محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1843968823
آداب و رسوم ایرانیان در رؤیت هلال ماه
واضح آرشیو وب فارسی:سیمرغ: آداب و رسوم ایرانیان در رؤیت هلال ماه
در ماه مبارک رمضان یکی از مباحث مهم فرهنگ عامه به شمار میآید. بنابراین تلاش میشود گوشههایی از سنن و باورهای مردم ایران به نقل از...
از نظر اسلام این کار اهمیت بسیاری دارد زیرا مناسبتهای دین اسلام بر مبنای گاهشمار قمری تنظیم شده، از جمله رؤیت هلال ماه مبارک رمضان که نویدبخش ظهور خوبیها و ایجاد فرصت و بستری برای خودسازی و نزدیکی هر چه بیشتر به خالق هستی است.
گردش ماه موجب میشود ناظر زمینی آن را به حالتهای مختلفی ببیند که دلیل آن تغییر زاویه خورشید، ماه و زمین است. هنگامیکه ماه بین زمین و خورشید قرار دارد هیچ بخشی از ماه برای ناظر زمینی روشن نیست.
اصطلاحا به این لحظه مقارنه ماه و خورشید یا ماه نو گفته میشود. در واقع مقارنه لحظه تولد ماه است . شاید به نظر برسد که در هر ماه قمری باید یک خورشید گرفتگی داشته باشیم ولی از آنجا که صفحه مدار ماه با صفحه مدار زمین به دور خورشید زاویه میسازد بنابراین در برخی موارد سایه ماه از بالا یا پایین صفحه مدار زمین میگذرد و خورشید گرفتگی اتفاق نمیافتد.
هر چه سن هلال ماه بیشتر باشد، رؤیت آن آسانتر است. با افزایش سن هلال، ماه فرصت بیشتری دارد تا از خورشید فاصله بگیرد و سطح درخشان آن بیشتر میشود. عوامل مختلفی در رویت هلال ماه مأ هستند:
مدت مکث: هلال های شامگاهی پس از غروب خورشید، غروب میکنند. فاصله زمانی بین غروب خورشید و غروب ماه مدت مکث گفته میشود. هر چه مدت مکث بیشتر باشد ماه مدت بیشتری در آسمان است و آسمان تاریکتر و امکان رؤیت فراهم میشود. مدت مکث هلالهای باریک کمتر از یک ساعت و در برخی از موارد کمتر از 40 دقیقه است. چنین هلالهایی بلافاصله پس از غروب خورشید قابل مشاهده نخواهند بود و رصدگر باید دقایقی تحمل کند تا شرایط مناسب فراهم شود.
زمان غروب خورشید
چون هلال ماه شامگاهی پس از غروب خورشید مشاهده میشود. هر چه نسبت به زمان مقارنه ماه، خورشید دیرتر غروب کند، سن و جدایی زاویه ای هلال افزایش مییابد. بنابراین هر چه به سمت نواحی غربی برویم شرایط رؤیت هلال بهتر میشود.
فاصله ماه از زمین: با توجه به اینکه مدار ماه به دور زمین بیضی است بنابراین مطابق قانون دوم کپلر سرعت گردش ماه به دور زمین ثابت نیست. اگر مقارنه زمانی اتفاق بیفتد که ماه در حوالی حضیض مدارش باشد با سرعت بیشتری از خورشید فاصله میگیرد و جدایی آن سریع تر افزایش مییابد. چنین هلالی در مقایسه با هلال ماه هم سن که در اوج است به مراتب راحت تر رؤیت میشود.
در تقویم هجری قمری قراردادی ماه های به طور متوالی 29 و 30 روز در نظر گرفته میشود. در تقویم هجری قمری مورد استفاده کشورهای اسلامی بر اساس معیارها و ضوابطی 29 یا 30 روزه بودن ماه تعیین میشود. مطابق حکم شرعی اگر هلال ماه در شامگاه 29 ام ماه رؤیت شود، آن ماه به پایان رسیده است و فردا روز اول ماه بعد است ولی اگر هلال ماه در شامگاه روز 29 ام رویت نشد ماه 30 روزه است.
به دلیل اهمیت نجومی و فقهی پیش بینی رؤیت هلال ماه همواره مورد توجه منجمین اسلامیبوده است. مشکل تقویم هجری قمری از سه مقوله نجومی، انسانی و فقهی قابل بررسی است. امروزه با وجود نرم افزارهای نجومیمختلف محاسبه موقعیت و مشخصات ماه کار ساده ای است ولی از آنجا که مسئله رؤیت یک امر انسانی است و بحث رؤیت امری است که با توجه به افراد و شرایط مختلف متغیر است بنابراین باعث بروز عدم قطعیت در پیش بینی میشود.
اما دو فتوای اصلی برای رؤیت ماه وجود دارد. یکی اینکه امکان رؤیت هلال برای فرد است که در یک مکان خاص زندگی میکند و باید خود، ماه را ببینند تا اول ماه اثبات شود.
دوم اینکه اگر در جایی هلال رؤیت شود، در تمام کره زمین یعنی هر جایی که در آن لحظه شب باشد، فردای آن اول ماه خواهد بود که این برای همه ممکن است.
در کشور ما برای رفع هر گونه شبهه و نگرانی، ستادهای خاصی فعال هستند که به طور ویژه به امر استهلال میپردازند، برای ماه مبارک رمضان و عید فطر نیز گروهها تعیین شده در نقاط مختلف کشور مستقر و مشاهدات خود را به پایگاههایی که در دفتر مقام معظم رهبری استقرار دارند گزارش کرده و نتیجه نهایی از سوی رهبری اعلام میشود.
هلال ماه در آیینه پیدا میشود
در ماه مبارک رمضان یکی از مباحث مهم فرهنگ عامه به شمار میآید. در این ماه تلاش میشود گوشههایی از سنن و باورهای مردم ایران به نقل از کتاب "رمضان در فرهنگ مردم" نوشته احمد وکیلیان مورد بررسی قرار گیرد.
مردم ماه مبارک رمضان را با رویت هلال آغاز میکردند مگر آنکه ماه شعبان سی روز بود یا حاکم بلد روز آغاز ماه را قبلا تعیین و مردم را به روزه گرفتن حکم میکرد.
رویت هلال در یزد
در شهرستان یزد برای رویت ماه مردم غروب روز آخر ماه شعبان به بالای مناره ها، گلدستهها، تکیهها، پیش طاق مساجد و پشت بامها میرفتند و با نگاه دقیق در آسمان به جستجوی ماه میپرداختند و در صورت مشاهده ماه اعمال مخصوص ماه رمضان را به جا میآوردند. همگانی شدن مراسم آغاز ماه رمضان در صورتی بود که " اعلم بلد" به آن حکم میکرد و برای اینکه او به آغاز ماه حکم کند باید شخصا ماه را میدید یا به گفته عده زیادی که ماه را دیده بودند یقین حاصل میکرد و یا به قول دو نفر مومن عادل اکتفا میکرد.
اعلم بلد بعد از به جا آوردن نماز جماعت مغرب و عشا به منبر میرفت و ضمن خواندن خطبه، آغاز ماه رمضان را به اطلاع حاضران میرساند. بعد موذن به گلدسته مسجد میرفت و اذان میگفت. بعضی از افرادی هم که صدای اذان را میشنیدند به اذان گفتن میایستادند تا صدای اذان به دورترین نقاط برسد و مردم از حکم مطلع شوند. اگر هوا ابری و رویت ماه غیر ممکن بود افرادی را به آبادیها و شهرهای نزدیک که افقشان با افق شهر یکی بود و احتمال میدادند آسمان آنجا صاف است میفرستادند تا به رویت ماه اطمینان حاصل کنند. مردم اگر از این راه هم به دیدن ماه موفق نمیشدند به خانه هایشان میرفتند و منتظر حکم مجتهد میماندند.
در صورتی که شب از نیمه میگذشت و دیدن ماه ثابت و معلوم میگشت به وسیله نواختن نقاره دیدن ماه را اعلام میکردند، چنانچه تا سحر دیدن ماه ثابت نمیشد مردم سحری میخوردند و روزه میگرفتند تا اگر ماه رمضان آغاز شده باشد از تکالیف دینی غافل نمانند. اگر تا قبل از ظهر اطلاع مییافتند که ماه رمضان آغاز نشده است روزه را میشکستند در غیر این صورت روزه را ادامه میدادند. (لازم به تذکر است که روزه یادشده را نباید به نیت روزه واجب و روزه اول ماه رمضان به حساب آورد، اگر چنین کنند روزه ای حرام خواهد بود.)
حاجت طلبی در لحظه دیدن ماه نو
از عقاید مردم در مورد دیدن ماه نو آن است که به محض رویت ماه چشمشان را میبندند و سعی میکنند روی قرآن یا نام خدا یا ظرف آب یا سبزه و یا روی زیبا بگشایند و صلوات بفرستند. همچنین عقیده دارند در لحظه دیدن ماه نو هر حاجتی از خداوند طلب کنند برآورده خواهد شد.
در صغاد آباد فارس اگر چهار نفر مومن موفق به دیدن ماه نو شوند متفقا به در مسجدجامع که وسط صغاد واقع شده است میروند و به موذن میگویند: "جار بکش. امشب حتما شب نیت است". موذن هم روی بام یا گلدسته مسجد میرود و با صدای بلند میگوید: "مومنین، ماه نو را دیده اند خود را برای سحری خوردن و روزه گرفتن آماده کنید" اگر هوا ابری باشد و موفق به دیدن ماه نشوند چند نفر را به شهرهای آباده و "قمشه" یا آبادیهای اطراف میفرستند تا از دیدن ماه مطلع شوند.
در اصطهبانات فارس به محض دیدن هلال ماه مبارک رمضان چند توپ شلیک میکنند تا همه مردم باخبر شوند. هر کس صدای توپ را بشنود این اصطلاح را میگوید: "توپ هدر شد، ماه دیده شد."
در جهرم فارس مردم برای دیدن ماه نو به "کوه البرز" که مشرف به شهر است میروند و با دیدن ماه چشمشان را میبندند و آن روی انگشتر فیروزه یا درخت سبز یا آب روان و یا قرآن میگشایند اگر هیچ کدام از این چیزها نبود چشمشان را روی سکه باز میکنند.
در کازرون فارس بعد از دیدن هلال ماه رمضان سه صلوات میفرستند و میگویند: "خدایا یک ماه قدم دار و مبارکی رو همه شیعیون نو شده باشد" یا گویند: "الهی ماه شریف و مبارک و بابرکتی رو همه عزیزون و غریبون نو شده باشد."
پیرمردها بر بام های شهر اراک
مردم اراک وقتی هلال ماه رمضان را میبینند به یکدیگر تبریک میگویند و آرزوی توفیق روزه و عبادت برای خود و دیگران میکنند. اراکی ها نیز هنگام دیدن ماه سعی میکنند چشمشان را روی قرآن یا آب روان بگشایند. بعضی آب روان را روشنایی و بعضی سرگردانی میدانند. عده ای هم ماه را در آیینهای که رو بروی ماه نگه میدارند مشاهده میکنند و دیدن ماه را در آیینه مبارک میدانند. در اراک هنگام رویت ماه رسم است چند پیرمرد به پشت بام یا گلدسته مساجد بروند و اذان بگویند.
در قمصر کاشان برای دیدن هلال ماه رمضان مردم به بام خانه هایشان میروند و با خود یک کلام الله مجید، یک آیینه و یک سینی که داخل آن یک ظرف آب که کمی سبزی خوردن در آن است میبرند. روی فرش رو به قبله مینشینند، آن گاه آیینه را به سمت آسمان میگیرند و آن قدر جا به جا میکنند تا ماه را در آیینه ببینند. به محض مشاهده ماه یک شخص باسواد با صدای بلند سوره یاسین قرائت میکند و دیگران در دل همراه با او سوره یاسین را میخوانند. بعد یک حمد و سه قل هوالله خوانده و چند صلوات میفرستند. سرانجام هر یک از افراد جرعه ای از ظرف محتوی آب و سبزی مینوشند و عقیده دارند خوردن آب و سبزی به آنها نیروی قناعت میدهد و موفق میشوند بدون ناراحتی ماه مبارک رمضان را روزه بگیرند. بعد از این اعمال یک نفر طبل میزند تا اگر کسی ماه را ندیده باشد مطلع شود.
در ضمن در قمصر بازگشودن چشم را بعد از دیدن هلال در صورت سادات شگون میدانند و سعی میکنند وقتی هلال ماه رمضان را دیدند به صورت سید یا سیده ای نگاه کنند. سادات هم وقتی ماه را میبینند به سینه خود نگاه میکنند و صلوات میفرستند.
در تاکستان قزوین پس از رویت ماه نو بر آیینه و قرآن مینگرند کسانی هم که در سینه خال دارند پس از مشاهده ماه به سینه خود نگاه میکنند و معتقدند چون این خال خدایی است برای آنها خوشبختی میآورد. زنانی که بچه ندارند دختر بچه یا پسر بچه ای خوشرو را با خود به بام میبرند و به محض دیدن ماه به روی او نگاه میکنند و از خدا میخواهند که به آنها بچه ای سالم و زیبا عطا کند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سیمرغ]
[مشاهده در: www.seemorgh.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 49]
صفحات پیشنهادی
احکام الهی در ماه ضیافتالله/5 استفتائات رهبر انقلاب درباره رؤیت هلال ماه
احکام الهی در ماه ضیافتالله 5استفتائات رهبر انقلاب درباره رؤیت هلال ماهرهبر معظم انقلاب در استفتائی در خصوص رؤیت هلال ماه فرمودند رؤیت با وسیله فرقى با رؤیت به طریق عادى ندارد و معتبر است ملاک آن است که عنوان رؤیت محفوظ باشد پس رؤیت با چشم و با عینک و با تلسکوپ محکوم به حکمآداب و رسوم مردم قدیم تهران در ماه مبارک رمضان
آداب و رسوم مردم قدیم تهران در ماه مبارک رمضانمردم چگونه هنگام سحر برمیخاستند و چهسان به افطار مینشستند چه میخوردند تا دچار عطش نشوند روابط اجتماعی دچار چه تغییر و تحولی میشد صحبت از روزگاری است &nبرخی آداب و رسوم شیرازی ها در ماه رمضان
برخی آداب و رسوم شیرازی ها در ماه رمضان شیراز- ایرنا- رمضان آغازی دوباره برای صیقلی کردن روح انسانهاست خداوند رمضان را قرار داد تا دوباره خود را بیابی در اعمال یک ساله نظاره کنی و خطاها را بپوشانی بهار قرآن آمد درختان معنویت جوانه زدند قلوب انسانهای پاک آماده لبیک گویهلال ماه شوال غروب فردا قابل رؤیت است
هلال ماه شوال غروب فردا قابل رؤیت است مدیر مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی نجومی گفت ارتفاع هلال برای غروب روز یکشنبه در مناطق شمالی ایران صفر درجه است و هر چه به طرف جنوب حرکت کنیم بیشتر میشود ولی حتی در بهترین نقطه نیز به یک درجه نمیرسد خبرگزاری فارس محمد صالح نجف ااجمالی/ رئیس ستاد استهلال: ماه رمضان ۳۰ روزه و سهشنبه عیدفطر است
اجمالی رئیس ستاد استهلال ماه رمضان ۳۰ روزه و سهشنبه عیدفطر استرئیس ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری گفت احتمال رویت هلال ماه شوال در غروب یکشنبه بسیار ضعیف است ماه رمضان ۳۰ روزه و سهشنبه عیدفطر است به گزارش خبرنگار آیین و اندیشه خبرگزاری فارس حجتالاسلام مروی رئیس ستاد استستاد استهلال رویت ماه شوال در بروجرد تشکیل شد
ستاد استهلال رویت ماه شوال در بروجرد تشکیل شد بروجرد - ایرنا - دفتر امام جمعه بروجرد اعلام کرد ستاد استهلال رویت ماه شوال از امروز یکشنبه در این شهر تشکیل شده است بر اساس اعلام این دفتر یک گروه هشت نفره از انجمن نجوم با برخورداری از بهترین امکانات در برخی از نقاط مرتفع بروجرد ماعزام 12 گروه رصد هلال ماه شوال در استان سمنان
اعزام 12 گروه رصد هلال ماه شوال در استان سمنان سمنان - ایرنا - دبیر ستاد استهلال استان سمنان از اعزام 12 گروه برای رصد هلال ماه شوال در شامگاه یکشنبه در این استان خبر داد محمدحسن پیرچه روز یکشنبه به خبرنگار ایرنا گفت این گروهها متشکل از نمایندگان ائمه جمعه هلال احمر سپاه فنگاهی به آداب و رسوم مردم ورامین در ایام ماه مبارک رمضان
فیسبوک تویتر Google Cloob نگاهی به آداب و رسوم مردم ورامین در ایام ماه مبارک رمضان تهران بزرگ -ایرنا - با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان ورامین نیز همچون سایر شهرهای ایران اسلامی غرق در عطر ماه خدا شده و جای جای این شهرستان قدیمی و مذهبی از برکات این ماه بهره مند شده است هر چند کهنگاهی به کتاب «فرهنگ و آداب روزهداری با غذاهای طبیعی» دانستنیهایی که روزهداران باید بدانند/ در ماه رمضان چه
