تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 28 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):حقّ فرزند بر پدر ، آن است كه نام خوب بر او بگذارد و او را خوب تربيت كند و قرآن به...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1841983646




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

تلاش کردم فرم و مفهوم فاوست را جهانی کنم


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

فیسبوک تویتر Google+ Cloob در گفت وگوی تفضیلی ایرنا با حمیدرضا نعمتی ؛ تلاش کردم فرم و مفهوم فاوست را جهانی کنم تهران - ایرنا - کارگردان نمایش فاوست می گوید: فاوست نمایش ِ او بسیارعملگرایانه رفتار می کند و بر خلاف فاوست یوهان ولفگانگ فون گوته منفعل نیست.


نمایش فاوست، آخرین کار گروه تئاتر شایا به نویسندگی و کارگردانی حمیدرضا نعیمی و بازیگری رضا بهبودی، بهنار نازی، یعقوب صباحی، فروغ قجابگلی است.
وی در فاوست کوشیده از سبکی منحصر به فرد در نمایش استفاده کند و طرحی نو دراندازد. گفت و گوی پیش رو حاصل گپ و گفت خبرنگار ایرنا با این کارگردان تئاتر دقایقی پیش از اجرای نمایش فاوست در تالار وحدت است.

** س : آقای نعیمی فاوست که روایتگر رابطه خدا، انسان و شیطان است آیا به لحاظ مضمون برای شما جالب بود؟ یا اینکه فرم و ساختار روایی و داستان سبب شد به فکر اجرای تازه ای از این اثر بیافتید؟
- داستان و کاراکتر فاوست پراز رمز و راز و روایت های متفاوت در طول تاریخ بوده است. از اولین باری که فاوست در ادبیات اروپا شناخته شد تا به حال از جذابیت واعتبار زیادی به ویژه نزد مردم آلمان برخوردار بوده است و البته مرگ فجیع او را هم در ارتباط با ارواح و نیروهای شیطانی روایت می کردند. اول بار کریستوفر مارلو این نمایشنامه را نوشت.
به نظر من اثر گوته به نسبت اثر مارلو بسیار جذاب تر و پیچیده تر و دارای اندیشه ای بسیار متعالی تر است چنانچه مدرنیته در ادبیات با فاوست گوته در دویست سال پیش آغاز می شود و گذشته از یک داستان بسیار جذاب و عشق شریف میان دختری به نام مارگریت و فاوست که به یک فاجعه ختم می شود، داستان پردازی بسیار دقیق انجام شده و برای هر مخاطبی دل انگیز است. اما چیزی فراتر از داستان در نمایش که مثلث خدا، انسان و شیطان باشد مطرح است. ماجرای این مثلث همین حالا جزو مباحثی است که در ادبیات نمایشی جهان بسیار به آن پرداخته می شود و در تحلیل و تفسیر فاوست گوته تا به امروز بیش از 200 کتاب به رشته تحریر درآمده است.
هم خود داستان و هم فکر و اندیشه اثر برای من جذاب بود ضمن اینکه فرم روایی و ساختاری که در بخش اول داستان گوته است برای من جذاب بود. فاوست گوته آن طور که می دانید از دوبخش تشکیل شده است. بخش اول شامل قرارداد فاوست با شیطان و فروختن روح خود به اوست و در بخش دوم فاوست از مفیستو می خواهد که او را به قعر تاریخ ببرد و آن بخش برای من خیلی جذاب نبود و رمانتیسیسمی که در بخش دوم این اثر وجود داشت به نظر من جایگاهی برای مخاطب قرن بیست ویک نداشت و من در واقع این بخش را حذف کردم و در فاوست من وقتی مفیستو به فاوست می گوید دوست داری به قعر تاریخ بروی و هلن و سزار و... را ببینی او پاسخ منفی می دهد و در واقع میلی به دیدن گذشته ندارد.
برای من پیدا کردن دلیل کشته شدن مارگریت اهمیت داشت و فاوست در نمایش من به این نتیجه می رسد که بیکاری عامل کشته شدن مارگریت بوده و اگر آدمها کار داشته باشند بسیاری از فجایع اتفاق نمی افتد بنابراین شروع به ساختن دنیا می کند تا به عصر امروز می رسد.

**س : این مباحث را خودتان وارد ماجرای فاوست کردید؟
- بله . کاملا از بخش دوم من خلاف مسیری را رفتم که در اصل داستان گوته می بینیم.در اثر گوته فاوست تا پایان نمایشنامه همچنان عافیت طلب است. فاوستی که من سعی کردم خلق کنم و به روی صحنه بیاورم در انتها دیگر عافیت طلب نیست و در پی کشف حقایق است بنابراین از عافیت طلبی دست بر می دارد و در پی نجات مارگریت های دیگری می رود و می کوشد به مردم کمک کند تا به آزادی، فرهنگ و هنر دست یابند و دنیا را با قدرتی که مفیستو در اخیار او قرار می دهد دچار دگرگونی می کند.

**س: اتفاقی که در فاوست شما می افتد و تماشاگر نمی تواند آنرا فهم کند این است که با وجود اینکه فاوست شما در انتها آدم خوبی شده ولی جهنم انتظار او را می کشد و دیگر اینکه چگونه می شود کسی روحش را به شیطان بفروشد در حالیکه زندگی اش را وقف خوشبختی نوع بشر کند؟
- بینید در نمایشنامه گوته ، فاوست با اینکه عافیت طلب است فکر می کنم سه صحنه مانده به پایان نمایشنامه یک آن به ساختن دنیا و رفاه برای انسانها روی می آورد و پس از آن روح مارگریت از بهشت نزد او می آید و می گوید توبه کن تا به بهشت پای بگذاری و فاوست هم توبه می کند و به بهشت می رود. این پایان خوش برای من خیلی جذاب نبود به این دلیل که فکر می کردم به درد همان دوران رمانتیسیسم گوته می خورد.

**س: دوست داشتید داستان را مقداری پست مدرن کنید؟
- نه اصلا دغدغه من این نبود و در واقع اقناع تماشاگر برایم اهمیت داشت. به جای اینکه به طور مشخص نشان بدهم که فاوست توبه می کند و به بهشت می رود فاوستی را نشان دادم که ازعافیت طلبی و لذت جویی خودش دست می کشد و شروع می کند به تلاش برای ابنای بشر به امید اینکه بتواند بشر را از تمامی جهل ها ، خشونت ها و بدی ها نجات بدهد تا دیگر کسی به جرم عاشقی کشته نشود.
فاوست نمایش من بسیار عملگرایانه رفتار می کند و بر خلاف فاوست گوته منفعل نیست اما در پایان وقتی به این می رسد که حالا برای یک معامله دیگر باید حرکت دیگری را انجام بدهد و در واقع زانو بزند و توبه کند یک سوال مطرح می کند که آیا می شود به داد دوزخیان رسید و آیا می شود در دوزخ هم کاری کرد و این حرکت به نظر من بسیار ارزشمند است و حالا در ذهن تماشاگر، دیگر فاوست، فاوست رستگاری است.
امام علی (ع) یک جمله ای دارد که خیلی دوستش دارم ، می فرماید: خدایا من تو را فقط به خاطر خودت ستایش می کنم چه وارد بهشت شوم چه دوزخ چرا که برای من تو اهمیت داری و این نشان دهنده بزرگی این انسان است که چگونه ورای همه مرزها فکر می کند. فاوست من برای خدمت به خلق دوزخ را به جان می خرد و آیا این نوعی از شهادت نیست؟ ممکن است تماشاگر این نگاه را نپسندد ولی من ترجیح دادم این نگاه را با مخاطب خود در میان بگذارم.

**س: ولی با تمام احترامی که من به عنوان تماشاگر برای نمایش شما قائلم باید بگویم که پایان داستان برایم قابل هضم نبود.
- روی درست بودن پایان بندی نمایش اصراری ندارم و نمی گویم که بی نقص است اما تئاتر یک مخاطب فعال دارد و مثل تلویزیون مصرف کننده صرف نیست. من تاویل خودم را از اثری ارائه دادم که آن تاویل از اثر ماقبل خودش بوده است.

**س: فاوست نمایش شما بر خلاف فاوست گوته خیلی معصوم و ترحم برانگیز است و تغییر شخصیت او را پیش و پس از فروش روحش به شیطان احساس نمی کنیم. در واقع از آغاز نمایش که از تردید فاوست شروع می شود تا پایان، او شخصیتی ثابت دارد و ما شاهد تغییر شخصیت در او نیستیم و شاید این از اینجا ناشی می شده که فاوست شما قرار نبوده با فروش روحش به شیطان آدم بدی باشد.
- من تمام تلاشم را کردم که فاوست رشد شخصیتی داشته باشد چرا که در ابتدا انسانی را نشان می دهم که با مردم میانه ای ندارد ، خودش را محق می داند و دیگران را به نادانی متهم می کند و با آنها ارتباط برقرار نمی کند و دیگران نیز او را نمی پذیرند اما به محض اینکه این قرار داد را با شیطان می بندد وارد جامعه می شود و سعی می کند با آنها دیالوگ برقرار کند و به آرامی عاشق آدم های جامعه اش هم می شود.
او ابتدا برای دانایی آدمها هیچ تلاشی نمی کند چرا که ناامید شده و فقط سعی می کند بگوید که من فهمیده ام ولی وقتی که دچار عشق می شود برای تحصیل آن دست به عمل می زند و در پایان دنبال راهکار می گردد و از آن زمان به بعد ما با فاوستی عملگراتر مواجه ایم اما صرفا قصد ساخت یک فاوست معصوم را نداشتم چرا که بعد از یک مدت که دنیا را می سازد می بینیم که دچار نوعی خودبزرگ بینی هم می شود و برای همین با کارگرها خیلی حیوانی رفتار می کند و حتی نزدیک است یکی از آنها را بکشد و در پایان وقتی می خواهد با خدا حرف بزند خودش را در حد و اندازه خدا می بیند و در نهایت هم مشاهده می کنیم که اصلا نمی تواند در حد خدا باشد.

**س: در فاوستی که شما خلق کردید رگه هایی از سوسیالیسم دیده می شود.
- من نقد سوسیالیستی کردم و از ابتدای نمایش بدون اینکه بخواهم در ورطه شعار بیافتم علیه کاپیتالیسم هم حرف می زنم بحث سرمایه در نمایش من به گونه ای مطرح می شود.

**س: نمایش به سبک موزیکال از دستاوردهای هنر آمریکایی برای فرهنگ عامه است و در اوایل قرن بیستم خیلی رونق داشته است. خیلی از تئاترهای برادوی در مقطعی از زمان به سبک موزیکال اجرا شده اند. تماشاگر ارتباط خیلی خوبی با این سبک از تئاتر برقرار می کند و در انتقال مفاهیم بسیار موثر است. فکر می کنم علت استقبال از نمایش شما در حالی که مصادف با ماه رمضان و مسابقات جام جهانی شد همین مسئله باشد.
- من استقبال از این نمایش را پیش بینی می کردم چرا که گروه نمایشی شایا پس از اجرای سی اثر نشان داده که همیشه از استقبال مخاطب تئاتر برخوردار بوده اما به طور کلی این شکل از تئاتر را به شدت می پسندم چرا که هم در فرم و هم در محتوا برای تماشاگر دارای ارزش هایی است. من جای چنین تئاتری را در هنر کشورمان خالی می دیدم و در چند اثر اخیرم سعی کردم این شکل از تئاتر را تجربه کنم.

**س: در ایران تئاتر موزیکال خیلی به ندرت اجرا شده است
- بله . ما سعی نکردیم اجرای این نمایش شبیه کارهای برادوی باشد و بدون اینکه بخواهم مستقیم از آنها تاثیر گرفته باشم خواستم شکلی از تئاتر را به روی صحنه بیاورم که هر چیزی سر جای خودش بتواند لحظه ای خاص را خلق کند. اگر دقت کرده باشید در کارهای من هیچ صحنه ای شبیه صحنه دیگر نیست.
صحنه والنتاین با یک فرم و شکل خاصی که بازیگران نقاب خوک بر چهره زده اند اجرا می شود و صحنه گیوتین با صدای گیوتین و افتادن گوی ها که نماد سرهای از بدن جدا شده به شکل توپ هستند و صحنه فاوست و مارگریت روی سن گردان با میزانسن های در حال حرکت به اجرا در می آیند و هر کدام شکلی متفاوت دارند.

**س: قبل ازاینکه به طراحی صحنه برسیم درباره زبان اپرا می خواستم بدانم که چرا به زبان خارجی اجرا می شدند؟
- دو تا از اپراهای ما به زبان آلمانی و دو تای دیگر به زبان ایتالیایی هستند. در زبان فارسی واژه ها خیلی خطرناک هستند چرا که باید حروف پ، ژ، خ و حروفی از این دست را در انتخاب کلماتمان به طور کامل کنار بگذاریم و اکتاوهای صدا که باید کاملا به سمت بالا برود توسط این حروف پایین می آیند و اساسا نوشتن اپرا به زبان فارسی بسیار دشوار است.

**س: اپرا خیلی به پیش بردن روایت نمایشی کمک کرده بود.
- بله . چون تنوع شنیداری ایجاد می کند.

**س: همه بازیگران ایرانی بودد؟
- همه ایرانی هستند ولی گروه موسیقی ما گروه اپرای مشترک ایران و اتریش است .

** س: از نظر من به عنوان یک تماشاگر عادی تئاتر، موسیقی خیلی به نمایش شما کمک کرده است.
- با شما موافقم

**س: گوی ها در نمایش شما نماد چیست؟ من رابه یاد گوی هایی انداخت که جادوگران استفاده می کنند.
- ما طی سالها همکاری خوبی با استاد رضا مهدی زاده داریم صادقانه باید بگویم خیلی فراتر از آن چیزی که در طراحی صحنه های تئاتر ما وجود دارد به این مقوله پرداخته ایم. ما ساعت ها و روزها با یکدیگر گفت وگو می کنیم و سعی داریم داشته هایمان را خیلی زود کنار بگذاریم و به دنبال نداشته هایمان برویم. ما یک جمله کلیدی داریم که ما به داشته هایمان خیلی ایمان نداریم اما به نداشته هایمان درتئاتر خیلی ایمان داریم و بر این اساس همیشه روح کشف و جست و جو در ما وجود دارد و برای همین طرح اولیه فقط راهگشای ما برای رسیدن به طرح نهایی است.
در شروع طرح های زیادی از سوی مهدی زاده مطرح شد و برخی از آنها آنقدر خوب و فعال بودند که می شد سراغشان رفت اما ما باز به دنبال بهترین ها بودیم. وقتی که به فلسفه حرکت رسیدیم دقت کردیم که تمام کاراکترهای نمایش در خلأ قرار دارند و به طور مشخص نه بین زمین و نه میان آسمانند و یک جور حرکت شناور دارند که آنها را عملگرا می کند و این در خلاء بودن سبب می شود که آنها هر لحظه در جایی باشند و حالت سکون نداشته باشند و بر این اساس چیزی که می توانست بیش از همه به ما فرم بدهد دایره بود . می دانید که دایره تنها شکل هندسی است که در آن حرکت وجود دارد.
در واقع هیچ کاراکتر منفعلی در نمایش ما وجود ندارد. همه در حال کار کردن هستند. این دایره خودش را آرام آرام در شکل گوی به ما نشان داد و برای تضاد با آن باید چیزی که نماد سکون بود را نشان می دادیم که صندلی ها را در مقابل گوی ها قرار دادیم که خوشبختانه الان که به اثرنگاه می کم می بینم به آن هدف بزرگی که داشتیم رسیدیم. اینکه این طراحی کارگردانی است یا طراحی صحنه باید گفت که مرز میان طراحی صحنه و کارگردانی در نمایش ما کناررفته و اگر شما آن صندلی ها و گوی ها را از نمایش ما بگیرید دیگر هیچ چیز از نمایش ما باقی نمی ماند. به نظرم طراحی صحنه مهدی زاده جهانی است و تئاتر ما باید به خاطر آن به خود ببالد.

**س: نوع چینش بازیگرها به چه شکلی بود؟ آیا دنبال بازیگران خاصی برای این نمایش بودید؟
- از آنجایی که تا این لحظه همه بازی ها را تایید کرده اند باید بگویم که قطعا همین طور است و من همیشه به دنبال بازیگران خاص هستم و بازیگران ناکارآمد و غیرخلاق و خسته و تنبل از اساس در تئاترهای من نمی توانند باشند.
در این نمایش کسانی که سن یا وزن بالاتری دارند به لحاظ فیزیکی در آمادگی عالی قرار دارند و روی صحنه به شدت با طراوت ، سبک و شناور و با انعطاف بدنی بالا حضور دارند و این به خاطر پنجاه روز تمرین سخت یوگا و تایچی است که دراماتورژ بدن ما آقای کامران ساعی پور با بچه ها انجام داد اما آن چیزی که برای من اهمیت دارد ذهن خلاق بازیگر است که خوشبختانه در این اجرا با وجود اینکه رضا بهبودی در نقش فاوست و دکتر دلخواه در نقش مفیستو دیر به گروه پیوستند اما به دلیل توانایی هایشان خیلی سریع به نقش رسیدند و آن روحیه ناب بازیگر که در جمع باید از آن برخوردار باشد و در واقع فداکاری و سخت کوشی و تعامل است در این دو عزیز وجود داشت که باعث شد کار خوب پیش برود.
گروه ثابت شایا همه آمدند و سعی کردند یک اثر متفاوت را در پرونده خودشان برجای بگذارند. من از اولین روز به دوستان بازیگر گفتم ما با اینکه یک بار در سال 89 این نمایش را در مدیوم یک تالار کوچک مثل تالار چهارسو اجرا کردیم تمام آن ایده ها و طرح ها را کنار گذاشتیم و حالا برای مدیوم تالار وحدت طراحی متفاوتی کردیم بنابراین شما هم باید متناسب با طراحی جدید بازی کاملا متفاوتی ارائه بدهید که خوشبختانه این کار انجام شد و کار بازیگران برای من قابل ستایش است.

** س: فاوست زبانی جهان شمول دارد. آیا اجرای خارجی هم خواهید داشت؟
- اساسا با موضوعاتی در تئاتر سروکار دارم که جهانی است و براین اساس سعی می کنم فرمی که انتخاب می کنم هم استانداردهای یک کار جهانی را داشته باشد و حتی اگر کسی دیالوگ ها را نفهمد اما بنشیند و 120 دقیقه نمایش را تا انتها دنبال کند و از آن لذت ببرد. تماشاگران آلمانی با وجود اینکه اصل اثر برایشان آشنا بود اما دیالوگ ها رانمی فهمیدند ولی آمدند و کار را با لذت تماشا کردند و گفتند ما شگفت زده شدیم چرا که اجرایی از فاوست را به این شکل تصور نمی کردیم. در واقع تفاوت و تنوع نمایش ما آنها را شگفت زده کرده بود. من برای تئاتر تماشاگر خاص و عام قائل نیستم و معتقدم همه تماشاگران تئاتر خاص هستند چون کسی که برای فرهنگ هزینه می کند و وقت می گذارد و برنامه ریزی می کند تماشاگر تلوزیون نیست.
کسی که جام جهانی را نادیده می گیرد و در شرایط سخت ماه رمضان صندلی های تئاتر را پر نگه می دارد برای فصلی از اندیشه هزینه کرده و تماشاگر خاص است. اما برخی تماشاگران متخصص هستند و برخی غیر متخصص، تماشاگر غیرمتخصص کسی است که دغدغه فرهنگ دارد ولی ممکن است با خیلی از اصول کارشناسی تئاتر آشنایی نداشته باشد. تک تک این تماشاگران برای من قابل احترام هستند و ما خودمان را از این جهت بدهکار تماشاگرانمان می دانیم.

از اینکه با حوصله پاسخگوی سوالات بودید سپاسگزارم.
من هم از تمام اصحاب رسانه و خبرگزاری ها کمال سپاسگزاری را دارم چرا که دردورانی که هیچ گونه هزینه ای برای تبلیغ تئاتر از سوی هیچ ارگانی انجام نمی شود ما به غیر از رسانه ها حامی دیگری نداریم و ما خودمان را جزو خانواده شما می دانیم.
گفت و گو : از جواد فیاض محرمی
فراهنگ**3054**1601**

انتهای پیام /*
ارتباط با سردبير:

[email protected]


تماس بی واسطه با مسئولین





29/04/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 107]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سینما و تلویزیون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن