واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
پایگاه خبری دیلی فاینانس آمریکا؛ آمریکا هنوز به عربستان سعودی نیاز دارد تهران - ایرنا - پایگاه خبری دیلی فاینانس آمریکا نوشت: تحلیلگران اقتصادی در مورد اینکه چگونه عربستان سعودی در سال های آتی اهمیت خود را برای اقتصاد جهان اثبات خواهد کرد، نظرات متفاوتی دارند.
به گزارش گروه اقتصادی ایرنا و به نقل از این پایگاه خبری، در نیمه نخست 2014، آمریکا در تولید نفت عربستان سعودی را پشت سر گذاشت و عنوان بزرگترین تولیدکننده نفت در جهان را از عربستان سعودی ربود. این موفقیت سبب شد این گمان قوت بگیردکه آمریکا با کاهش وابستگی خود به ریاض، بزودی یک صادرکننده نفت خواهد شد و این به نقش رهبری عربستان سعودی در خاورمیانه صدمه می زند.
اما به هر حال حمله گروه داعش به عراق و سوریه، شورشیان بوکو حرام و تداوم دزدی نفت درنیجریه، ناآرامی در ونزوئلا و تداوم خشونت ها در سودان معادلات را تغییر داده است.
آمریکا در آوریل 2014 (فروردین ماه) با تولید روزانه 11.2 میلیون بشکه نفت، رکورد زد. این در حالی است که عربستان سعودی در مارس 2014 (اسفند 92) روزانه 9.69 میلیون بشکه نفت صادر کرده است.
این مقدار افزایش تولید نفت در آمریکا به دلیل کاهش تولید برخی کشورها در نتیجه درگیری های داخلی، تاثیر چندانی بر قیمت نفت نداشت.
داعش با پیشروی های خود، به تنهایی بازارهای نفت را به شدت ترسانده است. این گروه میدان نفتی العمر سوریه با تولید روزانه 75 هزار بشکه نفت و پنج میدان نفتی دیگر در این کشور را گرفته است. همچنین بیش از یک ماه است که کنترل بزرگترین پالایشگاه عراق (بیجی) را در اختیار دارد. این در حالی است که هنوز دردسر از میدان نفتی کرکوک با استعداد 260هزار بشکه نفت در روز دور نشده و کار تعمیر و نگهداری خط لوله کرکوک-سیحون که ظرفیت انتقال 300 هزار بشکه نفت در روز را دارد همچنان دچار وقفه است.
آمریکا ممکن است به لطف تولید عظیم گاز شیل یا گاز محبوس در ماسه های نفتی، استقلال انرژی خود را تقویت کرده باشد، لیکن وضعیت عراق همچنان از پشت به قیمت های نفت خنجر می زند.
شرکت های اکسون موبیل آمریکا و بریتیش پترولیوم در ماه ژوئن (خرداد) شروع به خارج کردن کارگران خود از عراق کرده اند زیرا داعش به پیشروی خود در خاک این کشور ادامه می دهد.
در ماه ژوئن قیمت نفت در بازارهای ترسیده به بالاترین سطح خود از ماه سپتامبر (شهریور 92) رسید، هرچند در ماه ژوییه (تیر) قیمت ها دوباره شروع به کاهش کردند.
آمریکا و عربستان سعودی با چشم پوشی کردن از فعالیت های نامشروع یکدیگر تحت عنوان چشم انداز مشترک و بیزاری مشترک از ایران و القاعده در کنار هم قرار دارند.
سازمان ملل برنامه نفت برای غذا داشت، اما عربستان سعودی در برنامه نفت برای ایمنی پیشگام شد و نفوذ خود در بازار نفت را تقویت کرد.
به هر حال این وابستگی به حسن نیت سیاست خارجی آمریکا ممکن است پیامدهای جدی تری از آنچه آل سعود انتظار دارند، داشته باشد.
کابینه باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا دورنمای مثبتی از دخالت عربستان سعودی در بحرین در طول بهار عربی در آن کشور ندارد و تهدیدهای ریاض علیه تهران به نظر می رسد، تحت تاثیر فشارها کاهش یابد.
همچنین به نظر می رسد رشد عظیم صنعت نفت سنگین در آمریکا موجب کاهش برنامه تولید عربستان شده است.
گفت و گو برای افزایش ظرفیت تولید نفت عربستان سعودی به میزان 2.5 میلیون بشکه در روز متوقف شده زیرا آمریکا ظرفیت و توان تولید روزانه خود را افزایش داده است.
بنابراین، امکان اینکه پادشاه سابق نفت بتواند تولید نفت خود را به 12.5 میلیون بشکه در روز برساند می تواند در معرض خطر باشد و توپ ممکن است از دست اوپک خارج گردد.
اما ست کلینمن رییس بخش تحقیقات انرژی بانک سیتی گروپ آمریکا، اینگونه فکر نمی کند و می نویسد بازار هیچگاه تولید نفت عربستان سعودی را بیش از 10 میلیون بشکه در روز ندیده است... و به نظر می رسد ترکیبی از تردید و احتیاط مورد نیاز است.
منتقدان همچنین اشاره می کنند که عربستان سعودی در طول سالها هیچ کشف جدیدی انجام نداده است.
هفته گذشته با معامله دولت لیبی با شورشیان برای بازگشایی بنادر شرقی این کشور (اس سایدر و راس لانف) که نصف نفت لیبی از این بنادر صادر می شود، اتفاق مثبتی افتاد.
با وجود این خبر خوب، دشوار است افزایش تولید نفت لیبی را چیزی بیش از پایان یک خلا تولید بدانیم.
نفت سنگین آمریکا نشانه کاهش از خود بروز نداده است اما بحران خاورمیانه نیز نشانی از آرامش ندارد. اخبار خوب از ناحیه لیبی ممکن است به تثبیت قیمت ها در زمان حاضر کمک کند لیکن در بلند مدت احتمالا تاثیری بر قیمت ها نخواهد داشت.
داعش اکنون اعلام کرده است که می خواهد روزی به عربستان سعودی حمله کند و خانه کعبه را خراب کند.
به هر حال تا زمانی که آمریکا به مسوولیت ناخواسته خود برای تضمین امنیت این متحد خاورمیانه ای خود پایبند است، عربستان سعودی در موقعیت آشنای مطمئن ترین منبع تامین نفت جهان باقی خواهد ماند.
اقتصام(6)1063**1558
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
22/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]