تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1838090459
گزارشی دردناک از وضعیت کتابخوانی در ایران
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: گزارشی دردناک از وضعیت کتابخوانی در ایران
آمار میانگین تعداد مطالعه کتاب های غیر درسی 2.7 جلد بوده که این میزان در بین افراد باسواد 3.2 جلد و در میان افراد باسواد اهل مطالعه 6.2 جلد کتاب بوده است. میانگین زمان مطالعه برای باسوادان روزانه 18.42 دقیقه و برای افراد باسواد اهل مطالعه 35.15 دقیقه است.
کد خبر: ۳۹۸۳۸۰
تاریخ انتشار: ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۰۷:۴۷ - 06 May 2014
عادت به مطالعه در بین افراد جامعه یکی از معیارهای توسعه فرهنگی است. یکی از فاکتورهای اثرگذار بر عادت به مطالعه و حوزه فرهنگ کتابخوانی، امکانات و فرصتهایی است که در این راستا در یک جامعه ایجاد شده یا رشد داده میشود.
به گزارش جام جم، نهادینه نشدن فرهنگ کتابخوانی، تبلیغات کم و غلط، مشکلات مالی و گرانی کتاب، سرگرمی های دیگر، فرهنگ خانوادگی و در بعضی موارد تحصیلات پایین والدین، از موانع توسعه فرهنگ مطالعه بخصوص در قشر جوان به شمار می رود.
طبق آمار مطالعات و تحقیقات سازمان ملی جوانان درباره کتابخوانی، 76 درصد از جوانان روزانه کمتر از 30 دقیقه مطالعه می کنند که از این میان، بیشتر از 70 درصد به مطالعه کتاب های روان شناسی و بازاری می پردازند. بر اساس آمار سازمان اسناد ملی ایران، ژاپن در رده اول مطالعه جهان قرار دارد که میانگین مطالعه آن به طور متوسط 90 دقیقه در روز است. (رشیدی، 1382: 52)
یکی از مهم ترین رویدادهای فرهنگی کشورها که تأثیر بسزایی در فرهنگ کتابخوانی و مطالعه کتاب دارد، برپایی نمایشگاه های بین المللی کتاب و در نظر گرفتن تسهیلات برای خرید کتاب است.
در کشور ما حدود ربع قرن است نمایشگاه بین المللی کتاب تهران با رویکردهای مختلف که اغلب مرتبط با حوزه های فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی و حتی سیاسی بوده است، با حضور ناشران داخلی و خارجی و میلیون ها بازدیدکننده برپا شده است.
نمایشگاه کتاب تهران یکی از بزرگ ترین وقایع فرهنگی کشور است. این بزرگی، هم به سابقه برگزاری آن برمی گردد و هم به شرکت کنندگان و هم به میزان استقبال زیادی که از آن می شود. تردیدی هم نیست در صنعت نشر کشور، نقطه عطف و اوج خیلی از تحولات، همین نمایشگاه تهران است. به گونه ای که می توان آن را آغاز تقویم برنامه ها و «سال تحویل نشر» کشور دانست. هر ساله بالغ بر 40 هزار عنوان کتاب جدید در روزهای برگزاری نمایشگاه به عرصه و عرضه می رسد و میلیون ها بازدید کننده از این عناوین بازدید میکنند و براساس آمارهای غیر رسمی حدود 60 میلیارد تومان گردش پول در آن صورت می گیرد.
آنچه در ادامه می خوانید نتایج به دست آمده از «نظرسنجی مرکز افکارسنجی و رصد فرهنگی از بازدیدکنندگان نمایشگاه» است که در مواردی بسیار تامل برانگیز می نماید و می تواند دستمایه برنامه ریزی های جدی برای توسعه و ترویج فرهنگی مطالعه و کتابخوانی در کشور شود.
نگاهی به وضع سرانه مطالعه
بررسی آمار سرانه مطالعه سال 88، در کشور حاکی از آن است که حدود 15 درصد از افراد جامعه سواد خواندن ندارند و 80 درصد دارای سواد خواندن هستند. حدود 98 درصد جامعه بین سنین 12 تا 25 سال دارای سواد خواندن هستند. درصد خواندن در استان های مختلف نیز متفاوت است. استان های البرز، سمنان و مازندران (89 درصد) و استان های تهران، اصفهان، کرمان، یزد و بوشهر (88 درصد) بالاترین نرخ سوادِ خواندن و استان های سیستان و بلوچستان (73 درصد) و خراسان جنوبی و کردستان (78 درصد) پایین ترین نرخ سواد خواندن را دارند.
آمار میانگین تعداد مطالعه کتاب های غیر درسی 2.7 جلد بوده که این میزان در بین افراد باسواد 3.2 جلد و در میان افراد باسواد اهل مطالعه 6.2 جلد کتاب بوده است. میانگین زمان مطالعه برای باسوادان روزانه 18.42 دقیقه و برای افراد باسواد اهل مطالعه 35.15 دقیقه است. در تفکیک استان ها بالاترین استان، قم است با 22.72 دقیقه و پایین ترین استان، خراسان شمالی با 8.60 دقیقه. سرانه مطالعه کتاب های غیردرسی در مناطق شهری 18.55 دقیقه و در مناطق روستایی 9.17 است.
آمار مطالعه مردان و زنان
از نظر جنسیت، مردان بیشتر از زنان کتاب می خوانند؛ به عبارت دیگر، میانگین زمان مطالعه مردان 16.38 دقیقه و برای زنان 14.50 دقیقه است. 8.8 درصد افراد جامعه ما به طور متوسط کتاب های الکترونیک را در فضای مجازی مطالعه می کنند. این میزان در بین افرادی که اهل مطالعه هستند، 42 درصد افزایش داشته و تفاوت زیادی با سال قبل دارد که بر این اساس می توان گفت در سال های آینده جامعه ما به سمت مطالعه در فضای مجازی پیش خواهد رفت.
آمار متوسط مطالعه کتاب های الکترونیک در کل جامعه ما روزانه 2.29 دقیقه، در میان افراد باسواد 2.97 دقیقه، در میان افراد با سواد اهل مطالعه 5.65 دقیقه و در بین افراد باسواد اهل مطالعه کتاب های الکترونیک 34.71 دقیقه در روز است.
میزان مطالعه کتب الکترونیک
بر اساس همین پژوهش، 0.5 درصد از افراد فاقد مطالعه کتب الکترونیک در یک هفته هستند. 6.4 درصد از پاسخگویان کمتر از یک ساعت، 7.9 درصد، یک تا دو ساعت؛ 20.9 درصد، دو ساعت و بیشتر در یک هفته مطالعه کتب الکترونیک داشته اند.
میانگین مدت زمان مطالعه کتب الکترونیک در یک هفته در بین پاسخگویان، از سال 89 تا سال 92، 13.63 دقیقه افزایش یافته است.
سرانه مطالعه در کشورهای پیشرفته
مدتی است سرانه مطالعه به منزله یک شاخص فرهنگی در کشور ما طرح شده است و افراد مختلفی از سازمان های مختلف درباره آن سخنرانی کرده اند. یکی از نکاتی که به دفعات در سخنرانی ها دیده می شود، این است که وضع مطالعه و کتابخوانی را در ایران با سایر کشورها مقایسه می کنند. در این بین دو رویکرد وجود دارد؛ رویکرد نخست آن است که به دقایق پایین مطالعه در ایران اشاره و آن را با کشورهایی چون ژاپن و انگلستان مقایسه کرده و گاه از آن به فاجعه یاد می کنند. رویکرد دیگر سعی بر آن دارد آمار مطالعه در کشور را بالا نشان دهد بر این موضوع تاکید کند که میزان مطالعه در سایر کشورها در حال کاهش است و در ایران در حال افزایش. هر دوی این رویکردها در همه حال به «سرانه مطالعه در کشورهای دیگر» اشاره کرده و ایران را با نام آنها مقایسه می کنند. اما آیا چیزی به نام سرانه مطالعه در سایر کشورها سنجیده می شود؟ با پیگیری که در ارجاعات هر گزارش یا سخنرانی صورت گرفت، مشخص شد اعداد و ارقامی که به مثابه سرانه مطالعه در کشورهای دیگر ذکر می شود، سرمنشأ نامعلومی دارد و نتیجه قطعی این بود که سرانه مطالعه آن گونه که در ایران به آن فکر می شود در کشورهای دیگر سنجیده نمی شود.
اما آخرین گزارش سنجش معتبر مربوط به مرکز مطالعات گذران وقت در دانشگاه آکسفورد است که فوریه 2010 منتشر شده است و یکی از متغیرهای مورد بررسی آن میزان مطالعه (سرانه مطالعه) در سطح جامعه است. در این گزارش فنی، 30 فعالیت روزانه بین افراد 18 تا 64 سال در 22 کشور بررسی شده است.
بر اساس داده های این تحقیق، بیشترین میزان مطالعه در راستای فعالیت های حرفه با میانگین 35 دقیقه مربوط به کشور ژاپن است، بعد از آن ترکیه و برزیل در رتبه های دوم و سوم قرار دارند. نکته قابل توجه این که دو کشور اول این گزارش از آسیا و رتبه سوم از آنِ کشوری در حال توسعه است.
با توجه به سرانه مطالعه مردم در اوقات فراغت مشخص می شود فنلاند، استونی و آلمان بیشترین سرانه مطالعه آزاد را در بین کشورهای بررسی شده به خود اختصاص داده اند.
همچنین مردم آلمان، برزیل و بلژیک بیشترین مشارکت را در مطالعه حرفه ای دارند و مردم کشورهای بلغارستان، استرالیا و آمریکا کمترین میزان مشارکت را دارند. همچنین مردم کشورهای فنلاند، نروژ و آلمان بیشترین میزان مشارکت را در مطالعه اوقات فراغت نسبت به سایر کشورهای مورد بررسی انجام داده اند و کشورهای برزیل، ترکیه و اسپانیا از کمترین سهم مشارکت مطالعه در اوقات فراغت برخوردارند.
نتایج سنجش سرانه مطالعه در کشور نشان می دهد کشور ما به سمت کشوری اهل مطالعه گرایش پیدا می کند. میزان سرانه مطالعه از ۱۸ دقیقه و ۱۲ ثانیه در سال 88 به ۷۵ دقیقه و ۳۴ ثانیه در سال 91 رسیده است؛ بنابراین سرانه مطالعه در کشور از رشد خوبی برخوردار بوده است. بعلاوه، در سال 53، این میزان در شهرها فقط 2 دقیقه بوده است و در دومین سنجش که در سال ۷۸ انجام گرفته سرانه مطالعه به 7 دقیقه افزایش یافته بود.
میزان مطالعه کتاب های غیردرسی
با توجه به اهمیت مساله کتاب و کتابخوانی، یافته های نظرسنجی مرکز افکارسنجی و رصد فرهنگی از بازدیدکنندگان دوره گذشته نمایشگاه کتاب تهران را بررسی می کنیم.
براساس نتایج پژوهش نظرسنجی مرکز افکارسنجی و رصد فرهنگی از بازدیدکنندگان نمایشگاه سال 92، 81.2 درصد از پاسخگویان در یکسال گذشته مطالعه کتب غیردرسی داشته اند. نتایج به دست آمده از این نظرسنجی همچنین نشان می دهد در یک سال گذشته، 17.6 درصد از پاسخگویان دو عنوان و کمتر؛ 29.8 درصد، سه تا پنج عنوان؛ 32.3 درصد، شش عنوان و بیشتر کتب غیردرسی مطالعه کرده اند.
گرایش های مطالعه کتاب
اولویت مطالعه انواع کتاب در پژوهش نظرسنجی مرکز افکارسنجی و رصد فرهنگی از بازدیدکنندگان نمایشگاه سال 92 عبارت است از: رمان و داستان 14.4 درصد؛ روان شناسی و تربیتی 11.1 درصد؛ علوم و ریاضی، طبیعی و عملی 8.3 درصد؛ شعر 7.2 درصد؛ تاریخ 6.8 درصد؛ قرآن و ادعیه 5.1 درصد؛ زبان خارجه 4.9 درصد؛ فلسفی 4.6 درصد؛ دینی بجز قرآن و ادعیه 4.5 درصد؛ هنر 3.8 درصد؛ اجتماعی 2.7 درصد؛ سایر 2.4 درصد؛ سیاسی 1.7 درصد؛ علوم غریبه 0.7 درصد؛ جغرافیا 0.4 درصد؛ و کلیات 0.3 درصد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]
صفحات پیشنهادی
وضعیت پژوهشهای تاریخی در ایران مطلوب نیست
وضعیت پژوهشهای تاریخی در ایران مطلوب نیست پژوهشهای تاریخی در ایران با توجه به تمدن چندین هزار ساله کشورمان از وضعیت مطلوبی برخوردار نیست محمد رستمی استاد تاریخ دانشگاه در گفتگو با خبرنگار میراث فرهنگی باشگاه خبرنگاران گفت هماکنون پژوهشهای تاریخی در کشور از وضعیت مطلوبیوضعیت بدهی 6 میلیون یورویی ایران به ناشران خارجی
شنبه ۶ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۱ ۴۲ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره وضعیت پرداخت بدهی ایران به ناشران خارجی که در دورههای گذشته در نمایشگاه کتاب تهران شرکت کردهاند توضیح داد علی جنتی در پاسخ به پرسش خبرنگار ادبیات و نشر خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا درباره وضعیت پرداخت بدهیهایآخرین وضعیت دانشجویان ایرانی در نروژ از زبان معاون وزیر علوم
آخرین وضعیت دانشجویان ایرانی در نروژ از زبان معاون وزیر علوم تهران- ایرنا- معاون وزیر علوم تحقیقات وفناوری و رییس سازمان امور دانشجویان از پیگیری وضعیت دانشجویان ایرانی در نروژ با همکاری سفارت کشورمان در اسلو خبر داد مجتبی صدیقی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار حوزه دانشگاه ایگزارش وضعیت تولید سینمای ایران تا اول اردیبهشت
گزارش وضعیت تولید سینمای ایران تا اول اردیبهشت خبرگزاری پانا گزارش وضعیت تولید سینمای ایران تا اول اردیبهشت ماه سال سال جاری توسط واحد پشتیبانی تولید بنیاد سینمایی فارابی اعلام شد ۱۳۹۳ چهارشنبه ۳ ارديبهشت ساعت 00 54 به گزارش سرویس فرهنگی پانا در اولین گزارش سال جدید ۱ فیلم آروایت وزیر ارشاد از وضعیت کپیرایت در ایران
روایت وزیر ارشاد از وضعیت کپیرایت در ایران وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره آخرین وضعیت لایحه قانون جامع مالکیت ادبی هنری و حقوق مرتبط توضیح داد کد خبر ۳۹۵۹۵۴ تاریخ انتشار ۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۴ ۱۰ - 26 April 2014 وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره آخرین وضعیت لایحه قانون جامعوضعیت تولید سینمای ایران تا دیروز/ 39 فیلم در پیشتولید است
فرهنگ و هنر سینمای ایران وضعیت تولید سینمای ایران تا دیروز 39 فیلم در پیشتولید است واحد پشتیبانی تولید بنیاد سینمایی فارابی گزارش وضعیت تولید سینمای ایران تا اول اردیبهشت ماه سال سال جاری را اعلام کرد به گزارش خبرگزاری مهر در اولین گزارش سال جدید یک فیلم آماده نمایش اکران ننشنال اینترست: خسارت جبران ناپذیر تحریم ایران برای غرب/ با این وضعیت نمی توان پوتین را به زانو درآورد!
نشنال اینترست خسارت جبران ناپذیر تحریم ایران برای غرب با این وضعیت نمی توان پوتین را به زانو درآورد نشنال اینترست نوشت هنگام تامل در مورد تحمیل هزینه بر روسیه به دلیل رفتار نامطلوب آن کشور در اوکراین به سرعت با چندین مشکل مواجه می شویم که از آن جمله وجود این نکته است که هرگعضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی خبر داد پیگیری وضعیت داناییفر در سفر اخیر نخست وزیر پاکستان به ایران
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی خبر دادپیگیری وضعیت داناییفر در سفر اخیر نخست وزیر پاکستان به ایرانعضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه پاکستان هنوز همکاری خاصی برای تعیین تکلیف پنجمین مرزبان ایرانی نداشته است گفت در سفر نخست وزیر این کشور به ایران اینانتقاد آخوندی از وضعیت فعلی معماری و شهرسازی در ایران
اقتصادی راه و مسکن انتقاد آخوندی از وضعیت فعلی معماری و شهرسازی در ایران وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه از اواخر دهه 1360 بیقانونی در ساخت و ساز شهری همهگیر شد گفت هنوز جامعه علمی و فرهنگی اهمیت موضوع معماری را درک نکرده است به گزارش خبرنگار مهر عباس آخوندی در جلسه 160گزارشی از جدیدترین سلاح ارتش مدرنترین و مرگبارترین تیربار ایرانی را بشناسید+عکس
گزارشی از جدیدترین سلاح ارتشمدرنترین و مرگبارترین تیربار ایرانی را بشناسید عکسسلاح ایرانی محرم با قابلیت نواخت تیر 2500 گلوله در دقیقه از 6 لوله بهره میگیرد و به نوعی میتوان آن را تنها مسلسل گاتلینگ 12 7 میلیمتری عملیاتی با 6 لوله در جهان به شمار آورد به گزارش گروه فضای مجاآخرین وضعیت قرارداد نفتی ایران و روسیه
آخرین وضعیت قرارداد نفتی ایران و روسیه بر اساس قرارداد تهاتر ایران و روسیه قرار است روزانه بیش از 500 هزار بشکه نفت خام از ایران وارد روسیه شود و در مقابل نیز تجهیزات و کالا به ایران صادر میشود اما هنوز توافقی برای بهای نفت حاصل نشده است به گزارش نامه نیوز به نقل از ایسنا در حآیتالله علویگرگانی: ادعاهای اروپاییها درباره مسائل حقوق بشر ایران واهی است/ انتقاد از وضعیت حجاب قم
آیتالله علویگرگانی ادعاهای اروپاییها درباره مسائل حقوق بشر ایران واهی است انتقاد از وضعیت حجاب قمیکی از مراجع تقلید قم با بیان اینکه اروپاییها فرهنگ ما را نمیفهمند گفت آنها نمیدانند نظام جمهوری اسلامی یعنی چه و به این دلیل بحث حقوق بشر را مطرح میکنند به گزارش خبرگزاریگزارشی از مرموزترین جزیره جهان لانه مار در 4هزار کیلومتری ایران
گزارشی از مرموزترین جزیره جهانلانه مار در 4هزار کیلومتری ایرانجزیره دیهگو گارسیا پس از تحولات اواخر دهه 70 میلادی در ایران و اشغال افغانستان توسط ارتش سرخ شوروی به شدت تجهیز شده و امروز پایگاهی برای پیشرفتهترین بمبافکنها و سامانههای راداری و الکترونیک ارتش امریکاست گروه امنخبرهای خوش رئیس جمهور برای سلامت مردم/ وضعیت قیمت داروهای ایرانی و خارجی
اجتماعی بهداشت و سلامت خبرهای خوش رئیس جمهور برای سلامت مردم وضعیت قیمت داروهای ایرانی و خارجی رئیس جمهور از اختصاص 10 هزار میلیارد تومان اعتبار جداگانه دولت برای حوزه سلامت افزایش 300 تا 350 قلم داروی تحت پوشش بیمه ها تا پایان سال و کاهش سهم پراختی بیماران بستری در بیمارستانآخرین وضعیت ثبت نام در طرح بیمه سلامت همگانی ایرانیان/شمار ثبتنامیها 2.5 میلیون نفر شد
آخرین وضعیت ثبت نام در طرح بیمه سلامت همگانی ایرانیان شمار ثبتنامیها 2 5 میلیون نفر شد جامعه > سلامت - ایسنا نوشت سخنگوی ستاد اجرایی بیمه سلامت همگانی ضمن اعلام این خبر که شمار افراد ثبت نامی در طرح بیمه سلامت همگانی از دو میلیون و 500 هزار نفر گذشت گفت ثبوضعیت سواحل جنوبی و شمالی کشور در شان مردم ایران ینست
معاون سازمان حفاظت محیط زیست کشور وضعیت سواحل جنوبی و شمالی کشور در شان مردم ایران ینست ساری-ایرنا- معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست کشور گفت وضعیت سواحل کشور در شمال و جنوب در شان ملت ایران نیست پروین فرشچی روز سه شنبه در آیین جشن ساحل پاک مازندران در محمودگزارشی خواندنی و تکان دهنده از وضعیت زنان در ارتش آمریکا از زبان کینون
گزارشی خواندنی و تکان دهنده از وضعیت زنان در ارتش آمریکا از زبان کینون زنی که وارد ارتش میشود احتمال تجاوز و حمله جنسی به وی بیش از دو برابر میشود به این مطلب امتیاز دهید به گزارش سرویس حوادث جام نیوز به نقل از مشرق چند صد نفر شاکی پرونده تجاوز در ارتش آمریکا هستند-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها