واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: روند روبه گسترش زوال جنگل های زاگرس/طلای سبزی که به زغال تبدیل می شود خرم آباد - ایرنا - پدیده زوال و خشکیدگی جنگل های بلوط لرستان حدود پنج سال گذشته بازتاب بسیاری داشته اما به نظر می رسد به رغم این همه هشدار در خصوص گسترش مرگ تدریجی بلوط زاگرس و لرستان، تاکنون راهکار قطعی برای درمان این بیماری ارایه نشده است.
به گزارش خبرنگار ایرنا، نخستین جلسه کارگروه حفاظت و احیای جنگل های لرستان روز پنجشنبه با محوریت بررسی پدیده زوال جنگل های بلوط این استان تشکیل شد تا بازهم عنوان شود که دلیل اصلی این بیماری و درمان قطعی آن تاکنون شناسایی نشده است.
درمانی که پزشکان محیط زیستی از یافت آن عاجزند و چه بسا آنقدر دیر به این فرمول حیاتی بلوط زاگرس دست یابند که همانند نوش دارویی باشد پس از مرگ سهراب.
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان در این خصوص گفت:موضوع زوال بلوط حدود 40 سال گذشته در دنیا آغاز و در سال 77 از اروپا و آمریکا به سمت ایران گرایش یافت.
ˈمجید توکلی ˈ افزود: هم اکنون حدود یک چهارم از جنگل های زاگرس دچار خشکیدگی شده که نمی توان یک عامل قطعی برای این معضل معرفی کرد.
وی ادامه داد: جنگل های زاگرس بسیار حساس بوده و در سال های گذشته مدیریت در موضوع کنترل و درمان زوال بلوط ضعیف بوده است.
وی با تاکید بر ریشه یابی دقیق دلیل پدیده زوال بلوط گفت: دلایل مختلفی از جمله دما، رطوبت، بارندگی، سرعت وزش باد و در مجموع تغییرات اقلیمی عامل کلی بروز پدیده زوال هستند.
وی افزود: بنابر تحقیقات و آنالیز انجام شده توسط دانشگاه تهران، دمای هوای منطقه زاگرس سه درصد، سرعت وزش باد 20درصد و تبخیر تعرق شش درصد افزایش یافته،این در حالی است که میزان بارندگی در این منطقه شش درصد کاهش نشان می دهد.
توکلی گفت: از مهمترین دلایل عنوان شده زوال بلوط زاگرس، مبنی بر مجموعه ای از عوامل بیماری زا و تنش های محیطی است .
وی ادامه داد: در گذشته این عوامل وجود نداشته اما در سال های اخیر تنش محیطی موجب فعال شدن برخی قارچ ها شده که این عوامل منجر به بیماری زغالی شده که در این صورت قابلیت احیا درخت وجود ندارد.
وی با بیان اینکه از پنج میلیون هکتار عرصه جنگلی زاگرس یک میلیون و 200 هزار هکتار خشک شده گفت: 15 هزار اصله درخت در پارک جنگلی شوراب خرم آباد به دلیل کنترل بیماری ، قطع شده است.
وی با اشاره به اینکه در مجموع تاکنون 80 هزار اصله درخت قطع شده گفت: این درختان به رغال تبدیل می شوند.
توکلی ، همچنین نسبت به خشک شدن سایر گونه های جنگلی نیز هشدار داد و افزود: این روزها زوال درختان و درختچه های بلوط زاگرس تنها معضل این منطقه نیست بلکه نمونه هایی از خشکی و زوال ارس، بنه، شم و زالزالک نیز گزارش شده که این گزارش ها زنگ خطری برای حفظ جنگل های زاگرس به شمار می رود.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان نیز گفت: در نقشه پهنه بندی مناطق آلوده این استان، 563 هزار هکتار جنگل بلوط از 10 تا 100 درصد دچار زوال شده است.
ˈمهرداد بهاروندیˈ افزود: از این میزان 22 هزار و 345 هکتار از 25 تا 100 درصد، 28 هزار و 854 هکتار از 50 تا 75 درصد، 195 هزار و 859 هکتار از 25 تا 50 درصد و بقیه جنگل ها کمتر از 25 درصد دچار پدیده زوال شده است.
وی با بیان اینکه بیشترین میزان خشکیدگی در جنگل های پلدختر و کوهدشت مشاهده می شود گفت: سازمان جنگل ها و مراتع کشور سه دستورالعمل استفاده از گونه مقاوم، نهال کاری و قطع درختان بیمار را به استان های دچار این پدیده پیشنهاد کرده که این فعالیت ها در لرستان نیز در دست اقدام است.
به هرحال به نظر می رسد زمان ارایه آمار در خصوص گستردگی و سطح زوال بلوط زاگرس به پایبان رسیده، و امروز باید با اقدامات کارشناسی و منسجم تری، نسبت به تعیین تکلیف دلایل بروز این پدیده و معرفی عامل اصلی این معضل اقدام شود.
امروز طلای با ارزش زاگرس به راحتی به زعال تبدیل،و در سبد فروش قرار گرفته و ضروری است مسوولان و مردم دقت نظر بیشتری نسبت به این زخم بزرگ زاگرس داشته باشند.
7269/630/640
04/05/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]