واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
هشدار؛ میراث نیاکانمان را آب نبرد - سیفعلی موسی زاده چندی پیش خبر کشف جام زرین به همراه دهها قلم اشیای باستانی نفیس در مشکین شهر در شمال استان اردبیل از قاچاقچیان میراث فرهنگی منتشر شد.
این جام زرین که از آن بعنوان همتراز و هم ارزش با ˈجام مارلیک ˈ و جام ˈحسنلوˈ یاد می شود به همراه یک جام نقره ای و 300 قلم ظرف و اشیای قدیمی توسط نیروهای اطلاعات سپاه کشف و ضبط و سه نفر نیز در این رابطه دستگیر شده اند.
این آثار گرانبها از یک منطقه که در زبان محلی به آن ˈقزل تپه ˈ ( تپه طلایی ) می گویند و دارای قدمتی بیش از هشت هزار ساله می باشد بیرون آورده شده و گویا قاچاقچیان برای بدست آوردن آن حتی از ابزار آلات سنگین استفاده کرده و آسیب هایی نیز به جام زرین وارد کرده اند.
در گذشته از جمله در زمان طاغوت نیز اشیای عتیقه از این محل کشف و به صورت قاچاق سر از موزه ها ی کشورهای اروپایی درآورده اند.
اینکه در کشور ما در بسیاری اوقات در کشف آثار باستانی و حفر آن زودتر از باستانشناسان و ارگان های مسوول، قاچاقچیان میراث فرهنگی پیشقدم شده و میراث فرهنگی کشور را به غارت می برند ، امری تکراری و تاسف برانگیز می باشد.
در این ماجرا این سووال مطرح می شود که چرا در گمانه زنی در باره وجود آثار باستانی، سازمان های مسوول ما اینقدر ضعیف عمل می کنند ، یا اگر اینگونه نبوده و برخی عوامل دیگر در شناسایی و حفاری ها دخیل است چرا به صورت شفاف بیان نمی شود ، گرچه به نظر می رسد که هر توضیحی در این زمینه نخواهد توانست توجیه گر تعلل و در آسیب قرار گرفتن تاریخ یک ملت باشد.
چگونه است که قاچاقچیان نه چندان متخصص موفق به گمانه زنی ، حفر و کشف نفیس ترین اشیای باستانی از منطقه ای در مشگین شهر می شوند اما دستگاههای ذیربط با دهها متخصص و باستان شناس در این زمینه موفقیتی کسب نکرده و یا اگر هم اطلاعاتی در باره این مکان ها و ذخایرآن دارند اقدام اساسی در کشف و حفاری آن انجام نمی دهند.
اما موضوع دیگری که نگرانی ها در باره منطقه قزل تپه را بیشتر می کند زمزمه ها و اخباری است که این روزها از زبان برخی ها شنیده می شود که انسان آرزو می کند که واقعیت نداشته باشد.
گفته می شود این تپه و منطقه ای که این اشیای نفیس تاریخی از آن بدست آمده در آینده با آبگیری یک سد در حال احداث با خطر زیر آب رفتن روبرو می باشد.
برخی منابع آگاه می گویند در مطالعه و اجرای این سد در مشکین شهر به باستانی بودن منطقه و احتمال وجود تمدن تاریخی در آن توجهی نشده و در صورت آبگیری سد ممکن است این منطقه به کلی زیر آب رفته و بخشی از تاریخ این سرزمین ناشناخته در آب غوطه ور شود.
گویا با بدست آمدن اشیای باستانی اخیر در این منطقه ارگان های فرهنگی به موضوع حساس شده و احتمال این وجود دارد که در آینده شاهد کشاکش هایی بین متولیان احداث سد و میراث فرهنگی باشیم.
آنچه در این میان باید به جد مورد توجه و اقدام اساسی و عاجل باشد شروع حفاری های علمی در این منطقه می باشد تا زوایای تمدن و آثار نهفته در آن کشف و اشکار شود، اقدامی که مدیرکل میراث فرهنگی استان اردبیل وعده آن را داده است.
به هر حال قصد از این نوشتار این است که هوشیار بوده و قدر داشته های غنی خود را که از گذشتگان به ما به یادگار مانده و در واقع هویت تاریخی ماست دانسته و حافظ و نگهبان آن باشیم و در خواب غفلت ، سیل و طوفان ها و طمع قاچاقچیان آنها را از دست ندهیم.
530
رییس مرکز ایرنا در اردبیل
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
04/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 100]