واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۸ شهريور ۱۳۹۳ (۸:۹ق.ظ)
فلسفه و هويت سازه هاي ساختماني دکتر محمودرضا اميني
عکسي از يک مجتمع ساختماني را به سياستمداري نشان دادند و پرسيدند برداشت شما از اين عکس چيست؟ وي پاسخ داد: در اين تصوير القاي بي هويتي را به جامعه ايراني مي بينم.
ساخت و سازهاي مسکوني ـ تجاري و سازه ها و حتي گاهي مبلمان شهري روز به روز بيشتر و بيشتر و توسعه فناوري آن بهتر مي شود. اما در کمال تأسف وتأثر زبان گوياي اين سازه ها هيچ گونه مفاهمه هماهنگي را با مصرف کنندگان و جامعۀ هدف خود برقرار نمي سازد.
درست است که در سازه هاي ساختماني بايد استانداردها رعايت شود و شاخص هاي صنعت ساختمان به نحوي باشد که علاوه بر رعايت استاندارد ها، ظرفيت اقتصادي و جاذبه هاي زيستي را فراهم کند. اما؛ فراموش کرده ايم که تمدن و فرهنگ اين کشور پهناور، خود در صنعت ساختمان داراي اعتبار بوده است و در حالي که به دستاوردها و پيشرفتهاي ساخت و ساز برمبناي تفکر غربي روي آورده ايم. نبايد فراموش کرد که صنعت ساختمان و ساختمان سازي قبل از شکل و شمايل ظاهري و رعايت استانداردهاي معماري و مهندسي، داراي فلسفۀ معماري است و اين فلسفه وتفکر است که هويت بخش يک سازه و يا يک واحد يا مجتمع مسکوني خواهد بود.
نبايد فراموش کرد؛ ماندگاري سازه هاي ساختماني و مجتمع هاي تجاري ـ اداري بزرگي مانند ميدان امام اصفهان ويا امثال آن به اين علت است که اين سازه ها بر پايه فلسفه اشراق و سهروردي و بر مبناي فلسفه و باور فرهنگي معماري شده اند. از اين رو تمام مهندسين و معماران غربي و داراي برند که تلاش مي کنند سازه هاي بزرگي را در دنيا از خود به جاي بگذارند، به دنبال انتقال يک تفکر و فلسفه هستند.
امروزه با کمال تأسف نمي توان در واحدهاي مسکوني تجاري يا مراکز تجمع ساختماني و شهري بستر ها و فرصت هاي لازم را براي ارزش هاي ايران اسلامي مشاهده کرد. در زندگي ايراني و اسلامي خانواده و حفظ حرمت و عفاف آن بسيار سفارش شده است. اما؛ اشراف داشتن ورودي واحدهاي مسکوني درآپارتمان ها به يکديگر، اشراف همه اعضاي خانواده با ديدمستقيم به اتاق والدين، عدم امکان همنشيني وبهره مندي از يکديگر، فضاي نامناسب براي عبادت، تي وي روم (TV room)، آشپزخانۀ اوپن (open) و سالن هاي پذيرايي بزرگ اين ارزش ها را به خطر انداخته است.
ما معتقد نيستيم که بايد ارزش هاي اقتصادي يا هر ارزش ديگري را ناديده انگاشت، اما؛ لازم است سياست گذاران مسسکن سازي و شهرسازان با مطالعه و بررسي ارزش هاي اسلامي و بومي، شاخص هاي کاربردي و البته ارتقاي بخش را جست و جو و تدوين نموده و به عنوان ضرورت هاي اجتناب ناپذير به اجرا درآورند.
مناسب است همکاران رسانه اي من گاهي به صنعت سختمان در خرد و کلان توجه کنند و تطابق آن را با ذائقه ايران اسلامي مورد بررسي و خروج از آن را مورد نقد قرار دهند.
وقت آن رسيده است که ما هم بتوانيم در سازه هاي خود مدعي هويت و برندهاي خاص باشيم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]