واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
صنایع دستی، رونق بخش اقتصاد روستایی همدان-ایرنا- باتوجه به سابقه دیرین صنایع دستی و هنرهای سنتی در اقتصاد روستاها، تقویت و توسعه این بخش از مهمترین راهکارهای اشتغالزایی در روستاها محسوب می شود.
به گزارش ایرنا صنایع دستی روستایی که به نوعی تداعی کننده بخشی از سنت های اصیل ایرانی است، نه تنها موجب اشتغال در روستاها می شود بلکه منبع درآمد مهمی نیز برای خانوارهای روستایی محسوب می شود.
زنان روستایی دوشادوش مردان با تولید صنایع دستی همراه با هنر خاص خود می توانند موجب توسعه اقتصاد خانواده و در بعد کلی آن موجب توسعه اقتصادی روستا شوند.
مردان و زنان روستایی با فعالیت هایی چون کشاورزی و دامپروری به کسب در آمد برای خانواده خود می پردازند اما در فصول سرد سال که کشاورزی و دامپروری راکد می شوند،عامل مهم و اساسی کسب در آمد خانواده روستایی نیز از کار می افتد و اینجا است که نقش با اهمیت صنایع دستی در تداوم کسب در آمد خانواده روستایی مشخص می شود.
از آنجا که اشتغال به صنایع دستی در بسیاری از روستاها، بیشتر در فصول بیکاری صورت می پذیرد، این امر در پیشگیری از مهاجرت فصلی روستاییان به شهرها حایز اهمیت است.
ایجاد اشتغال روستایی افزون بر اینکه از مهاجرت روستاییان به شهر جلوگیری می کند، از اضافه شدن تعداد بیکاران در شهرها نیز می کاهد.
کارشناس صنایع دستی استان همدان لازمه تحقق اشتغال روستایی در این استان را بهره گیری از ظرفیت های هنرهای سنتی و صنایع دستی دانست و تاکید کرد: باید مراکز اشتغال در روستاها تشکیل شوند.
ˈبهجت عباسیˈ افزود: بیشتر فعالان حوزه صنایع دستی استان همدان به ویژه در شهرستان های تویسرکان، نهاوند و ملایر را ساکنان روستاها تشکیل می دهند به طوریکه 80 درصد از اشتغالزایی صنایع دستی شهرستان تویسرکان در بخش روستایی است.
وی اضافه کرد: 21 روستا در سطح شهرستان تویسرکان در زمینه هنر و صنعت مبل و منبت فعال هستند که چنین قابلیتی در هیچ جای کشور وجود ندارد.
وی گفت: 661 کارگاه مبل و منبت در روستاهای اشترمل و جیجانکوه شهرستان تویسرکان فعالیت دارند و 25 درصد از جمعیت روستای سید شهاب این شهرستان به عنوان پایلوت (آزمونه) تولیدات مبل و منبت ، در این حوزه مشغول به کار هستند.
عباسی تصریح کرد: صنایع دستی یکی از سازو کارهای اقتصادی به شمار می آید که برای تولید آن از منابع داخلی مانند نیروی کار، مواد اولیه و ابزار کار که 80 در صد تولید را فراهم می کنند استفاده می شود.
وی ادامه داد: تولیدات دستی تاثیر مستقیمی بر در آمد ناخالص ملی دارد و هر گونه افزایش در میزان تولیدات و بهبود کیفیت در افزایش درآمد ناخالص ملی تاثیر می گذارد.
معاون هنرهای سنتی و صنایع دستی همدان نیز با اشاره به اهمیت حفظ رشته های مختلف صنایع دستی ، از احیا 14 رشته هنرهای سنتی در این استان خبر داد.
ˈعلیرضا قاسمیˈ افزود: نگاه داشت این ارزش ها و سنت های گذشته که همان احیای صنایع دستی است به عنوان دومین منبع در آمد جمعیت بزرگ روستاییان پس از کشاورزی به حساب می آید .
وی ریشه داشتن هنرهای دستی در فرهنگ غنی همدان را از مهمترین اهداف احیای رشته های بومی ثبت ملی شده و در حال فراموشی استان عنوان کرد و افزود: حفظ و نگهداری ارزش های فرهنگی جامعه از مهمترین وظایف این اداره کل است.
وی یادآور شد: نازک کاری چوب، نمدمالی، قفل سازی، مروار بافی، قالی بافی، زین سازی، خراطی، حلبی سازی و چلنگری از رشته هایی هستند که ثبت ملی شده اند.
وی اظهار داشت: برخی از این رشته ها نظیر حلبی سازی و زین سازی در حال منسوخ شدن هستند که برای جلوگیری از این امر، به برگزاری کارگاه های آموزشی رایگان اقدام شده است.
وی با بیان اینکه صنایع دستی هر ملتی که غنای فرهنگی و سابقه تاریخی بیشتری دارد، پر رنگ ترخواهد بود، اظهار داشت: صنایع دستی برگرفته از فرهنگ اصیل یک منطقه در بعد مذهبی و اجتماعی است و متناسب با ذوق و هنر این آثار به اشکال مختلف نمود پیدا می کند.
معاون هنرهای سنتی و صنایع دستی استان همدان با اشاره به اهمیت صنایع دستی در بازشناسی هویت تاریخی هر منطقه ، از برنامه ریزی برای تقویت صنایع دستی این استان خبر داد.
قاسمی با بیان اینکه 250 رشته صنایع دستی در کشور فعال است ،گفت:150 رشته صنایع دستی در استان همدان وجود دارد که 80 رشته آن فعال است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی همدان نیز گفت: رشته های صنایع دستی واجد قابلیت اقتصادی در روستاهای این استان آموزش داده شدند و این مناطق در سال 92 محل برگزاری70 درصد از دوره های آموزشی هنرهای سنتی و صنایع دستی بوده اند.
ˈعلیرضا ایزدیˈ با اشاره به اینکه مواد اولیه و منابع انسانی موجود در روستاها نیز برای انتخاب رشته های آموزشی صنایع دستی بررسی شده است افزود: سال گذشته یک هزار و 100 هنرمند در شهرها و روستاهای این استان 12 رشته صنایع دستی را آموزش دیدند.
وی همچنین از صدور 265 مجوز مشاغل خانگی صنایع دستی در سال گذشته در این استان خبر داد و افزود: حدود 80 مجوز مشاغل خانگی این استان در مناطق روستایی بوده است.
وی با اشاره به اهمیت ایجاد مشاغل خانگی برای هنرمندان صنایع دستی استان به ویژه در مناطق روستایی افزود: هنرمندان با دریافت مجوز می توانند از تسهیلات مشاغل خانگی بهره مند شوند.
وی اضافه کرد: هنرمندان صنایع دستی که متقاضی دریافت مجوز مشاغل خانگی هستند، ابتدا برای تشکیل پرونده باید به معاونت صنایع دستی مراجعه کنند.
وی بیان کرد: سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همدان با صدور مجوز مشاغل خانگی موجب اشتغالزایی در بخش خانگی شده است که این امر تاثیر بسزایی در درآمدزایی افراد داشته است.
ایزدی در ادامه از وجود حدود 17 هزار کارگاه صنایع دستی در استان همدان خبر داد و گفت: بیش از پنج هزار کارگاه صنایع دستی که عمده آنها مبل و منبت و مرواربافی است، در شهرستان ملایر فعالیت دارند.
وی ادامه داد:بیش از 28 هزار نفر در حدود 17 هزار کارگاه صنایع دستی استان همدان فعال هستند و شهرستان ملایر 26 درصد از سهم اشتغال صنایع دستی این استان را به خود اختصاص داده است.
باتوجه به قابلیت های منحصر به فرد روستاها به عنوان محورهای استراتژیک کشاورزی، تولیدات و بخش های مختلف اقتصادی نظیر فرآورده های غذایی و صنایع دستی و نقش انکارناپذیر آن در توسعه و استقلال کشور لذا پرداختن به مسایل و مشکلات روستاییان باید اولویت امور باشد.
همچنین ایجاد فرصت های شغلی جدید در مناطق روستایی کشور در راستای کاهش آمار بیکاری و جلوگیری از افزایش آسیب های مختلف اجتماعی و اقتصادی ضروری است.
7521/576/
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
18/02/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]