واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: هنوز نهاد «خانواده» در ایران قوی است
من با کمک 15دانشجوی دکترا، تحقیقی روی 300خانواده انجام دادیم و متوجه شدم که هنوز نهاد خانواده در ایران قوی است و در این تحقیق مشخص شد که خانواده ایران چهار گروه است.
کد خبر: ۳۹۵۱۶۵
تاریخ انتشار: ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۰۸:۵۲ - 23 April 2014
یک جامعهشناس معتقد است که هنوز هیچ تحقیق منسجمی انجام نشده که نشان دهد خانواده در ایران در حال فروپاشی است.
به گزارش خبرآنلاین، حمیدرضا جلاییپور، جامعهشناس سیاسی و استاد دانشگاه تهران در نشست ماهانه موسسه «رحمان» به موضوع جامعه مدنی در ایران پرداخت. او ابتدا گفت: «قبل از جنگجهانی دوم «مرداک»، یک انسانشناس، تعریفی از خانواده ارایه کرد که بسیار مورد توجه قرار گرفت اما بعد از جنگجهانی دوم همه متوجه شدند که با خانوادهها مواجه هستیم نه خانواده. در دنیا و ایران خانواده هستهای شکل گرفته که دیگر کارکردهای گذشته را ندارد اما هنوز هم در ایران خانواده، نهاد مقدسی است.»
جلاییپور گفت: «من جامعه ایرانی را برخلاف بسیاری از افراد دیگر مدرن میدانم. این آسیبها و عدمتعادلهایی که برخی به آن اشاره میکنند بهخاطر همین مدرنبودن اوست و تمام جوامع با آن روبهرو هستند. برخی روانشناسان و جامعهشناسان معتقدند که در جامعه ما خانواده در حال فروپاشی است و از این بابت نگران هستند اما بهنظر من محکمترین نهاد در جامعه کنونی خانواده است و به نظر من فروپاشی، یک حرف تند است.»او گفت: «بدون هیچ تحقیقی عنوان میشود خانواده ایرانی با طلاق عاطفی مواجه است یا خانوادهها تک والد هستند، اما این موارد هنوز اثبات نشده است. متاسفانه در ایران، خیانت زنانه میشود. به نظر من باید نگران این موضوع بود و دولت در این زمینه برنامهریزی و سیاستگذاری کند.»
نتایج یک تحقیق
او گفت: «من با کمک 15دانشجوی دکترا، تحقیقی روی 300خانواده انجام دادیم و متوجه شدم که هنوز نهاد خانواده در ایران قوی است و در این تحقیق مشخص شد که خانواده ایران چهار گروه است.»
جلاییپور اولین نوع خانواده را «خانواده مدنی» دانست و گفت: «در این خانواده زن و مرد و فرزندان به هم احترام میگذارند و کارها را با توافق و مشورت انجام میدهند که در این تحقیق 25درصد خانوادههای ایرانی از این دسته بودند.»او دسته دوم را «خانواده ترکیبی» عنوان کرد و گفت: «در این تحقیق 60درصد خانوادهها ترکیبی هستند که ویژگی خانواده سنتی را دارند اما به سمت خانواده مدنی حرکت میکنند و بیشتر افراد تحصیلکرده در جامعه از این خانوادهها هستند.»
جلاییپور دسته بعدی را «مردسالارانه و آسیبدیده خواند که در خانواده آسیبدیده، پدر یا یکی از اعضای خانواده معتاد است و زندگی در این خانواده ناامن است. در مقالهها و برنامههای الان، آسیبهایی که در مورد خانواده ایران مطرح میکنند بیکاری، رشد لذتجویی جنسی بهعنوان حق و افزایش طلاق است اما تمام جوامع مدرن این مشکلات را دارند.»این استاد دانشگاه گفت: «فمینیستهای تندرو راهحل خانواده سفید را برای حل مشکلات مطرح میکنند که زن و مرد در آن بدون هیچگونه ازدواج با هم زندگی کنند. بهنظر من نهادهای مدنی باید برای حل مشکلات و آسیبهای خانواده ایرانی تلاش کنند و اطلاعرسانی از آسیبهای خانواده سفید هم ضروری است چون در این رابطه اخلاق وجود ندارد.»او گفت: «برخی هم معتقدند دلیل افزایش طلاق، ورود زنان در حوزه عمومی و کار است اما به نظر من علت طلاق چیز دیگری است که زنان در خانواده سنتی تحمل بالایی داشتند اما در خانواده مدرن چنین نیست. زن و مرد باید در عرصه عمومی یکدیگر را بشناسند تا ازدواجها آگاهانه باشد و طلاق کاهش یابد.»جلاییپور گفت: «اگر در ایران طلاق زیاد است باید برنامهریزی کرد که زن و مرد پس از طلاق، دوباره تشویق به ازدواج و تشکیل خانواده شوند.»
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 88]