واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
منسوجات مردان نمکی از تاریخ نساجی ایران می گویند زنجان - ایرنا - منسوجات کشف شده از چهار مرد نمکی زنجانی، روایتگر تاریخ نساجی ایران می شوند.
به گزارش ایرنا، سال 72 بود که خبری شگفتی همگان را بر انگیخت و توجه تمام باستان شناسان، کاوشگران، انگل شناسان، معدنکاران و مورخان و پژوهشگران جهان را متوجه غاری گمنام در دل یکی از روستاهای دور افتاده زنجان کرد.
مردی نمکی که در غار نمک روستای چهره آباد زنجان مومیایی شده بود، همچون اصحاب کهف از دل تاریخ برخواسته بود تا رازهای بسیاری از تاریخ کهن ایران را بر ملا ساخته و فاش کننده اسرار بیش از دو هزار و 500 سال پیش این کشور باشد.
چهار مرد نمکی که می شد ادعا کرد بخش بسیاری از بافت بدن آنان همچنان سالم باقی مانده بود طی کاوش ها کشف و راهی موزه ها و آزمایشگاه هایی شدند تا راز در دل نهفته خود را اعتراف کنند.
اکنون بیش از 20 سال از آن روزها گذشته و اندک اندک پژوهشگران به فاش سازی مطالعات و یافته های علمی خود می پردازند و در یکی از این گامهای مهم خود به شگفتی بی نظیری از فن پیچیده نساجی ایرانی در دو هزار و 500 سال پیش در عصر هخامنشان دست یافته اند.
خانه ذوالفقاری در زنجان نخستین جایی است که به افشای یکی از این رازهای زیبا و شگفت انگیز می پردازد و از بخش کوچکی از منسوجات مردان نمکی رونمایی می کند.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان می گوید: مجموعه یافته های مردان نمکی برای بسیاری از پژوهشگران و علاقه مندان قابل توجه بود.
یحیی رحمتی منسوجات و لباس مردان نمکی را از اشیای قابل توجه همراه آنان می داند و می افزاید: در کنار تمام اشیا و سفالینه هایی که کنار مردان نمکی معدن چهر آباد زنجان یافت شد، منسوجاتی که متعلق به دو دوره ساسانی و هخامنشی بود شگفتی بسیاری از پژوهشگران را بر انگیخت.
وی مرد نمکی شماره یک را متعلق به دوره ساسانی و مستقر در موزه ملی ایران می خواند و مردان نمکی دو، سه و چهار را متعلق به عصر هخامنشیان و دارای قدمت دو هزار و 500 ساله عنوان می کند.
رحمتی نوع، کیفیت بافت و الیاف به کار رفته در این منسوجات را شگفت انگیز معرفی می کند و وجود چنین پارچه های ارزشمند و زیبایی را نشان دهنده برخورداری مردم آن دوران از فن پیچیده نساجی می داند.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان، می گوید: آنچه که امروز بیش از همه به چشم می خورد کیفیت بافت و تکنیکی است که دو هزار و 350 سال قبل وجود داشت.
به گفته وی منسوجات متعلق به مرد نمکی شماره یک متعلق به دوره ساسانی و دارای عمر یک هزار و 750 سال و مردان نمکی دو، سه و چهار متعلق به دو هزار و 350 سال پیش است.
رحمتی از رونمایی از این منسوجات در همایش باستان شناسی همزمان با روز جهانی موزه و میراث فرهنگی در 29 اردیبهشت امسال خبر می دهد و قدمت، کیفیت فرآوری مواد مورد استفاده در این منسجویات و نقوش طراحی شده در روی برخی از پارچه ها را دارای اهمیت فراوانی برای پژوهشگران و باستان شناسان عنوان می کند.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان از انتخاب مسوول موزه های این استان به عنوان موزه دار نمونه کشوری خبر می دهد و پرستو قاسمی را دارای اطلاعات با ارزشی در مورد منسوجات همراه مردان نمکی می داند.
پرستو قاسمی الیاف به کار رفته در این منسوجات را از دو جنس پشم و مو و یا تلفیقی از هر دو معرفی می کند و تکنیک به کار گرفته شده را بسیار پیچیده و شگفت انگیز می خواند.
وی طناب های همراه مردان نمکی را نیز دارای پیچیدگی خاصی می خواند و از کشف یکی از بی نظیرترین پارچه های قدیمی به همراه مرد نمکی خبر می دهد.
قاسمی به یکی از منسوجات دو لایه با طراحی و بافت ظریف اشاره می کند و نتیجه یافته های تیم آلمانی پژوهنده در این زمینه را یادآور می شود و اظهار می کند: این قطعه پارچه از نظر این پژوهشگران یکی از بی نظیرترین و نابترین پارچه هایی است که تا کنون یافت شده است.
این موزه دار نمونه کشوری می گوید: این پارچه های تاریخی به مدت سه روز در زنجان و در خانه ذوالفقاری در معرض دید عموم قرار می گیرد و سپس به مدت سه روز در تهران و همزمان با همایش باستان شناسی رونمایی و نمایش داده خواهد شد.
وی ادامه می دهد: پس از این همایش این الیاف و پارچه ها به خانه ذوالفقاری بازگشته و برای بازدید پژوهشگران و مخاطبان خاص نگهداری می شود.
قاسمی از نبود فضای مناسب و کافی برای نمایش تمام الیاف، طناب ها و پارچه های همراه مردان نمکی خبر می دهد و نمایش تمام آثار مکشوفه را نیازمند مکانی با مساحت 10 برابر فضای کنونی می داند.
گفتنی است که تا کنون شش مرد نمکی از غار چهر آباد زنجان یافته شده که دو نفر از آنان طی حفاری های غیر اصولی در سالهای نخستین تکه تکه شده و چهار نفر آنان به شکل سالم در موزه خانه ذوالفقاری زنجان و موزه ملی ایران نگهداری می شوند.
با پایان فصل دوم کاوش معدن چهرآباد (مردان نمکی)، مشخص شد مهم ترین دوره استخراج نمک از معدن چهرآباد مربوط به دوره هخامنشی است و تونل های اصلی و بزرگ این معدن در دوره هخامنشی ایجاد شده و در این دوره استخراج نمک در مقیاس بسیار بزرگی انجام گرفته است.
تا کنون دو فصل کاوش در معدن نمک چهر آباد زنجان با همکاری دانشمندان ایرانی و آلمانی انجام شده است.
7319/522
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
25/02/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 118]