واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: اهميت امنيت و استقلال اقتصادي مفاهيم اسلامي
نویسنده : مليحه مرادي شجاع
در كلام معصومان (ع) امنيت بسيار مورد تأكيد قرار گرفته و در مقابل، ناامني امري قبيح شمرده شده است. حضرت امير (ع) ميفرمايد: بدترين وطنها، وطني است كه ساكنانش در آن در امان نيستند. در همين راستا امنيت اقتصادي و حرمت مال مؤمن در روايات بسيار مورد تأكيد قرار گرفته است تا جايي كه پيامبر اكرم (ص) حرمت مال مؤمن را مانند حرمت خون او ميشمارد. مال فرد ممكن است از سوي افراد ديگر يا به واسطه سياستهاي اشتباه دولت و حكومت در معرض خطر تجاوز قرار گيرد. براين اساس ميتوان گفت امنيت اقتصادي از ديدگاه خرد آن است كه مالي كه در چارچوب قوانين مشروع به تملك فرد درآمده، از خطر تعدي افراد ديگر يا دولت مصون باشد.
همچنين وقتي امنيت از ابعاد كلان مورد توجه قرار ميگيرد و سخن از امنيت يك جامعه يا كشور به ميان ميآيد داراي ابعاد فرهنگي، حقوقي، سياسي و اقتصادي خاص خود است. از اين ديدگاه علل ناامني گاه داخلي است و گاه خارجي، براي مثال اگر حقوق مالكيت در يك كشور ظالمانه باشد يا شفاف نباشد يا سياستهاي اقتصادي دولت، اموال مردم را در معرض نابودي يا كاهش ارزش قرار دهد، امنيت اقتصادي در آن جامعه وجود ندارد. در اين صورت علت ناامني داخلي است. همچنين اگر منافع و مصالح اقتصادي يك كشور از سوي ساير كشورها مورد تهديد قرار گيرد، آن كشور از امنيت اقتصادي برخوردار نخواهد بود، در اين صورت، علت ناامني خارجي است. در دنياي امروز كه غولهاي اقتصادي ميكوشند با تكيه بر قدرت اقتصادي خود كشورهاي ديگر را در زمينههاي فرهنگي،سياسي و اقتصادي وابسته سازند تا هرگاه كه خواستند به آنها يورش برند و موقعيت خود را به عنوان يك ابر قدرت حفظ كنند، امنيت اقتصادي از اهميت بسيار برخوردار است. در اين موقعيت بايد براي دستيابي به امنيت اقتصادي، ريشههاي وابستگي را قطع كرد و به استقلال اقتصادي دست يافت.
استقلال اقتصادي وقتي حاصل ميشود كه يك كشور بتواند منافع اقتصادي خود را آنگونه كه خود تشخيص ميدهد، تعقيب كند. بيترديد لازمه استقلال اقتصادي به اين معنا، دستيابي به توازن اقتصادي فزونتر از رقيب است. كشوري كه با رقيبي قدرتمندتر از خود، كه همواره در انديشه سرنگون ساختن و وابسته كردن او به سر ميبرد، روبهرو است هيچگاه نميتواند از استقلال اقتصادي برخوردار باشد. لازمه اين اقتصاد خودكفايي در كالاهاي مصرفي ضروري و استراتژيك است. جامعهاي كه در اين امور به دشمنان نيازمند است، هيچگاه نميتواند سخن از استقلال به ميان آورد. حضرت امير (ع) ميفرمايد: به هر كس نيازمند باشي اسير اويي و از هر كس بينياز باشي، همتاي اويي. بر اين اساس، لازمه نياز به ديگري اسارت در دست او است. به ويژه اگر انسان به دشمن خود نيازمند باشد، اسير او خواهد بود، زيرا براي رفع نياز خود از دشمن، مجبور ميشود برخي خواستههاي او را بپذيرد و از مصالح خود دست بردارد. مسئله در ابعاد بزرگتر، در حد يك كشور نيز چنين است.
نكته مهم ديگر اينكه استقلال نيز چون امنيت ابعاد فرهنگي، سياسي و اقتصادي دارد ولي اهميت استقلال اقتصادي فزونتر است. زيرا لازمه وابستگي اقتصادي، وابستگي سياسي و فرهنگي است و اگر استقلال اقتصادي از ميان برود، استقلال سياسي و فرهنگي نيز نابود ميشود.
حضرت امام خميني رحمه الله عليه ميفرمايد: «امكان ندارد كه استقلال به دست بيايد قبل از اينكه استقلال اقتصادي داشته باشيم.» با عنايت به نامگذاريهاي سالانه مقام معظم رهبري به اين مهم دست مييابيم كه تقويت بنيه اقتصادي كشور ايران اسلامي مورد توجه ايشان نيز ميباشد. از اين رو بر تمامي نهادها تكليف است كه جهت برقراري امنيت در ابعاد مختلف و به ويژه اقتصادي و دستيابي به استقلال اقتصادي تعديل ساختاري در حوزههاي مختلف انجام پذيرد تا بدين واسطه هم وظيفه الهي و ديني به انجام رسد و هم اينكه ايران اسلامي به واسطه دستيابي به چنين هدفي به عنوان الگويي در جهان مطرح شود.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۴ مهر ۱۳۹۳ - ۲۲:۰۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]