محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1830906986
پول نفتي كه خرج لوكس گرايي شد
واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: پول نفتي كه خرج لوكس گرايي شد
افزايش قيمت نفت در دهه 70 ميلادي گرچه براي بسياري از كشورهاي نفتخيز خاورميانه و ساير نقاط جهان خوشايند بود اما اشتباهات تاريخي سردمداران اين كشورها ضربات مهلكي را به آنها وارد كرد و چندين كشور را با انقلاب و كنار رفتن حكومتها همراه كرد.
نویسنده : وحيد حاجيپور
دهه 70 ميلادي يكي از دم دستترين اين دورههاست به طوري كه قيمت نفت به يكباره چهار برابر شد و درآمدهاي اين دولتها، سر به آسمان كشيد و دولتها «سر مست» از اين پول مفت، زمان را براي عقدهگشاييهاي خود مغتنم ديدند.
هر يك از كشورهاي عضو اوپك كه عرصه را براي مانور قدرت خود مطلوب ارزيابي ميكردند واردات را بر سرمايهگذاري ترجيح دادند و قراردادهاي كلاني را با قدرتهاي غربي به ويژه امريكا امضا كردند و به مقصد بزرگ كالاهاي لوكس اروپايي و تسليحات نظامي تبديل شدند؛ از كشتيهاي تفريحي گرفته تا جنگندهها و موشكهاي روز دنيا؛ در واقع از «ماه» تا به «ماهي» هر چه كه لوكس بود به اين كشورها وارد شد آن هم با قراردادهايي كلان و غيرقابل باور.
ايران را در آن دوران بايد بهترين مورد مطالعه دانست؛ شاه ايران كه خود را «قهرمان» بيرقيب افزايش قيمتها ميديد با واردات جواهرات بينظير سلطنتي و سلاحهاي مدرن، فقط و فقط به دليل چشم و همچشمي با عربستان ضربه مهلكي به كشور زد. قرارداد «كاموفلاژ» ميان شاه و يك دلال امريكايي امضا شد كه بر اساس آن، نفت با تخفيفي به همپيمانان امريكا فروخته ميشد و امريكا به ايران محصولاتي ارائه ميكرد كه قيمت آن نسبت به چهار برابر شدن قيمت نفت بيشتر بود به طوري كه در برخي كتابها مانند 30 سال نفت ايران، ميزان آن هشت برابر عنوان ميشود. معاملات تهاتري نفت و اسلحه در اين دهه به اوج خود رسيد و امريكا با طرح «كاموفلاژ» خود نفت ايران را با تخفيف و حباب قيمتي گرفت و سلاحها را با قيمتي غير قابل باور به ايران فروخت.
شاه ايران در سفر به فرانسه قراردادي 10 ميليارد دلاري با فرانسه امضا كرد و واردات كالاهاي لوكس را امضا كرد؛ برپايي جشن 2500 ساله شاهنشاهي در ايران و واردات غذا، مشروبات الكلي، لباس و جواهرات به ارزش 250 ميليون دلار از فرانسه تنها بخشي از عقدهگشاييهاي شاه ايران در آن دوران بود.
در همان دوران، هزينههاي جاري كشور افزايش يافت، رانت خواري به اوج خود رسيد، كالاهاي لوكس سر به فلك كشيد، توليد و صنعت به خواب رفت و نارضايتيهاي اجتماعي به دليل بيكاري و تورم سكه رايج فضاي اقتصادي ايران بود.
شاه در سال 1352 به وزير اقتصاد و رئيسجمهور فرانسه در جزيره سنت موريس سوئيس ميگويد:«ما امسال به جاي 4 ميليارد دلار، 18 ميليارد دلار درآمد خواهيم داشت و من ميخواهم همه آن را صرف واردات كشور كرده و به جامعه تزريق كنم.» در همان جلسه ژيسكار دستن رئيسجمهور فرانسه به وي گفت: «با دست خودتان، خودتان را بركنار ميكنيد.»
همچنين عاليخاني وزير اقتصاد آن روزها در اظهار نظري جالب به شاه گفت ريشههاي فساد و سقوط رژيم در اين اقدامات شما نهفته است.
عربستان نيز از اواسط دهه 70 ميلادي در دستور كار امريكا قرار گرفت و فروش سلاح و كالاهاي فوقالعاده لوكس به اين كشور آغاز شد؛ آل سعودي كه در باديه گذر ايام ميكردند به يكباره روي كشتيهاي تفريحي عياشي كردند، غافل از كلاه بزرگي كه سرشان رفته بود.
در همان فضا، نمايندگان كاخ سفيد مذاكره با سعوديها را آغاز كردند و كمكهاي فني، مهندسي سختافزار و آموزش نظامي را به آنها پيشنهاد دادند. آنها ديپلماتهاي عرب را توجيه كردند كه براي جهاني شدن بايد با برنامههاي آنها هماتاق شوند و در مقابل براي برگشت دلارهاي نفتي به والاستريت تضمين دهند. برهمين اساس كميسيون اقتصادي مشترك ايالات متحده و عربستان سعودي مشهور به «IECOR» تشكيل شد و نقطه نهايي آن اين شد كه شبه جزيره نفت با پول سعوديها و پيمانكاري شركتهاي امريكايي ساخته شود.
قراردادي 25 ساله با آلسعود امضا شد كه در وصف آن وزير وقت خزانهداري امريكا گفت:«اين قرارداد، موقعيت ايالات متحده را در بزرگترين كشور نفتي تثبيت كرد و مفهوم وابستگي را جا انداخت.»
جان پركينز در كتاب خاطرات يك جنايتكار اقتصادي مينويسد: «مرد تمام تعيينكننده برنامههاي عربستان شاهزادهاي هوسباز و شهوتران بود كه علاقه بسياري به دختران بلوند داشت؛ ما نيز با اين ابزار موفق به امضاي توافقنامه اقتصادي ـ سياسي با آل سعود شديم.»
گرچه هدف واشنگتن از اين قرارداد تأمين امنيت انرژي بود اما وسيله اين اقدام توجيه پروژههاي اقتصادي براي بازگرداندن دلارهاي عربي به امريكا بود. در واقع براي به بند درآوردن عربستان نظام اقتصادي اين كشور بايد با والاستريت و امريكا پيوند ميخورد كه اين كار در نهايت زيركي انجام شد. عربستان در حال صنعتي شدن (البته به ظاهر) بود اما به وسيله غرب كه موجب شد طرح حفاظت از تمدن صنعتي شبهجزيره با اين كشور منعقد شد تا صنعت اسلحهسازي امريكا از اين قافله عقب نماند. انبوهي از هواپيماها، چرخبالها، سلاحها و... با قيمتي گزاف به آل سعود فروخته شد و عربستان پول نفت خود را تقديم كاخ سفيد كرد. برهمين اساس بود كه تكيه كلام مشخصي در مورد اين كشور تا به امروز شعار اهالي خيابان 1300 پنسيلوانيا شده است:«گاوي كه تا غروب بازنشستگي ميتوان دوشيد.» امروز دلارهاي نفتي به اقتصاد امريكا تزريق ميشود و بنگاههاي اقتصادي اين كشور مديون عربستان است. سنگ بناي سود عربها هم در اينگونه شركتهاست و به همين دليل است كه هرگاه قيمت نفت افزايش مييابد، عربستان «نفت داغ» به بازار عرضه ميكند و در جلسات اوپك خواهان كاهش قيمت نفت از طريق افزايش توليد است. در واقع ميتوان در اين پاراگراف با زكي يماني ابراز همدردي كرد كه ميگفت اي كاش به جاي نفت، آب داشتيم. امريكا ميل به غربزدگي را در عربستان تقويت كرد و مقامات رياض خواهان غربي شدن كشورشان بودند و هستند كه با همين ابزار مستعمرهاي شدند كه شايد به خود لعنت ميفرستند. دقيقاً چنين شرايطي هم در ايران وجود داشت و غربزدگي بيحد و حصري در حكومت پهلوي وجود داشت چراكه بر اساس آمار موجود، بيش از 60 درصد درآمد نفت ايران صرف واردات كالاهاي لوكس و امريكايي شد.
در مقابل امريكا و غربيها به طور عجيبي از اين فضا به سود خود بهره بردند؛ امريكايي ها كه با مصرف بيرويه سوخت مواجه بودند. براي كشيدن ترمز مصرفگرايي در كشور خود، توپ را به زمين توليدكنندگان نفت انداختند و با اعمال سهميهبندي سوخت، الگوي مصرف را اصلاح كرده و با صادرات كالاهاي خود به اين كشورها، نه تنها توانستند مشكل داخلي را برطرف كنند بلكه موفق به درآمدزايي بزرگي از آب گل آلود افزايش قيمتها شدند. بي دليل نيست كه كسينجر در اظهارنظري جالب ميگويد: «تا زمان سهميهبندي سوخت در امريكا، هيچ شهروندي نميدانست بخش بزرگي از مصرف انرژي در اين كشور وارداتي است!»
ادامه دارد
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۷ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۵:۵۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]
صفحات پیشنهادی
ایجاد 1.5 میلیون شغل در تعاونیها/ چرا تعاونیها پول خرج نمیکنند؟
اقتصادی کار و تعاون ایجاد 1 5 میلیون شغل در تعاونیها چرا تعاونیها پول خرج نمیکنند معاون وزیر کار با بیان اینکه تعاونی ها ویترین خوبی ندارند گفت از طریق بخش تعاون یک و نیم میلیون شغل در کشور ایجاد شده است به گزارش خبرنگار مهر حمید کلانتری گفت با وجود اینکه اقتصاد ما بهنبرد دو پرسپولیسی با یکدیگر/آبیپوشان اهواز نفتی میشوند؟
در ادامه بازیهای هفته سوم لیگ برتر نبرد دو پرسپولیسی با یکدیگر آبیپوشان اهواز نفتی میشوند در ادامه بازیهای هفته سوم لیگ برتر 3 دیدار امروز برگزار میشود در یکی از حساسترین بازیها تیم فوتبال پرسپولیس میزبان تیم فوتبال ذوبآهن اصفهان است به گزارش خبرنگار ورزشی باشگاه خبرنصرفه جويي و بازدهي بالاي طرح هاي نفتي/ بازگشت شش ماهه پول بخش خصوصي در طرح هاي نفتي
۲۱ مرداد ۱۳۹۳ ۱۳ ۲۶ب ظ وزير نفت به موج اعلام کرد صرفه جويي و بازدهي بالاي طرح هاي نفتي بازگشت شش ماهه پول بخش خصوصي در طرح هاي نفتي سرمايه گذاري هاي بخش نفتي کشور پر سود بوده و تمامي مبالغ سرمايه گذاري شده ظرف دو سال قابل بازگشت است بيژن نامدار زنگنه وزير نفت در پاسخ به خبرنتراکتورسازی نیمه اول بازی خانگی را برد/نبرد دو پرسپولیسی با یکدیگر/آبیپوشان اهواز نفتی میشوند؟
در ادامه بازیهای هفته سوم لیگ برتر تراکتورسازی نیمه اول بازی خانگی را برد نبرد دو پرسپولیسی با یکدیگر آبیپوشان اهواز نفتی میشوند در ادامه بازیهای هفته سوم لیگ برتر 3 دیدار امروز برگزار میشود در یکی از حساسترین بازیها تیم فوتبال پرسپولیس میزبان تیم فوتبال ذوبآهن اصفهاننحوه مدیریت درآمدهای نفتی بسیار مهم است/ درآمد نفت خرج واردات شد
استانها مرکز سمنان وکیلی نحوه مدیریت درآمدهای نفتی بسیار مهم است درآمد نفت خرج واردات شد سمنان - خبرگزاری مهر استاندار سمنان تولیدات رقابت پذیر رفع موانع قانونی مشکل ساز و ارتقای تولیدات را از عوامل موثر در رفع مشکلات اقتصادی دانست و گفت نحوه مدیریت درآمدهای نفتی مدیریتپرسپولیس هنوز حریف ذوب آهن نشده است/تراکتورسازی نیمه اول بازی خانگی را برد/آبیپوشان اهواز نفتی میشوند؟
در ادامه بازیهای هفته سوم لیگ برتر پرسپولیس هنوز حریف ذوب آهن نشده است تراکتورسازی نیمه اول بازی خانگی را برد آبیپوشان اهواز نفتی میشوند در ادامه بازیهای هفته سوم لیگ برتر 3 دیدار امروز برگزار میشود در یکی از حساسترین بازیها تیم فوتبال پرسپولیس میزبان تیم فوتبال ذوبآهنسازمان مالیاتی 8 درصد از قیمت گمرکی خودروهای لوکس را می گیرد
سازمان مالیاتی 8 درصد از قیمت گمرکی خودروهای لوکس را می گیرد اقتصاد > بازار مالی - مهر نوشت رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور با تاکید بر اینکه مالیات 8 درصد ارزش افزوده در قیمت تمام شده خودرو لحاظ میشود و این سازمان هیچگونه دخالتی در فرمول قیمتگذاری خودر۳۰هزار میلیارد تومان پول مجانی در جیب بانکها
۳۰هزار میلیارد تومان پول مجانی در جیب بانکهاتاریخ انتشار دوشنبه ۳ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۱۷ ۰۰ معاون نظارتی بانک مرکزی با بیان اینکه سپرده های قرض الحسنه پس انداز نزد بانک ها ۳۰۰ هزار میلیارد ریال است گفت تسهیلاتی که از این محل پرداخت شده حدود ۲۶۳ هزار میلیارد ریال است پرداخت تسهداعش از کجا پول تهیه می کند؟
داعش از کجا پول تهیه می کند در مطالعهای که از سوی بنیاد رَند در سال 2014 انجام شد نشان داده شد که در فاصله 2005 تا 2010 کمکهای مردمی خارجی تنها 5 درصد از بودجه عملیاتی این گروه را تشکیل میداد روزنامه دنیای اقتصاد در مطالعهای که از سوی بنیاد رَند در سال 2014 انجامآمادگی شل برای پرداخت طلب نفتی ایران
آمادگی شل برای پرداخت طلب نفتی ایران وزیر نفت با ابراز رضایت از قیمتهای فعلی نفت در بازار جهانی از آمادگی شرکت انگلیسی شل برای پرداخت بدهی نفتی ایران خبر داد و اعلام کرد آغاز صادرات میعانات گازی آمریکا به بازارهای آسیایی تاثیر قابل توجه قیمتی در بازار نخواهد داشت کد خبر ۴۲۵۱۹معاون وزیر اقتصاد: قرار نیست در بسته خروج از رکود، پول به جامعه تزریق کنیم/ این بسته اثر تورمی ندارد
معاون وزیر اقتصاد قرار نیست در بسته خروج از رکود پول به جامعه تزریق کنیم این بسته اثر تورمی ندارد اقتصاد > اقتصاد کلان - مهر نوشت معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه بسته خروج از رکود دولت بدون تورم طراحی شده است از الزام دستگاهها به همکاری در ااعلام نرخ مالیات خودروهای لوکس
اقتصادی اقتصاد کلان اعلام نرخ مالیات خودروهای لوکس 05 06 1393 10 02 علی عسکری در گفتگو با مهر با اعلام اینکه میزان دریافت مالیات بر ارزش افزوده در فرمول قیمت گذاری خودرو مورد محاسبه قرار نمی گیرد گفت مالیات بر ارزش افزوده در قیمت تمام شده خودرو لحاظ می شود یعنی هر قیمتی که تمسکن مهر مهمترین عامل رشد پایه پولی در کشور / پیشبینی تورم 25 درصدی تا پایان سال
کمیجانی در گفتگو با باشگاه خبرنگاران مطرح کرد مسکن مهر مهمترین عامل رشد پایه پولی در کشور پیشبینی تورم 25 درصدی تا پایان سال قائم مقام بانک مرکزی گفت پس از استقرار دولت جدید موضوع انتظامبخشی به رشد نقدینگی و رشد پایه پولی در دستور کار و عملیات اجرایی بوده و این روند ادامه دامدیرعامل بورس انرژی ایران در گفتوگو با فارس خبر داد جدیدترین تحولات بورس انرژی/ عرضه گواهی ظرفیت و نفت کوره
مدیرعامل بورس انرژی ایران در گفتوگو با فارس خبر دادجدیدترین تحولات بورس انرژی عرضه گواهی ظرفیت و نفت کوره صادراتی افزایش تعامل با نفتیهامدیرعامل بورس انرژی ایران با بیان اینکه اقدامات جدیدی از جمله عرضه گواهی ظرفیت برای تامین مالی نیروگاهها و مدیریت ریسک صنایع و تولیدکنندگخدمات بانکی به موسسات و نهادهای پولی و اعتباری غيرمجاز ارائه نمیشود
بانک مرکزی اعلام کرد خدمات بانکی به موسسات و نهادهای پولی و اعتباری غيرمجاز ارائه نمیشود بانک مرکزی لزوم خودداری از ارائه خدمات بانکی به موسسات و نهادهای پولی و اعتباری غيرمجاز را به کلیه بانکهای دولتی غیردولتی شرکت دولتی پست بانک و موسسات اعتباری موسسه کوثر مرکزی و عسکریه اسبد نفتی اوپک کمتر از ۱۰۰ دلار فروخته شد/ کاهش ۱۰ دلاری در ۲ ماه گذشته+نمودار
سبد نفتی اوپک کمتر از ۱۰۰ دلار فروخته شد کاهش ۱۰ دلاری در ۲ ماه گذشته نمودارسبد نفتی اوپک روز جمعه برای نخستین بار در سال ۲۰۱۴ به کمتر از ۱۰۰ دلار در هر بشکه رسید و 99 94 دلار فروخته شد که نسبت به بیشترین قیمت آن در ۲ ماه گذشته بیش از ۱۰ دلار کاهش یافته است به گزارش گروه اقتصادسبد نفتی اوپک در مرز ۹۹ دلار/ کاهش ۱۱دلاری در ۲ ماه گذشته
سبد نفتی اوپک در مرز ۹۹ دلار کاهش ۱۱دلاری در ۲ ماه گذشتهسبد نفتی اوپک با 10 سنت کاهش نسبت به روز جمعه 99 09 دلار معامله شد به این ترتیب این نوع نفت نسبت به بالاترین رقم خود در بیش از 2 ماه گذشته 11 17 دلار از ارزش خود را از دست داده است به گزارش گروه اقتصاد بینالملل خبرگزاری-
اقتصادی
پربازدیدترینها