واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
اول بودجه فرهنگ را بدهیم بعد تعیین تکلیف کنیم!
واقعیت آن است که راهکار اصلی را باید در قانون بودجه جست که نوع بودجه ریزی اشتباه در حوزه فرهنگ و تعریف برخی ردیفهای بودجهای در قالب بودجه فرهنگی باعث شده تا این وزارتخانه جزو فقیرترین وزارتخانهها در قیاس با وظایفش باشد... حتی بزرگترین توپخانهها بدون مهمات، تنها یک هیبت تاثیرگذار دارند و در عمل فاقد کارکرد موثر بازدارندگی و پیشبرندگی هستند.
به این مطلب امتیاز دهید
به گزارش سرویس فرهنگی جام نیوز، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در شرایطی با تکالیف فراوانی روبرو است و این تکالیف در این سال نیز دوچندان شده که بودجه بدیهیترین آمورش نیز تامین نشده و حتی توان پرداخت بیمه 35 میلیارد تومانی صندوق حمایت از هنرمندان، نویسندگان و خبرنگاران وجود ندارد و به همین دلیل حتی ماهیت این صندوق تغییر کرد. با این اوصاف آیا باید برای تحول فرهنگی از چنین نهادی که فاقد حداقلها است، متوقع بود؟
«صندوق بیمه هنرمندان 35 میلیارد تومان بدهکار است به طوری که سازمان تامین اجتماعی خواستار دریافت طلب خود بوده و تصمیم به قطع کامل مطالبات بیمه هنرمندان گرفت اما وزارت در تلاش است علاوه بر رفع این مشکل، امکان بیمه تکمیلی را نیز فراهم کند.» این چالشی است که چندین ماه پیش علنی شد اما تاکنون رفع نشده و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنان در پی عبور از این وضعیت است.
حجم بالای بدهی و همچنین استمرار ایجاد هزینههای قابل توجه برای ادامه پرداخت حق بیمه بیش از 23 هزار عضو رو به افزایش صندوق حمایت از هنرمندان، نویسندگان و خبرنگاران باعث شد تا در اقدامی بیسابقه و عجیب عنوان شود که بیمه خبرنگاران برعهده نشریات است و وزارت فرهنگ و ارشاد نیز کمکهایش را برای پرداخت حق بیمه مستقیماً به نشریات خواهد داد و حتی یکی از مسئولان تاکید کرد که خبرنگاری که بیمه نشده باشد، از نظر او خبرنگار نیست.
این در حالی است که اساساً بخش وسیعی از خبرنگاران به صورت تمام وقت نیستند و نشریات اقدام به بیمه آنها نمیکنند و حتی برخی نیروهای تمام وقت در نشریات نیز چندین سال از این حق محروم بودهاند و در عین حال با مفاهیمی چون خبرنگار بدون مرز که تعلقی به هیچ نشریهای ندارد و برخی از آنها از خبرنگاران تمام وقت رسانهها نیز فعالتر و موثرتر هستند، اساساً تعریف و پذیرش هویت خبرنگار با بیمه شدنش توسط یک رسانه چندان منطقی نیست و تنها بارقه امیدشان همین صندوقی بود که نامشان را نیز یدک میکشید و حال از حمایتشان سلب مسئولیت میکند.
در این میان شاید بتوان تا حدودی به مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد حق داد که اینگونه تلاش کنند بخشی از حجم بالای اعتبارات صندوق رو به توسعه هنرمندان، نویسندگان و خبرنگاران را کاهش دهند و بتوانند بودجه محدود این صندوق را مدیریت کنند اما واقعیت آن است که راهکار اصلی را باید در قانون بودجه جست که نوع بودجه ریزی اشتباه در حوزه فرهنگ و تعریف برخی ردیفهای بودجهای در قالب بودجه فرهنگی باعث شده تا این وزارتخانه جزو فقیرترین وزارتخانهها در قیاس با وظایفش باشد.
از مجموع کل بودجه چهارهزار و چند صد میلیارد تومانی سرفصل فرهنگی، تنها 13 درصد (با در نظر گرفتن کمک به حوزه سینما و کمک به حوزه کتاب) اختصاص یافته و اگر همه نهادهایی را که به لحاظ شکلی زیرمجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد هستند، نیز در نظر گرفت، بین 20 تا 23 درصد کل بودجه فرهنگی کشور در اختیار متولی اجرایی فرهنگ کشور است. متولی که مشخص نیست بدون بودجه چگونه باید فعالیت داشته باشد و وقتی حتی در تامین هزینههای اولیه و بدیهی نظیر بیمه هنرمندان، دست این نهاد بسته است، چگونه باید انتظار شکل گیری طرحهای عظیم فرهنگی از این نهاد داشت؟
در این شرایط شاید آنچه قابل تامل باشد، لیستی بلندبالا از موسساتی است که در حوزه فرهنگی سالیانه بودجه قابل توجهی میگیرند و این نود و چند موسسه مجموعاً رقمی بیش از 700 میلیارد تومان را در سال به خود اختصاص میدهند اما هیچ نهادی از این موسسات و مجموعههای غیردولتی گزارش عملکرد نمیخواهد و این اعتبارات نیز سالها است که برقرار است و بر عدد این مجموعهها افزوده میشود.
هرچند برخی از این مجموعهها، جزو نهادهای اثرگذار هستند اما بسیاری از این مجموعهها فاقد حداقل تاثیرگذاری هستند و حذف بسیاری از این موسسات از بودجه و بازگرداندن این حجم عظیم از اعتبارات تخصیص یافته به این مجموعهها به بودجه وزارت فرهنگ و ارشاد که بسیاری از آنها بنابر ملاحظات در نظر گرفته شده، جزو انتظاراتی است که از دولت میرود و توقع حمایت مجلس نیز از این رویکرد وجود دارد، تصمیمی که چندین دولت در پیاش بودهاند و نتوانستهاند موفقیتی کسب کنند.
در دنیای کنونی، طبیعتاً هیچ امر وسیع فرهنگی بدون بودجه قابل تحقق نیست و یا حداقل میتوان گفت بسیار دشوار است و از این منظر اگر برنامههای وسیع ساخته میشود و درباره هالیوود و تاثیرگذاریاش بر جهان سخن به میان میآید یا درباره جایگاه نمایشگاه کتاب فرانکفورت و... سخن به میان میآید، توقع این است که حداقل بودجهای معادل ده درصد تا بیست درصد بودجه کشورهای موثر در این حوزهها به وزارت فرهنگ و ارشاد تزریق شود و سپس مطالبه جدی وجود داشته باشد، چرا که حتی بزرگترین توپخانهها بدون مهمات، تنها یک هیبت تاثیرگذار دارند و در عمل فاقد کارکرد موثر بازدارندگی و پیشبرندگی هستند. تابناک
۰۲/۰۶/۱۳۹۳ - ۱۲:۵۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]