نگاهی به کتاب فرهنگ و آداب روزهداری با غذاهای طبیعی دانستنیهایی که روزهداران باید بدانند در ماه رمضان چه بخوریم و چه نخوریمکتاب فرهنگ و آداب روزهداری با غذاهای طبیعی که انتشارات سفیر اردهال آن را منتشر نموده کتابی است که بر اساس توصیههای طب سنتی رسم و رسوم روزهداری را شبرخی آداب و رسوم اهالی فارس در ماه رمضان
برخی آداب و رسوم اهالی فارس در ماه رمضان شیراز- ایرنا- مومنین فارس رمضان را که ماه عبادت و بندگی است با خانه تکانی و زدودن گرد و غبار از دیوار خانه ها قبل از ماه مبارک شروع می کنند تا در این ایام برای طهارت بخشیدن به جسم و جان آماده باشند غالب روزه داران یک روز قبل از شروع ماههفت گروه استهلال در سیستان و بلوچستان هلال ماه شوال را رصد می کنند
هفت گروه استهلال در سیستان و بلوچستان هلال ماه شوال را رصد می کنند زاهدان- ایرنا- رییس ستاد استهلال سیستان و بلوچستان گفت هفت گروه استهلال ماه رمضان متشکل از افراد خبره شیعه و سنی در مناطق مختلف استان هلال ماه شوال را رصد می کنند حجت الاسلام غلامرضا عباسی روز یکشنبه در گفت ومدیر مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی نجومی: ارتفاع هلال در روز یکشنبه صفردرجه است/هلال ماه شوال روز دوشنبه قابل
مدیر مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی نجومی ارتفاع هلال در روز یکشنبه صفردرجه است هلال ماه شوال روز دوشنبه قابل رؤیت استمدیر مرکز مطالعات و پژوهشهای فلکی نجومی گفت ارتفاع هلال برای غروب روز یکشنبه در مناطق شمالی ایران صفر درجه است و هر چه به طرف جنوب حرکت کنیم بیشتر میشود ولی ح12 گروه فنی در آذربایجان غربی، هلال ماه شوال را رصد می کنند
12 گروه فنی در آذربایجان غربی هلال ماه شوال را رصد می کنند ارومیه - ایرنا - مدیرکل تبلیغات اسلامی آذربایجان غربی گفت 12 گروه فنی در استان هلال ماه شوال را در غروب روز یکشنبه رصد می کنند حجت الاسلام سید محمد فخری روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود این گروههای فنی بگروه های رویت هلال ماه شوال در کوه مارشنان اصفهان مستقر می شوند
گروه های رویت هلال ماه شوال در کوه مارشنان اصفهان مستقر می شوند اصفهان- ایرنا- مدیر مرکز نجوم آیت الله ادیب اصفهان گفت گروه های کارشناسی رویت هلال ماه شوال از روز یکشنبه در کوه مارشنان از توابع شهر کوهپایه در شهرستان اصفهان مستقر می شوند حسین مزروعی روز شنبه در گفت و گو با خبرنآداب و رسوم چهارمحالی ها در ماه مبارک رمضان/ ازپختن نان کاکولی تا پختن آش های محلی
استانها جنوب چهارمحال و بختیاری گزارش مهر آداب و رسوم چهارمحالی ها در ماه مبارک رمضان ازپختن نان کاکولی تا پختن آش های محلی شهرکرد - خبرگزاری مهر مردم استان چهارمحال و بختیاری براي برپايي ماه مبارک رمضان آداب و رسوم خاصي دارند که از چند روز قبل از ماه مبارک شروع مي شود واستفتائات رهبر انقلاب درباره رؤیت هلال ماه
استفتائات رهبر انقلاب درباره رؤیت هلال ماهتاریخ انتشار يکشنبه ۵ مرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۷ ۴۶ رهبر معظم انقلاب در استفتائی در خصوص رؤیت هلال ماه فرمودند رؤیت با وسیله فرقى با رؤیت به طریق عادى ندارد و معتبر است ملاک آن است که عنوان رؤیت محفوظ باشد پس رؤیت با چشم و با عینک و با تلسکرویت استهلال ماه شوال در منطقه پیغمبران سمنان انجام می شود
استانها مرکز سمنان رویت استهلال ماه شوال در منطقه پیغمبران سمنان انجام می شود سمنان - خبرگزاری مهر دبیر ستاد استهلال استان سمنان ضمن اشاره به پایان ماه مبارک رمضان گفت رویت استهلال ماه شوال در منطقه پیغمبران سمنان انجام می شود به گزارش خبرنگار مهر محمد حسن پیرچه صبح شنبه-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها