تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 24 شهریور 1403    احادیث و روایات:  امام رضا (ع):مردم به انجام روزه امر شده اند تا درد گرسنگى و تشنگى را بفهمند و به واسطه آن فقر و بيچا...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها




آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1815575391




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

مجتمع معادن فلات مرکزی بافق ذخیره گاه آهن در دل کویر


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

مجتمع معادن فلات مرکزی بافق ذخیره گاه آهن در دل کویر یزد - ایرنا - مجتمع معادن فلات مرکزی ایران در شهرستان بافق از چهار معدن آنومالی 5a ، آنومالی(1a) شمالی، معادن زاغیها و سنگ آهن چاه گز تشکیل شده است.


به گزارش ایرنا، جمهوری اسلامی ایران هم اکنون با تولید ۳۴ میلیون تن سنگ آهن در سال ۲۰۱۳ میلادی در جایگاه دهم جهان قرار دارد و 1.5درصد از تولید جهانی این ماده را به خود اختصاص داده است.
در این خصوص چندی پیش سفیر ایران در چین در روز دوم کنفرانس آهن و فولاد 2014 چین که در شهر تای وان این کشور با اشاره به جایگاه ویژه فولاد در اقتصاد و صنعت هر کشور، آهن را کالایی راهبردی و یکی از فاکتورهای مورد توجه در زمینه شاخص توسعه یافتگی کشورها برشمرده بود.
مهدی صفری، میزان ذخایر کشف شده سنگ آهن خام را 5.2 میلیارد تن و آهن خالص کشور را 1.4میلیارد تن عنوان کرده و می گوید: با توجه به ارقام ذکر شده، 1.5درصد ذخایر سنگ آهن دنیا در اختیار ایران است و از این حیث ایران جایگاه دوازدهم را در سطح جهان دارا است.
وی ادامه می دهد: هم اکنون مصرف فولاد در ایران حدود 18 میلیون تن در سال بوده که این میزان مصرف بیانگر سرانه ای معادل 240 کیلوگرم است که نشان دهنده رشد شتابان اقتصادی کشور است.
عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن ایران نیز در این کنفرانس به بیان میزان ذخایر قطعی و احتمالی سنگ آهن ایران پرداخته و می گوید: مجموع ذخایر قطعی و احتمالی سنگ آهن ایران 5.1 میلیارد تن است که حدود نیمی از آن معادل دو میلیارد و 496 میلیون و 295 هزار تن ذخایر قطعی شناسایی شده و دو میلیارد و 359 میلیون و 12 هزار تن معادل 46 درصد کل ذخایر سنگ آهن، جزو ذخایر احتمالی هستند.
کیوان جعفری طهرانی، 86 درصد از کل ذخایر قطعی سنگ آهن کشور را معادنی دانسته که بیش از 50 میلیون تن ذخیره دارند.
وی می افزاید: حدود پنج درصد معادن سنگ آهن ایران دارای ذخیره 10 تا 50 میلیون تن، چهار درصد بین یک تا 10میلیون تن و حدود یک درصد از معادن دارای ذخیره ای کمتر از یک میلیون تن هستند و میزان ذخیره چهار درصد از معادن سنگ آهن نیز هنوز به طور قطعی تعیین نشده است.
جعفری طهرانی میزان تولید فولاد کل کشور در سال 94 را 42 میلیون تن پیش بینی کرده و اظهار می کند: پیش بینی تولید فولاد خام در افق 1404 در رقمی حدود 55 میلیون تن است که برآورد میزان سنگ آهن مورد نیاز برای تولید این میزان فولاد 124.5 میلیون تن و میزان سنگ آهن دانه بندی، کنسانتره و گندله مورد نیاز به ترتیب 14.8 میلیون تن،77.2میلیون تن و 72 میلیون تن خواهد بود.
وی، مجموع تولید کنسانتره سنگ آهن در واحدهای دولتی و خصوصی را تا پایان سال 94 با در نظر گرفتن اجرای طرح های توسعه ای این بخش ها چیزی حدود 70.1 میلیون تن عنوان کرده و تولید گندله این بخش ها را تا پایان سال 94 معادل 66.4 میلیون تن برآورد و پیش بینی می کند.
**مجتمع معان فلات مرکزی بافق
از مجموعه های معدنی که تغذیه کننده بخش های فولادی کشور محسوب می شود مجتمع معادن فلات مرکزی ایران در شهرستان معدن خیز بافق است که از چهار معدن آنومالی 5a ، آنومالی(1a)شمالی، معادن زاغیها و سنگ آهن چاه گز تشکیل شده است:
** سنگ آهن آنومالی 5a
بر اساس نتایج تخمینی ذخیره برای مجموع ذخایر قطعی و احتمالی کانسنگ آهن با عیار حد ۳۰ درصد و عیار میانگین ۳9.86 درصد بیش از ۱۸ میلیون تن بوده و به صورت سه توده مجزا شرقی، مرکزی و غربی متمرکز شده است.
عملیات تجهیز و بهره داری از این آنومالی از اسفند سال ۱۳۹۰ شروع شده و میزان کل استخراج بالغ بر ۲۶۶هزار و 275 متر مکعب بوده که میزان باطله برداری ۲۵۳ هزار و 570 متر مکعب و حجم سنگ آهن استخراج شده 12هزار و 705 متر مکعب است.
هم اکنون با توجه به عدم همخوانی بلوک مدل با توده واقعی، اکتشاف تکمیلی این آنومالی در حال پیگیری است.
**سنگ آهن آنومالی ۱a(شمالی)
آنومالی ۱a (شمالی) در فاصله ۲۵ کیلومتری شهرستان بافق با ارتفاع ۱۱۵۰ تا ۱۲۰۰ متر از سطح آزاد دریاها و دارای آب و هوای خشک و صحرایی قرار دارد.
مطالعات اولیه اکتشافی کانسار در سال های ۶۱-۱۹۶۰ از سوی متخصصان آلمان غربی انجام شده و ذخیره استنباطی آهن آن که تا عمق ۶۰۰ متری محاسبه شده بیش از ۲۵۶ میلیون تن با عیار متوسط 28.47 ( بیست و هشت و چهل و هفت صدم) درصد است.
این آنومالی در ۲۴/۴/۱۳۹۱ همزمان با سالروز ولادت مقام معظم رهبری راه اندازی شد.
میزان کل استخراج تا پایان سال ۹۲ برابر ۲،۴۶۴،۳۷۰ مترمکعب بوده که میزان باطله برداری ۲،۱۵۰،۸۶۰ مترمکعب و میزان سنگ آهن ۳۱۳،۵۱۰ مترمکعب است.
با توجه به اینکه در نظر است در این معدن از تکنولوژی کشور اوکراین استفاده شود و لازمه آن داشتن فید ورودی ۳۵ درصد بوده بنابر این سنگ معدن فوق می بایست با سنگ معادن زاغی ها مخلوط شده تا فید مناسب کارخانه مذکور تامین شود.
** مجموعه معادن زاغیها
این آنومالی در حدود 7.3 میلیون تن سنگ آهن با عیار متوسط Fe ،P و FeO، ۴۶، ۰/۴۶و ۱۳ را داراست از ۳ آنومالی ( ۲a,2c و آنومالی ۴) با ذخیره زمین شناسی ۵۰ میلیون تن سنگ آهن با عیار متوسط ۳۰درصد تشکیل شده است .
آنومالی ۲a در فاصله هشت کیلومتری شهرستان بافق قرار دارد و عملیات حفاری آن در چهاردهم مردادماه ۱۳۹۱ مصادف با میلاد باسعادت کریم اهل بیت حضرت امام حسن مجتبی (ع) آغاز شد.
میزان کل استخراج یک میلیون و 637هزار و 201مترمکعب بوده است که ۳۱۲هزار و ۳۲۳ مترمکعب سنگ آهن و یک میلیون و 324هزار و 878 مترمکعب باطله برداری بوده که با توجه به طرح پیشنهادی عملیات استخراج فاز یک در اواخر فروردین ماه ۱۳۹۲ پایان یافته است .
بخشی از سنگ آهن استخراج شده مستقیما دان بندی شده و بخش دیگر با سنگ استخراج شده از معدن آنومالی شمالی برای تهیه فید قابل استفاده در طرح ارائه شده بر اساس تکنولوژی کشور اوکراین مصرف خواهد شد.
**معادن سنگ آهن چاه گز
معادن سنگ آهن چاه گز در مختصات جغرافیایی ۵ً ۲۹ ۵۵ شرقی و ۲۶ً ۰۵ ۳۲ شمالی و در فاصله ۷۵ کیلومتری شهرستان بافق است.
میزان کل ذخیره جمعاً 83میلیون و 100هزار تن و متوسط عیار آهن آن 53.16 (پنجاه و سه و شانزده صدم)درصد است که در دو توده تقریباً موازی شرقی و غربی متمرکز شده است.
معادن سنگ آهن چاه گز در فاصله ۷۵ کیلومتری شهرستان بافق است.
بالاترین عیار مجتمع معدنی فلات مرکزی مربوط به این معدن بوده که با ذخیره 100میلیون تنی از عیار 53درصد برخوردار است.
حجم کل استخراج تا پایان سال ۹۲ برابر هفت میلیون و 132هزار و 877متر مکعب بوده که میزان سنگ آهن استخراج شده ۳۱۵ هزار و 911متر مکعب و حجم باطله برداری شش میلیون و 816هزار و 966متر مکعب است.
با راه اندازی سنگ شکن موبایل در این معدن تاکنون بیش از ۱۲۰هزار تن سنگ آهن دانه بندی تولید شده است.
** 34میلیون تن عملیات معدنی در مجتمع معادن سنگ فلات مرکزی ایران
مدیر عامل مجتمع معادن سنگ آهن فلات مرکزی ایران گفت: در مجموع افزون بر 34 میلیون تن عملیات معدنی در این مجتمع انجام شد.
ˈمحمد مرشدزادهˈ در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه از این میزان 30 میلیون تن باطله و مابقی سنگ آهن پر عیار است، اظهار داشت: همچنین 300 هزار تن سنگ دانه بندی در این مجتمع تولید شده است.
وی با اشاره به اینکه این مجتمع در سال 87 به منظور طراحی، تجهیز و استخراج معادن سنگ آهن در شهرستان بافق ایجاد شده است، افزود: افزایش ظرفیت تولید ،برنامه ریزی و اقدام منظم و مداوم به منظور پیشگیری از وقوع حوادث ناشی از کار و کنترل عوامل زیان آور در محیط کار از اهداف سازمانی این مجتمع است.
مرشدزاده تصریح کرد: با همکاری مقامات ذیربط تلاش داریم که تولیدات این مجتمع را فرآوری نموده و از خام فروشی محصول جلوگیری شود زیرا خام فروشی ضربه سنگینی به صنایع زیربنایی کشور وارد نموده و عمر معادن که ذخایر و پشتوانه صنعت پایه کشورند را کوتاه می کند.
به گفته مدیرعامل مجتمع معادن سنگ آهن فلات مرکزی ایران در این مجتمع چهار معدن آنومالی 5a ، آنومالی شمالی (1a) ، معادن زاغی ها و سنگ آهن چاه گز فعال است در مجموع 550 نفر مشغول به کار هستند.
وی با بیان اینکه معدن سنگ آهن آنومالی 5a در فاصله 80 کیلومتری شهرستان بافق قرار دارد، افزود: معدن یاد شده به صورت سه توده مجزا شرقی، مرکزی و غربی متمرکز شده که عملیات تجهیز و بهره برداری از این آنومالی از اسفند سال 90 در این شهرستان آغاز شد.
** لزوم بهره گیری از تکنولوژی های نوین در تولید مواد معدنی
مرشدزاده با اشاره به اینکه معدن آنومالی شمالی (1a) در فاصله 25 کیلومتری شهرستان بافق واقع شده و ارتفاع آن از سطح دریاهای آزاد یکهزار و 150 تا یکهزار و 200 متر است، ادامه داد: ذخیره آهن تا عمق 600 متری در این معدن محاسبه شده و افزون بر 256 میلیون تن با عیار متوسط 47/28 درصد است.
وی تصریح کرد: مقرر شده در این معدن از تکنولوژی کشور اوکراین استفاده شود و لازمه آن داشتن فید ورودی 35درصد است به همین خاطر باید با سنگ آهن پرعیار معادن زاغیها مخلوط شده تا فید مناسب کارخانه مذکور تامین شود.
وی با اشاره به اینکه معادن سنگ آهن چاه گز نیز در فاصله 65 کیلومتری شهرستان بافق قرار گرفته است، گفت: میزان کل ذخیره این معدن مجموعا 83 میلیون و یکصد تن و متوسط عیار آهن آن 53.16 درصد می باشد که در دو توده تقریبا موازی شرقی و غربی متمرکز شده است.
مرشد زاده همچنین میزان تولید سنگ آهن پر عیار دانه بندی در این معدن را افزون بر 133 هزار تن بیان کرد.
وی ادامه داد: همچنین مجموعه معادن زاغیها متشکل از چهار آنومالی ( 2a,2b,2c,4 ) با ذخیره زمین شناسی 50 میلیون تن سنگ آهن با عیار متوسط 30 درصد است که در فاصله 10کیلومتری شهرستان بافق قرار دارد.
مرشدزاده، با اشاره به اینکه یک دستگاه سنگ شکن موبایل با ظرفیت اسمی 80 تن در ساعت نصب در سال گذشته در این مجموعه راه اندازی شد ، ادامه داد :حجم خرد کنندگی آن با وجود اینکه در مراحل تست و راه اندازی اولیه افزون بر150هزار تن بوده و تا اردیبهشت ماه به 160هزارتن رسیده است.
وی با بیان اینکه ضرورت دارد برای افزایش تولید سنگ آهن به عنوان ماده اصلی تولید فولاد از روش های جدید استفاده شود، تصریح کرد: کمبود آب در منطقه و پایین بودن متوسط عیار در سطح 36درصد در معادن این مجتمع سبب شده تا برنامه استفاده از فن آوری های نوین در دستور کار قرار گیرد.
**یزد بهشت معادن ایران
در این میان استان یزد نیز از این قافله عقب نمانده و با ذخیره بزرگی که در حوزه معدن دارد خود را به عنوان دومین استان معدنی کشور معرفی کرده در در کنار استان کرمان در رأس هرم بزرگ معدنی کشور قرار گرفته است.
با توجه به اینکه استان یزد از شرایط اقلیمی و زیستی مناسبی برخوردار نیست و نمی‏تواند کشاورزی پررونقی داشته باشد، خوشبختانه تشکیلات زمین شناسی این استان ذخایر بسیار عظیم معدنی را در دل خود جای داده است.
این استان یکی از مناطق بسیار غنی کشور از نقطه نظر ذخایر معدنی گوناگون و یکی از پر سابقه‏ترین قطب های معدن کاری و صنایع مربوط به معدن در کشور محسوب می‏شود.
بزرگترین قطب های معدنی آهن کشور از جمله سنگ آهن چغارت، سنگ آهن چادرملو و سنگ آهن منگنز دار ناریکان در استان یزد قرار دارد.
همچنین معادن غنی سرب و روی مهدی آباد، کوشک، دره انجیر و منصور آباد و بوکسیت صدر آباد از جمله بزرگترین معادن فلزی استان و کشور به شمار می‏روند.
برآوردها در این حوزه حکایت از شناسایی بالغ بر ۵۰ نوع ماده معدنی در استان بوده که از این میزان تنها ۳۰ نوع قابل بهره برداری است.
در این خصوص رییس سازمان معدن ،صنعت و تجارت استان یزد معتقد است :این استان با این مقدار ذخیره معدنی، بهشت معادن ایران لقب گرفته به گونه ای که سالانه ۳۵ میلیون تن استخراج مواد معدنی در یکهزار واحد تولیدی معدنی فعال را در کارنامه خود دارد .
در برخی از شهرستان های استان یزد معادن حرف اول را در حوزه اشتغال و درآمد می زند به گونه ای که شهرستان هایی همچون اردکان و بافق درآمدزایی و رفع معضل بیکاری را مدیون این نعمت و برکت الهی هستند.
با توجه به سیاست نظام و برنامه های دولت تدبیر و امید مبنی بر لزوم بهره وری و پرورش مواد خام معادن و جلوگیری از خام فروشی که متاسفانه به روش های غیرمتعارف صورت گرفته و یکی از عمده ترین زمینه سازهای ایجاد ریزگردها در ایران شده است هر چه زودتر اصلاح شود و درآمد پایداری برای صنعت کشور بوجود آید.
با توجه به رشد قیمت سنگ آهن طی 10 سال اخیر، بسیاری از مفاهیم در مورد اقتصادی بودن معادن تغییر کرده به طوری که امروزه شرکت هایی هستند که با متوسط عیار 25درصد و حتی کمتر اقدام به تولید فولاد می کنند بنابر این امیدواریم بزودی در ایران نیز بتوان روش های جدید تولید سنگ آهن و فولاد را به کار گرفت و علاوه بر ایجاد صرفه اقتصادی، در روش های تولید نیز تنوع ایجاد و زمینه اشتغال بیشتر قشر بزرگ جویای کار را فراهم کرد. ک/4
1968/616

انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير


[email protected]




19/04/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 243]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن