واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
حکمت زندگی در آیه های نورانی تهران-ایرنا-همیشه این برنامه های طنز و خنده نیست که خستگی را برطرف می کند، بلکه گاهی دل های انسان تشنه شنیدن صوت و معانی حکیمانه است تا زنگارها زدوده شده و صفای معنوی به شادابی روحی منجر شود.
به گزارش روز دوشنبه ایرنا، قرآن فارغ از مرجعی معنوی برای تولید محتوی رسانه ای خود واجد ماهیت یا دست کم ویژگی هایی رسانه ای است.
کتابی که راهنما و مرجع رسالت بوده قطعا خود یک رسانا و رسانه است؛ حتی می توان از طریق فهم الگوهای داستانی که درقصص قرآنی یا شیوه بیان روایت وجود دارد به مدل برنامه سازی رسانه ای دست یافت چنانچه داستان سرایان و فیلمنامه نویسان ازاین قیاس بهره برده اند.
اما فارغ از فرم و ساختار بیانی و زبانی، مضامین و حکمت های قرآنی چنان با زندگی و ضرورت های آن آمیخته که نمی توان صرفا به عنوان یک برنامه تلویزیونی یا تامین سرگرمی به سراغ آن رفت.
درسهای قرآن همیشه در تفسیرهای مفسران محدود نمی شود و باید در کنار آن خود قرآن را وارد زندگی مردم کرد؛ حالا که زندگی پرمشغله فردی، اجتماعی در جامعه امروز در کنار غفلت انسان مدرن از این کتاب مقدس و الهی موجب شده تا کمتر به قرآن مراجعه شود این رسالت سازمان صدا و سیما است که این آیه های نور را از قاب کوچک خود منتشر کند تا نورانیت آن برکت زندگی روزانه شود.
گاهی حتی قرائت فقط یک آیه از قرآن روزنه ای به سمت نورانیت و انسانیت می گشاید که می تواند زندگی یک فرد را متحول کند و این کاری است که شبکه یک سیما با برنامه کوتاه «یک آیه» انجام داده است.
کوتاه به مدت یک دقیقه اما عمیق و تاثیر گذاربه مدتی که هر مخاطب از آن تاثیربپذیرد و این آیه ها به آیت و نشانه های سعادت و رستگاری در زندگیش بدل شود.
برنامه یک آیه در واقع یک میان برنامه کوتاه یک دقیقه ای است که هم فرم و هم محتوی قرآن را دریک بسته جمع و جور رسانه ای به یک آیتم مقدس بدل می کند؛ هم سویه زیبایی شناسی آن را در نظرمی گیرد و هم وجوه حکیمانه و اخلاقی اش را تا دل ها و ذهن ها را تسخیر کند.
هم صدای دلنواز قرآن رابا صوت قاریان خوش صدا رامی شنویم و هم مفاهیم و معانی آیه هارامی خوانیم و چه شگفت انگیز است انطباق این آیه ها با نشانه های زندگی امروز؛ گویی اکنون و درهمین لحظه این آیات برای راهنمایی بشر درزندگی روزانه اش نازل شده است.
یکی از تمهیدات هوشمندانه سازندگان این برنامه انتخاب آیه ها متناسب با برخی مناسبت ها و وقایع روز است، مثلا در تهران طوفان می شود و آیه ای درباره نشانه های قدرت خداوند در چرخش و گردش طبیعت می شنویم و نشانه های حکمت الهی را در پس این تغییرو تحولات طبیعی در میابیم.
هر آیه انگار تلنگری است به ما تا خود را و زیست جهان خود را بار دیگر از دریچه چشم قرآنی نگاه کنیم؛ اما آنچه ازحیث رسانه ای یک آیه را به یک میان برنامه متفاوت و جذاب بدل می کند سویه فرمالیستی آن است.
ساختار اجرایی و الگوهای گرافیکی برنامه و پیوند تکنولوژی و ایدئولوژی دریک آیه هم صورتی زیبایی شناسانه به آن بخشیده و هم معنا را در پوسته ای زیبا بر عمق جان می فشاند.
واقعیت این است که سازمان صدا و سیما در تولید برنامه های مذهبی منبع و محتویی غنی دارد اما مشکل در فرم و اجرا و شیوه ارائه این مفاهیم است.
باید بپذیریم که تقدس و غنی بودن مضامین و مفاهیم دینی ما دلیل بر جذابیت ذاتی و خود به خودی یک برنامه مذهبی در رسانه نمی شود.
وقتی یک مفهوم حتی از نوع دینی اش قرار است تلویزیونی شود باید کسوت رسانه ای به تن کرده و ماهیت خود را به زبان رسانه ای پیوند بزند تا به موفقیت دست یابد.
یک آیه بنای خود را بر مبنای این رویکرد قرار می دهد تا رضایت مخاطب را بر رسالت خود مقدم نشمارد؛ اگر غایت یک آیه؛ تربیت مخاطب به واسطه حکمت های قرآنی است اما رضایت مخاطب مقدمه و پیش نیاز رسیدن به این هدف است.
بهره گیری از ظرفیت های گرافیکی و رایانه ای در تبیین و نمایش آیات و حتی مدت برنامه و کوتاه بودن آن واجد ظرافت های روانشناختی است که موجب شده این برنامه کوتاه، تاثیرات بلند و عمیق برمخاطب داشته باشد.
استمراراین برنامه باحفظ کیفیت لازم ورعایت استانداردهای رسانه ای می تواند «یک آیه» رابه یک نشان برنامه های معارفی درشبکه یک بدل کند تا در کنار این شب ها و درسهایی از قرآن در حافظه تلویزیونی مخاطب تثبیت شده و اعتبار یابد.
یک آیه ماهیتی قرآنی دارد و قرآن نه فقط کاربردی حکیمانه در زندگی که واجد خصلتی هنری هم هست؛ چه بسیار افرادی که از طریق صوت زیبای یک قاری قرآن جذب و دلباخته آن شده اند.
سلیقه هنرمندانه ای که در انتخاب قرائت های قرآنی در این برنامه وجود دارد رنگ و بوی زیبایی به آیه بخشیده و آن را معطر کرده است.
گاهی حتی به مدت یک دقیقه یا کمتر ازآن گوش فرادادن به نغمه های قرآنی خستگی جسمی و روحی را از تن به در کرده و به مخاطب انرژی و امید می دهد.
همیشه این برنامه های طنز و خنده نیست که خستگی را برطرف می کند گاهی دل های انسان تشنه شنیدن صوت و معانی حکیمانه است تا زنگارها زدوده شده و صفای معنوی به شادابی روحی منجر شود.
خوشبختانه زیبایی شناسی بصری برنامه با بهره گیری هنرمندانه از تکنیک های گرافیکی در کنار جاذبه های صوتی با پخش قرائت های زیبا به همراه مفاهیم و مضامین حکیمانه موجب شده تا آیه با تکیه بر این سه وجوه ساختاری و محتوایی به برنامه ای قابل تامل بدل شود؛ تاملی که با لذت و آرامشی معنوی همراه است.
اکنون که به بهار قرآن نزدیک می شویم قرآن حضور پررنگ تری درشبکه های تلویزیونی پیدا می کند اما یک آیه فرصت خوبی است که شبکه یک فراهم کرده تا درطول سال شمیم خوش عطر این بهار قرانی به گوش جان مخاطب برسد وحکمت های زندگی در آیه های نورانی به سمع و بصر مخاطبان برسد.
فراهنگ(5)**9187**1588
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
02/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]