تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 20 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام موسی کاظم (ع):مومن همانند دو کفه ترازوست. هرگاه به ایمانش افزوده گردد، به بلایش نیز افزوده می ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

چراغ خطی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1827946923




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

شهر اورامان تخت کرستان، میزبان آیین ˈکومساریˈ نیازمند امکانات است


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

شهر اورامان تخت کرستان، میزبان آیین ˈکومساریˈ نیازمند امکانات است سنندج - ایرنا - اورامان تخت که از سال 1390 از روستا به شهر تبدیل شد قرار است 12 اردیبهشت میزبان جمعی از گردشگران داخلی و خارجی به مناسبت برگزاری آیین سنتی ˈکومسایˈ باشد و اکنون با نبود امکانات مورد نیاز برای ارایه خدمات به گردشگران روبرو است.


به گزارش خبرنگار ایرنا، اورامان تخت با حدود چهار هزار نفر جمعیت از توابع شهرستان سروآباد استان کردستان در حدود 160 کیلومتری شهر سنندج مرکز استان کردستان و در منطقه اورامان واقع شده است.
اورامان امروز از شهر شدن تنها اسمش را یدک می کشد و از ابتدایی ترین امکانات و خدمات شهری بی بهره است، شهرداری اورامان از سال 91 فعال شده اما به دلیل نبود نیرو، اعتبارات و امکانات توان فعالیت چندانی را ندارد.
هر ساله در فصول بهار و زمستان، اهالی اورامان دو آیین سنتی برگزار می کنند، ابتدا 45 روز که از بهار می گذرد در اواسط اردیبهشت مراسم کومسای و در آخرین چهارشنبه نرسیده به نیمه اول بهمن نیز مراسم عروسی پیرشالیار را برگزار می کنند.
در مراسم کومسای که به مراسم ˈشکستن سنگ مقدسˈ نیز مشهور است، سنگ مقدس در اورامان شکسته می شود، مردم منطقه معتقدند؛ این سنگ تنها در این روز شکسته و تا سال بعد دوباره رشد خواهد کرد.
مراسم ˈکومسایˈ یکی از آیین های کهن اورامانات است که مردم با تجمع در مرقد پیرشالیار به رسوم خاص این روز می پردازند.
دیگر آیین باستانی در اورامان تخت که در فصل زمستان برگزار می شود، سالگرد ازدواج پیرشالیار است که ریشه در اسطوره ها و اعتقادات و آیین های قدیم مردم این سرزمین دارد.
این مراسم طی مراحل مختلف مانند قربانی کردن گاو و گوسفند، دف نوازی و رقص عرفانی و توزیع نذری، مراسم تبرک تسبیح و کفش پیر، پخت نوعی نان و در نهایت با رفتن به زیارت مزار پیر به پایان می رسد.
امسال آیین کومسای به مانند سال های گذشته قرار است 12اردیبهشت در اورامان تخت برگزار شود و بنا بر تاکید استاندار کردستان مبنی بر برگزاری باشکوه این آیین باستانی، مسوولان مرتبط با حوزه گردشگری در تدارک برگزاری این آیین هستند.
شهر شدن اورامان واکنش های مختلفی در پی داشت و برخی از مسوولان حوزه روستایی و گردشگری در استان کردستان معتقد بودند اورامان روستا می ماند بهتر بود تا اینکه شهر شود.
اورامان تخت که از سال 90 به شهر تبدیل شده و هم اکنون شهرداری در آن مستقر است فاقد مکان اسکان مناسب و محل صرف غذا است و شرکت کنندگان در این آیین مجبور به اجاره کردن خانه مردم به قیمت های گزافی هستند که این خانه ها نیز فاقد امکانات اولیه است.
گردشگرانی که در فصل زمستان برای حضور در مراسم عروسی پیرشالیار به اورامان آمده بودند می گفتند: حاضر به پرداخت هزینه های بیشتری برای اسکان و تغذیه هستیم به شرطی که از کیفیت مناسبی برخوردار باشد.
افراد حاضر در این مراسم برای صرف ناهار و شام باید به روستای کماله که در پنج کیلومتری اورامان قرار داشت، می رفتند و این مساله موجب نارضایتی آنان شده بود.
به گفته مردم اورامان هتل سنگی واقع در این شهر بعد از تبدیل اورامان به شهر تعطیل شده است و اکنون سرویس دهی نمی کند.
مردم اورامان معتقد بودند قبل از تبدیل اورامان به شهر امکانات بیشتری از جمله هتل و بانک داشتند اما هم اکنون هر دوی اینها تعطیل شده است.
عکاسان و خبرنگاران خارجی نیز در این مراسم حضور داشتند که به دلیل ناهماهنگی و عدم اطلاع دستگاه های مسوول از حضور آنان در مراسم، با مشکلاتی مواجه شدند.
مشکلاتی که نگرانی آنان را در پی داشت و جا دارد برای این افراد کارت های مخصوصی صادر شود و هماهنگی های لازم با مراجع ذیربط در مورد حضور آنان صورت گیرد تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری شود.
اورامان تخت به عنوان یکی از مناطق هدف گردشگری کشور شناخته شده و جا دارد اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در این زمینه وارد میدان شود و برای تقویت زیرساخت های گردشگری در این شهر تلاش کند.
همچنین از اداره کل اوقاف و امور خیریه به عنوان متولی امام زادگان نیز انتظار می رود باتوجه به وجود مقبره پیرشالیار در این شهر تدابیری برای برگزاری این همایش بیاندیشید.
باتوجه به اینکه برگزاری این مراسم هر سال اجتناب ناپذیر است و به گفته ساکنان اورامان این آیین در طول 800 سال اخیر هر ساله در دو فصل بهار و زمستان برگزار می شود جا دارد مسوولان در جهت معرفی ظرفیت ها و پتانسیل های گردشگری و فرهنگی مردم کردستان از آن استفاده کنند و در زمینه هر چه بهتر و باشکوه تر برگزار کردن این آیین اقدام نمایند.
منطقه اورامان علاوه بر مراسم پیرشالیار، دارای جذابیت های طبیعی و معماری سنتی نیز هست و همچنین فرهنگ و پوشش مردم محلی آن مورد توجه گردشگران است و باید از این همه ظرفیت برای جذب گردشگران استفاده کرد.
نبود راهنمای گردشگران و عدم آشنایی گردشگران با فلسفه برگزاری این آیین از دیگر مشکلاتی بود که حاضران در این مراسم با آن روبرو بودند.
اغلب این گردشگران خواستار استخدام راهنماهای محلی برای معرفی منطقه و همچنین چاپ بروشور و یا کاتالوگی به منظور معرفی آیین پیرشالیار بودند که متاسفانه این موارد وجود نداشت و مردم محلی به صورت پراکنده بخشی از فلسفه این آیین را برای گردشگران تعریف می کردند که نارسا و قابل فهم برای آنان نبود.
اورامان همچنین فاقد تابلوهای راهنمای اماکن است که در این زمینه جا دارد میراث فرهنگی اقدام به معرفی اماکن زیارتی و تاریخی در قالب تابلوهای راهنما کند تا گردشگران به آسانی اماکن مورد نظر را پیدا کنند.
امید می رود مسوولان با تقویت زیرساخت های مورد نظر در زمینه جذب گردشگر در منطقه اورامان اقدام کنند چرا که تقویت حوزه گردشگری در کردستان پیامدهای مثبتی به دنبال دارد و سرمایه گذاری در این حوزه در سال های آینده جواب خواهد داد.
شهردار اورامان هم وجود نمایندگی اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در این شهر را یک ضرورت دانست و گفت: اورامان نقطه هدف گردشگری کشور است و سالانه گردشگران داخلی و خارجی زیادی به این شهر می آیند اما به دلیل نبود متولی این حوزه، سردرگم می شوند.
سید صابر حسینی معتقد است که آیین سنتی پیرشالیار که هر ساله در دو نوبت بهار و زمستان برگزار می شود متولی ندارد و از این رو مشکلاتی برای گردشگران بوجود می آورد که کمبود اماکن اقامتی برای اسکان یکی از این مشکلات است.
وی با اشاره به اینکه پیرشالیار مکانی مذهبی و زیارتی است، نقش اداره اوقاف و امور خیریه را مهم دانست و گفت: مسوولان اوقاف استان باید مدیریت این زیارتگاه را بر عهده بگیرند و نیازهای آن را برطرف نمایند.
حسینی متولی برنامه های پیرشالیار را خود مردم اورامان دانست و افزود: اگر دستگاه های مرتبط از این برنامه حمایت کنند می شود آنها را بهتر برگزار کرد و هر سال تعداد گردشگران را افزایش داد.
به گفته وی اورامان نام بزرگی دارد و برای مردم داخل و خارج از کشور شناخته شده است که جا دارد مسوولان استان حمایت ویژه ای از این شهر کنند تا بتوان زیرساخت ها را تقویت کرد.
فرماندار سروآباد نیز در جلسه هماهنگی برگزاری آیین سنتی کومسای در اداره کل میراث فرهنگی استان در سنندج گفت: مراسم پیر شالیار سالیان متوالی است که توسط مردم منطقه اورامان تخت برگزار می شود و این مراسم دارای جایگاه ویژه و پتانسیل هایی در بحث جذب و توسعه گردشگر است.
احمد محمدرضایی افزود: اورامان تخت به دلیل سخت گذر و کوهستانی بودن آن، هرساله در زمان برگزاری مراسم کومسایی دچار مشکلاتی می شود و امسال باتوجه به تاکیدات استاندار بر هرچه باشکوه تر برگزار کردن این مراسم باید تدابیری را برای بحث ترافیک جاده که از وسط شهر اورامان می گذرد اندیشید، چرا که تجمع خودروها در مسیر موجب می شود که گردشگران ورودی به این منطقه نتوانند به مراسم برسند و شاهد دیدن این مراسم باشند.
وی افزود: امسال با همکاری میراث فرهنگی، شهرداری، فرمانداری، بخشداری، نیروی انتظامی، هلال احمر و راهنمایی و رانندگی سعی داریم این مراسم با نظم و هدایت و حمایت بهتر مسافران و در خور و شان آنها برگزار گردد.
وی اظهار کرد: امسال با استقرار نیروهای راهنمایی و رانندگی و استقرار چادرهای راهنمای گردشگری و پخش اقلام این مراسم، گردشگران را به مقصد بهتر راهنمایی می کنیم.
فرماندار سروآباد افزود: بنا داریم با همکاری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گروه های ˈهه لپرکیˈ را قبل از مراسم و بعد از مراسم و در مسیر اورامان تخت مستقر کنیم و نسبت به برپایی نمایشگاه صنایع دستی و سوغات در حاشیه این مراسم نیز اقداماتی در دستور کار خود خواهیم داشت.
محمدرضایی افزود: همچنین گروه های دف نوازی و مولودی خوانی نیز در حاشیه این مراسم به اجرای برنامه می پردازند.
وی گفت: اورامان تخت دارای پتانسیل عظیم برای جذب و توسعه گردشگری است و مراسم کومسای فرصتی برای ارتقاء و توسعه گردشگری و شناساندن آیین ها و سنت های این منطقه به تمام دنیا است.
در ادامه این جلسه بخشدار سروآباد نیز در سخنانی یکی از مشکلات در برگزاری مراسم کومسای را نبود پلیس راه عنوان کرد و گفت: با استقرار این نیروها در مسیر جاده اورامان، از ورود خودروهای شخصی به داخل اورامان جلوگیری خواهد شد و مردم می توانند از آژانس مسافربری استقرار یافته در شهر اورامان استفاده نمایند.
حاتم خوشیر افزود: توجه به همگرایی و همبستگی مردم منطقه اورامان، باید در راس همه کارها قرار گیرد چرا که همبستگی و اتحاد مردم منطقه موجب شده که این مراسم هرساله توسط خود آنها برگزار گردد.
آیین سنتی پیرشالیار به دلیل حضور گردشگران داخلی و خارجی و خبرنگاران و عکاسان رسانه های مختلف می تواند در شناسایی فرهنگ، آداب و رسوم و سنن مردم کردستان به مردم دیگر استان ها و کشورها موثر باشد و باید از این ظرفیت خوب برای معرفی فرهنگی مردم این دیار استفاده کرد.ک/4
7346/570/681
گزارش و گفت و گو از فرزاد نویدی
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير


[email protected]




09/02/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن