تبلیغات
تبلیغات متنی
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی
محبوبترینها
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1852285171
چگونه میتوان اوضاع را سامان داد؛ با سیاست خارجی یا اقتصاد مقاومتی؟!
واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
نقدی اقتصادی بر سخنان رئیسجمهور؛
چگونه میتوان اوضاع را سامان داد؛ با سیاست خارجی یا اقتصاد مقاومتی؟!
روز سهشنبه 10 تیر بود که رئیسجمهور حسن روحانی در سخنرانی خود، در جهت حمایت از صنعت، به محورهایی اشاره کردند که بررسی و مرور آنها در این مقاله خالی از لطف نیست.
به این مطلب امتیاز دهید
به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز، چند روزی بود که در ذهن خود مقدمات تحریر یک یادداشت با عنوان «آیا دولت ستون فقرات اقتصاد مقاومتی را رها کرده است؟» را فراهم میکردم. اما هربار بنا به دلایلی این کار به تأخیر افتاد تا اینکه روز سهشنبه 10 تیرماه وقتی سخنان آقای روحانی در روز صنعت و معدن را شنیدم، نتیجه گرفتم که رئیسجمهور حرفهای خیلی خوبی زد، منتها گویا راه را برای رسیدن به مقصد از بیراهه آغاز کرده و اینچنین شد که تصمیم به نگارش این یادداشت گرفتم. البته این جملهی رئیسجمهور هم انگیزهی مضاعفی شد؛ آنجا که با استقبال از نقد منتقدان گفت:
دولت یازدهم خود را خادم مردم میداند و هیچ تصمیم فردی اتخاذ نمیکند و بدون مشورت، آن هم با شورهای چندباره، تصمیمگیری انجام نمیدهد و اگر هم تصمیمی اعلام کرد و اشتباه انجام داد، برای آنهایی که بگویند دولت اشتباه کرده، تواضع نموده و دست آنها را میبوسیم.
1. از نگاه اقتصاد کلان (Macroeconomic view) امروز اقتصاد ایران در شرایط «رکود تورمی» (Stagflation) به سر میبرد؛ رکود تورمی یعنی تلاقی دو معضل تورم و رکود بهصورت توأمان. اگر بخواهیم رکود تورمی را با ادبیات آقای روحانی تشریح کنیم، باید بگوییم رکود تورمی یعنی «چرخ تولید همچنان بهخوبی نمیچرخد!» و «شیب افزایش قیمتها هم آنچنانکه باید ملایم نیست!»
2. در بیان چرایی مبتلا شدن اقتصاد ایران به شرایط رکود تورمی، باید گفت اولاً شرایط اقتصادی ایران بهطور بالقوه آمادگی پذیرش شرایط رکود تورمی را داشته است؛ یعنی «وابستگی دیرینهی اقتصاد ایران به نفت» و «عدم شکلگیری واقعی بخش تولید» باعث شد تا «تحریم نفتی و بانکی» غرب بر بخشهای مختلف اقتصاد ما تأثیر بگذارد. بهطوریکه «کاهش درآمدهای نفتی» در این مقطع و به تبع آن «افزایش هزینهی عرضهی محصولات» باعث تشدید وضعیت نامطلوب رکود تورمی در اقتصاد شد.
میتوان به «رنج نداشتن یک راهبرد و استراتژی مشخص اقتصادی» و فقدان یک «سیاست کلان و برنامهی بلندمدت اقتصادی» اشاره کرد که ما با آن مواجه بودهایم و بعد از ابلاغ «سیاستهای کلان اقتصاد مقاومتی» از سوی رهبر انقلاب، اکنون این خلأ بزرگ، یعنی «نداشتن استراتژی اقتصادی»، برطرف شده است.
3. نگارنده معتقد است در کنار همهی موضوعاتی همچون وابستگی اقتصاد به نفت، بیکاری، تورم بالا، پایین بودن بهرهوری، سیستم بانکی ناکارآمد، نبود نظام مالیاتی منسجم، عدم شفافیت اقتصادی و... که در چند دههی اخیر، اقتصاد ایران از آن رنج میبرده است، اما بالاتر از این رنجها، میتوان به «رنج نداشتن یک راهبرد و استراتژی مشخص اقتصادی» و فقدان یک «سیاست کلان و برنامهی بلندمدت اقتصادی» اشاره کرد که ما با آن مواجه بودهایم و بعد از ابلاغ «سیاستهای کلان اقتصاد مقاومتی» از سوی رهبر انقلاب، اکنون این خلأ بزرگ، یعنی «نداشتن استراتژی اقتصادی» برطرف شده است و اقتصاد ما در هر وضعیت خوب یا بدی هم که به سر ببرد، تنها راه خروج و صعود آن، حرکت در مسیر «تحقق سیاستهای کلان اقتصاد مقاومتی» است.
4. نسخهای که اقتصاد مقاومتی برای خروج از شرایط رکود تورمی و بالاتر از آن برای کاهش وابستگی به نفت میپیچد، اهتمام و توجه ویژه به «تولید داخلی و ظرفیت درونزای کشور» است؛ آنچنانکه رهبری انقلاب بارها بر آن تأکید نموده و حتی در روز بازدید از گروه «مپنا» فرمودند: «ستون فقرات اقتصاد مقاومتی تولید داخلی است. تولید داخلی اگر بخواهد رونق پیدا بکند، یقیناً باید هم به آن کمک تزریق بشود، هم از چیزهایی که مانع رشد آن است جلوگیری بشود، هم برای محصولات، بازار به وجود بیاید، هم واردات محصولات مشابه به یک نحوی کنترل بشود و با محاسبه مورد مراقبت دقیق قرار بگیرد، هم در قراردادهای خارجیای که این مجموعه و امثال این مجموعه دارند، دولت کمک بکند.»
5. هفتهی پیش آقای روحانی در مراسم گرامیداشت روز صنعت، با اشاره به «ناتوانی تولید» در کشور گفت: بنده میخواهم جملهای را بگویم، اما آن را گزنده تلقی نکنید. اگر انرژی را به قیمت جهانی تحویل تولید دهیم، آیا تولید کشور ما قدرت صادرات دارد؟ اگر دروازههای کشور را باز بگذاریم و تعرفه را کنار گذاشته و حمایت از تولید را نیز کنار بگذاریم، آیا تولید کشور ما توان رقابت با منطقه و جهان را دارد؟
وی همچنین با اشاره به شرایط رکود تورمی حاکم بر اقتصاد کشور افزود: امروز در شرایطی هستیم که تولید ما با مشکل مواجه است و مقابله با برخی از این مشکلات وظیفهِی دولت است. ما باید فضای روابط خارجی را مناسب قرار دهیم تا شما راحتتر بتوانید تکنولوژی و مواد اولیه وارد کرده و در زمینهی پولی و مالی تبادل کنید.
6. دولت آقای روحانی و وزرای اقتصادیاش اگر واقعاً به اقتصاد مقاومتی اعتقاد و ایمان دارند و اگر میدانند که «مسیر تحقق اقتصاد مقاومتی از رونق تولید میگذرد» و واقعاً میخواهند «مردانه پای تولید بایستند» و نباید به بیراهه بروند! اینکه رئیسجمهور محترم در یک سال گذشته، محور اصلی برنامههای خود برای رونق اقتصاد را برپایهی سیاست خارجی و کاهش احتمالی تحریمها قرار میدهد و به تعبیری همچنان میخواهد با «افسار سیاست خارجی»، «اسب سرکش اقتصاد» را براند، نشانهی چندان مثبتی به نظر نمیرسد و از آن میشود چند برداشت متفاوت کرد:
الف) برداشت اول این است که اگرچه دولت به رونق تولید اعتقاد دارد، اما تیم اقتصادیاش واقعاً نمیدانند که چگونه میتوانند با تکیه بر ظرفیتهای داخلی تولید را رونق ببخشند.
ب) برداشت دوم: ممکن است در تیم اقتصادی دولت کسانی باشند که واقعاً به اقتصاد مقاومتی و بهبود تولید ملی هم اعتقاد داشته باشند و چگونگی چارهاندیشی برای حرکت در این مسیر را هم بدانند، اما «عدم همگرایی» تیم اقتصادی دولت و غلبهی تفکر افراد دیگر، مانع از ورود جدی افراد موافق به عرصهی تصمیمگیری اقتصادی شده است.
ج) حالت سومی که میتوان برای این موضوع متصور شد این است که همهی اعضای تیم اقتصادی دولت به اقتصاد مقاومتی و کمک به شکلگیری تولید ملی و کاهش وابستگی اقتصاد به نفت اعتقاد دارند! «چگونگی برنامهریزی» برای تحقق این مهم را هم میدانند، اما آنقدر مشکلات و موانع اقتصادی جدی است که «دانستن اینکه چه باید کرد؟» به تنهایی کافی نیست و «عرصهی عمل و اجرا»، که از مهمترین مراحل کار است، اصطلاحاً «گاو نر میخواهد و مرد کهن!» و برداشتن این بار و وزنهی سنگین، «مدیر جهادی» میخواهد که ظاهراً «یک وزیر تکنوکرات سالخورده» نمیتواند مصداق بارزی از این مدیریت جهادی باشد!
7. تأکید مکرر رئیسجمهور محترم بر این نکته که «حتماً باید تحریمها برداشته شود تا تولید و اقتصاد رونق بگیرد» در نقطهی مقابل این نگاه است که اتفاقاً میگوید: «هر جایی که به توانایی تولید دست پیدا کنیم، غربیها مجبور میشوند که تحریمها را بردارند.»
8. آیا میشود از «رونق تولید» سخن گفت، اما نگفت که برای «کاهش هزینههای تولید» چه برنامهی مشخصی خواهیم داشت؟ آیا میشود سنگ «بهبود تولید» را به سینه زد، اما مشخص نکرد که برای «هدایت نقدینگی به سمت تولید» و جلوگیری از حرکت آن به سمت بازارهای سفتهبازی و دلالی و «جذاب کردن بخش تولید برای سرمایهگذاری» مشخصاً چه تصمیماتی اتخاذ خواهیم کرد؟ آیا میشود به امید «پا گرفتن» تولید دلخوش کرد، اما از «چگونگی اصلاح نظام ناکارآمد بانکی» و حذف «آثار ربا» از جامعه سخن نگفت؟… و سؤالات متعدد دیگری که باید دولت محترم «پاسخ مشخص و برنامهی مدونی» برای آن داشته باشد./110
۱۶/۰۴/۱۳۹۳ - ۱۲:۰۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]
صفحات پیشنهادی
سیاست اقتصاد مقاومتی
سیاست اقتصاد مقاومتیهدف از اقتصاد بدون نفت داشتن اقتصادی بدون وابستگی به نفت است اما اقتصاد مقاومتی تحت واژه ی عمیق مقاومت معنا و مفهوم می یابد چکیده اقتصاد بدون نفت و اقتصاد مقاومتی دو طرح مهم ارائه شده در حوزه ی اقتصادی کشورهای دارنده ی اقتصاد تک محصولی و وابسته است این د۱۷ درخواست صنعتگران از روحانی/ محور و مرکز ثقل سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی
با قرائت بیانهای اعلام شد ۱۷ درخواست صنعتگران از روحانی محور و مرکز ثقل سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی محور و مرکز ثقل سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی نیز به گمان صنعت گران تمرکز واقعی برنامه ریزان و سیاست گذاران کلان اقتصادی کشور بر روی همین منابع داخلی با رویکرد برون گرایی استرویکرد سپاه در اقتصاد مقاومتی چگونه است؟
رویکرد سپاه در اقتصاد مقاومتی چگونه است فرمانده تیپ۳۷ حضرت عباس ع استان اردبیل گفت رسالت خطیر سپاه در تحقق اقتصاد مقاومتی بهرهگیری از ظرفیتهای منحصر به فرد داخلی است که میتواند نقطه اتکا حقیقی باشد به این مطلب امتیاز دهید به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز سردار فرهنگ مستعمنابع عظیم معدنی محور سیاست اقتصاد مقاومتی است
نایب رییس خانه معدن منابع عظیم معدنی محور سیاست اقتصاد مقاومتی است تهران - ایرنا - نایب رییس خانه معدن ایران با اشاره به منابع عظیم نفت و گاز و ذخایر فراوان معدنی گفت محور سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی تمرکز واقعی برنامه ریزان و سیاستگذاران کلان اقتصادی کشور برهمین منابع داخلینعمت زاده در بزرگداشت روز صنعت خبر داد ارائه راهکار برای تعیین تکلیف بدهیهای ارزی تولید/ تدوین سیاستهای صنع
نعمت زاده در بزرگداشت روز صنعت خبر دادارائه راهکار برای تعیین تکلیف بدهیهای ارزی تولید تدوین سیاستهای صنعتی بر اساس اقتصادمقاومتیوزیر صنعت معدن و تجارت از تهیه برنامه این وزارتخانه در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی خبر داد و گفت پیشنهاداتی برای تعیین تکلیف چگونگی تسویه بدهی ارزتشریح سیاستهای اقتصاد مقاومتی در وزارت ارشاد
تشریح سیاستهای اقتصاد مقاومتی در وزارت ارشاد جمعی از فعالان رسانهیی در حوزهی اقتصاد با حضور در ساختمان اصلی معاونت امور مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد دربارهی سیاستهای اقتصاد مقاومتی به بحث و تبادل نظر پرداختند به این مطلب امتیاز دهید به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز معاونتعضو کانونعالی کارفرمایان در میزگرد اشتغال و اقتصاد مقاومتی/۱ مجلس از تولید حمایت کند/ اگر کار باشد هیچ کس نمی
عضو کانونعالی کارفرمایان در میزگرد اشتغال و اقتصاد مقاومتی ۱مجلس از تولید حمایت کند اگر کار باشد هیچ کس نمیتواند شرایط غیرمعقول را به کارگر تحمیل کندعضو شورای عالی کار در میزگرد مسائل کارگری با تأکید بر ضرورت حمایت مجلس از تولید گفت اگر کار باشد هیچ کس نمیتواند شرایط غیرمعقتعاون برای گسترش پیرو سیاستهای اقتصاد مقاومتی است
رئیس هیأت مدیره اتاق تعاون مرکزی ایران تعاون برای گسترش پیرو سیاستهای اقتصاد مقاومتی است عظیمی گفت اقتصاد مقاومتی بدون حضور مردم امکان تحقق ندارد و تعاون بهترین بهانه حضور مردم در اقتصاد مقاومتی است ماشاءالله عظیمی رئیس هیئت رئیسه اتاق تعاون مرکز ایران در گفتگو با خبرنگارسیاست های اقتصاد مقاومتی محور کار برنامه ششم است/ اعتبار 250 میلیارد ریالی برای نجات جنگل های زاگرس
سخنگوی دولت اعلام کرد سیاست های اقتصاد مقاومتی محور کار برنامه ششم است اعتبار 250 میلیارد ریالی برای نجات جنگل های زاگرس تهران - ایرنا - سخنگوی دولت با اعلام تخصیص 250 میلیارد ریال اعتبار برای احیا و بهسازی جنگل های زاگرس در جلسه هیات دولت گفت سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی ابلسریعالقلم: ریلگذاری سیاست خارجی و اقتصادی در کشور متفاوت است/ضرورت اجرای نسخه واحد اقتصادی برای تمام دولتها
سریعالقلم ریلگذاری سیاست خارجی و اقتصادی در کشور متفاوت است ضرورت اجرای نسخه واحد اقتصادی برای تمام دولتهااستاد علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی گفت برای آنکه ارتباطات گسترده تجاری با دنیا داشته باشیم ابتدا باید ریلگذاری سیاست خارجی و اقتصادی را همسو کنیم و در عین حال کشوری دفارس گزارش میدهد جای خالی ۳ شاخص کمی در سیاستهای اقتصاد مقاومتی وزارت نفت
فارس گزارش میدهدجای خالی ۳ شاخص کمی در سیاستهای اقتصاد مقاومتی وزارت نفتبا توجه به اهمیت حیاتی صنعت نفت و گاز در اقتصاد ایران و نقش بیبدیل این صنعت در ایجاد درآمد برای کشور درباره مقاوم کردن اقتصاد ایران در حوزه نفت و گاز باید شاخصهای دقیقی استخراج و ارائه شود تا بر اساس اینسیاستهای كلی اقتصاد مقاومتی
سیاستهای كلی اقتصاد مقاومتی اقتصاد مقاومتی خواهد توانست در بحرانهای رو به افزایش جهانی الگویی الهامبخش از نظام اقتصادی اسلام را عینیت بخشد و زمینه و فرصت مناسب را برای نقش آفرینی مردم و فعالان اقتصادی در تحقق حماسه اقتصادی فراهم کند به این مطلب امتیاز دهید به گزارش سرویس اقتباهنر:سیاست مقاومتی تحول غیرقابل اجتناب در اقتصاد است
باهنر سیاست مقاومتی تحول غیرقابل اجتناب در اقتصاد است ملارد - ایرنا - نایب رییس مجلس شورای اسلامی گفت سیاست مقاومتی یک تحول غیر قابل اجتناب در اقتصاد کشور است به گزارش ایرنا محمد رضا باهنر نایب رییس مجلس شورای اسلامی روز دوشنبه به مناسبت روز ملی اصناف در جمع مسوولان رؤسایچکیده اخبار اقتصادی امروز عوامل کاهش شاخص بورس به روایت توکلی/افزایش ۳۰درصدی قیمت جدید خودروهای پرتولید/ مقایس
چکیده اخبار اقتصادی امروزعوامل کاهش شاخص بورس به روایت توکلی افزایش ۳۰درصدی قیمت جدید خودروهای پرتولید مقایسه قیمت خودروهای داخلی با برخی خودروهای خارجیانتقاد پورابراهیمی از عدم دفاع وزیر اقتصاد از منافع سهامداران در بورس استقبال مدیرعامل بانک ملی از نرخ جدید سود تسهیلات کاهشواردات بیرویه محصولات کشاورزی با تحقق اقتصاد مقاومتی مغایرت دارد
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس اظهار داشت واردات بیرویه محصولات کشاورزی با تحقق اقتصاد مقاومتی مغایرت دارد اقتصاد مقاومتی با چتر حمایتی دولت از تولیدکنندگان داخلی در گرو توسعه کشاورزی و کاهش وابستگی به واردات و استفاده از ظرفیتهای داخلی تحقق خواهد یافت علی ایرانپور عضو کمیسمقدم: سیاستهای اقتصاد مقاومتی در وزارت نفت تدوین شدهاست
مقدم سیاستهای اقتصاد مقاومتی در وزارت نفت تدوین شدهاستمعاون پژوهشی وزارت نفت گفت سیاستهای اقتصاد مقاومتی در وزارت نفت تدوین شدهاست که شامل دو بحث اساسی ارتقای توانمندی علمی و آموزشی کارکنان صنعت و رویکرد فناوری در اقتصاد دانش بنیان در حوزه نفتی است به گزارش خبرنگار گروه دانماه رمضان چگونه بر اقتصاد کشورهای مسلمان تاثیر می گذارد؟
ماه رمضان چگونه بر اقتصاد کشورهای مسلمان تاثیر می گذارد اقتصاد > اقتصاد کلان - آرش پورابراهیمی ماه رمضان بر فعالیت های اقتصادی از جمله معاملات بازار بخش مواد خوراکی و حتی بازارهای مالی تاثیرگذار است آرش پورابراهیمی نخستین نشانه ها از هلال ماه رمضان ماه مقدس مسلم-
اقتصادی
پربازدیدترینها