خود در مطلبی با عنوان "جایگاه هنر خطاطی در اندیشه فرهنگی کلانشهر ارومیه" ضروت توجه به جایگاه هنر خطاطی و اهمیت این هنر را مورد بحث قرار داد.


در این مطلب که به قلم "علی رزم آرای" نوشته شده است می خوانیم: ارومیه در پهنای تاریخ و قاب معاصر خود بزرگان و فرهیختگان متعددی را به ثمر رسانیده است به نحوی که در شناسنامه این شهر از نقاشی و شعر گرفته تا خوشنویسی و موسیقی و از عالم فقیه گرفته تا عارف دیده می شود. اما چگونه است که مردم شهر ارومیه خود از سیر تاریخ فرهنگی منطقه خود بی خبر هستند؟ آخر میراث فرهنگی هر سرزمین هویت فکری و فرهنگی آن به شمار می آیند و تقویم آن سرزمین با این میراث رو به سوی آینده ورق می خورد.
آن هم میراثی که ساخت فرهنگ عمومی آن سر ز مین و جامعه با آن شکل می گیرد وقوام می یابد. میراث فرهنگی هر منطقه تعیین کننده نوع گفتمان آن منطقه با دنیا و پیرامون خود است.
یعنی بینش عمومی مردم هر منطقه و شهر خود و هم نوعان خود را می سازد.
برای مثال مردم خوب شهر ارومیه در صورت سوال از آنها در مورد اینکه در تاریخ شهر خود آیا نقاش و یا خوشنویس و یا معمار و… را می شناسند یا نه؟! چه جوابی دارند و چه توضیحی؟ آیا بی خبری آنها از تاریخ و میراث فرهنگی خود در صورت پرسیده شدن چنین سوالی قابل توجیه خواهد بود؟ و آیا طرف سوال کننده در صورت نشنیدن جواب منطقی و قانع کننده، نزد خود چه دیدگاهی در مورد شهر ما یعنی ارومیه و مردم آن و تاریخ آن و فرهنگ آن خواهد کرد؟ به همین دلیل نویسنده این نوشتار برای واکاوی ببیشتر، از دیدگاه هنر خوشنویسی به این خلاء نظر افکنده است…
خوشنویسی! نوشتن به سیاق ظاهر و حرکت در اعماق! خوشنویسی عرفان حروف! زبان در معنای غیرتاریخی خود و قائمیت به ذات خود، محل خلقت است، آفرینش است.
در آغاز کمله بود و کلمه …. آثار ادبی و هنری امروز با زبان در وجوه مختلف آن در رابطه وثیق است. یعنی هر هنر تجسمی، بصری، نوشتاری، گفتاری و شنیداری و …، زبان خاص خود را دارد و قائمیت هر اثر ادبی هنری در قالب این هنرها، به زبان اثر است و بس!
حال اگر جامه حروف و رسم الخط بر قاعده زبان پوشانده شود که شده و امروز آن را صورت نوشتاری زبان می دانیم، کلمه محسوس می شود. یعنی کلمه اساس زبان است و علت وجودی کلمه رسم الخط و عینیت حروف!
بعد از این پذیرش است که صورت زبانی آثار هنری و ادبی که در بالا گفته آمد، عیان می شود. اما در این بین خوشنویسی و خطاطی فقط خوب نوشتن یک زبان و خط آن نیست؟!
می گویند اساتید مسلم خط برای درست نقش زدن و درستی خلقت یک کلمه تا جمله به سیاق تجربی خود، نفس در سینه حبس می کنند تا رعشات حاصل از تنفس و دم و بازدم، صورت و ظرافت این نقش و آفرینش را به هم برنزند.
اینکه نفس را برای لحظاتی که آبستن آفرینش است برخود حرام کردن یعنی لحظه ای باید که تو نباشی تا آفرینش رنگ بودن بگیرد. یعنی لحظه ای از روح خدایی خود را بدون وجه انسانی خود که با تنفس حیات دارد، در چهارجهت حروف و کلمات درونی کنی تا جان بگیرد و سیلان کند و به ثبت برسد! این همان لحظه ثبوت است.
اگر هنرمند با من جمعی خود هنر می سازد و خلقت می کند و زبان او آن جهان جمعیی است که همه اعصار و همه جهان در آن صورت درون داشته و از بیرون به تفاوت و گوناگونی می رسند پس هنر خوشنویسی را باید هنر ثبوت نامید. هنر ثبت خدا، انسان و خلاقیت!
در ارومیه این شهر پر دوران، هنرخوشنویسی بی جایگاه است. در استان ما آذربایجان غربی هم. اما کم نداشته و نداریم بزرگانی که نام داشته و دارند به وسعت ایران و جهان! اما کجای فرهنگ عمومی و آموزش تجربی و علمی مان این هنر ثبوت را دریافته است؟! جملات زیر بی هیچ توضیحی وضع هنرخوشنویسی را در استان آذربایجان غربی و شهرارومیه به روشنی معلوم می کند.
ضعف فرهنگی آموزش، هنرخوشنویسی در استان را با چالش های جدی مواجه می سازد! (یا ساخته است).
برخوردهای نادرست فکری با این هنر، فرایند آموزش آن را با مشکلات جدی مواجه می سازد! (یا ساخته است) کمبود منابع اعتباری برای تجهیز سخت افزاری و نرم افزاری آموزش و حیات این رشته، نبود ضمانت های شغلی برای هنرمندان از مشکلات پیش روی احیا و رونق این هنر هستند! قبل ازهر چیز، رفع مشکلات پیش روی احیا و رونق این هنر منوط به ارتقاء سطح بینش فرهنگی مردم است! بیشتر علاقه مندان به این رشته و هنر و هنرآموزان آن از اقشار متوسط جامعه هستند! هنرخوشنویسی بزرگترین هنر اسلامی است.
آثار به جا از اعماق تاریخ همچون کتیبه ها، سنگ نوشته ها، الواح گلی و… خود نشان گر وسعت تاریخی و هنری، هنر خوشنویسی است. همچنین استفاده از این هنر در کتابت کتاب الهی و دیوان شاعران بزرگ نیز رمز ماندگاری و تعالی این هنر برجسته اسلامی است.
اما دقیق تر اینکه خوشنویسی و خطاطی از دو نظر در تاریخ فرهنگ هر منطقه جایگاه مهمی دارد. اول اینکه با زبان و بعد ارتباطی آن سر و کار داشته و این امر منجر به غنا و ماندگاری آن زبان می شده و زیبایی های ظاهری و پیچیده در لابه لای حروف و کلمات آن را به نمایش می گذاشته است و دوم آنکه امر کتابت، نسخه برداری از کتب، رسایل، نامه ها و متون مختلف را اغلب خوشنویسان و خطاطان برعهده داشتند. آنان به شکل معمول در دربار پادشاهان و یا مدارس علمیه آن زمان حضور داشتند و به عنوان کاتب و یا در درجه ای بالا تر به عنوان هنرمند عرضه هنر می کردند.
هنر خوشنویسی با صنایع هنری و دستی نظیر کاشی کاری، تذهیب و نگارگری (منیاتور) و… و از سویی با هنر و علم معماری در ارتباط بوده و هست.
می توان آیات قرآنی، خط و نقوش زیبای حک شده بر کاشی های آبی، فیروزه ای و سرمه ای مساجد و ابنیه های تاریخی و مذهبی را در این مورد شاهد آورد.
امروزه خوشنویسی در تلفیق با دیگر هنرها مسیر تازه ای برای پیمایش خلقت خود وا گشوده است. خط نقاشی، خط در گرافیک (تایپوگرافی)، خط و حروف در فرم سازی و مجسمه سازی و…
هنرخوشنویسی، هنرثبوت را دریابیم.
*8 رسانه ها ** 581


22/07/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن